Lättlagad sommarmat med max tre ingredienser: Mac and Cheese

Makaroner passar lika bra året om, och själv är jag särskilt förtjust i den amerikanska ”nationalrätten” Mac & Cheese

Mac & Cheese

Det här är en enkel och jättegod variant av den amerikanska klassikern. Receptet blir lagom för 4-6 personer:

1,5  l mjölk
600 g makaroner, helst u-formade
400 g riven cheddarost

Gör så här: Häll mjölken i en stor kastrull och koka upp. Tillsätt makaronerna och dra ner värmen, och rör om flitigt tills de är kokta – det brukar ta omkring 10 minuter. Dra av värmen och tillsätt osten. Rör om tills all ost har smält och makaronerna är jämnt täckta.

Tips! Om du orkar sätta på ugnen, så är det gott gratinera den färdigkokta rätten i en ugnsform på hög värme (ca 250°) i 5-10 minuter.

Lättlagad sommarmat med max tre ingredienser: Aprikosglaserade fläskkotletter

Fläskkotletter är gott och prisvärt, och även om man köper ekologiska, eller kanske från en lokal gård, är priset överkomligt även för en liten plånbok.

Aprikosglaserade fläskkotletter

Häpnadsväckande gott med ytterst liten ansträngning. Receptet räcker till 4:

4 fläskkotletter
1 dl aprikosmarmelad
2 tsk vinäger av valfri sort

salt och peppar och olja att steka i

Gör så här: Salta och peppra kotletterna och stek i oljan så de blir färdigstekta och får vacker färg. Häll sedan i marmelad och vinäger i stekpannan, rör om och låt kotletterna sjuda under lock på svag värme 3-4 minuter. Vänd dem en eller två gånger under tiden. Servera med valfritt tillbehör, såsom ris, potatis eller sallad.

Tips! Gör rätten vegetarisk/vegansk genom att byta ut kotletterna mot vegetariska filéer av något slag, t ex quornfilé. 

Lättlagad sommarmat med max tre ingredienser: Hummus-sandwich med avokado

Mycket enklare än så här blir det inte – inte godare heller!

Sandwich med hummus och avokado

Bred hummus på grovt, rostat bröd. På med skivad avokado och lite kryddor och toppa sedan med en skiva bröd. Gott och enkelt!

Till den här härligt matiga mackan blir det bäst med grovt bröd av något slag. Till 4 personer behöver du:

8 skivor bröd
1-2 dl hummus
2 avokado, tunt skivade

salt och peppar

Gör så här: Rosta brödet. Bred hummus på 4 av bröden. Fördela den skivade avokadon över och toppa med de sista 4 bröden. Servera och njut!

 

 

Lättlagad sommarmat med max tre ingredienser: Pestokyckling med rostad färskpotatis

Än är färskpotatisen fin, så den avnjuter jag gärna. Dillkokt i all ära men färskpotatis blir också supergod om man rostar den i ugnen.

Pestokyckling med ugnsrostad färskpotatis

Jag använder gärna kycklingbröst till denna rätt men det går lika bra att använda lår eller filé. Till 4 behöver du:

4 kycklingbröst
800 g färskpotatis
4 msk pesto

salt, peppar och raps-eller olivolja

Gör så här: Värm ugnen till 175° och smörj en stor ugnsform, eller klä den med bakplåtspapper. Krydda kycklingen med salt och peppar och bred hälften av peston över skinnsidan.

Skölj och skrubba potatisen och dela den i halvor eller kvartar. Lägg ut potatisen i ugnsformen, salta och peppra och ringla olja över och vänd potatisarna runt potatisarna lite. Klicka sedan över resten av peston. Lägg kycklingdelarna över potatisen och ställ in i mitten av ugnen i ca 40 minuter, eller tills kycklingen är genomstekt och potatisen mjuk. Låt rätten vila i några minuter innan du serverar. Servera gärna med en grönsallad.

Lättlagad sommarmat med max tre ingredienser: Rostat bröd med ricotta och tomat

En ljummen sommarkväll och du vill sitta på balkongen, eller i trädgården, och bara njuta. Men något måste du ju äta också…

Rostat bröd med ricotta och tomat

Delikat kvällsmacka eller lunch, som dessutom är helt vegansk och passar alla. Har du sallad hemma så servera det till! Till fyra personer behöver du:

1 kilo körsbärstomater, gärna i olika färg
1 msk olivolja
salt, peppar
8 skivor formfranska eller annat lämpligt toast-bröd
1 burk Ricotta

Gör så här: Värm ugnen till 150°. Lägg ut tomaterna på en smord ugnsplåt, ringa lite olja över och strö över peppar och salt. Rosta i ugnen i 30-40 minuter och låt sedan svalna något.

Rosta brödet. Bred på Ricotta och häll över tomater. Servera!

 

Lättlagad sommarmat med max tre ingredienser: Kycklingsallad Caprese

Nu när det är sommar, och dessutom varmare än på länge, så tycker jag det är skönt med lätt och enkel matlagning. De kommande veckorna bjuder jag därför på lättlagad sommarmat med max tre ingredienser (förutom kryddor och matfett). Enkelt, men ändå gott!

Kycklingsallad Caprese

Börja på morgonen, eftersom kycklingen ska marineras några timmar. Sedan går allt i en hast!

200 g mini-mozzarella
4 kycklingfiléer, utplattade till ca 1 cm tjocklek
16-20 körsbärstomater

salt, peppar, oliv- eller rapsolja till stekning

Gör så här: Ta ur minimozzarellan ur sitt spad – som ska sparas. Häll hälften av spadet i en skål, och lägg i kycklingfiléerna. Salta och peppra och ställ kallt 3-4 timmar.

Dela mozarellabollarna i halvor eller kvartar. Häll i resten av spadet och tillsätt tomaterna. Salta och peppra.

När kycklingen marinerat, stek den i lite olja tills den är helt genomstekt. Låt svalna, och dela sedan i bitar av ungefär samma storlek som tomaterna, och rör varsamt ner dem i tomat- och mozarellaskålen. Servera, gärna med vitt bröd.

Tips! Häll en klick pesto över salladen, samt garnera med något kryddgrönt.

Enkel sockerkaka till sommarfikat

Även om det är varmt så här års – och i år är det ju varmare än vanligt – så kan det vara gott att någon gång servera nybakat till kaffet. Den här goda sockerkakan brukade min vän Eero servera.

2 ägg
2 dl strösocker
50 g smält smör
1 dl kokande vatten
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

(ev 1 msk vaniljsocker)

1 liten burk krossad ananas

Gör så här: Vispa ägg och socker pösigt. Smält fettet och tillsätt vatten. Låt blandningen koka upp och häll den i äggsmeten. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner i smeten. Häll sist i avrunnen krossad ananas. Häll i smord och bröad form (ca 1½ l) och grädda i 175 graders ugnsvärme i ca 40 minuter. Härligt till eftermiddagskaffet!

VM-final – med kroatiskt och franskt

Nu är fotbolls-VM snart över för denna gång och finalen, som spelas på söndag, står mellan Frankrike och Kroatien. Det innebär förstås kroatiskt och franskt även i köket, om ni frågar mig!

Pot a Feu

En fransk klassiker! Den tar ett antal timmar i anspråk men där varje moment är enkelt och går snabbt. Det går alldeles utmärkt att variera den genom att ersätta en del av nötköttet med fläsk eller kyckling, och varför inte några rökta korvar? 

600 g högrev
600 g oxsvans
2 gula lökar
1 purjo
2 morötter
2 tsk torkade örtkryddor, såsom oregano eller timjan
2 lagerblad
8 potatisar
2 palsternackor
200 g haricots verts eller vaxbönor
10 hela kryddnejlikor
4 msk färska örter, t ex gräslök, körvel, basilika

Gör så här: Lägg högrev och oxsvans i en stor gryta och täck med vatten. Koka upp och häll av vattnet och häll på nytt vatten, som når ett par, tre centimeter över köttet. Koka upp på nytt och skumma.

Skala och ansa morötter och lök. Skär löken i klyftor, morötterna i 3-4 cm långa bitar, och häll ner i grytan tillsammans med salt och kryddor. Sjud i 2 timmar och tillsätt vatten under koktiden, så att det alltid når över köttet.Sjud 1 1/2 -2 timmar eller tills köttet lossar från benen. Tillsätt vatten under koktiden så att det når ca 3 cm över köttet.

Skala potatisen och skär den i bitar.  Ta upp lök och morötter och lägg i en bunke. Lägg ner potatis och bönor och koka dem mjuka. Ansa under tiden purjolöken och skär den i stora bitar och tillsätt i grytan mot slutet av potatisens koktid.
Ta upp köttet och skär i små bitar. Lägg tillbaka i grytan, tillsammans med morötter och lök och färska örter, och låt allt bli genomvarmt. Servera gärna med ett gott vitt bröd.

Burek med ost och spenat

Burek finns i hela den matregion som Kroatien tillhör. Så gott! 

12-16 stora blad filodeg (knappt 1/2 förpackning à 500 g)
400 g färskost av Philadelphiatyp
100 g vitost av cypriotisk typ (ej Halloumi eller annan ”grillost”)
200 g bladspenat

4 ägg
salt
peppar
lite matolja

mjölk till pensling

Gör så här: Värm ugnen till 200 grader. Tina filodegen (eller köp kyld filodeg om det finns i matvarubutiken).

Fräs bladspenaten i lite olja. Låt rinna av.

Vispa ihop färskost och ägg och smula i vitost. Rör ner spenaten. Salta och peppra.

Smörj en långpanna (20×30 cm) med olja. Täck med dubbla filodegsark och låt deg hänga ut lite över kanten så att du sen kan vika den över fyllningen. Pensla filodegsbladen med mjölk och lägg på ytterligare ett lager. Häll sedan över ost-och spenatfyllningen och täck med filodegsblad i två-tre lager. Pensla med mjölk mellan varje och även ovanpå. Sporra gärna rutor.

Grädda i ca 30-40 minuter tills bureken höjt sig och fått vacker färg. Servera med en härlig sallad på olika fräscha blad, t ex röd mangold.

VM-mat: Engelsk korvpudding och svensk gubbröra

Nu drar kvartsfinalerna igång i fotbolls-VM. Idag spelar Frankrike mot Uruguay, och senare på kvällen Brasilien mot Belgien. Men jag ser mest fram emot morgondagens kvart, mellan England och Sverige. För mig, som älskar engelsk fotboll, blir det en win win-match för oavsett vilket lag som går vidare kommer jag att jubla. Och dagen till ära blir det förstås svensk-engelskt på matbordet!

Engelsk korvpudding

Många har uppfattningen att engelsk mat är trist och tråkig. Ingenting kunde vara mer fel! Engelsmännen bjuder på härlig husmanskost i sin matkultur – och inte blir det sämre av att den ofta är billig och lättlagad! Detta behöver du:

1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
2 uppvispade ägg
2 1/2 dl mjölk

12 prinskorvar
lite matfett
1 gul lök

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Blanda mjölet med bakpulver och salt. Häll i äggen och mjölken och låt smeten stå och svälla en liten stund.

Nagga prinskorvarna med en gaffel och bryn dem ordentligt i oljan. Lägg dem i en smord ugnsform. Skala och tunnskiva löken, fräs den mjuk och blanda den med prinskorvarna.

Häll över äggsmeten och grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter, eller tills puddingen fått fin färg.

Servera med tomatskivor och en klick senap. Passar perfekt som lunchrätt eller en god kvällsvickning. Enkelt och jättegott!

Svensk gubbröra

Vad kan  bli mer svenskt än en klassisk gubbröra? Servera den till knäckebröd och kanske med ett glas öl till!

125 g ansjovisfilé
2 kalla, kokta potatisar
4 hårdkokta ägg
1 rödlök
1/2 dl creme fraiche
1/2 dl vardera av finhackad dill och finhackad gräslök
lev lite salt och peppar

Gör så här: Hacka ansjovisen och skala och hacka ägg och lök. Hacka potatisen i små bitar, ca 1 cm. Lägg alltsammans i en skål, och rör ner de övriga ingredienserna. Blanda varsamt och garnera gärna med lite finklippt gräslök eller persilja. Klart!

Heja Sverige!

Idag gäller det för Sverige, som möter Schweiz i åttondelsfinal. Sverige spelade alldeles fantastiskt mot Mexiko i sista gruppspelsmatchen och jag ser det inte alls som otroligt att de faktiskt kommer att gå vidare till en kvartsfinal i detta VM. Janne Andersson har gjort ett fantastiskt jobb och för första gången på många år har vi ett fotbollslandslag som faktiskt är ett LAG och inte elva individualister. Underbart! Och oavsett hur det går idag så är detta en fantastisk VM-sommar!

Ska du se matchen hemma så vill du kanske ha lite tilltugg? Grönsaker med dip är perfekt! Skala och skär i stavar grönsaker du gillar – paprika, morötter, stjälkselleri, gurka… Små blomkålsbuketter och rädisor är också gott. Rör ihop några goda dipsåser och tilltugget är fixat!

Amerikansk ostdip

100 g grönmögelost
1 dl naturell färskost av valfritt märke
1 dl mjölk
2 krossade vitlöksklyftor
1 tsk ättika eller vitvinsvinäger

Gör så här: Mosa ädelosten med en gaffel och blanda med färskost, krossad vitlök och mjölk. Vill du ha en helt slät dip kan du köra med mixer, annars är det gott när den är lite mer rustik. Tillsätt en liten sked ättika när dippen är så slät som du vill ha den och salta och peppra efter smak.

Salsadip

2½ dl krossade tomater (från konserv)
½ finhackad röd chili
1 finhackad gul lök
2 krossade vitlöksklyftor
½ slanggurka
½ dl neutral olja, t ex solrosolja eller rapsolja
1 tsk salt
3 msk vinäger, röd eller vit
2 msk strösocker eller råsocker
Tabasco eller annan hot sauce

Gör så här: Lägg den finhackade löken i en skål tillsammans med krossad vitlök. Skölj gurkan och hacka den fint, och blanda den med löken. Blanda i den finhackade chilin och rör så i tomaterna. Tillsätt salt, socker, vinäger och olja. Smaka av salsan med hot sauce – eller blanda i lite mer finhackad chili. Klipp lite persilja över vid servering. 

×