Bloggsemester

Hej alla bloggläsare!

Nu tar Matbloggen ett par veckors semester. Jag önskar er alla en härlig sommar och på återseende!

 

Fredagsfest med tacogratäng

Texmex är nog mer eller mindre den officiella svenska fredagskungen numera, och undra på det när det är så jättegott och festligt. Jag älskar texmex i alla former – som knapriga tacos, mjuka burritos och som gratäng.

Texmexgratäng

Den här gratängen innehåller färs, lök, majs, kidneybönor samt tacokrydda och salsasås – om du vill ha mild, medium eller het väljer du förstås själv! Vill du ha en helt vegansk gratäng byter du bara ut färsen mot soja- eller quornfärs.

400 g nötfärs
1-2 röda lökar
3 vitlöksklyftor
1 påse tacokrydda
1 burk salsasås av valfri hetta
1 dl vatten eller rödvin
1 burk majs
1 burk kidneybönor

Tortillachips och riven ost

Gör så här: Bryn färs och finhackad lök samt krossad eller finhackad vitlök i lite olja i en gryta. Häll över tacokryddan och rör om. Tillsätt vatten (eller ännu hellre vin) och salsasås och låt puttra på svag värme under lock ca 15 minuter. Låt majskornen rinna av och skölj kidneybönorna. Rör ner dessa i köttfärsröran och häll alltsammans i en ugnsfast gratängform. Stick ner lite tortillachips här och var i färsen och toppa med riven ost, gärna en lagrad. Gratinera i mitten av ugnen på 200 grader i ca 10-15 minuter eller tills osten fått fin färg. Servera med valfria tillbehör, såsom creme fraiche, avocado, olika slags röror, riven ost, färska grönsaker och lök. En skål tortillachips och salsa är läckert till, liksom bönröra – så kallade refried beans. Refried beans finns att köpa som konserv i texmexhyllan men det är också jättelätt att göra själv.

Häll av en burk pintobönor eller kidneybönor och skölj dem. Skala 2 hackade röda eller gula lökar och fräs med 2 pressade vitlöksklyftor. Låt löken bli mjuk utan att  den får färg och strö över lite socker, gärna råsocker eller brun farin. Mosa i bönorna, lite i taget, och mosa med en gaffel i lökröran. Krydda med chilipulver och salt.

Trevlig helg!

Knapriga tortillachips och en skål salsa är givna tillbehör till den här goda texmexgratängen!

Matbloggen tar semester

Hej alla läsare! Nu tar Matbloggen sommarledigt ett par veckor! Den 25 juli är jag tillbaka igen. Trevlig sommar – och på återseende!

Här fiskade vi kräftor när jag var barn - i den vackra Timsälven i Karlskoga i Värmland.

Äggsallad – inte bara till sandwich

Något av det godaste jag vet är en klassisk engelsk egg salad sandwich. En krämig ”äggröra” mellan två lättrostade ljusa brödskivor – eller för all del lite grövre formbröd – är verkligen underbart gott!

Men äggsallad kan också serveras på annat sätt, som tillbehör till grillad korv eller röt fisk. Jag brukar göra så här för en sats som räcker till ett antal små läckra smörgåsar – eller för fyra, fem som tillbehör till grillkvällen.

Äggsallad

Hårdkoka fyra-sex ägg. Låt kallna, skala och mosa.

Blanda i 2 dl kesella, 2 msk majonnäs och 1-2 tsk fransk senap. Salta och peppra och tillsätt lite gott kryddgrönt, gärna smörgåskrasse men persilja blir också bra. Klart!

Äggsalladen går att förvara i plastburk i kyl i två-tre dagar.

Kronärtskockor, kalv och len pannacotta

Restaurangerna i Rom bjuder på massor med fantastiska förrätter. En av de godaste är kronärtskocka på romerskt vis – en ren delikatess som smälter i munnen. Och den är faktiskt inte så svår att tillaga själv. Till huvudrätt passar det fint med Scalopine al limone, en verklig klassiker!

Carciofi alla Romana – Kronärtskocka på romerskt  vis

Det här receptet blir till 5 portioner. Varför inte dubbla? De här kronärtskockorna smakar lika bra senare på kvällen, som tilltugg till en drink, eller i lunchlådan med några skivor italiensk salami till.

IMG_70705 färska kronärtskockor
1 vitlöksklyfta
1 dl god olivolja
1 msk finhackad persilja
1 tsk finhackad mynta
1 dl vitt vin
salt

citroner till blötläggning

Gör så här: Rengör kronärtskockorna genom att riva bort de små yttersta bladen och skär av stammen. Skär eller klipp av de vassa kanterna/topparna på kronärtskockorna, cirka 2-3 centimeter. Lägg dem sedan i en skål fylld med kallt vatten och ett par halverade citroner för att undvika missfärgning.

Häll lite olja i en kastrull och fräs vitlöken mjuk och gyllene. Lägg sedan i kronärtskockorna, med huvudena neråt, tillsätt vitt vin och fräs ordentligt i någon minut.

Tillsätt persilja, mynta och lite vatten, dra ner på sparlåga och lägg på lock. Koka i ca en timme. När man lätt kan lossa de yttersta bladen genom att rycka bort ett är kronärtskockorna klara.

Servera varmt, kallt eller – allra godast – ljummet.

Scalopine al limone – kalv med citronsås

IMG_7182 2En helt ljuvlig rätt som får mig att drömma mig bort till en liten gränd i Rom… För 4 personer behöver du:

ca 600 g kalvinnanlår (4 skivor)
lite vetemjöl
1 pressad citron
smör och olivolja
salt och svartpeppar
Knappt 1 dl torr Vermouth 
3 dl kalvbuljong (på tärning)

1 citron i klyftor
några smörklickar

Gör så här: Riv skalet av den första citronen och pressa ur citronsaften.

Vänd kalvschnitzlarna i vetemjölet. Värm smör och olivolja i en traktörpanna eller stor stekpanna. Lägg i schnitlarna och stek dem på ca i 1 min per sida på relativt hög värme. Salta och peppra, ta upp köttet och håll varmt.

Häll citronsaft, citronskal, vermouth och kalvbuljong i pannan och låta puttra tills. Vispa ner några rejäla smörklickar. Lägg köttet i såsen och servera med citronklyftorna.

Pannacotta

Pannacotta är en ljuvlig dessert som kan smaksättas på olika sätt. Själv föredrar jag att smaksätta min med vanilj och sedan servera den med bär eller chokladsås. Det här är ett riktigt enkelt recept som görs med gelésocker. Till 4 portioner behövs:

4 dl grädde, av valfri fetthalt
1 dl Gelésocker multi
2 tsk vaniljsocker eller 1 tsk vaniljpulverIMG_6972

Gör så här: Blanda grädde med socker och smaksättning. Koka upp och låt puttra ca 1 minut, häll sedan upp pannacottan i portionsskålar. Låt stelna i kyl och servera med bär eller chokladsås.DSC_7516

 

Fira St Patrick’s Day med Guinness Beef Stew och härlig irländsk äppelpaj

St Patrick är skyddshelgon för katolikerna i Boston och New York. Här är hans altare i St Patricks Cathedral på Manhattan.
St Patrick är skyddshelgon för katolikerna i Boston och New York. Här är hans altare i St Patricks Cathedral på Manhattan.

I morgon firar vi St Patricks Day. Därför är Matbloggen grön, liksom stora delar av världen. För St Patrick är ju inte bara Irlands nationalhelgon, utan även skyddshelgon för Nigeria – och för alla katoliker i New York och Boston.

Så den 17 mars firar irländarna på USA:s östkust så det står härliga till! Det här är nämligen både en kyrklig och en sekulär festdag och har du någon gång haft en god anledning att ställa till fest så är det just idag! Om man dessutom betänker att den gode Patrick också är en oslagbar hjälp om man vill skydda sig mot ormar, synder och svartkonst – tja då är ju saken klar. Klart man ska fira St Patrick!

Själv har jag haft den otroliga glädjen att få tillbringa en St Patrick’s Day med irländska vänner i New York och jag garanterar att jag aldrig varit med om något roligare. Parader, feststämning och ett aldrig sinande flöde av Guinness och irländsk whisky… Humöret var på topp! 

Själv lagar jag en härlig köttgryta på irländskt vis, självklart med skummande Guinness till. Som avslutning en underbar irländsk äppelpaj eller varför inte gröna cupcakes? Happy St Patrick’s Day!

Guinness Beef Stew

1 kg nötkött i bitar
2 hackade gula lökar
2 krossade vitlöksklyftor
½ dl vetemjöl
2½ dl köttbuljong
2½ dl Guinness
2 skivade morötter
2-3 skalade potatisar, skurna i bitar

2 lagerblad
1 kvist färsk timjan eller oregano
svartpeppar
1-2 dl halverade kärnfria katrinplommon (kan uteslutas)
1 liten burk majskorn
1 burk konserverade ärter

hackad persilja till garnering
smör eller olja att bryna lök och kött i

stew1Gör så här: Bryn löken gyllenbrun i en stekpanna. Tillsätt de krossade vitlöksklyftorna och fräs någon minut. Ta upp lökröran och låt rinna av på hushållspapper.

Bryn sedan köttet på stark värme i en stor gryta (gärna en järngryta). Sänk värmen och rör ner vetemjölet tills allt kött är täckt. Tillsätt buljongen lite i sänder och rör om tills du får en slät och tjock sås. Tillsätt så Guinness och rör om tills det börjar sjuda. Häll då i lökröran, morötterna, lagerblad, kryddkvist och svartpeppar och rör om ordentligt.

Låt grytan sjuda utan lock i ca 1½ timme. Rör om då och då så att det inte bränns vid. Om du vill ha katrinplommon i så ska de koka med den sista halvtimmen. De är inte nödvändiga men ger en god smakbrytning till den beska smaken av Guinness. Tillsätt ärter och majs när grytan är nästan klar. Grytan är färdig när såsen reducerats och tjocknat. Garnera med rikligt med persilja och servera med Guinness eller öl, och med ett gott lantbröd till.

OBS! Om du använder katrinplommon ska de koka med den sista halvtimmen. De är inte nödvändiga men ger en god smakbrytning till den beska smaken av Guinness.

Irländsk äppelpaj

Pajdeg:

2-3 kokta potatisar, mosade och avsvalnade
2½ dl vetemjöl
½ dl strösocker
½ tsk bakpulver

Fyllning:

3 stora gröna äpplen
½ tsk mald muskot
2 msk honung
uppvispat ägg eller vatten till glasyr
1 msk strösocker extra
vispgrädde till servering

paj1Gör så här: Värm ugnen till 200 grader. Lägg den mosade potatisen i en skål och blanda med mjöl, socker och bakpulver. Rör om och blanda till en fast deg.

Skala och kärna ur äpplena och skär dem tärningar eller i skivor på ca 1 cm. Täck dem med vatten för att undvika att de blir bruna medan du kavlar ut degen.

Smörj en pajform med ca 20 diameter. Kavla ut halva degen så att den täcker formens botten. Lägg äppelskivorna i den degklädda formen, strö på kanel och droppa över honung.

Kavla ut resten av degen så att den täcker pajen. Ansa och dekorera kanterna och skär några djupa skåror i deglocket så att ångan kan tränga ut. Får du deg över, forma några vackra dekorationer.

Glasera med ägg eller vatten och strö över 1 msk strösocker. Ugnsbaka i 30-40 minuter eller tills pajen fått gyllengul färg. Servera varm eller ljummen med vispgrädde som du smaksatt med lite Bailey’s.

St Patrick´s Cupcakes

 

Muffins:

100 g smör
2 ägg
2 dl strösocker
2½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
4 msk kakao
1 tsk vaniljpulver (eller 2 tsk vaniljsocker)

(vaniljkräm som fyllning)

Frosting:

200 g färskost av philadelphiatyp
30 g smör
3-4 dl florsocker
1 tsk vaniljpulver (eller 2 tsk vaniljsocker)
grön karamellfärg

Gör så här: Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt och tillsätt mjölet blandat med bakpulver, vaniljtillsats och kakao. Fördela smeten i muffinsformar – fyll varje form till tre fjärdedelar – och grädda mitt i ugnen på 200 grader i ca 10-15 minuter.

Låt muffinsarna kallna helt. Skär av en liten topp och fyll med vaniljkräm (från marsanpulver eller färdig tjockflytande vaniljsås i tetra). På med locket och spritsa på topping. Garnera med valfritt strössel, gärna chokladströssel, eller flisade pistaschnötter.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Kalkon på skotskt vis passar bra till Trettonhelgen!

Nu stundar Trettonhelgen, en festlig helg som avslutar julfirandet. Och det ska förstås göras med stil, så varför inte laga till en härlig kalkon på skotskt vis! I Skottland är detta en klassisk julmiddag som kallas för Roastit Bubble-Jock. Den tar sin tid att göra men är väl värd besväret och blir en fantastisk festmiddag för ungefär 6 personer. Receptet går också bra att använda för lantkyckling, eller annan fågel som t ex anka – anpassa då mängderna efter fågelns storlek!

Roastit Bubble-Jock

1 kalkon på ca 3-4 kilo
1-2 dl mjölk
3 dl ströbröd
1 finhackad selleristjälk
1 finhackad gul lök
1 knapp dl finhackade vattenkastanjer
300 g hackad kycklinglever
2 msk finhackad persilja
(1 nypa muskot)
250 bland- eller fläskfärs
1-2 tsk worcestershiresås
5 dl varmt vatten
60 g smält smör
2 msk vinbärsgelé

kalkonGör så här: Värm ugnen till 175 grader. Blanda mjölk, ströbröd, selleri, lök, vattenkastanjer och hälften av kycklinglevern i en stor skål. Tillsätt 1 tsk av persiljan och muskot.

I en mindre skål blandar du färs med resten av persiljan och worcestershiresåsen.

Skölj sedan kalkongen noga (både in- och utvändigt) och torka av den med hushållspapper. Pressa in blandningen från den stora skålen – alltså kycklingleverblandningen – i kalkongen, och täpp till så att fyllningen inte rinner ut under tillagningen. Sy med bomullstråd, eller använd nålar.

Fyllningen från den lilla skålen pressar du in i kalkonens halsöppning. Förslut även denna, t ex med nålar.

Placera kalkonen på ett galler i en djup bakplåt. Häll vatten i plåten och lägg i resten av kycklinglevern i vattnet.

Pensla hela kalkonen med smör och ugnsstek den i drygt 2 timmar. Ös den då och då med vatten/skyn från bakplåten (levern ger en mustig och härlig smak!). När kalkongen är färdig placerar du den på ett stort serveringsafat och täcker den med folie en stund.

Häll i skyn från bakplåten o en liten kastrull. Lägg också i kycklinglevern och vinbärsgelén. Låt koka på stark värme i 10 minuter så att såsen reduceras, dvs minskar i mängd. Rör om hela tiden och sila sedan såsen genom en finmaskig sil.

Servera kalkonen med ugnsbakade grönsaker, kokt potatis och skysåsen.

christmas-banner-top

×