Enklaste frukostplättarna…

… får du om du helt enkelt blandar mosad banan med uppvispat ägg. Sååå enkelt – och sååå gott!

Bananplättar

Receptet ger 8 plättar, eller 4 lite större pannkakor, men kan lätt dubblas. De kan givetvis också serveras som lunch!

2 bananer
4 uppvispade ägg

Gör så här: Mosa bananerna med gaffel. Rör ner äggen. Rör om till en hyfsat slät med och grädda plättarna i plättlagg eller stekpanna. Servera med socker, sylt, bär eller lönnsirap. Jättegott!

Pannkaksfrossa!

Pannkakor, det är grejer det! Med sylt och grädde efter soppmiddagen, fyllda med stuvning och hoprullade till crêpes – eller hoplagda till en läcker tårta på barnkalaset. Oavsett hur man serverar sina pannkakor smakar de bra, och de passar att servera både till vardag och till fest. Dessutom är det toppen att ta till pannkakor när kassan är skral. Billigare middag än en pannkaksmiddag får man leta efter!

En vanlig pannkakssmet gör du så här: Rör ihop 2½ – 3 dl vetemjöl med ½ tsk salt och (eventuellt ett kryddmått bakpulver för aningens ”fluffigare” konsistens. Vispa i 6 dl mjölk – gör det lite i sänder och vispa smeten slät emellan.

Knäck 3 ägg och vispa i. Smält så 2-3 msk smör och häll i det mesta av det smälta fettet i smeten – då behöver du bara använda ytterst lite smör medan du gräddar.

Grädda sedan i pannkakslagg eller en mindre stekpanna med låga kanter – eller häll smeten i en smord långpanna (30×40 cm) och grädda i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter eller tills ugnspannkakan fått vacker färg.

Servera med sylt eller färska bär och om du vill lyxa till det lite extra är förstås grädde, halvsmält glass eller en klick vaniljkesella jättegott till.

Har du bär i frysen ordnar du snabbt en god och nyttig sylt genom att helt enkelt mixa de frysta osockrade bären och servera dem iskalla till pannkakorna – det blir toppengott!

Eller prova med salta tillbehör, såsom finhackad gul lök, rom, gräddfil. Inte lika billigt men ändå en festmiddag som inte blir alltför dyr!

Tips! Om du ska servera ”söta” pannkakor passar det bra att röra i 1 tsk vaniljsocker i mjölet.

Amerikanska pannkakor gör du lika enkelt.  Det finns hur många recept som helst men jag brukar göra så här:

Blanda 2½ dl vetemjöl med 2 tsk bakpulver och ½ tsk salt. Blanda 2½ dl filmjölk med 1 medelstort ägg i en annan skål och tillsätt 2 msk olja eller smält smör i äggsmeten. Rör ner äggsmeten i de torra ingredienserna och grädda ganska tjocka pannkakor på omkring 10 cm i diameter.

Amerikanska pannkakor serveras traditionellt med färska blåbär och lönnsirap. Blåbärssylt går lika bra, och har du ingen lönnsirap går det utmärkt att ringla över lite vanlig ljus sirap istället.

Tips! Gör blåbärspannkakor genom att slänga i några färska eller frysta (och då ska de inte vara tinade) blåbär i varje pannkaka när du gräddar den. Ersätt gärna filmjölken med naturell yoghurt. Servera med socker eller lönnsirap (vanlig sirap går lika bra, liksom flytande honung) och kanske lite stekt bacon till.

Omelett på det du har i kyl och skafferi

Så här efter semestern kan plånboken lätt bli lite tunnare än vanligt. Då är det skönt att ha lite enkla och billiga maträtter att ta till. Och tro inte att billigare mat smakar sämre. Jag kan faktiskt tycka att det är tvärtom ibland. När man måste ta till lite enklare och billigare ingredienser lägger man nästan ner mer tid och omsorg på maten, tycker jag, så det går jättebra att skapa en riktigt god måltid för en billig penning.

En av mina egna favoriter är en enkel omelett av fransk typ, som jag fyller med lite smått och gott, kanske några skinkstrimlor från påläggspaketet, lite riven ost från ostkanten som ligger och ser torr och tråkig ut i ostkupan, ett par tomater som kanske inte är så fräscha att äta som de är men som blir jättegoda när de värms i en omelett… Dessutom är ju omelett ett alldeles utmärkt sätt att ta hand om matrester och sådant som legat lite väl länge i kylen så egentligen gör du både plånboken och miljön en tjänst om du då och då lagar en omelett av det du har hemma.

Restomelett

Till en omelett för två personer behöver du 2-3 ägg och 2-3 matskedar vatten. Vispa ihop en smula med en gaffel och rör ner lite salt och peppar. Smält ett par matskedar smör i en stekpanna, dra ner på mellanvärme och häll i omelettsmeten. Rör hela tiden i omelettsmeten med gaffeln från botten och upp för att få den rätta krämiga konsistensen.

Tillsätt sedan det du tycker om och har hemma. Lite strimlad skinka, hackade tomater, hackad lök, gräslök, paprikastrimlor, några korvslantar, ost… Endast fantasin sätter gränsen.

Omeletten är klar när den stannat till på ovansidan. Avnjutes varm, gärna med en liten sallad och ett glas kallt vatten!

En annan favorit är tonfisk. I morgon får du mina bästa och mest beprövade tonfiskrecept! 

Härliga våffeldag!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAÄntligen är den här, den älskade Våffeldagen! I och för sig har denna dag ingenting alls att göra med våfflor, utan är en ren förvanskning av Vår Fru-dagen. Men vad gör väl det? Vi kan väl fira både Marie Bebådelse och äta våfflor samtidigt, eller hur?

Jag tycker Våffeldagen är ett utmärkt tillfälle att ställa till lite fest mitt i vardagen. Bjud in vänner och grannar på våffelfest och bjud på gammaldags äggvåfflor, frasiga ostvåfflor eller proteinrika dinkelvåfflor – garanterat succé!

Mormors äggvåfflor

Det är verkligen något visst med mjuka, goda äggvåfflor! Här är ett recept man inte kan misslyckas med och som ger 10-12 goda våfflor. Du behöver:

100 g smör
4 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
5 dl mjölk
3 Ägg

Gör så här: Smält smöret och låt svalna. Blanda vetemjöl, salt och hälften av mjölken till en jämn smet. Rör sedan ner resten av mjölken, äggen samt smöret. Hetta upp våffeljärnet. Laggen kan behöva penslas med smält fett till första omgången, men sedan behöver du inte använda mer fett. Grädda våfflorna gyllenbruna och servera med grädde och sylt eller bär, glass eller Kesella vanilj.

Ostvåfflor

OLYMPUS DIGITAL CAMERAHar du testat ostvåfflor någon gång? Jättegott! Överraska med dessa på Våffeldagsfesten och servera dem med salta tillbehör av olika slag; servera med gräddfil, hackad lök, rom, avocado, strimlad skinka, salamiskivor… Endast fantasin sätter gränser! Till 4 personer (8-10 laggar) behövs:

100 g smör
2 dl riven ost, gärna cheddar eller annan smakrik sort!
3 dl vetemjöl (byt gärna ut 1 dl mot grahamsmjöl!)
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
3 dl kallt vatten

Gör så här: Smält smöret och låt svalna. Blanda i en bunke osten med mjöl, bakpulver och salt. Tillsätt vattnet och vispa smeten slät. Tillsätt smöret och grädda i våffeljärn tills de blir gyllenbruna och frasiga!

Tips! Blanda i lite knaperstekt bacon i smeten och servera med en fräsch grönsallad och hackade tomater!OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dinkelvåfflor

Dinkel, även kallat spelt, är en mycket gammal vetesort som innehåller mer protein än vanligt vete. Jättegott att baka med (prova t ex att blanda hälften dinkel i pizzadegen…) och perfekt till våffelsmet! Du behöver:

2½ dl siktat dinkelmjöl
1½ tsk bakpulver
3 dl mjölk
75 g smör
2 ägg, delade i gulor och vitor

Gör så här:  Blanda mjöl och bakpulver i en bunke. Smält smöret och häll mjölken i kastrullen. Häll blandningen över mjölet och rör sedan ner äggulorna i smeten. Vispa därefter äggvitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner dessa. Grädda sedan som vanligt. Pudra lite florsocker över och servera med sylt och grädde alternativt glass.

Om du föredrar salta tillbehör, uteslut florsockret och servera istället med en röra gjord på gräddfil, finstrimlad skinka och finstrimlad purjo. Smaklig måltid!

×