Korv och mos kan vara så mycket mer än bara korv och mos…

Finns det något godare än potatismos? Jo, det är klart att det gör, men ändå… Riktigt gott, hemlagat mos är gott till det mesta – smaklökarna gör volter när jag tänker på potatismos med värmlandskorv och rivna morötter, eller för den delen till stekta strömmingsflundror… Korv och mos kan ju vara så mycket mer än bara korv och mos, om ni förstår hur jag menar.

Jag gör mitt mos på mjölig potatis, företrädesvis King Edward (en av mina favoriter, vid sidan av Snöboll). King Edward känns igen på att skalet är lite rödfläckigt på sina ställen och får man tag i en riktigt god King Edward är den oslagbar till mos!

Till fyra personer kokar jag 10-12 potatisar, skalade och delade i mindre bitar. Häller av kokvattnet och mosar ordentligt med mosstöten tills moset är helt slätt. Sedan spär jag med lite ljummad mjölk, tillsätter lite salt och vitpeppar och en gnutta socker. Vill man kan man vispa med elvisp också, det är väldigt enkelt och ger ett mycket bra resultat.

Jag vet att många ”stjärnkockar” idag tycker att man ska göra ”stomp” istället – mos med potatisbitar i, för att uttrycka sig på ren svenska – för att det ska kännas lite mer ”rustikt”. Och det är jättegott, det också. Förr i tiden satte dock husmödrar, som de kallades, en ära i att moset skulle vara så fluffigt och luftigt som möjligt. Dessutom är det godare.

Det är heller inte nödvändigt att ha grädde i moset, det blir ljuvligt gott med bara mjölk. En liten smörklick däremot är ju inte helt fel – men då menar jag liten i ordets rätta bemärkelse, och inte 50-100 g som det ofta står i nymodiga recept…

Detta underbara mos är gott till det mesta, som sagt. Varmkorv, grillkorv, fläskkorv, värmlandskorv, stekt fläsk, stekt fisk, köttbullar, köttfärslimpa… Och givetvis också till de vegetariska och veganska motsvarigheterna – men vill du ha moset helt veganskt får du förstås välja mjölkfritt smör och vegansk mjölkprodukt.

Lycka till med moset!

Colcannon är en irländsk Hallweentradition

Halloween är inte bara en skräckens högtid, det är också en härlig tid för god mat. Prova Colcannon, den traditionella irländska Halloweenrätten framför alla andra – så populär att det sjungs sånger om den!

Colcannon

Lika gott som billigt – och lättlagat! Vill du kan du gömma undan lite småmynt i den, det hör till traditionen! Till fyra personer behöver du:

4-5 potatisar
5 dl strimlad vitkål
50 g smör
½-1 dl grädde eller gräddmjölk
3-4 hackade schalottenlökar
(riven ost, gärna cheddar)

Gör så här: Skala och koka potatisen, skär den gärna i mindre bitar först så blir den lättare att mosa. Häll av vattnet och mosa potatisen med mjölk och smör så att du får ett krämigt mos.

Koka vitkålen tills den blir mjuk. Fräs den tillsammans med den finhackade löken en stund, blanda sedan kålblandningen med moset och smaka av med salt och peppar. Strö över persilja och ät den till en god skinkstek, knaprigt fläsk eller till stekt korv – eller gratinera med lite ost och ät som ensamrätt.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Höst i luften…

Se dig omkring. Visst börjat löven gulna på sina ställen? Och känn… Visst är luften lite friskare, lite svalare, lite klarare? Och istället för att sörja sommaren, varför inte vända på steken? Ingen har uttryckt det som Erik Axel Karlfeldt:

Nu är den stolta vår utsprungen,
den vår de svaga kalla höst.
Nu blommar heden röd av ljungen
och hvitt av liljor älvens bröst.
Nu är den sista visan sjungen
av sommarens kvinnligt veka röst;
nu stiger uppför bergens trappa
trumpetarn storm i dunkel kappa.

Jag känner verkligen igen mig i dikten för jag tillhör de där som älskar hösten och allt vad den innebär. Klar luft, hög himmel, flammande gulröda löv, stormbyar och regn… Jag älskar till och med november, med dess grå kulenhet.

Än är det dock långt till november. Men det skadar aldrig att förbereda sig lite. Se över förrådet av värmeljus, till exempel, och varför inte böcker och bra filmer? Och så maten förstås… Hösten är härlig på matfronten, med allehanda härliga svenska grönsaker och rotfrukter som nu mognar och finns till försäljning till bra pris. Prova den här härliga rotfruktsgratängen – det är en favorit som passar till kött, korv eller som ensamrätt.

Gräddig rotfruktsgratäng

Skala och skiva 5-6 potatisar, 2-3 morötter, 2-3 palsternackor, ½ purjo och en liten bit rotselleri. Varva i ugnsfast form med salt och peppar. Häll på 3-4 dl mjölk, grädde eller gräddmjölk och toppa med riven ost. Gratinera på 175-200 grader mitt i ugnen tills gratängen fått fin färg och alla rotsakerna är mjuka.

Tips! Du kan självklart byta ut vissa rotsaker mot andra, eller lägga till som du själv vill. Sötpotatis är exempelvis underbart gott i den här gratängen, liksom persiljerot och svartrot! Eller välj efter pris; om det är extrapris på morötter kan du till exempel utesluta de lite dyrare palsternackorna och slänga i extra många morötter!

Vill du göra gratängen helt vegansk? Byt då ut grädden mot veganskt alternativ, t ex soja- eller havregrädde.

Klassisk söndagsmiddag: Ugnsstekt kotlettrad med rotsaksgratäng

På söndagarna vill man gärna unna sig en extra god middag, tycker jag, och eftersom jag är en stor älskare av svensk husmanskost väljer jag gärna något traditionellt till söndagsmiddag. En ugnsstekt kotlettrad passar finfint – till exempel med en god grönsaksgratäng till.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERATill 4 personer passar det med ca 1 kilo kotlettrad – eller välj fläskytterfilé eller en annan del av grisen om du vill. Bryn den runt om i en stor stekpanna så den får färg, och linda sedan baconskivor runt om – då blir det extra saftig. Tillaga på 175 graders värme mitt i ugnen i ca 1 timme och täck med folie om baconet börjar få för mycket färg. Låt vila en stund och skär sedan i fina skivor.

Rotsaksgratängen brukar jag göra lite som jag tycker för stunden. Rotsakerna går att variera hur man vill – man kan t ex använda morötter, kålrot, palsternackor, potatis, sötpotatis, rödbetor… Nu senast använde jag mest morötter, lite purjo och palsternacka samt ganska många vitlöksklyftor.KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Grundtanken är ca 1 kilo rotsaker, det brukar bli lagom. Skär alltsammans i slantar eller småbitar och blanda i en ugnsfast form. Salta och peppra och strö över generöst med riven ost och häll på 3-4 dl grädde eller gräddmjölk. Grädda i ugnen på 175-200 grader i ca en timme tills rotsakerna blir mjuka. Opretentiöst och gott!

×