Pumpakärnor blir goda snacks!

När du gröper ur din Halloweenpumpa, glöm då inte att spara pumpakärnorna. Rostade och saltade blir de till jättegoda snacks, och det är hur enkelt som helst att göra. Skölj dem i ett durkslag och rensa dem från allt fruktkött. Det är lite av ett pillergöra, men det är viktigt att få dem riktigt rena, annars blir slutresultatet inte så lyckat.

Låt kärnorna torka på en handduk i en timme eller tills de känns torra. Sätt på ugnen på 200 grader och lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Ringla lite olja (helst en smakneutral som rapsolja eller solrosolja) över bakplåtspapperet och sprid ut pumpakärnorna på plåten. Rosta mitt i ugnen i ca tio minuter. Salta och häll upp i en skål.

Det går förstås också bra att krydda pumpakärnorna. Jag tycker chilipulver är väldigt gott, men man kan också tänka sig att krydda dem med lite curry och paprika.

Halloweengodis för alla smaker

Halloween är en riktig godishögtid och extra roligt är det att göra sitt eget godis. Här är några trevliga recept, med ursprung i bland annat England. En av favoriterna är denna:

Treacle Toffee – Bonfire Toffee

Treacle Toffee är en klassisk hemlagad kola som av tradition avnjuts i England just till Halloween och även på Guy Fawkes Night i november). Eftersom Guy Fawkes Night också ofta kallas Bonfire Night kallas också den här kolan ofta Bonfire Toffee.

Engelsk kola skiljer sig lite från våra svenska kola och knäck eftersom den traditionellt lagas på en sirapsliknande melass, och demererasocker (råsocker). Använd alltså mörk sirap till denna läckra kola, och gärna också råsocker och/eller farin istället för strösocker! Den blir knäckig men samtidigt spröd, och smakar alldeles förträffligt!

100 g smör
3½ dl råsocker eller farin (eller en blandning av båda delar)
3 msk vatten
2 msk mörk sirap

Gör så här: Blanda alla ingredienserna i en tjockbottnad kastrull. Värm kolasmeten under omrörning och koka på medelstark värme i en kvart-tjugo minuter. Använder du termometer är kolan klar när den uppnått 122 grader – annars kan du också göra kulprovet för att se om den är färdigkokt. Det är enkelt; ta bara lite kolasmet och droppa ner i ett klas kallt vatten. Om du kan forma smeten till en kula är kolan klar!

Olja in en form ca 20×20 cm och häll i kolasmeten. Låt den svalna lite och låt stelna i kylen. Bryt sedan i bitar.

Hallontryffel

Tryffel hör inte bara julen till – även Halloween förgylls av en skål härligt sötsyrliga tryfflar med härlig färg.

200 g hallon
150 g strösocker
1 tsk citron- eller limesaft
300 g vit choklad
knappt 2 dl vispgrädde
1/2 dl florsocker

Gör så här: Blanda hallon, pressad citrussaft och socker i en skål. Låt dra i några timmar så att smakerna gifter sig med varandra,

Koka upp blandningen och låt sjuda 3-5 minuter på svag värme. Passera purén genom en sil och ställ åt sidan.

Hacka chokladen fint, lägg i en värmetålig skål eller kastrull. Koka upp grädden och häll över chokladen och rör till en jämn smet. Tillsätt hallonpurén och låt svalna.

Forma små tryfflar och rulla dem i florsocker.

Snabb chokladkola

Det här är världens snabbaste kola – bara att blanda i ingredienserna och sen koka den pp hög värme i 7 minuter. Klart! Perfekt att ta till när tiden är knapp!

4 msk smör
2 dl strösocker
1 dl ljus sirap
3-4 msk kakao

Gör så här: Blanda alla ingredienserna i en kastrull och rör om. Låt koka upp och sänk sedan värmen så kolasmeten får puttra. Låt den småkoka i 7 minuter utan att röra om och häll sedan smeten i en liten oljad långpanna. Låt svalna lite och skär sen i lagom stora bitar. Jättegott!

 

Ta vara på det goda i naturen – gör din egen granskottssirap

Nu är våren om inte helt utslagen så åtminstone på väg. Då kan det vara idé att påminna om de tidiga vårprimörerna. Bland dem hittar vi förstås de ljusa, fina – och delikata – granskotten. Perfekt att göra granskottssirap av – en sirap som är synnerligen god och har en härlig sötma. Bäst av allt: Allt du behöver är en burk och en skogspromenad – och väl hemma igen lite socker och några veckors väntan.

Granskottssirap

Härligt söt och god, fantastisk till pannkakor men också i godis eller varför inte som smaksättare i kaffe och te? För en sats behöver du:

2 dl granskott
2 dl strösocker
ev 2 dl vatten

Gör så här: Plocka nytuslagna granskott och fyll en burk till hälften med dem. Fyll resten av burken med strösocker och sätt på lock.

Ställ burken i ett soligt fönster och ruska om den en gång om dagen så att socker och granskott blandas. Efter ca 4-5 veckor har sockret smält och bildat en trögflytande sirap. Sila av och häll på flaska.

 

Det går att skynda på processen något genom att efter ca 1 vecka blanda sirapsblandningen med 2 dl vatten i en kastrull. Koka sirapen i ca 20 minuter, när den börjar tjockna är den färdig. Sila av sirapen och förvara den svalt men inte alltför kallt.

Granskottssirap är ljuvligt sött och gott - här serverad till blåbärspannkakor.
Granskottssirap är ljuvligt sött och gott – här serveras den till blåbärspannkakor.

 

Julens snabbaste kola och härlig vit ischoklad

Tiden rusar iväg och i morgon är det julafton. Har du inte hunnit göra allt det där du hade planerat? Lugn i stormen! Lite godis kan du i alla fall slänga ihop! Den här chokladkolen gör du på 7 minuter och den ljuvliga vita ischokladen med smak av lime gör du också på nolltid.

Snabba chokladkolan

4 msk smör
2 dl strösocker
1 dl ljus sirap
3-4 msk kakao

Gör så här: Blanda alla ingredienserna i en kastrull och rör om. Låt koka upp och sänk sedan värmen så kolasmeten får puttra. Låt den småkoka i 7 minuter utan att röra om och häll sedan smeten i en liten oljad långpanna. Låt svalna lite och skär eller bryt sen i lagom stora bitar. Jättegott!

Vit ischoklad

Godare julgodis får man faktiskt leta efter! Receptet kommer från Linnéa Seidels bok om julgodis och det har blivit en riktig favorit hos alla som smakat den här läckra ischokladen!

Smält 200 g kokosfett i vattenbad. Rör ner 200 g vit choklad i det varma fettet och tillsätt saften från 1 lime. Häll upp smeten i en tillbringare (tänk på att den måste tåla hetta!) och fördela i fina formar. Ställ att kallna, och riv sedan skal från 2 limefrukter över som garnering.

vit-ischoklad1

Hemlagat godis till Halloween

halloween-banner-3

Gör ditt eget Halloweengodis – det är ju så roligt och dessutom smakar det mycket godare med hemlagat godis än köpt!

Rocky Road

Rocky Road är ett supergott godis, och så enkelt att göra! Det här receptet kommer från en väninna i Indiana. Kathy är åttabarnsmamma och har nog slängt ihop mer Rocky Road än de flesta… Rocky Road är ju inte bara oumbärligt på Halloweenfesten, utan görs också gärna till garageförsäljningar, skolbasarer och till barnkalaset – och naturligtvis också till jul! Gör gärna dubbel sats för det här går åt på nolltid…

1½ dl kokosflingor, eller kokos i små bitar
250 g marshmallows, gärna rosa och vita blandade
1½ blandade hackade nötter (helst mjukare sorter som valnötter, macadamianötter, pekannötter eller liknande)½-1 dl cocktailbär, grovhackade
400 g blockchoklad (gärna hälften vardera av ljus och mörk)

Gör så här: Sprid ut hälften av den rivna/hackade kokosen på en bakplåt (40×30 cm). Lägg marshmallows över kokosen och lämna lite utrymme till plåtens kanter. Strö så över de hackade nötterna, cocktailbären och resten av kokosen över hela härligheten. Bryt chokladen i bitar och smält den i vattenbad och häll den smälta chokladen över plåten så att kokos, marshmallows, nötter och cocktailbär täcks. Låt plåten stå kallt i några timmar, eller över natten, och stjälp sedan upp kakan på bakplåtspapper. Bryt i ojämna bitar och förvara svalt i burk med tättslutande lock.

Brigadeiros

Brigadeiros är egentligen ett julgodis från Brasilien men min kompis Dani, som kommer från Rio men som bott i USA i många år, gör de här just till Halloween. Det tar sin lilla tid, men är väl värt besväret!

briga1 burk kondenserad mjölk
½ burk vanlig mjölk
1 msk kakao
1 msk margarin
1 äggula

Till garnering:
Strössel

Gör så här: Blanda ingredienserna i en tjockbottnad kastrull och koka på svag värme under ständig omrörning (det bränner lätt vid). Blandningen ska koka tills konsistensen är tjock, det tar omkring en timme. Låt massan svalna i kastrullen tills det går att rulla små bollar av den. Rulla små bollar och rulla dem i strössel och lägg i knäckformar. Förvaras i kyl.

Rice Krispies Treats

Klassiskt amerikanskt godis som smälter i munnen…

75 g smör
1 stor påse marshmallows
5-6 dl rice krispies

(olja eller bakplåtpapper till formen)

Gör så här: Smält smöret i en stor gryta. Häll i marshmallows och värm på svag värme under omrörning till dessa smält och blivit till en fluffig kräm. Häll i rice krispies och rör om och häll alltsammans i en oljad form/långpanna ca 30×20 cm. Låt kallna i kyl och skär eller bryt sedan i lagom stora bitar eller ”bars”.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

×