Studentens morotskaka – eller tårta för många

Morotskaka är jättegott, minst lika gott som en gräddig tårta, och något som de allra flesta brukar tycka om. Om du hellre vill baka en tårta, så hittar du ett utmärkt recept här!

Morotskaka

Det här receptet bakas i långpanna – en plåt på ca 30×40 cm – och blir ungefär 20-25 bitar beroende på hur stora man vill ha dem. Kryddningen kan varieras lite – jag brukar ta vaniljsocker och kanel men även kardemumma och ingefära ger fin smak! De flesta av ingredienserna brukar man dessutom redan ha hemma, så det blir en verklig budgettårta – fast den smakar fest”!

6 ägg
4 dl strösocker
1½ dl smakneutral matolja
4-5 rivna morötter
6 dl vetemjöl
1 msk kanel (eventuellt också 1 msk kardemumma eller ingefära eller 1 msk av vardera)
1 msk vaniljsocker
1 msk bikarbonat
1 msk bakpulver

Glasyr:

200 g färskost (gärna philadelphia)
100 g rumstempererat smör
5 dl florsocker
Kokos till garnering
Gör så här: Vispa ägg och socker pösigt och vitt. Blanda ner oljan och de rivna morötterna och rör om ordentligt.  Blanda mjölet med vaniljsocker och övriga kryddor samt bikarbonat och bakpulver. Blanda ner det i äggsmeten. Rör om lite så att det hela blandas och häll sedan smeten i smord eller bakpappersklädd långpanna.  Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i ca en halvtimme.
Låt kakan svalna lite och stjälp sedan upp den. Låt kallna helt och blanda sedan ihop ingredienserna till glasyren. Rör väl eller vispa med elvisp. Bred glasyren över kakan, toppa med rikligt med kokosflingor. Låt stelna och skär sedan i rutor.

Baka en härlig sandkaka till helgen!

När mormor bakade kakor smakade de extra gott på något sätt – kanske för att man visste att receptet var så väl beprövat och hade hängt med så länge. Därför bakar jag fortfarande gärna kakor och annat kaffebröd efter min mormors gamla recept. Då vet man att kaffestunden blir något extra!

Sandkaka på mormors vis

200 g rumsvarmt smör
2 1/2 dl potatismjöl
1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 ägg
2 dl socker
2-3 msk konjak

Gör så här: Sätt ugnen på 175°. Smöra och bröa en sockerkaksform på ca 2 liter – jag valde just idag en avlång men allra bäst är det nog med en kransform med hål i mitten.

Rör smöret mjukt och häll i potatismjöl, vetemjöl och bakpulver och rör samman. Vispa äggen tillsammans med sockret i en annan bunke så de blir riktigt pösiga. Vänd ner äggsmeten i smör/mjölsmeten i omgångar och rör mellan varven. Tillsätt sist konjaken. Degen ska vara slät och fin när den hälls i formen.

Häll smeten i formen och grädda på nedersta falsen i ugnen i ca 35-45 minuter, tills kakan fått vacker färg och är färdiggräddad. Låt stå en stund i formen, vänd sedan upp den på ett fat och låt den svalna med formen över.

7 up-kaka – en amerikansk klassiker

7 Up-kaka, har du hört talas om det nån gång? Det hade inte jag heller förrän för några år sedan, men i USA är det en klassiker och i vissa delar av landet en så vanlig kaka att den till och med går att inhandla färdig i butik.

Särskilt mycket 7 Up smakar den egentligen inte – däremot får kakan en fantastisk konsistens eftersom man använder många ägg och dessutom bubblig läsk istället för bakpulver.

Kakan kan serveras med eller utan glasyr, och är himmelskt god till en kopp kaffe eller ett glas iskall mjölk.

7 Up-kaka

Det här receptet har jag fått från en väninna i Texas, och måtten blir därför lite annorlunda än i ”vanliga” recept. Kkp är helt enkelt en förkortning på kaffekopp. Använd en rund form, gärna med hål i mitten, och smörj ordentligt. Du kan förstås använda annan kolsyrad läsk – coca cola-kaka är en variant. 

3 kkp (kaffekoppar) vetemjöl
3 kkp strösocker
1 tsk flytande vaniljextrakt (eller 2 tsk vaniljsocker)
1 kkp 7 Up eller annan läsk med smak av lime och citron, t ex Sprite
5 ägg
1 kkp smält smör (ca 50-75 g)

Glasyr:

1 kkp florsocker
1/4 kkp 7 Up

Gör så här: Smält smöret och låt svalna. Blanda de torra ingredienserna i en stor bunke. Vispa upp äggen i en annan bunke, och vispa tills de är riktigt uppvispade. Häll i äggen och det smälta smöret i mjölblandningen och rör om noga. Häll i läsk och vaniljextrakt och häll smeten i den smorda formen. Låt sedan kakan vila i formen i några minuter. Grädda sedan på nedersta falsen i ca 150-175 grader i drygt en timme.

Låt kakan vila i formen en stund innan du stjälper upp den.

Sockerkaka utan ägg

Sockerkaka är något av det mesta lättbakade som finns, så undra på att det är så populärt. Och visst kan man baka sockerkaka även utan ägg. Prova själv!

Äggfri sockerkaka

Äggfria sockerkakor kan sjunka ihop lite på mitten men blir lika goda ändå!

50 g smör
2 dl strösocker
1 dl mjölk
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Valfri smaktillsats, t ex 2 tsk vaniljsocker, rivet skal av en citron eller apelsin, 2 tsk kardemumma, ½ påse pepparkakskryddor, eller 1 dl bär.

Vill du ha en mjuk chokladkaka kan du byta ut ½ dl av mjölet mot ½ dl kakao istället, det blir jättegott!

Gör så här: Rör smör och socker vitt och pösigt. Till sätt mjölken och rör eller vispa tills det blir en jämn smet. (Jag lyckas aldrig få smeten helt slät men slutresultatet blir bra ändå!)

Blanda mjölet med bakpulvret och smaktillsatsen och häll det i kaksmeten. Grädda i smord och bröad form i 175 graders ugnsvärme ungeför 35-40 minuter.

Tips! Prova att byta ut ströbrödet mot mannagryn, det brukar bli riktigt bra!dough-1398883_1280

Fredagsfika med tigerkaka

Nu är semestern slut för ett tag framöver. Lika glad för det är jag, som saknat bloggandet trots en allmänt lättjefull och trivsam ledighet. Hoppas ni haft det lika skönt som jag – och hoppas att ni som fortfarande har semestern kvar får det riktigt trivsamt!

Idag är det fredag så varför inte passa på att baka något gott till kaffet? En klassisk tigerkaka är aldrig fel! Ljus sockerkakssmet som blandats med fyllig chokladsmet och avnjutes till en kopp starkt kaffe eller ett glas iskall mjölk… Det är få mjuka kakor som slår det!

Jag har bakat fler tigerkakor än jag kan minnas. Vissa smaksatta med apelsin, andra med citron, många med vanilj. Här är ett recept där chokladsmeten spetsats med lite gräddig likör…

Tigerkaka på mitt sätt

100 g smör
1½ dl vatten
3 ägg
2 dl strösocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
3 msk kakao
2 msk gräddig likör, t ex Amarula eller Baileys

Smör och ströbröd till formen

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader och smörj och bröa en form på ca 1½ – 2 l.

Smält smöret. Vispa ägg och socker poröst. Häll vattnet i smöret och koka upp. Häll den kokande smörblandningen i äggsmeten och blanda.

Blanda vetemjöl med bakpulver och vaniljsocker och häll detta  i äggsmeten. Rör om noga tills du har en slät smet. Häll 2/3 av smeten i formen.

Blanda resten av smeten med kakao och Amarulalikör och rör om. Ringla chokladsmeten i den ljusa smeten och grädda kakan på nedersta falsen i ca 40 minuter. Känn efter med en sticka om kakan är torr innan du tar ut den. Låt svalna lite i formen innan du stjälper upp den.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Baka höstens godaste mandarinkaka

Höst är mandarintid och – för mig – i synnerhet satsumas. Dessa sötsyrliga frukter är bland det godaste jag vet och ju syrligare desto bättre, så jag väljer alltid så gröna frukter jag bara kan hitta…

Mandariner (eller satsumas) är inte bara goda att äta som de är, de passar dessutom alldeles förträffligt i en mjuk kaka. Den här mandarinkakan är försvinnande god och passar perfekt till kaffet en kulen oktoberdag!KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Mandarinkaka

Den som vill byter ut mandariner mot apelsin.

75 g smör
1 dl saft från mandarin
2 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

råsocker och mandarinskivor till formen

Gör så här: Smörj en sockerkaksform på ca 1½ l. Strö råsocker i botten och täck med mandarinskivor i ett vackert mönster.

Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret och tillsätt mandarinsaften. Låt blandningen koka upp och häll den kokande ner i äggsmeten.

Blanda vetemjöl med bakpulver och rör ner i smeten. Häll i formen och grädda på nedersta falsen i 175 graders ugnsvärme i ca 35-40 minuter.

Baka en läcker äppeltosca!

Den som har glädjen att ha ett eget äppelträd behöver bara gå ut i höstluften för att känna den underbara doften av dessa härliga frukter. Vi andra handlar i affären eller – ännu hellre – får några påsar äpplen av goda vänner. Vissa har ju (som tur är) så mycket äpplen att de inte hinner med att använda all frukten själva…

Själv fick jag tag i några kilo svenska äpplen av blandade sorter härom veckan så nu doftar det härligt höstligt i hela lägenheten! Favoriten just nu är en lättbakad och underbar äppeltosca som kräver nästan noll i arbetsinsats – bara att smälta smör och röra ihop alla ingredienser i kastrullen, sen i form och i med äppelklyftor och in i ugnen. Så lätt och så gott!

Äppeltosca

75 g smör
1½ dl strösocker
2 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker eller 1 tsk kardemumma eller rivet skal av 1 citron, beroende på tycke och smak
2 ägg
2-3 äpplen, klyftade och urkärnade

Gör så här: Smält smöret i en kastrull och låt svalna lite. Häll i socker, mjöl, bakpulver och smaktillsats samt äggen och rör om så du får en slät och fin smet. Häll i smord form, helst med löstagbar kant, eller klä en vanlig form med bakplåtspapper. Lägg i äppelklyftorna i ett vackert mönster och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader ca 30-40 minuter.KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Toscasmet

50 g smör
3 msk strösocker
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk
50-75 g kokoschips eller flagad mandel

Gör så här: Smält smöret och rör ner socker, mjöl och mjölk. Blanda ner kokoschipsen (eller mandeln) och låt sjuda på svag värme i någon minut. Ta ut kakan när det är ca 10 minuter kvar av gräddninstiden, bred toscasmeten över kakan och grädda klart som vanligt.

Självklart kan du också låta kakan förbli en alldeles vanlig äppelkaka – det är också jättegott!

Sockerkaka med romrussin

Sockerkakan är ett av mina absoluta favoritbakverk. Tar ingen tid alls att baka och går att variera i det oändliga – för att inte tala om hur underbart gott det är.DSC_5461

Sockerkaka med romrussin

Den här kakan får härlig smak av romrussin.

75 g smör
2 ägg
2 dl strösocker eller råsocker
1 dl russin
ca 1 dl rom eller punsch
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

smör och ströbröd till formen

Gör så här: Börja med att lägga russinen i blöt i rom eller punsch. Låt dem ligga och dra minst en halvtimme, gärna ännu längre. Sila sen av och spara spriten.

Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret, och häll i rommen. Låt koka upp och häll den heta smörblandningen i äggsmeten. Rör om. Blanda vetemjöl med bakpulver och vaniljsocker. Blanda även ner russinen. Häll allt i smeten och blanda försiktigt. Häll smeten i smord och bröad form och grädda i nedersta delen av ugnen i ca 40-45 minuter.DSC_5466DSC_5467

Tips! Byt ut mot någon annan spritsort eller mot någon annan dryck, t ex apelsinjuice, kaffe eller någon annan dryck du tycker om. Det blir lika gott fast lite annorlunda…

Sensommarfika med klassisk kardemummakaka

Sensommaren är en härlig tid som jag gärna förgyller med trevliga fikastunder i goda vänners lag – eller ensam. Kaffe och kardemummakaka är en klassiker som aldrig går ur tiden…

Kardemummakaka

2 ägg
2 dl strösocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk stött kardemumma
100 g smör
1½ dl mjölk

Ugn: 175-200 grader

Sätt på ugnen. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör ihop vetemjöl med bakpulver och kardemumma och rör ner detta i smeten lite i snder – rör om under tiden så att allt blandas och blir klimpfritt. Häll i mjölken, och sist smöret. Häll i smord och bröad form, gärna en kransform, på 1½ l. Grädda nederst i ugnen i 40-45 minuter. Smakar ljuvligt till nybryggt kaffe eller ett glas iskall mjölk!

Baka banankaka till helgen – med eller utan socker

Banankaka är något av det godaste jag vet, och så lättbakat sen! Perfekt att baka när man har några bananer liggande, såna där som blivit mörka och som man inte riktigt känner för att äta. Men i en banankaka är de utmärkta!

Banankaka

Den här banankakan blir lätt sockerfri om du vill. Du behöver inte ersätta sockret med sötningsmedel – bananerna ger fin sötma och konsistens!

2 ägg
1½ dl strösocker
50 g smör
1½ dl gräddfil
2 bananer
3 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsockerbanankaka

Gör så här: Värm ugnen till 175 grader och smörj och bröa en form på ca 1½ l. Smält smöret och låt svalna. Vispa äggen med sockret (eller vispa äggen som de är om du väljer att baka utan socker). Häll smöret i äggsmeten och tillsätt gräddfilen. Mosa bananerna och tillsätt dem i smeten. Blanda noga.
Blanda de torra ingredienserna och häll dessa i smeten. Blanda varsamt och häll sedan i den smorda, bröade formen. Grädda på nedersta falsen i ca 35-45 minuter. Låt svalna lite innan du stjälper upp kakan.

×