Glad påsk: Banoffee pie till dessert

Klart man vill ha en god dessert i påsk! Det här är en av mina favoriter!

Banoffee Pie – kolapaj med banan

Det finns otaliga recept på banoffee pie, det enda här är ett enkelt, som görs med färdig karamelliserad mjölk som kolakräm. Själv brukar jag, när jag använder färdig kolakräm, även röra ner 1/2 dl brun farin och ett par matskedar vaniljsocker i den men det behövs egentligen inte. Vill du göra din egen kolakräm så hittar du ett recept längre ner. 

100 g smör
300 g digestivekex
1 burk karamelliserad mjölk
3-4 bananer
3 dl vispgrädde
bananer och riven choklad (eller små chokladplättar) eller kakao till garnering

Gör så här: Smält smöret. Smula kexen, antingen för hand eller i matberedare. Rör ihop smält smör och kex och tryck ut i en smord form med löstagbar botten. ställ i kyl i ungefär en timme.

Bred ut ett tjockt lager med kolakräm i pajskalet. Skiva bananerna och lägg över kolakrämen. Vispa grädden och bred eller spritsa över. Garnera med skivade bananer och/eller riven choklad, chokladplättar eller kakao eller kokos.

Vill du göra egen kolakräm? Gör då den någon timme innan du börjar med pajen.

Kolakräm

4 äggulor
1 dl socker
1 dl vispgrädde
150 g smör
½ tsk vaniljpulver

Gör så här: Häll äggulor, socker och vispgrädde till kolakrämen i en kastrull. Värm under omrörning tills krämen tjocknat och låt sjuda under omrörning i ytterligare någon minut. Ta kastrullen från värmen och klicka i smöret under omrörning. Smaksätt med vaniljpulver och ställ krämen kallt tills den blir tjock.

Glad påsk: frasig spenatpaj på grekiskt vis

Frasig filodeg och smakrik spenat, tillsammans med sältan hos Fetaosten – vad sägs om det?

Grekisk spenatpaj

Den här spenatpajen med grekiska förtecken är lätt att laga och smakar underbart på påskens matbord – eller närhelst du vill! Det här behöver du:

½ kg fryst spenat – hackad, förvälld, och lättstekt
1 hackad gul lök och ett par klyftor finhackad vitlök
ett par matskedar olja, gärna oliv
1 dl naturell färskost, t ex Kesella eller Philadelphia
1 dl hackad Fetaost
Finhackad persilja (blad- eller kruspersilja avgör du själv!)
Salt och svartpeppar efter behag
8 ark filodeg

Gör så här: Tina filodegen och sätt ugnen på 175 grader. Lägg den hackade, lättstekta spenaten i durkslag och pressa ur vätskan. Fräs den hackade löken tills den blir mjuk – utan att den får färg – i olja och tillsätt den hackade spenaten. Smaksätt spenatröran med persilja, salt och peppar och låt svalna.

Rör ner färskosten och fetan i spenatblandningen. Pensla en pajform med lite olja och täck botten och kanter med 4 ark filodeg. Pensla med olja mellan varje ark. Fördela spenatfyllningen i fetabottnen, och lägg eventuellt resterande 4 ark filodeg över.

Pensla med lite vatten och grädda spenatpajen i ca en halvtimme. Servera ljummen eller kall.

Glad påsk: glasmästarsill och vegansill

Sill är ett måste på påsk. Här är två goda recept, varav det ena är veganskt.

Glasmästarsill

En klassisk svensk sillinläggning som passar perfekt till påskens äggrätter.

1 burk inläggningssill
1 röd lök
1 morot
1 bit pepparrot
2 bitar ingefära
2 tsk hel kryddpeppar
2 tsk bruna senapsfrön
2 lagerblad

Lag:

1 dl ättiksprit (12%)
1½ dl vatten
1½ dl strösocker

Gör så här: Blanda ingredienserna till lagen, koka upp och låt kallna. Skär sillen i 2-3 cm breda bitar. Tunnslanta morot och pepparrot. Skiva löken tunt. Skala ingefäran

Varva sill med morot, pepparrot, lök och kryddor och ingefära. Häll över den kalla lagen och låt sillen stå ett dygn innan den serveras.

Vegansk skärgårdssill

Har du testat vegansill någon gång? Inte? Då tycker jag du ska göra det! Det är lätt att tillaga och det smakar verkligen gott. De flesta ”köttätare” jag känner brukar bli mycket förtjusta i denna!

1 aubergine
2 msk finhackad rödlök
1½ dl sojayoghurt
½ dl vegansk majonnäs
2 tsk pressad lime eller citron
2 msk tångkaviar
1 msk finhackad dill
salt och svartpeppar

Gör så här: Skär auberginen i ”sillstora” bitar. Koka dem mjuka i saltat vatten i några minuter. Blanda sojayoghurt och majonnäs och rör ner lök, tångkaviar och dill och blanda försiktigt. Häll av vattnet från auberginebitarna och blanda ner dem. Smaka av med pressad lime, salt och svartpeppar.

Vegansk senapssill

En annan veganvariant av en klassisk inläggning – även denna brukar gå åt som smör!

1 aubergine 
½ dl skånsk senap
1 msk socker eller honung
3 msk rapsolja
1 msk vinäger (vit eller röd)
1 dl havregrädde
½ lök
½ dl finhackad dill
salt och svartpeppar

Gör så här: Skär auberginen i ”sillstora” bitar och koka på samma sätt som i föregående recept. Blanda senap, socker, olja och vinäger och vispa ner havregrädden. Häll av vattnet från auberginebitarna och blanda med senapsblandningen. Rör ner lök och dill och blanda varsamt. Smaka av med salt och svartpeppar.

Glad påsk: Lammgryta som i Baskien

Påsken står för dörren och det innebär förstås en hel del matlagning. Många rätter återkommer på mitt påskbord varje år, som min mammas och mormors paradrätt stuvade ägg, och mängder av färgade ägg förstås. Men det är också roligt att variera sig och välkomna nya rätter under denna avspända och trevliga helg. I år står bland annat en härlig långkokt baskisk lammgryta, glasmästarsill  och en frasig spenatpaj på menyn. Söker du efter andra recept? Du hittar en massa påskrecept här.

Baskisk lammgryta

Den här rätten åt jag på en baskisk restaurang i Newark, New Jersey förra året – då lagad på get istället för lamm – och den är sagolikt god. Eftersom den ska koka länge föredrar jag att laga den i en slowcooker men du kan förstås lika gärna laga den på spisen eller i ugnen – tänk då bara på att röra om ibland och (eventuellt) späda med mer vätska. För 4-6 personer behöver du:

4 små lammläggar eller 2 större
4 potatisar
4 morötter
2 palsternackor
2 gula lökar
4-6 vitlöksklyftor
4 msk vetemjöl
1 burk krossade tomater
2-3 dl rött vin
salt, svartpeppar och färsk timjan

Gör så här: Lägg lammläggen hel i slowcooker eller en stor gryta eller i en stor ugnsfast form. Skala potatisen och skär varje potatis i fyra delar. Ansa morötter och palsternackor och skär i ganska stora bitar, ca 3 cm långa. Skala och skiva löken grovt. Skala vitlöksklyftorna och halvera dem. Lägg alltsammans i slowcookern, grytan eller den ugnsfasta formen. Strö över mjöl och rör om så att både kött och rotsaker blir mjölade.

Häll i tomater och vin och salta och peppra. Lägg i timjan.

Sätt slowcookern på lägsta värme och 7-8 timmar. Om du lagar på spisen, koka då upp och dra sedan ner värmen till sparlåga. I ugnen: ställ in formen i nedre delen av den kalla ugnen, ställ in den på 175 grader och låt den stå minst 6 timmar.

Servera lammgrytan till ris eller pasta och/eller ett gott bröd. Ett kraftfullt rödvin eller ett fräscht bubbelvatten passar till.

Allt det goda på påskbordet – de vackra äggen färgar du med naturliga råvaror

Att få till vackra påskägg är ingen konst – och du kan dessutom åstadkomma det med sådant du har hemma. Blåbär från frysen – gurkmeja från kryddhyllan – kaffe från kaffeburken – grönt te…  Bara att koka upp de kryddor, bär osv du väljer, låta dra och sen lägga i äggen i färgbad helt enkelt. Känns mycket trevligare än att använda artificiella färger!

Vad du behöver är kastruller och skålar – och så en väldig massa ägg förstås!

Här är exempel på vad du kan använda:

Blåbär – blålila 
Hallon – svagt rosa 
Gurkmeja – gul 
Lökskal – gulbrun
Paprikapulver – orange
Kaffepulver – chokladbrun
Grönt te – grönbrun

Av färska råvaror såsom bär tar man två-tre rejäla nävar – av kryddor och annat pulver ca 2 rågade matskedar.

Gör så här: Koka äggen 10 minuter i en egen kastrull. Mät upp 5 dl vatten, 1 tsk salt och valfri råvara och låt koka 2-10 minuter (den längre tiden för färska råvaror). Dra från plattan och låt stå ca 30 minuter innan du silar av (kryddor behöver inte silas).

Tillsätt lite vitvinsvinäger till färgblandningen och lägg ner de kokta äggen. Låt stå minst ett par timmar – vill du ha ännu djupare färg kan du ställa äggen kallt i färgbadet över natten.

Tips! Gör mönster på äggen, t ex genom att linda runt snören, sätta på håliga klistermärken, använda tejp eller vira runt spetsband eller hårsnoddar. Endast fantasin sätter gränserna!

Vill du göra det enklare och snabbare? Inga problem! Lägg bara lite lökskal i kokvattnet. Gul lök ger varmt brunaktiga ägg, rödlök ger ljusare, lite blekrosa färg. Om man vill ha marmorerade ägg tar man lökskal och lägger runt det råa ägget. Sedan lindar man in ägget i folie innan man kokar det.

Man kan förstås använda annat än lök. Blåbär ger vackert blå- eller grönskimrande ägg, och rödbetor lite rosaröda. Prova dig fram och njut av en härlig – och färggrann – äggfrukost i påsk!

Allt det goda på påskbordet – sill, äggsallad och ett gott bröd

Det blir ingen påsk utan ägg och sill – det tycker i alla fall inte jag. Och allra mest tycker jag om den klassiska inlagda sillen, så som min mamma och mormor gjorde den. På påskens buffébord passar det också fint med en god äggsallad – Easter Egg Salad – och ett gott bröd.

Klassisk inlagd sill

1 burk urvattnade sillfiléer (skuren i bitar)
2 tunt skivade gula eller röda lökar (ev en tunnskivad morot)

Lag:
2,5 dl vatten
1 dl ättiksprit (12%)
1 1/2 dl socker
5 grovt krossade kryddpepparkorn
2st lagerblad
5 kryddnejlikor

Gör så här: Skölj sillfiléerna ordentligt och låt dem rinna av. Varva dem med lökskivorna i en glasburk. Blanda sedan samman ingredienserna till lagen och låt koka upp. När lagen har kallnat hälls den över sillen. Sätt sedan på locket och låt den stå kallt i kylen i något dygn innan servering.

Easter Egg Salad – äggsallad

Något av det godaste jag vet är en klassisk engelsk egg salad sandwich. En krämig ”äggröra” mellan två lättrostade brödskivor är verkligen underbart gott! Äggsallad kan med fördel också serveras på påskbordet, som tillbehör till klassiska smörgåsbordsrätter.

Jag brukar göra så här för en sats som räcker till ett antal små läckra smörgåsar – eller för fyra, fem på ett buffébord:

Hårdkoka fyra ägg. Låt kallna, skala och mosa.

Blanda i kesella (ungefär en halv burk, alltså 125 g), en klick majonnäs (ungefär 1½ mask) och lite senap (1 dryg tsk) i en skål. Salta och peppra och tillsätt lite gott kryddgrönt, gärna smörgåskrasse men persilja blir också bra. Klart för servering!

Äggsalladen går att förvara i plastburk i kyl i två-tre dagar.

Påskens långjästa matbröd

Det här brödet är ett av mina favoritbröd. Det tar lite tid att baka, och det ingår ganska många moment, men det är det värt för det färdiga brödet är hur gott som helst… Mängderna är lite ungefärliga –  jag mäter t ex aldrig upp mjölet utan tar lite som jag tycker. Degen ska vara lös och lite kladdig och hällas direkt i en stor avlång kakform.

50 g jäst
2 tsk salt
1 msk honung (kan uteslutas men ger underbar arom!)
5-6 dl ljummet vatten
1-2 msk olja
vetemjöl till en lös deg, ca 11-12 dl

Gör så här: Smula jästen i en degbunke. Värm vattnet till ca 37 grader (fingerljummet) och lös upp jästen i vattnet. Tillsätt salt, olja och honung och mjöl och rör om. Degen ska vara lös och kladdig. Täck bunken med en bakduk eller plastfilm och låt jäsa till dubbel storlek. När den jäst upp trycker du ner den med en trägaffel och låter den jäsa en omgång till.

Smörj under tiden en stor avlång bakform på ca 2 l (eller två mindre). När degen jäst andra omgången häller du i degen i formen/formarna och ställer på en plåt. Låt jäsa medan du värmer ugnen till 250 grader.

Ställ in plåten med brödformen mitt i ugnen. Pensla eller spraya dem med kallt vatten innan – och spraya gärna lite vatten i ugnen också, eller ställ in en ugnsfast form med kallt vatten. Efter ca en kvart sänker du värmen till 175 grader. Grädda bröden ytterligare en kvart.

När ungefär en halvtimme har gått tar du ut brödet och stjälper försiktigt ut det på plåten. Pensla med kallt vatten runt om ställ in i ugnen igen. Grädda i ca en kvart till och ta s en ut och låt svalna utan bakduk. Brödet får en underbar arom, och en härligt knaprig yta, och smakar förträffligt till påskens goda buffémat, eller varför inte eller rostat med ost eller marmelad till frukost.

Allt det goda på påskbordet – påskalammet med tillbehör

Lamm är verkligen ett måste på påsk, och jag vill gärna ha mitt riktigt vitlöksdoftande, gärna också bestrött med rejält med färska rosmarinkvistar. Och lamm är inte bara oerhört gott – det är också så enkelt att tillaga. Det sköter ju sig själv i ugnen medan du lägger sista handen vid påskpyntet!

Påskalammet

ca 1½ kg lammstek
2 msk olja
5-7 klyftor vitlök
salt och peppar

(ev några kvistar färsk rosmarin)

Så här gör du: Gnid in lammsteken med olja. Strö på salt, peppar (och rosmarinkvistar om du vill ha det) och gnid in ordentligt runt om. Skala vitlöken och halvera varje klyfta. Skär små snitt i köttet och stoppa in vitlöksskivorna.

Lägg lammsteken i en ganska liten ugnsfast form – det ska nätt och jämnt få plats – och stick i en köttermometer. Laga lammsteken i nedre delen av ugnen i 175 grader till dess att termometern visar ungefär 60-70 grader, beroende på hur genomstekt du vill ha köttet – ca 1½ timme.

Ta ut steken och rulla in i aluminiumfolie. Låt den ligga en halvtimme innan du skär upp den – eller servera den kall i tunna skivor. Till varm lammstek passar en god potatisgratäng, eller klyftpotatis, och gärna rödvinssås.

Själv serverar jag den gärna med rostade rotsaker som potatis, lök, morötter och sötpotatis. Till 4 portioner passar det bra med 2-3 potatisar, 1 sötpotatis, 2 morötter och 1-2 lökar – bara att dubbla om ni är fler vid påskbordet!

Sätt ugnen på 175 grader (jag tycker rotfrukterna blir bäst om man inte har alltför hög värme!). Tvätta och ansa rotsakerna – skrubba eller skala potatisen, skala sötpotatisen och löken och skrubba morötterna. Skär potatis klyftor, morötter i stavar (ca 1½-2 cm breda) och skär sötpotatisen i bitar på omkring 3-4 cm. Löken kan du antingen klyfta eller skiva ganska tjockt.

Häll generöst med neutral olja i en ugnssäker form, lägg i rotfrukterna och rör om. Salta och peppra och ställ in mitt i ugnen. Baka dem i minst 45 minuter, gärna en timme – då blir de helt genommjuka och får färg. Servera till lammet, gärna med en klick creme fraiche blandat med krossad vitlök!

Allt det goda på påskbordet – först ut Ceviche

Nu är vi inne i Stilla veckan. Det betyder att påsken står för dörren, med fest och glädje och en massa god mat. Och även om det är trevligt att bevara de gamla mattraditionerna (hos oss blir det t ex inte påsk om inte mormor Elins stuvade ägg står på buffébordet!) så är det också trevligt med lite nya maträtter. Numera brukar vi ofta servera en härlig ceviche till påskmiddagen.

Charlies ceviche med sill och räkor

Den här varianten av den latinamerikanska fiskrätten ceviche är mycket lättlagad och otroligt god och passar perfekt som lätt och läcker sillrätt på påskbordet! Det här behövs:

1 burk inläggningssill
1 burk räkor i lag (ca 170 g)
2 citroner
½-1 röd lök
1 knippa persilja

Gör så här: Skölj sillfileerna noga och skär eller klipp dem i mindre bitar. Häll av lagen från räkorna och låt dem rinna av i en sil. Lägg sill och räkor i en skål och tillsätt saften från citronerna. Tillsätt den tunnskivade löken. Klipp över rikligt med persilja och blanda försiktigt. 

×