Mormors goda äppelkaka

Äppeltider är härliga tider! Varför inte baka en underbar äppelkaka till helgen?

Mormors äppelkaka

Den här enkla, men goda, äppelkakan bakade min mormor gärna när trädgården dignade av goda äpplen… Den funkar också att baka med päron förstås!

2 ägg
2 dl strösocker
75 g smör
1 dl naturell yoghurt
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk kardemumma
2-3 svenska äpplen, skalade och urkärnade och skurna i små klyftor

Smör och kokosflingor till en form på 1½ l

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form med kokosflingor. Skala och kärna ur äpplena och skär dem i tunna klyftor. Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret, och tillsätt yoghurten i kastrullen. Koka upp smörblandningen och häll den het i äggsmeten.

Blanda vetemjölet med bakpulver och vaniljsocker. Rör ner detta i smeten och blanda försiktigt. Häll smeten i formen och stick ner äppelklyftor i ett vackert mönster.

Grädda längst ner i ugnen i ca 35-40 minuter. Låt kakan svalna en liten stund innan du stjälper upp den. Underbar ljummen till ett glas kall mjölk eller nybryggt kaffe – men går också utmärkt att frysa!

Tips! Byt ut kardemumman mot kanel eller vaniljsocker eller varför inte ingefära?

 

Enkel sockerkaka till sommarfikat

Även om det är varmt så här års – och i år är det ju varmare än vanligt – så kan det vara gott att någon gång servera nybakat till kaffet. Den här goda sockerkakan brukade min vän Eero servera.

2 ägg
2 dl strösocker
50 g smält smör
1 dl kokande vatten
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

(ev 1 msk vaniljsocker)

1 liten burk krossad ananas

Gör så här: Vispa ägg och socker pösigt. Smält fettet och tillsätt vatten. Låt blandningen koka upp och häll den i äggsmeten. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner i smeten. Häll sist i avrunnen krossad ananas. Häll i smord och bröad form (ca 1½ l) och grädda i 175 graders ugnsvärme i ca 40 minuter. Härligt till eftermiddagskaffet!

Midsommarens goda tårta är sockerfri

Jordgubbar hör sommaren till – varför inte baka en god midsommartårta? Den här är sockerfri, och blir härligt saftig av banan i bottnarna.

Banan- och jordgubbstårta

2 ägg
100 g smör
2 mogna bananer
3 1/2 dl vetemjöl
2 1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljpulver

Smör och ströbröd till formen

Vispgrädde och jordgubbar till fyllningen samt jordgubbar eller andra bär till garnering

Gör så här: Sätt ugnen på 175°. Vispa äggen pösigt. Smält smöret och låt svalna lite. Mosa bananerna och blanda dem med smöret. Häll smörblandningen i äggsmeten. Tillsätt mjölet blandat med bakpulver och vaniljpulver. Grädda i nedre delen av ugnen i 30-35 minuter. Låt svalna lite och stjälp upp.

När kakan kallnat helt, dela den i två eller tre bottnar. Vispa 4 dl grädde och blanda hälften av den med 2-3 dl jordgubbar (frysta eller färska – går lika bra). Bred ut jordgubbsgrädden mellan bottnarna, lägg ihop och bred resten av grädden över tårtan. Garnera med jordgubbar.

Fika som i England: Chelsea Buns

Endast Sverige svenska kanelbullar har! Fast andra länder har förstås sina egna varianter. I England kan man exempelvis avnjuta en Chelsea Bun när man dricker sitt eftermiddagste.

Chelsea Buns

Goda och kryddiga kanelbullar, med härligt sockrig glasyr, ofta med lite citronskal i degen och den passar lika bra till kaffe som till te. Prova själv!

Blanda ½ påse torrjäst med 1 msk vetemjöl och 1 tsk socker i en liten skål. Tillsätt knappt 1½ dl varm mjölk och låt blandningen stå övertäckt en kvart eller så tills den börjar bubbla.

Blanda 6-7 dl vetemjöl och ½ dl socker i matberedaren och kör några varv. Tillsätt 2 tsk rivet citronskal (eller testa med limeskal, det är också jättegott!), 1 ägg och 125 g smör i lagom stora tärningar och kör tills du får en deg. Häll upp på mjölat bakbord och knåda degen smidig och låt den sen jäsa övertäckt i ca 1 timme.

Medan degen jäser värmer du ugnen till 200 grader och klär en plåt med bakplåtspapper. Rör sen ihop ½ dl farin eller råsocker med 50 g smör till fyllning.

När degen jäst färdigt tar du upp den på bakbordet och kavlar ut den till en rektangulär platta på ca 35 x 40 cm. Bred på fyllningen och strö över 2 ½ dl russin och suckat (eller hackad torkad frukt av valfri sort). Strö sedan över kanel efter smak (eventuellt också ingefära och nejlikor). Rulla ihop degen och skär den i 24 lika stora bitar. Placera dessa tätt  på plåten och låt jäsa tio minuter-en kvart. In med dem i mitten av ugnen och grädda omkring 20 minuter.

När du tagit ut bullarna rör du ihop en glasyr av 2 delar strösocker och 1 del mjölk(t ex 4 msk socker och 2 msk mjölk). Pensla generöst med glasyr över bullarna och låt dem sedan svalna under bakduk. Servera ljumma till kaffe eller te.

Fika som i England: Sponge Cake

I England får man ibland till eftermiddagsteet en härlig så kallad sponge cake, som påminner om vår klassiska sockerkaka. Här är en lättbakad och mycket god variant som smakar utmärkt både till te och kaffe!

Sponge Cake – engelsk sockerkaka

Sätt ugnen på 175 grader och smörj och bröa en sockerkaksform på ungefär 1½ liter. Vispa 100 g mjukt smör med 2 dl strösocker – använd elvisp så smörblandningen blir riktigt ”fluffig”. Tillsätt 2 lättvispade ägg och blanda ordentligt. Blanda ner 3 dl vetemjöl och 1 tsk bakpulver, samt 1 tsk vaniljessens (kan ersättas med vanligt vaniljsocker, men ta då hellre 2 teskedar!).

Blanda så i 1 rågad dl gräddfil och rör om tills alla ingredienser blandats ordentligt. Smeten ska bli ganska tjock. Häll över den i smeten och bred ut den till ett jämnt lager. Grädda i ca en halvtimme eller tills den är torr inuti. Stjälp upp kakan och låt den svalna och servera till te eller kaffe.

Baka goda mördegsrutor till helgfikat!

Hoppas ni haft en underbar påsk! Det har jag – och en underbar ledighet därefter.

Nu är det fredag, solen skiner och våren är verkligen här på riktigt. Och trots att det är fredagen den 13 idag så vågade jag mig på att baka lite goda kakor till helgens kaffestunder.

Mördegsrutor med jordgubbskräm och havreströssel

225 g smör
7 dl vetemjöl
1 dl strösocker (eller sötningsmedel om man vill bara sockerfritt)
1½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 ägg

Jordgubbskräm:

400 g frysta jordgubbar, hela eller skivade
1 msk honung
1-2 msk potatismjöl utrört i lite vatten

Havreströssel:

2½ dl havregryn
75 g smör
1-2 msk strösocker (eller sötningsmedel)

Gör så här: Koka upp jordgubbarna med honung, Rör ut potatismjölet med lite vatten och häll i under omrörning. Låt krämen få ett uppkok och dra den sedan från plattan. Låt den svalna.

Blanda alla ingredienser till själva mördegen i matberedare och kör tills du får en deg. Tryck ut degen i smord långpanna och täck med jordgubbskrämen.

Gör sedan havreströsslet och fördela detta över kakan. Grädda mitt i ugnen på 200 grader i ca 20-25 minuter tills strösslet och även kakans kanter får färg.

Trevlig helg!

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Internationella kvinnodagen är värd att firas – baka en maffig tårta!

Idag firar vi Internationella kvinnodagen och det måste så klart uppmärksammas. Den instiftades i Tyskland 1910 och var från början en politisk dag som i första hand syftade till att stärka kampen kvinnlig rösträtt. Sedan 1978 är 8 mars upptagen som internationell kvinnodag på FN:s lista över helgdagar. Den firas i fler än 100 länder och i flera länder är den 8 mars också en nationell helgdag; Angola, Cypern, Eritrea, Uganda, Vietnam och Ryssland är några av de länder där kvinnodagen är ”röd dag” i almanackan.

 

Men det riktas också kritik mot firandet av den internationella kvinnodagen. EU-kommissionären Viviane Reding, från Luxemburg, sa 2009:
– Så länge vi behöver fira kvinnodagen, betyder det att vi inte har lika rättigheter. Målet är jämställdhet, så att vi inte längre behöver en sådan här dag.

Det har hon förstås en poäng i. Men jag tycker ändå att kvinnodagen är värd att fira. Och jag firar den med en maffig amerikanska tårta.

Red Velvet Cake

Amerikanska tårtor är fantastiskt maffiga och goda. Den här klassikern med sydstatsanor, Red Velvet Cake, pryder sin plats på vilket kaffebord som helst och smakar verkligen mer! Namnet har den fått efter den djupröda färg som uppstår när filmjölk, kakao och vinäger blandas. Röd karamellfärg är alltså inte nödvändig, men fördjupar färgen och gör tårtan ännu snyggare.

Vispa 4 ägg med 3 dl strösocker. Blanda 4 dl vetemjöl med 2 tsk bikarbonat1 msk vaniljsocker1 tsk salt  och 2 msk kakao i en skål och rör ner detta i äggblandningen.

Blanda så i 1 msk vitvinsvinäger1 dl filmjölk och 1 dl raps- eller solrosolja. Tillsätt också lite röd karamellfärg.

Smörj och bröa en rund form, och grädda kakan på nedersta falsen i 175 grader i 35-45 minuter. Låt svalna i formen en stund innan du stjälper upp den (eller använd en form med löstagbar kant).

Medan kakan kallnar gör du frostingen till fyllning och garnering. Till den behöver du 500 g philadelphiaost eller liknande, 3½ dl florsocker samt 1 msk vaniljsocker och eventuellt också 50 g rumsvarmt smör. Vispa samman allt, helst med elvisp, tills du har en riktigt krämig frosting.

Dela kakan i fyra bottnar och lägg ihop dem en och en med frosting emellan. Avsluta med ett lager frosting på och runt tårtan. Vill du kan du garnera tårtan med valfri (röd) frukt, t ex körsbär eller med rött strössel av något slag. 

Baka en härlig sandkaka till helgen!

När mormor bakade kakor smakade de extra gott på något sätt – kanske för att man visste att receptet var så väl beprövat och hade hängt med så länge. Därför bakar jag fortfarande gärna kakor och annat kaffebröd efter min mormors gamla recept. Då vet man att kaffestunden blir något extra!

Sandkaka på mormors vis

200 g rumsvarmt smör
2 1/2 dl potatismjöl
1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 ägg
2 dl socker
2-3 msk konjak

Gör så här: Sätt ugnen på 175°. Smöra och bröa en sockerkaksform på ca 2 liter – jag valde just idag en avlång men allra bäst är det nog med en kransform med hål i mitten.

Rör smöret mjukt och häll i potatismjöl, vetemjöl och bakpulver och rör samman. Vispa äggen tillsammans med sockret i en annan bunke så de blir riktigt pösiga. Vänd ner äggsmeten i smör/mjölsmeten i omgångar och rör mellan varven. Tillsätt sist konjaken. Degen ska vara slät och fin när den hälls i formen.

Häll smeten i formen och grädda på nedersta falsen i ugnen i ca 35-45 minuter, tills kakan fått vacker färg och är färdiggräddad. Låt stå en stund i formen, vänd sedan upp den på ett fat och låt den svalna med formen över.

Cupcakes blir aldrig otrendigt!

Om jag vill baka något riktigt gott till helgen, då gör jag gärna cupcakes. Det tar lite tid i anspråk, men resultatet blir så gott. Här är en favorit till helgens fikastunder!

 

Cupcakes med romfyllning och chokladfrosting

Egentligen är det ingen större skillnad på muffins och  cupcakes, i alla fall inte i Sverige. Största skillnaden här är väl att cupcakes alltid har någon form av glasyr eller frosting medan muffins minst lika ofta serveras naturella. Men i England och USA är det däremot rätt stor skillnad. Muffins är ofta mindre söta och äts ofta varma, gärna till frukost. Cupcakes är mindre – som en bakelse i miniatyr – är betydligt sötare och serveras alltid med topping.

Igår bakade jag i alla fall det jag definierar som cupcakes; små och söta med underbar fyllning och krämig frosting. Basen var ett vanligt muffinsrecept med generöst med smör och vaniljsocker – sen en fyllning med rom och vit choklad – och sist en läcker chokladtopping. Satsen ger 10-16 cupcakes beroende på storlek.

Smet:

1 ½ dl strösocker
100 g smör
3 ¾ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
¼ tsk salt
3 ägg
2 dl mjölk eller fil

Romfyllning:

1½ dl vispgrädde
2 msk ljus rom
200 g vit choklad
30 g smör

Frosting:

150 g färskost
50 g smör
2 dl florsocker
1/2 kakao

Tips! Du kan naturligtvis också använda naturell färskost och blanda i 2 msk kakao i frostingen – eller göra en helt ”vit” frosting med lite vaniljsocker eller rivet citronskal.

Värm ugnen till 200°C och fördela muffinsformarna på en plåt. Vispa socker och smör poröst. Tillsätt ett ägg i taget och vispa ordentligt (helst med elvisp) tills smeten blir jämn. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker  och rör ner i smeten. Tillsätt mjölken och rör om.

Fördela smeten i muffinsformarna och grädda mitt i ugnen ca 20-25 minuter. Låt svalna helt på galler.

Gör under tiden romfyllningen. Smält smör och grädde i en kastrull. Lägg i vit choklad, bruten i småbitar, och låt den smälta i gräddblandningen. Tillsätt rom och blanda väl tills blandningen tjocknar. Ställ den gärna kallt en stund.

När kakorna kallnat kallnat kapar du av en bit av toppen, gröper ur lite av inkråmet med en tesked och fyller dem med romfyllning. Lägg på locket igen och gör sedan frostingen.

Rör ihop alla ingredienser till frostingen och vispa hårt – gärna med elvisp. Bred eller spritsa frostingen på dina cupcakes och toppa med strössel, kokos, riven choklad eller något annat du tycker om. Servera!

Glad Lucia med nybakta lussekatter

I morgon är det Lucia igen och då måste mitt kök ovillkorligen fyllas av den ljuvliga doften av saffransbröd! Klassiska lussekatter, goda längder eller varför inte saftiga knutar fyllda med mandelmassa? Saffransbröd kan varieras på alla möjliga sätt och passar lika bra till ett glas kall mjölk som till Luciamorgonens nybryggda kaffe…

Mammas lussekatter

1 pkt jäst (50 g)
1½-2 dl socker (saffransbröd får gärna vara lite sötare än vanligt vetebröd, tycker jag!)
5 dl mjölk (röd eller ännu hellre gammaldags)
175 g smör
½ tsk salt
2 pkt saffran
13-14 dl vetemjöl

(russin)

Gör så här: Smula jästen i en degbunke. Smält smör och tillsätt mjölk, värm till 37 grader (fingerljummet). Häll mjölkblandningen i bunken och rör om tills jästen smält. Tillsätt socker, saffran och salt i degspadet – häll sedan i nästan allt vetemjöl (spara lite till utbakningen). Rör om tills degen blir smidig eller vält ut degen på bakbordet och knåda den smidig. Jäs den sedan under bakduk i en halvtimme-fyrtio minuter.

Sätt ugnen på 250 grader. Arbeta ihop degen på mjölat bakbord och baka ut den till ca 30-35 lussekatter. Lägg dem på smorda plåtar. Garnera med russin. Låt jäsa övertäckta i ca 30 min.  Pensla med uppvispat ägg och gärna pärlsocker. Grädda mitt i ugnen 5-8 min.

Vill du baka fyllda bullar delar du degen i två delar, kavlar ut som till vanliga vetebullar och brer på lite rumsvarmt smör och river över generöst med mandelmassa. Vik ihop i två eller tre delar, sporra eller skär ut remsor på 1½ cm och knut knutar som du lägger i bullformar. Jäs 30 minpåplåt, pensla med ägg och pärlsocker eller hackad mandel och grädda i mitten av ugnen på 250 grader i 5-10 minuter.

Vill du hellre baka längder så delar du degen i tre delar, delar varje del i tre och flätar vackra längder. Låt jäsa p å plåt ca 30 min, pensla med ägg och ev pärlsocker och grädda i mitten av ugnen på 200 grader ca 25-30 minuter.

×