Lättlagad sommarmat med max tre ingredienser: Mac and Cheese

Makaroner passar lika bra året om, och själv är jag särskilt förtjust i den amerikanska ”nationalrätten” Mac & Cheese

Mac & Cheese

Det här är en enkel och jättegod variant av den amerikanska klassikern. Receptet blir lagom för 4-6 personer:

1,5  l mjölk
600 g makaroner, helst u-formade
400 g riven cheddarost

Gör så här: Häll mjölken i en stor kastrull och koka upp. Tillsätt makaronerna och dra ner värmen, och rör om flitigt tills de är kokta – det brukar ta omkring 10 minuter. Dra av värmen och tillsätt osten. Rör om tills all ost har smält och makaronerna är jämnt täckta.

Tips! Om du orkar sätta på ugnen, så är det gott gratinera den färdigkokta rätten i en ugnsform på hög värme (ca 250°) i 5-10 minuter.

Pastasås på kycklinghjärtan

Äter du inälvsmat? Det gör jag – och med stor njutning dessutom! Det är gott och förhållandevis billigt och kan tillagas på en mängd olika sätt. Häromdagen lagade jag en utsökt pastasås på kycklinghjärtan. Prova du också! Vissa matbutiker saluför dem färska, annars finns de ofta att få tag i i frysdisken.

Pastasås med kycklinghjärtan

400 g kycklinghjärtan
en rejäl klick smör
4 schalottenlökar, finhackade
3 vitlöksklyftor, finhackade
2-3 dl visp- eller matlagningsgrädde
1 hönsbuljongtärning
1-2 msk konjak eller whisky

Gör så här: Om du köpt djupfrysta hjärtan, så tina dem över natten i kyl. Tvätta och torka noga, och fräs i smör i en stor stekpanna med höga kanter på hög värme så de blir lite knapriga.

Häll i löken och vitlöken, och fräs lite till. Häll på konjak och låt denna koka in och dra sedan ner värmen.

Smula ner en buljongtärning och häll på grädde och låt puttra på svag värme under lock i 10-15 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar och servera till nykokt pasta.

 

Pastagratäng för många

Pastagratäng är verkligen enastående gott, och tänk så man kan variera den! Det här är en underbar köttfärsgratäng – ett riktigt långkok, som du med fördel lagar när du har lite tid över, förslagsvis en lördag eller söndag!

Pastagratäng med mustiga smaker

penneTill en gratäng för fyra tar jag ungefär 400 g färs (nöt eller bland), 2 finhackade gula lökar, 1 burk konserverade tomater (gärna körsbärstomater), 2 finhackade morötter, 1 finhackad palsternacka, 1 liten bit rotselleri i bitar samt 2 pressade vitlöksklyftor.

I med ett par buljongtärningar, en skvätt vatten eller vin och gärna 1 msk worcestershiresås. Smaka av med salt, peppar och örtkryddor efter smak. En nypa socker eller farin sätter extra piff på köttfärssåsen!

Koka fyra portioner pasta – gärna en ”kort” pasta som skruvar, penne eller liknande – och fördela i en stor ugnsfast form. I med köttfärssåsen. Blanda sedan ner 2 finhackade mozzarellaostar och några färska basilikablad och ställ in i mitten av ugnen på 200 graders ugnsvärme i omkring 20-30 minuter eller tills gratängen fått vacker färg.

Servera med en god grönsallad, ett gott vin och färskt bröd – gärna sprödvärmt. Smaklig måltid!

×