Kolja som på Shetland och en härlig sommarpudding…

Efter att ha tillbringat närmare en vecka i Skottland och på Shetlandsöarna har jag verkligen fått mitt lystmäte vad gäller att äta fisk. Kolja är en favorit här – och även för mig – och den serveras på alla tänkbara sätt, till och med varmrökt med äggröra till frukost… Mums! Här är en ugnsstekt variant som jag bjöds på Shetlandsöarna – kolja i paket. Till dessert en underbart god sommarpudding – klassisk efterrätt på de brittiska öarna!

Kolja i paket

800 g kolja
1 fänkål
1 purjolök
10 körsbärstomater
ca 50 g smör
en knippa persilja
2 dl vitt vin eller fiskbuljong
1/2 citron i skivor
peppar och salt

Gör så här: Värm ugnen till 125 grader. Gnid in fisken med peppar och salt, samt strimla fänkål och purjo. Gör i ordning fyra paket av folie. Lägg grönsaker i botten, peppra och salta. Ovanpå lägger du fisken. Fördela smöret på de fyra fiskbitarna och lägg i några tomater och en skiva citron. Häll på vin (eller buljong) och förslut paketet. Grädda i ugnen i ca 20 minuter.

Sommarpudding

900 g röda och blå bär, hallon, björnbär, blåbär, vinbär, jordgubbar
150 g strösocker
6-9 skivor vitt färdigskivat bröd (kanterna bortskurna)
En smörad form på ca 8 dl – 1 liter, gärna rund och lite toppig.

Gör så här: Lägg bär och socker i kastrull och låt sjuda på svag värme i ca 3-5 minuter så att det blir som en bärkräm. Låt svalna lite. Spara ca 1 dl av bärkrämen separat.

Täck insidan av den smörade formen med det vita kantskurna brödet. Pressa ihop brödkanterna lätt så att de helt täcker formen. Häll i bärkrämen (utom 1 dl).

Täck med bröd så att puddingen får ett lock. Täck med ett fat eller en tallrik och ställ något tungt på fatet (t ex en mortel) så att locket pressas neråt. Förvara i kyl över natten (eller 10-12 timmar om du gör den på morgonen).

Vid serveringen stjälper du upp puddingen på ett fat. Bärsafterna har nu trängt igenom brödet inifrån så att puddingen fått vacler färg, men om den fortfarande är lite vit på sina ställen så kan du använda den sparade bärkrämen till dessa. Det som sedan blir kvar blir fint som dekoration.

Servera med vispad eller ovispad grädde, eller vaniljglass.

Matbloggen i Skottland: varför inte lite haggis till frukost?

Denna vecka tillbringar jag i Skottland och på Shetlandsöarna. Självklart kommer jag att blogga om mat – och då förstås om de specialiteter som finns här.

Att avnjuta en full Scottish breakfast är inte fy skam och du har inte fel om du tror att det i denna ingår både haggis och black pudding. Black pudding är detsamma som vår egen blodpudding, fast den är något mer grovmald här tycker jag. Haggis påminner om pölsa, och görs på fårmage och andra inälvor. Det kan låta lite hiskeligt men det är faktiskt jättegott, även om de flesta kanske föredrar den som middagsrätt.

Haggis finns att köpa i välsorterade butiker i Sverige men den som har tid och lust, och har tillgång till slaktare/saluhall som kan hjälpa till att införskaffa ingredienserna, kan naturligtvis laga sin egen också.

Haggis – Skottlands nationalrätt

1 fårmage
5 l saltat kallt vatten

Fyllning:
1 fårhjärta
2 fårlungor
1 fårlever eller 2 lammlever
2 1/2  kg lammkött, t ex kokkött av olika slag
2 – 3 finhackade gula lökar

3 dl havre- eller grahamsmjöl

1 msk salt
1 tsk grovmald svartpeppar
1 tsk torkad koriander

Gör så här: Först gör du ren fårmagen: skålla i kokande vatten, vänd ut och in och lägg i kallt, saltat vatten över natten.

Dagen därpå gör du i ordning själva haggisen. Skölj lungor, hjärta och lever och lägg i en stor gryta tillsammans med lammköttet. Häll i vatten så det täcker, koka upp och låt koka i 2-3 timmar.

Sila sedan buljongen och ställ åt sidan.

Finhacka lungorna, levern, hjärta och köttet. Lägg i en stor skål och tillsätt lök, mjöl och kryddor. Blanda väl och späd med lite av buljongen så du får en mjuk konsistens.  Skeda sedan i blandningen i fårmagen så att denna blir fylld till drygt hälften. Sy ihop magen med bomullstråd och pricka några hål i den (annars riskerar den att spricka vid kokningen). Lägg i gryta med kokande vatten och låt koka i ca 3 timmar på svag värme utan lock. Se till att vattnet alltid täcker haggisen.

När haggisen är klar, ta upp och låt svalna en aning – skär sedan upp och servera, förslagsvis med potatismos och kokta rotfrukter – eller varför inte rotmos. Du kan förstås också servera haggis med potatis och rödbetor så som vi traditionellt serverar svensk pölsa. Eller gör som i Skottland och servera den som en del av en maffig frukost/brunch!

×