God höstlig gryta med nötkött och svamp

Just nu passar det perfekt med mustiga grytor, gärna med svamp.

Höstgryta med nötkött och svamp

Du kan använda vilken svamp du vill i den här grytan och om du inte har tid eller lust att ge dig ut i skogen och plocka går det alldeles utmärkt med champinjoner eller annan svamp från matbutiken! Receptet är anpassat för 4 portioner.

500 g nötkött, t ex fransyska eller högrev
2 msk smör eller olja
2 gula lökar
½ tsk salt
vitpeppar efter smak
4 msk vetemjöl
2-3 dl vatten + buljongtärning (t ex oxbuljong)
2 dl matlagningsgrädde
1-2 tsk kinesisk soja
1 l svamp, t ex kantareller, fårticka, taggsvamp eller champinjoner
4 schalottenlökar
persilja till garnering

Gör så här: Skala och hacka löken och skär köttet i mindre tärningar, ca 2×2 cm. Bryn köttet i smör eller olja i en stor stekgryta några minuter tills det får lite färg. Tillsätt den hackade löken och bryn ytterligare fem minuter.

Pudra över mjöl och rör om. Rör ner vatten så köttet täcks och rör om ordentligt så att mjölet löser sig. Koka på svag värme under lock i ca en timme, eller ännu längre, tills köttet känns mört.

Under tiden rensar du svampen. Är svamparna stora kan du skära dem i mindre bitar – mindre svampar blir goda som de är. Skala också schalottenlökarna och finhacka dem.

Lägg svamp och schalottenlök i en stekpanna utan matfett och låt svampen vätska på hög värme. Häll över vätskan i köttgrytan och rör om. Tillsätt sedan lite smör i stekpannan och fräs svamp och schalottenlök ytterligare en stund.

Smaka av köttgrytan med salt och peppar och soja och rör om. Rör ner svamp och lökröran och garnera grytan med finhackad persilja. Servera med kokt eller pressad potatis, potatismos eller ris och goda tillbehör såsom syltlök, gelé eller syltade tomater.

 

Mera husman: Pepparrotskött

Så här års blir jag alltid extra sugen på svensk husmanskost. Det är något så hemtrevligt över att servera samma mat som mamma och mormor på sin tid. Dags för ännu en av våra fina husmanspärlor…

Pepparrotskött

Pepparrotskött är en riktig klassiker, ett härligt långkok som till stora delar sköter sig självt på spisen, ända fram tills det är dags att koka potatisen och vispa ihop såsen. Det kan lagas på i stort sett vilket nötkött som helst och blir läckert som den finaste söndagsstek. Om du inte har provat pepparrotskött förut så är det dags nu! Till en middag för fyra behöver du:

1 kg benfritt nötkött, t ex högrev, bog eller fransyska. Skölj köttbiten i kallt vatten och lägg den sen i en stor gryta. Häll på kallt vatten så det täcker, och koka upp. Skumma köttet och tillsätt sedan salt (1-2 tsk per liter vatten), 8-10 vitpepparkorn och kanske några kryddpepparkorn. Koka sedan i 1½ till 2 timmar.

När det är en halvtimme kvar av koktiden kan du med fördel lägga ner en klyftad gul lök eller en bit purjo samt en morot eller två. Ger en mycket mustig och god buljong! Samtidigt sätter du också på en gryta potatis.

Ta upp köttet, låt vila en stund och skiva det sedan. Håll skivorna varma medan du kokar såsen.

Till såsen smälter du 1-2 msk smör i en liten panna. Rör ner 2-3 msk vetemjöl och späd med buljong och matlagningsgrädde (det ska bli ungefär 4-5 dl allt som allt). Låt såsen puttra på svag värme några minuter och smaka sedan av med 1-2 msk riven pepparrot. Servera det skivade köttet med potatis och sås, gärna med knäckebröd till på klassiskt vis. Mineralvatten är gott till.

Tips! Köttet går utmärkt att koka dagen innan. Låt det då kallna insvept i folie, och spara buljongen. När du sedan gör såsen kan du först ta bort fettet, som stelnat till ett ”lock”. På så vis får du en magrare sås. Du kan också välja om du vill servera köttet varmt eller kallt. 

Balsamburgare – hamburgare för finsmakare!

Jag älskar hamburgare, både med och utan kött. De här kallar jag för balsamburgare eftersom jag brukar toppa dem med ketchup som jag blandat med balsamvinäger. Det ger en fin smak!

Balsamburgare på mitt vis

Räkna med 100-150 g malet nötkött per person. Krydda köttet med några krossade vitlöksklyftor, salt, svartpeppar och ev en klick senap, och stek på medelvärme i panna.

Lägg en skiva cheddarost på varje burgare mot slutet av stekningen. Stek samtidigt 1-2 baconskivor per person och fördela på burgarna. Bred ett tunt lager majonnäs på sprödvärmda hamburgerbröd, lägg på burgarna och toppa med ketchup, blandad med någon matsked balsamvinäger och servera, gärna med pommes eller klyftpotatis.burgare

×