Kabsa – läcker lammrätt och Saudiarabiens nationalrätt

Hoppas ni hade en riktigt härlig midsommar! Det hade jag – med fotboll hela helgen…

Före midsommar lovade jag mat med anknytning till fotbolls-VM. Och även om Saudiarabien inte tog sig till åttondel så kommer här en saudisk maträtt – av många betraktad som landets nationalrätt – lagad på lamm och härligt kryddig och god…

Kabsa

Mört lamm och ris som kokas i en kryddig tomatsås – visst låter det gott! Med kryddor som kanel, nejlikor, kardemumma och saffran blir detta en riktig höjdare! Vill du servera köttet helt, ovanpå riset, så väljer du lammlägg – väljer du annat lamm, som exempelvis nacke i bitar, blir det jättegott att bena ur köttet och blanda ner det direkt i grytan. Till 6-8 personer behöver du:

5 dl basmatiris
800 g lammkött 
1/2 dl smakneutral matolja 
2 rödlökar
2 gröna paprikor, gärna turkiska
400 g krossade tomater (1 burk)
4 vitlöksklyftor
1 msk färskriven ingefära (eller 1 tsk torkad)
4 dl vatten
2 buljongtärningar (kött eller grönsak)
2 kanelstänger
2 lagerblad
1 msk paprikapulver
1 tsk gurkmeja
1 tsk hela nejlikor
6 kardemummakapslar
1/2 g saffran (ett kuvert)
salt och peppar

Garnering:

1 dl russin
1 dl mandel eller blandade nötter
olja

Gör så här: Hetta upp oljan i en stor gryta. Bryn köttet tills det får färg. Hacka under tiden lök, paprika och vitlök och riv ingefäran. Tillsätt löken till köttet och bryn lite till och därefter paprika, vitlök och ingefära. Rör ner alla kryddorna utom saffran och rör om och fortsätt bryna – tillsätt lite mer olja om det blir torrt i grytan. När kryddorna blandats ordentligt med köttet tillsätter du tomater och saffran.

Smula i buljongtärningarna och häll i vattnet. Krydda med salt och peppar och koka upp. Sänk sedan värmen och låt koka på svag till medelstark värme tills köttet är mört. Beroende på kött kan det ta allt från 1 till 3 timmar. Rör om då och då.

Om du lagar rätten i slowcooker så bryner du antingen alltsammans i en gryta som ovan och häller över alltsammans i crockpoten eller bryner i din crockpot-insats (beroende på vilken typ av slowcooker du har). Därefter tillsätter du tomater, saffran, buljong och vatten och kokar på lägsta styrka i minst 6 timmar – eller på högre styrka i minst 3. Du behöver inte röra om, men det skadar heller inte att göra det.

När köttet är klart lyfter du ur det ur såsen. Lägg på ett fat och täck, och ställ åt sidan. Tvätta riset och sila av och häll ner det i tomatsåsen som köttet har kokats i. Koka upp utan lock, sänk sedan värmen lägg ett lock på grytan och låt riset koka långsamt under lock i ca 20 minuter eller tills det är mjukt (i Crockpot kan det gärna koka upp till 40, om du har den på lägsta styrkan).

Vid servering kan du antingen lägga upp riset på ett stort fat och lägga köttet över eller blanda ner köttet och låta alltsammans bli varmt och därefter lägga upp rätten. Garnera med russin och mandel som du fräst i olja, och servera med turkisk yoghurt och gurka.

Lammfärsbiffar och ett härligt festbröd

Midsommar är inte bara svenska smaker – även nya, fräscha inslag på menyn är välkomna! Här är mina goda färsbiffar som doftar medelhav och smakar underbart av vitlök och salvia. Passar lika bra till den svenska nypotatisen som till couscous, ris eller en god sallad!

Medelhavsbiffar

500 g lammfärs (det går också bra med nöt- eller bland)
½ dl ströbröd
1 dl mineralvatten eller vanligt vatten
2 krossade vitlöksklyftor
1 tsk honung
1 tsk torkad salvia eller 1 msk färsk, finklippt
2 msk färsk persilja, finklippt
1 tsk vitvins- eller äppelcidervinäger
1 ägg
100 g fetaost, söndersmulad
salt, svartpeppar

Gör så här: Lägg ströbrödet i blöt i vattnet tills det svällt. Tillsätt färs, honung, vitlök, salvia och persilja och blanda varsamt. Knäck i ägget och den söndersmulade fetaosten och blanda tills färsen blir smidig – men arbeta den inte för länge! Forma ovala färsbiffar av ungefär samma storlek som ett ägg och stek dessa i lite olja på medelstark värme i stekpanna. Servera med nykokt färskpotatis med massor av dill, sallad och ett gott bröd.

Det goda festbrödet

Det här brödet bakar jag nästan alltid när det vankas festlig buffé. Vad jag fyller det med kan variera efter tycke och smak – endast fantasin sätter gränsen! Prova gärna med fetaost och oliver! Huvudsaken är att degen får jäsa ordentligt, det ger fin arom och härlig smak!

1 pkt jäst, 50 g
6 dl vatten
½ dl olja (helst neutral)
2 tsk salt
1-2 msk honung (den större mängden om du vill ha lite mer arom på brödet)
15-16 dl vetemjöl (vanligt eller special)

Fyllning

1 dl soltorkade tomater, hackade
1 mozzarellaost, smulad
1 msk torkade örtkryddor såsom oregano, timjan eller basilika – eller 2 msk färska

Gör så här: Smula sönder jästen i en stor degbunke. Värm vattnet och oljan till 37 grader (fingervarmt) och rör ut jästen i lite av degspadet. Häll i resten av vattnet och rör ner salt och honung. Häll i nästan allt mjöl (spara ett par deciliter till utbakningen) och arbeta degen så smidig som möjligt. Jäs den övertäckt i minst en timme, gärna två. Om den vill jäsa över kan du bara putta ner den lite igen och låta den jäsa vidare.

Medan degen jäser tar du fram en stor plåt och sätter ugnen på 250 grader. 

Vält upp degen på mjölat bakbord. Knåda den smidig och dela den i två delar. Kavla varje deg till en rektangulär platta omkring ½-1 cm tjock. Fördela fyllningen på de båda plattorna. Rulla ihop plattorna och forma till snäckor.

Låt jäsa på plåten i 20-30 minuter och sätt in mitt i ugnen. Dra samtidigt ner ugnsvärmen till 175 grader. Grädde ca 35-45 minuter. Spraya gärna bröden med lite kallt vatten några gånger under gräddningen, det ger en härligt knaprig yta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mera matminnen från Turkiet – turkisk lammsoppa som smakar mer

Jag återkommer ofta till mina matminnen från Turkiet, både i tankarna och i köket. Sällan har jag ätit så god mat som jag gjorde under den veckan jag var där på rundresa – och jag var särskilt förtjust just i sopporna. Här är en av favoriterna.

Turkisk lammsoppa

500 lammkött, t ex bringa eller annat kokkött
1 gul lök
3 morötter
2 lagerblad
8-10 svartpepparkorn
3 msk tomatpuré
1 msk paprikapulver
3-4 vitlöksklyftor
2 köttbuljongtärningar
2 burkar kikärter
Cayennepeppar efter smak

Gör så här:  Koka upp lammköttet med lök, morötter, lagerblad, pepparkorn och buljongtärningarna i ca 4 liter vatten. Låt det puttra på svag värme i ca 1 timme och rensa sedan köttet från ben och tärna i små bitar.

Sila av spadet och tillsätt tomatpurén och paprikapulvret, samt vitlök och kött. Låt puttra i ca en halvtimme, tillsätt därefter de avrunna kikärterna. Låt småkoka i ytterligare en kvart och servera sedan med sallad, vitt bröd, och kanske en klick turkisk yoghurt.

2015-02-04 19.38.53

×