Grilla hamburgare med goda tillbehör

Hamburgare brukar de flesta tycka om, och grillade burgare är godare än det mesta. Det mesta av tillbehören brukar utgöras av sådant som redan finns i kyl och skafferi – senap, ketchup, majonnäs eller annan dressing, lök, gurka, tomater… Ställ fram i skålar och burkar och låt gästerna göra sina egna burgare. Extra ekonomiskt (och mycket godare) blir det att baka sina egna hamburgerbröd. Ett annat alternativ är att servera burgaren i pitabröd eller småfrallor istället för färdigköpta hamburgerbröd.

Hamburgare Americana

Så här brukar min väninna i New Jersey göra burgare till barbequekvällarna i trädgården. Hon serverar dem ofta med osötad senap och tomatpuré istället för ketchup, det ger en lite mer vuxen smak. Saltgurka är ett måste till de här burgarna, tycker jag.  Till 8 rejäla burgare behöver du:

800-1000 g nötfärs (eller lamm för variation)
1 grovt hackad gul lök samt 2-3 finhackade vitlöksklyftor
salt, peppar
1 ägg

8 stora hamburgerbröd

Tillbehör:

råa lökringar, rostad lök, saltgurka, senap, ketchup, hamburgerdressing, majonnäs, aioli, skivad avokado, skivad tomat, sallad, ananasringar, knaperstekt bacon, ost…

Blanda färsen med salt, peppar och lök och vitlök. Knäck i ägget och blanda försiktigt – överarbeta inte färsen. Forma fyra stora runda hamburgare, ca 1½ cm tjocka. Tryck ner burgarna lite på mitten – det gör att de håller formen mycket bättre när de tillagas och därmed också blir lättare att garnera med en massa godsaker.

Grilla varsamt, några minuter på varje sida (tänk på att grillkolen ska ha en fin glödbädd innan du lägger på burgarna!). Om du vill ha cheeseburgare lägger du ost på varje burgare när de nästan är färdigstekta så att osten får smälta lite lagom mycket.

Det är bara fantasin som sätter gränser för vad du kan garnera din burgare med och ett bra tips är att lägga upp en massa gott i små skålar och låta var och en fixa sin egen hamburgare – det skapar också en skön stämning kring grillen, köksbordet eller vad man nu befinner sig!

Här serveras grillade hamburgare i mjuka frallor, med tomater, lök, bacon och ost. Gott till är också ugnsrostade rotfrukter som du lagar i ugnen inne i köket under tiden som du värmer grillen. Morötter, palsternacka, sötpotatis, och jordärtskockor är en fin kombo. Skala och skär i skivor och lägg i en ugnsform. Ringla lite olja över och salta och rosta sedan mitt i ugnen på 225 grader i ca en halvtimme!

Hembakta hamburgerbröd

25 g jäst
3 dl fingerljummet vatten
1 ½ tsk salt
25 g rumsvarmt smör
7–9 dl vetemjöl

Pensling:

1 uppvispat ägg
sesamfrön

Gör så här: Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, smör och vetemjöl, lite i sänder och blanda till en smidig deg. Knåda den kraftigt i några minuter så blir brödet luftigt. Låt sedan jäsa under bakduk i ca 1 timme.

Vält upp degen på mjölat bakbord och knåda på nytt. Gör ca 20 runda bollar av degen och lägg dem på smord eller bakplåtpappersklädd plåt. Platta till dem så de blir ca 1 cm tjocka och jäs under bakduk i ca en halvtimme. Värm under tiden ugnen till 250 grader.

Pensla bröden med ägg och strö över sesamfrön och grädda i mitten av ugnen i 10-15 minuter. Låt svalna under bakduk.

 

Grillfest med grönt

Grilltider var det ja. Och som jag sa så tänker jag använda den här veckan till att tipsa om diverse trevliga grillrätter som inte kräver vare sig gasolgrill eller onödiga redskap utan som gör sig alldeles utmärkt på en vanlig enkel grill eller en engångsgrill. Först ut en verklig budgetgrill!

Grillade grönsaker

Grönsaker passar perfekt att grilla. Majskolvar, aubergine, champinjoner och squash är något av det jag tycker mest om att grilla. Tillsammans med en sallad och ett gott bröd blir det en hel måltid och gör du ett par goda grillsåser till blir det rena festen – både enkelt, billigt och supergott!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vilka grönsaker du väljer att grilla avgör du förstås själv. Du kan t ex trä upp klyftor av lök och tomat (eller hela cocktailtomater), majsbitar och squash på spett. Du kan också skära centimetertjocka skivor av auberginer, squash, bifftomater eller andra grönsaker du tycker om. Pensla med lite olivolja som du blandat med salt och chilipeppar så blir grönsakerna extra saftiga och goda. Servera med ett par smarriga såser och en god potatissallad som du lätt gör själv.

Snabba grillsåsen

Blanda en del senap och 2 delar ketchup, och rör ner en matsked olja, lite kinesisk soja och ett par generösa matskedar honung. Salt och peppar och vips är den klar! Har du whisky eller bourbon hemma så tillsätt en liten skvätt – det förhöjer smaken ytterligare!

Fruktiga grillsåsen

Blanda 2 dl krossad ananas med 2 msk honung eller strösocker, ½ dl ketchup och några stänk hot sauce. Droppa gärna i lite citronsaft och smaka av med salt och peppar. Klart!

Potatissallad

1 kg potatis (gärna färskpotatis om den gått ner till ett anständigt pris – välj annars en fast sort)
1 äpple, skalat och skuret i tärningar
½ purjolök, strimlad
½ slanggurka, skalad och finskuren
1 dl smörgåsgurka

Dressing

2 dl gräddfil
1 dl majonnäs
1-2 msk senap
salt o peppar

Gör så här: Koka potatisen  med skalen på och låt den kallna. Rör samman ingredienserna till dressingen i en skål. Skala och tärna den kalla potatisen, och lägg den tillsammans med äpple, gurka och purjo  i skålen med dressingen. Rör om varsamt och försiktigt och låt gärna salladen stå och dra en liten stund innan servering.

 

Grilla kassler, kotlett och korv

När det gäller grillning är grundtanken enkelhet och tillgänglighet. Så fort det börjar skrivas en massa grillböcker med krångliga recept, och göras reklam för diverse dyra gasolgrillar och en massa tillbehör och redskap, vet man att grillandet kapats av företag och personer som ser en möjlighet att slå mynt av vår längtan efter sommarens ljusa grillkvällar. Men festen blir inte roligare för att du grillar dyra styckdelar. Här är tips på sånt som är gott att grilla och som alla har råd med.

Kassler blir alldeles särdeles gott när den grillas lite lätt på båda sidor. Skär den i tjocka skivor – 1½ cm – och pensla med en sojasås som du blandar själv av lika delar soja och matolja och kryddar med salt, peppar och ett par stänk vinäger. Jättegott!

Fläskkotlett ses ofta som vardagsmat, men det är rena festmaten när den tillagas på grillen. Jag föredrar den hyfsat naturell men det är klart du kan pensla dem med en god glaze om du vill. Eftersom fläskkött passar så himla bra ihop med äpplen passar det bra med en glaze gjord på äppelmos. Blamda 1 dl äppelmos med 2 msk senap, 1 msk honung och 2 msk ketchup. Pensla köttet och grilla några minuter på båda sidor tills köttet är genomgrillat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Fläskkotletter är jättegoda att grilla – med eller utan glaze!

Grillkorven ska inte glömmas bort. Linda gärna korvarna med bacon innan du lägger dem på grillen, det ger god smak och saftiga korvar.

Servera med sallad, bröd och smör och en stor gryta nykokt färskpotatis med massor av dill. Underbart gott med enkla medel!

Vänd ryggen åt grillhysterin och njut av livet istället!

Nu är vi inne i grillsäsongen. Och det märks. Matmagasin och matprogrammen i TV tävlar om vem som kan grilla mest och bäst, och en av de stora kvällstidningarna har gett ut en extra tidning som de kallar ”Grillbibeln”.

Det gör mig lite trött. Eller rättare sagt väldigt trött. För varför måste det måste bli en sån hype kring allting? Varför kan folk inte grilla i lugn och ro, utan en massa pretentioner och krav? Varför måste det till tusen och en olika gasolgrillar, speciella grillvantar och en massa annat för denna typ av matlagning. Att grilla ska ju vara kravlöst, lättsamt och roligt – inte innebära en massa måsten.

Men det är med grillning som med allt annat; så fort något blir trendigt så ska det genast göras till något annat än vad det är. Det ska vara omständigt, pretentiöst och inte minst dyrt. Plötsligt duger det inte med en vanlig enkel grill längre – nu ska det vara gasolgrillar och gärna olika varianter dessutom så att man kan ”långgrilla” både förrätten, varmrätten och desserten och kanske även kaffet, vad vet jag. Köttet som ska grillas införskaffas på fina saluhallen förstås, och ska gärna vara udda och lite ovanligt.

Den här typen av trendgrillning förutsätter flera saker som de flesta av oss faktiskt inte har: Ett utekök. Som i sin tur förutsätter en villa med trädgård eller dito sommarhus. Ekonomiska marginaler för att införskaffa dyr grill, dyra redskap och dyra köttdetaljer samt en väldigt massa tillbehör. Men det har väl alla råd och möjlighet att skaffa, inte sant? Alla bor väl i villa, har stor trädgård, och all tid i världen för att finputsa grillandet in absurdum?

Knappast. Och just därför ska du inte bry dig ett skvatt om ”Grillbibeln” och andra fina magasin och matprogram. Låt dig gärna inspireras av de vackra bilderna och recepten men tro inte att din egen grillfest blir mindre trevlig bara för att du grillar korv och hamburgare och enkla spett. Vänd ryggen åt grillhysterin och njut av livet istället. Använd din gamla grill, eller köp en engångsgrill, och gå ut i trädgården, på gården eller i parken och grilla det du har lust och råd med. Korv, grönsaker, goda spett, en enkel köttbit. Märkvärdigare behöver det inte vara – och godare blir det inte heller, även om stjärnkockar och tidningsmakare försöker få dig att tro det. Tänk på att stjärnkocken som förordar diverse dyra styckdelar och andra ingredienser nästan undantagslöst är sponsrad av olika livsmedelsproducenter – så låt dig inte pressas av alla fina tidningsbilder och matprogram. Var dig själv istället, då blir livet betydligt roligare.

Vill du trots det ha recept på grillat, och lite tillbehör som alla har råd och tid att fixa, så titta in på Matbloggen under veckan. Opretentiös grillning för alla plånböcker står på menyn!

×