Kaffekalas: Wienersnitt är lättbakat och smakar himmelskt

Wienersnitt

Härliga mördegskakor med sylt och glasyr. Använd fast hallonssylt eller varför inte vinbärsgelé? Satsen ger ca 60 kakor. 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
250 g rumsvarmt smör
1½ dl strösocker
2 ägg
6 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
fast sylt eller gelé

Glasyr

1½ dl florsocker
1,5-2 msk kallt vatten
Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Rör smör och socker poröst och tillsätt ett ägg i taget under omrörning. Blanda mjöl och bakpulver och blanda ner i smeten, arbeta till en deg.
Dela degen i fyra bitar. Rulla ut till längder, lika långa som plåten, och lägg på bakplåtpappersklädd plåt. Gör en skåra i varje längd och häll i sylt.
Grädda ca 15 minuter och låt svalna på plåten. Blanda sedan glasyren och pensla eller ringla glasyren över sylten. Skär i sneda bitar.

Baka prästgårdsringar till helgfikat

Prästgårdsringar är härliga småkakor som ursprungligen kommer från en kokbok av Anna Bergenström. Vi bakar dem ofta i vår familj eftersom de, till skillnad mot de flesta småkakor, är helt sockerfria – passar perfekt när man vill bjuda diabetiker på gott kaffebröd! I ursprungsreceptet rullas de i pärlsocker, men jag brukar rulla dem i hackad mandel istället. Receptet ger 20 stora ringar eller 30 mindre.

Prästgårdsringar

100 g smör
3½ dl vetemjöl
1 tsk jäst
5 msk vispgrädde (ovispad)
ägg till pensling och hackad mandel till garnering

Gör så här: Hacka samman smör och mjöl. Rör ut jästen i grädden och arbeta ner detta i mjölblandningen. Arbeta ihop degen för hand eller i matberedare (jag använder gärna matberedaren!).

Rulla ut degen i smala längder, 15-20 cm långa. Foga ihop till ringar, eller sno ihop till kransar, och lägg på smord bakplåt. Pensla med ägg och strö över hackad mandel.

Grädda mitt i ugnen, i 200 grader, i 10-15 minuter. Låt kakorna svalna på plåten.

×