Allt det goda på påskbordet – de vackra äggen färgar du med naturliga råvaror

Att få till vackra påskägg är ingen konst – och du kan dessutom åstadkomma det med sådant du har hemma. Blåbär från frysen – gurkmeja från kryddhyllan – kaffe från kaffeburken – grönt te…  Bara att koka upp de kryddor, bär osv du väljer, låta dra och sen lägga i äggen i färgbad helt enkelt. Känns mycket trevligare än att använda artificiella färger!

Vad du behöver är kastruller och skålar – och så en väldig massa ägg förstås!

Här är exempel på vad du kan använda:

Blåbär – blålila 
Hallon – svagt rosa 
Gurkmeja – gul 
Lökskal – gulbrun
Paprikapulver – orange
Kaffepulver – chokladbrun
Grönt te – grönbrun

Av färska råvaror såsom bär tar man två-tre rejäla nävar – av kryddor och annat pulver ca 2 rågade matskedar.

Gör så här: Koka äggen 10 minuter i en egen kastrull. Mät upp 5 dl vatten, 1 tsk salt och valfri råvara och låt koka 2-10 minuter (den längre tiden för färska råvaror). Dra från plattan och låt stå ca 30 minuter innan du silar av (kryddor behöver inte silas).

Tillsätt lite vitvinsvinäger till färgblandningen och lägg ner de kokta äggen. Låt stå minst ett par timmar – vill du ha ännu djupare färg kan du ställa äggen kallt i färgbadet över natten.

Tips! Gör mönster på äggen, t ex genom att linda runt snören, sätta på håliga klistermärken, använda tejp eller vira runt spetsband eller hårsnoddar. Endast fantasin sätter gränserna!

Vill du göra det enklare och snabbare? Inga problem! Lägg bara lite lökskal i kokvattnet. Gul lök ger varmt brunaktiga ägg, rödlök ger ljusare, lite blekrosa färg. Om man vill ha marmorerade ägg tar man lökskal och lägger runt det råa ägget. Sedan lindar man in ägget i folie innan man kokar det.

Man kan förstås använda annat än lök. Blåbär ger vackert blå- eller grönskimrande ägg, och rödbetor lite rosaröda. Prova dig fram och njut av en härlig – och färggrann – äggfrukost i påsk!

Allt det goda på påskbordet – sill, äggsallad och ett gott bröd

Det blir ingen påsk utan ägg och sill – det tycker i alla fall inte jag. Och allra mest tycker jag om den klassiska inlagda sillen, så som min mamma och mormor gjorde den. På påskens buffébord passar det också fint med en god äggsallad – Easter Egg Salad – och ett gott bröd.

Klassisk inlagd sill

1 burk urvattnade sillfiléer (skuren i bitar)
2 tunt skivade gula eller röda lökar (ev en tunnskivad morot)

Lag:
2,5 dl vatten
1 dl ättiksprit (12%)
1 1/2 dl socker
5 grovt krossade kryddpepparkorn
2st lagerblad
5 kryddnejlikor

Gör så här: Skölj sillfiléerna ordentligt och låt dem rinna av. Varva dem med lökskivorna i en glasburk. Blanda sedan samman ingredienserna till lagen och låt koka upp. När lagen har kallnat hälls den över sillen. Sätt sedan på locket och låt den stå kallt i kylen i något dygn innan servering.

Easter Egg Salad – äggsallad

Något av det godaste jag vet är en klassisk engelsk egg salad sandwich. En krämig ”äggröra” mellan två lättrostade brödskivor är verkligen underbart gott! Äggsallad kan med fördel också serveras på påskbordet, som tillbehör till klassiska smörgåsbordsrätter.

Jag brukar göra så här för en sats som räcker till ett antal små läckra smörgåsar – eller för fyra, fem på ett buffébord:

Hårdkoka fyra ägg. Låt kallna, skala och mosa.

Blanda i kesella (ungefär en halv burk, alltså 125 g), en klick majonnäs (ungefär 1½ mask) och lite senap (1 dryg tsk) i en skål. Salta och peppra och tillsätt lite gott kryddgrönt, gärna smörgåskrasse men persilja blir också bra. Klart för servering!

Äggsalladen går att förvara i plastburk i kyl i två-tre dagar.

Påskens långjästa matbröd

Det här brödet är ett av mina favoritbröd. Det tar lite tid att baka, och det ingår ganska många moment, men det är det värt för det färdiga brödet är hur gott som helst… Mängderna är lite ungefärliga –  jag mäter t ex aldrig upp mjölet utan tar lite som jag tycker. Degen ska vara lös och lite kladdig och hällas direkt i en stor avlång kakform.

50 g jäst
2 tsk salt
1 msk honung (kan uteslutas men ger underbar arom!)
5-6 dl ljummet vatten
1-2 msk olja
vetemjöl till en lös deg, ca 11-12 dl

Gör så här: Smula jästen i en degbunke. Värm vattnet till ca 37 grader (fingerljummet) och lös upp jästen i vattnet. Tillsätt salt, olja och honung och mjöl och rör om. Degen ska vara lös och kladdig. Täck bunken med en bakduk eller plastfilm och låt jäsa till dubbel storlek. När den jäst upp trycker du ner den med en trägaffel och låter den jäsa en omgång till.

Smörj under tiden en stor avlång bakform på ca 2 l (eller två mindre). När degen jäst andra omgången häller du i degen i formen/formarna och ställer på en plåt. Låt jäsa medan du värmer ugnen till 250 grader.

Ställ in plåten med brödformen mitt i ugnen. Pensla eller spraya dem med kallt vatten innan – och spraya gärna lite vatten i ugnen också, eller ställ in en ugnsfast form med kallt vatten. Efter ca en kvart sänker du värmen till 175 grader. Grädda bröden ytterligare en kvart.

När ungefär en halvtimme har gått tar du ut brödet och stjälper försiktigt ut det på plåten. Pensla med kallt vatten runt om ställ in i ugnen igen. Grädda i ca en kvart till och ta s en ut och låt svalna utan bakduk. Brödet får en underbar arom, och en härligt knaprig yta, och smakar förträffligt till påskens goda buffémat, eller varför inte eller rostat med ost eller marmelad till frukost.

Allt det goda på påskbordet – påskalammet med tillbehör

Lamm är verkligen ett måste på påsk, och jag vill gärna ha mitt riktigt vitlöksdoftande, gärna också bestrött med rejält med färska rosmarinkvistar. Och lamm är inte bara oerhört gott – det är också så enkelt att tillaga. Det sköter ju sig själv i ugnen medan du lägger sista handen vid påskpyntet!

Påskalammet

ca 1½ kg lammstek
2 msk olja
5-7 klyftor vitlök
salt och peppar

(ev några kvistar färsk rosmarin)

Så här gör du: Gnid in lammsteken med olja. Strö på salt, peppar (och rosmarinkvistar om du vill ha det) och gnid in ordentligt runt om. Skala vitlöken och halvera varje klyfta. Skär små snitt i köttet och stoppa in vitlöksskivorna.

Lägg lammsteken i en ganska liten ugnsfast form – det ska nätt och jämnt få plats – och stick i en köttermometer. Laga lammsteken i nedre delen av ugnen i 175 grader till dess att termometern visar ungefär 60-70 grader, beroende på hur genomstekt du vill ha köttet – ca 1½ timme.

Ta ut steken och rulla in i aluminiumfolie. Låt den ligga en halvtimme innan du skär upp den – eller servera den kall i tunna skivor. Till varm lammstek passar en god potatisgratäng, eller klyftpotatis, och gärna rödvinssås.

Själv serverar jag den gärna med rostade rotsaker som potatis, lök, morötter och sötpotatis. Till 4 portioner passar det bra med 2-3 potatisar, 1 sötpotatis, 2 morötter och 1-2 lökar – bara att dubbla om ni är fler vid påskbordet!

Sätt ugnen på 175 grader (jag tycker rotfrukterna blir bäst om man inte har alltför hög värme!). Tvätta och ansa rotsakerna – skrubba eller skala potatisen, skala sötpotatisen och löken och skrubba morötterna. Skär potatis klyftor, morötter i stavar (ca 1½-2 cm breda) och skär sötpotatisen i bitar på omkring 3-4 cm. Löken kan du antingen klyfta eller skiva ganska tjockt.

Häll generöst med neutral olja i en ugnssäker form, lägg i rotfrukterna och rör om. Salta och peppra och ställ in mitt i ugnen. Baka dem i minst 45 minuter, gärna en timme – då blir de helt genommjuka och får färg. Servera till lammet, gärna med en klick creme fraiche blandat med krossad vitlök!

Allt det goda på påskbordet – först ut Ceviche

Nu är vi inne i Stilla veckan. Det betyder att påsken står för dörren, med fest och glädje och en massa god mat. Och även om det är trevligt att bevara de gamla mattraditionerna (hos oss blir det t ex inte påsk om inte mormor Elins stuvade ägg står på buffébordet!) så är det också trevligt med lite nya maträtter. Numera brukar vi ofta servera en härlig ceviche till påskmiddagen.

Charlies ceviche med sill och räkor

Den här varianten av den latinamerikanska fiskrätten ceviche är mycket lättlagad och otroligt god och passar perfekt som lätt och läcker sillrätt på påskbordet! Det här behövs:

1 burk inläggningssill
1 burk räkor i lag (ca 170 g)
2 citroner
½-1 röd lök
1 knippa persilja

Gör så här: Skölj sillfileerna noga och skär eller klipp dem i mindre bitar. Häll av lagen från räkorna och låt dem rinna av i en sil. Lägg sill och räkor i en skål och tillsätt saften från citronerna. Tillsätt den tunnskivade löken. Klipp över rikligt med persilja och blanda försiktigt. 

Påskens goda silltårta

Sill hör påsken till, så varför inte bjuda på en läcker silltårta?

Silltårta

Botten:

200 g mörk kavring
75 g smör

Fyllning:

3 st gelatinblad
200 g matjesillfiléer
1 röd eller gul lök
250 g kesella
3 dl gräddfil
svartpeppar
lite spad från sillen

generöst med hackad gräslök och finklippt dill

Gör så här: Finhacka eller mixa brödet. Smält smöret och blanda det med brödsmulorna. Tryck ut blandningen i botten på en form (gärna med löstagbar kant), ca 24 cm i diameter, och låt stå svalt 15-30 minuter.

Lägg gelatinet i kallt vatten ca 5 min. Låt sillen rinna av – spara ett par matskedar av spadet – och finhacka den. Skala och finhacka löken. Blanda sill, lök, kesella, gräddfil, peppar och sillspad.

Ta upp gelatinet och smält det i en kastrull enligt anvisningarna på förpackningen. Rör ner det i sillblandningen. Häll det i formen och låt den stå i kyl minst 3 timmar så att den stelnar. Placera silltårtan på ett vackert fat och garnera med gräslök och dill.

Tips! Byt ut matjessillen mot ansjovis!

Easter-Wallpaper-HD

Stuvade ägg

En av de godaste äggrätter jag vet är en rätt som min mamma alltid brukade laga, och som funnits i hennes familj sedan mormors tid – en verklig paradrätt så snart det vankades kalas. Vi har ingen aning om varifrån den kommer, men vi vet att min mammas moster brukade servera den som brunchrätt på sin restaurang i Chicago under 1920-talet. Så är den en svensk klassiker – eller en amerikansk? Om någon därute känner igen den, hör gärna av er med en kommentar!

Stuvade ägg kallas denna delikatess rätt och slätt, men namnet gör den inte rättvisa för den smakar som om den hade ett svåruttalat franskt namn allra minst… Den går fint ihop med olika sillrätter eller med köttbullar, korv eller bräckt skinka – eller som ensamrätt till en trevlig liten kvällsvickning.

Det här receptet passar för 6-8 personer på påskbordet, eller för 4 om den serveras som ensamrätt med t ex prinskorv till:

Stuvade ägg på mormor Elins vis

Hårdkoka 6-7 ägg. Låt äggen kallna, skala dem och hacka dem fint eller mosa dem med en gaffel. Häll över i en fin serveringsform.

Gör sedan en god stuvning. Smält ett par msk smör och pudra över 4-5 msk vetemjöl. Späd med en ungefär en halv liter mjölk, helst standardmjölk – häll i lite i sänder och rör om så att stuvningen blir slät och fin. Tillsätt en tsk salt och lite vitpeppar och låt småputtra i fem-tio minuter. Dra kastrullen av värmen och smaksätt stuvningen med lite senap – jag brukar ta ett par, tre matskedar. Vilken senap du väljer är en smaksak – jag brukar ta vanlig Slottssenap men har också gjort den på stark senap och skånsk senap ibland. Fransk osötad senap passar dock inte alls i den här rätten!

Häll stuvningen över äggen och låt stelna. Knaperstek sedan ett paket bacon och strimla över hela härligheten – gärna också lite finklippt persilja. Rätten är lika god ljummen som kall och kommer garanterat att göra succé på påskbordet!

Påskens goda kyckling

Kyckling är härlig vårmat som passar fint under någon av påskens middagar. Det här är världens enklaste recept, och otroligt gott!

Örtdoftande vårkyckling

Receptet blir lagom för 4 personer om du serverar med potatisklyftor och en fräsch sallad.

1 majskyckling, ca 1-1,5 kg
1 citron
1 dl färsk, finklippt timjan, rosmarin, salvia eller oregano
1 dl finklippt persilja
1/2 dl oliv- eller rapsolja

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Snitta lite i skinnet på kycklingens bröstdel och stick in ca hälften av kryddörterna och persiljan. Skär citronen i klyftor och fyll kycklingen med dem samt resten av örterna. Bind gärna ihop kycklingen med lite steksnöre.

Pensla kycklingen med olivolja och lägg den på sidan i en smord, ugnsfast form och sätt in i nedre delen av ugnen. Stek ca 30-40 minuter och vänd den sedan och stek lika länge på andra sidan. Servera med klyftpotatis eller ugnsrostade rotfrukter och en god sallad.

Dags att fira påsk – med lax, kyckling och mycket mer…

Nu går vi in i Stilla veckan, som den kallas. Nej, det här är alltså inte Påskveckan, som många verkar tro – den infaller först efter påskhelgen. Ser fram emot påsken gör vi dock ändå, för påsken är vår största mathelg. Vårprimörer av alla de slag skapar härliga färger, dofter och framför allt smaker på påskens middagsbord. Matbloggen bjuder på vårkyckling, lax samt några specialiteter från mormors påskbord!

Tandoorilax

4 bitar laxfilé à 170 g
3 msk tandoorikrydda (finns färdigblandad)
olivolja (jag använde rapsolja)
salt

Gör så här: Salta laxfiléerna och låt stå framme i 30 minuter. Skär i kuber, ca 2×2 cm. Torka av den och gnid in kuberna med tandoorikrydda. Stek i olja på hög värme i ca 1-2 min på varje sida. Servera ljummen som en del av påskbuffén eller med en god sallad och kokt quinoa.

Välkommen tillbaka i morgon – och till vårkyckling, sill och stuvade ägg…

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

×