Koka en klassisk äppelkräm

Äppelkräm är en klassisk svensk dessert som lätt glöms bort idag när butikernas hyllor svämmar över av färdigförpackade krämer. Men de färdiga krämerna kan inte mäta sig med hemkokt äppelkräm så koka en redan idag!

Äppelkräm

Det här behöver du till en härlig äppelkräm för fyra:

½ kg äpplen
1/2 liter vatten
1 1/2 dl socker
ev 1 bit kanel
2 msk potatismjöl

Gör så här: Skala och kärna ur äpplena och och skär dem i mindre bitar. Koka upp vattnet med sockret och kanelstången (som kan uteslutas) och lägg i äppelklyftorna. Koka äpplena knappt mjuka.

Rör ut potatismjölet i lite kallt vatten och häll ner redningen i äpplena under omrörning. Låt krämen sjuda upp och ta den sedan av värmen. Smaka av med . Smaka av och tag upp kanelbiten och servera krämen med kall mjölk eller gräddmjölk.

Om du vill göra krämen sockerfri och därmed också diabetikervänlig ersätter du bara sockret med valfritt sötningsmedel, t ex canderel. Det blir också jättegott!apple-966109_640

Försvinnande goda äppelkakor…

c3a4ppelkaka-med-citron1Äppelkaka med smak av citron

Värm ugnen till 200 grader och smörj en pajform (ca 27 cm i i diameter).

Vispa 3 ägg , 1 dl farinsocker och 1 dl strösocker till en pösig smet. Rör ner 100 g rumsvarmt smör och blanda ordentligt. Rör ner rivet skal av 1 ekologisk citron, 2 msk citronsaft samt ½ dl mjölk eller vatten. Tillsätt 1½ dl vetemjöl och 1½ dl potatismjöl blandat med 2 tsk bakpulver. Bred ut smeten i pajformen.

Kärna och ur och tunnskiva 3-4 svenska äpplen och doppa dem i farin. Stick ner äppelskivorna i ett vackert mönster i smeten. Garnera med mandelspån och grädda mitt i ugnen i ca 25-30 minuter. Servera kakan kall till kaffet eller ljummen med vaniljsås eller vispad grädde.

Mormors äppelkaka

Den här enkla, men goda, äppelkakan bakade min mormor gärna när trädgården dignade av goda äpplen… Den funkar också att baka med päron förstås!

2 ägg
2 dl strösocker
75 g smör
1 dl naturell yoghurt
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
2-3 svenska äpplen, skalade och urkärnade och skurna i små klyftor

Smör och kokosflingor till en form på 1½ l

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form med kokosflingor. Skala och kärna ur äpplena och skär dem i tunna klyftor. Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret, och tillsätt yoghurten i kastrullen. Koka upp smörblandningen och häll den het i äggsmeten.

Blanda vetemjölet med bakpulver och vaniljsocker. Rör ner detta i smeten och blanda försiktigt. Häll smeten i formen och stick ner äppelklyftor i ett vackert mönster.

Grädda längst ner i ugnen i ca 35-40 minuter. Låt kakan svalna en liten stund innan du stjälper upp den. Underbar ljummen till ett glas kall mjölk eller nybryggt kaffe – men går också utmärkt att frysa!

Rabarber på längden och tvären

Rabarber är visserligen en vårprimör, men man kan plocka rabarber hela sommaren – ja till och med långt in på hösten! Och själv har jag just ”blivit med” en hel massa av dessa läckerheter. Därför har jag tillbringat ett antal timmar i köket sista dagarna. Rabarbermarmelad med vanilj, kryddig chutney och rabarbermuffins blev det – och här är recepten!rabarber

Rabarbermarmelad med vanilj

Skär 500 g rabarber i mindre bitar (skala först om stjälkarna är grova och väldigt trådiga) och lägg i en stor syltgryta med 1 vaniljstång (delad). Låt rabarbern mjukna och koka ihop i 15-20 minuter. Ta upp vaniljstången. Skrapa ur fröna och häll dem i grytan. Tillsätt 300-400 g syltsocker och rör om. Koka upp och koka på stark värme i ca 2 minuter. Häll upp på glasburkar och förslut.

Rabarberchutney

rabarbermarm500 g rabarber i bitar
150 g gula russin
1 1/2 dl vitvinsvinäger
3 dl råsocker
2 msk riven, färsk ingefära
1 kanelstång
1 tsk salt
2 krm cayennepeppar 

Gör så här: Blanda samtliga ingredienser i en gryta och sjud på svag värme under lock i 10 minuter. Rör om och koka under omrörning i ytterligare cirka 5 minuter tills du har den konsistens på chutneyn som önskas. Ta upp kanelstången och häll upp på varma burkar. Förvara svalt.

Rabarbermuffins

2 ägg
2 dl strösocker
50 g smält smör
1 dl kokande vatten
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
ev 1 msk vaniljsocker
2 dl rabarber, skurna i småbitar

Gör så här: Vispa ägg och socker pösigt. Smält fettet och tillsätt vatten. Låt blandningen koka upp och häll den i äggsmeten. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner i smeten. Rör sist i rabarber. Häll i muffinsformar och grädda mitt i ugnen på 225 grader i ca 15 minuter.

Tips! Strö lite kanel- eller kardemummasocker över. Blanda 2 msk råsocker med 1 msk stött kardemumma eller malen kanel. Strö över muffinsarna före gräddning.

Kanelstekta äpplen blir ett läckert mellanmål eller en härlig dessert

Om du inte har tid eller lust att baka äppelpaj, eller riva bröd till släbosnus, men ändå vill göra något extra av äpplena – prova att steka äpplen med kanel och socker. Underbart som mellanmål, och självklart också som dessert!

Beräkna ett äpple per person, tillika 1 msk farin– eller råsocker, 1 tsk kanel samt kallt, hyvlat smör. Värm ugnen till 225-250 grader, lägg äppelskivorna i en ugn och strö kanel och farin över. Hyvla över en skiva kallt smör över varje portion och grädda högt upp i ugnen några minuter tills äpplet mjuknat och fått ett knäckigt täcke av smör! Supergott – särskilt med vispad grädde eller halvsmält vaniljglass till…

Tips! Vill du göra den här äppeldesserten sockerfri, ersätt farinsockret med motsvarande mängd sötningsmedel och servera med osötad vispgrädde eller sockerfri vaniljglass!

Trevlig helg alla bloggläsare!

Släbosnus – skånsk äppeldessert

Hur många äppeldesserter jag än smakar så återkommer jag alltid till den klassiska skånska – släbosnus som den också kallas, eller i alla fall kallades förr. Servera med lättvispad grädde eller en fluffig vaniljsås och desserten är räddad!

Släbosnus på gammelfarmors vis

Riv 4 skivor grovt bröd (kavring ellr rågbröd av dansk typ) och rosta lätt i torr stekpanna. Blanda brödsmulorna med kakao och socker efter smak. Jag brukar ta ca 2-3 msk kakao och ca 1 dl strösocker.

Lägg ett lager brödblandning i en glasskål och täck med äppelmos och gärna också lite sylt av valfri sort. Fortsätt lägga lager tills skålen är full (det brukar gå åt 3-4 dl äppelmos) och garnera med vaniljsås eller vispad grädde, sylt, äppelklyftor och eventuellt också bär.

Släbosnus med variation

Den här varianten gör jag också ibland.

Smula 4 skivor kavring. Finhacka 100 g mörk choklad och blanda med brödsmulorna. Vispa 2-3 dl vispgrädde. Varva smulor, grädde och 3 dl äppelmos i en vacker skål, eller i portionsglas. Garnera med äppelskivor och pudra lite florsocker på toppen.

Nära besläktad med släbosnus är änglamat, denna himmelskt goda dessert som jag förknippar med min mamma. Inga äpplen i denna – men självklart kan man byta ut hallonsylten mot äppelmos om man så önskar!

Änglamat på Alices vis

10-12 Mariekex eller andra söta kex, eller småkakor av något slag
3 dl hallonsylt
3-4 dl vispad grädde

Gör så här: Vispa grädden fast. Smula kexen. Varva kexen med vispad grädde och hallonsylt i fyra portionsformar eller höga glas. Servera.

 

Knäckig äppelkaka och äppelpaj med smuldeg

Sonen plockar äpplen som ska bli till härliga kakor och pajer...
Sonen plockar äpplen som ska bli till härliga kakor och pajer…

 

När jag var barn brukade min mamma baka en alldeles underbar äppelkaka som hon helt sonika kallade Knäckiga äppelkakan. Den är löjligt lätt att göra – och himmelskt god…

Skala, kärna ur och skiva 5-6 äpplen och blanda dem med socker och kanel i en ugnsfast form. Häll ströbröd och/eller finhackad mandel på toppen och täck alltsammans med hyvlat iskallt smör. In i mitten av ugnen på 200 grader i ca 15 minuter eller tills smöret fått läcker färg och blivit riktigt knaprigt. Servera med en god vaniljsås eller lättvispad grädde.

Vaniljsås

2 dl mjölk eller gräddmjölk
1-2 msk vetemjöl
1 äggula
1-2 msk strösocker
2 tsk vaniljsocker eller 1 tsk äkta vaniljpulver

Gör så här: Vispa ihop äggula och mjölk i en kastrull och tillsätt socker och vetemjöl under vispning. Låt såsen sjuda på svag värme under ständig vispning tills den tjocknar. Servera avsvalnad.

Nybakad smulpaj med härliga, svenska äpplen
Nybakad smulpaj med härliga, svenska äpplen

Smulpaj med äpplen

Det här receptet är lika enkelt som gott. Skala, kärna ur och klyfta 4-5 äpplen och lägg i en smord pajform med lite strösocker och kanske lite kanel. Blanda en smulpaj med 3 dl vetemjöl, ½ dl socker och 100 g smör och häll över. In i mitten av ugnen på 200 grader tills smuldegen fått vacker färg, ca 30 minuter. Servera pajen lätt avsvalnad med vaniljsås, vispad grädde eller halvsmält vaniljglass.

Baka en läcker äppeltosca!

Den som har glädjen att ha ett eget äppelträd behöver bara gå ut i höstluften för att känna den underbara doften av dessa härliga frukter. Vi andra handlar i affären eller – ännu hellre – får några påsar äpplen av goda vänner. Vissa har ju (som tur är) så mycket äpplen att de inte hinner med att använda all frukten själva…

Själv fick jag tag i några kilo svenska äpplen av blandade sorter härom veckan så nu doftar det härligt höstligt i hela lägenheten! Favoriten just nu är en lättbakad och underbar äppeltosca som kräver nästan noll i arbetsinsats – bara att smälta smör och röra ihop alla ingredienser i kastrullen, sen i form och i med äppelklyftor och in i ugnen. Så lätt och så gott!

Äppeltosca

75 g smör
1½ dl strösocker
2 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker eller 1 tsk kardemumma eller rivet skal av 1 citron, beroende på tycke och smak
2 ägg
2-3 äpplen, klyftade och urkärnade

Gör så här: Smält smöret i en kastrull och låt svalna lite. Häll i socker, mjöl, bakpulver och smaktillsats samt äggen och rör om så du får en slät och fin smet. Häll i smord form, helst med löstagbar kant, eller klä en vanlig form med bakplåtspapper. Lägg i äppelklyftorna i ett vackert mönster och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader ca 30-40 minuter.KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Toscasmet

50 g smör
3 msk strösocker
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk
50-75 g kokoschips eller flagad mandel

Gör så här: Smält smöret och rör ner socker, mjöl och mjölk. Blanda ner kokoschipsen (eller mandeln) och låt sjuda på svag värme i någon minut. Ta ut kakan när det är ca 10 minuter kvar av gräddninstiden, bred toscasmeten över kakan och grädda klart som vanligt.

Självklart kan du också låta kakan förbli en alldeles vanlig äppelkaka – det är också jättegott!

Härliga äppeltider

Nu stundar äppeltider – underbara tider, och alldeles särskilt för den som bor i det skånska äppelriket förstås. Allt detta underbara man kan göra med äpplen… Det vattnas i munnen!

En av mina favoriter är den skånska desserten släbosnus. En klassiker i gammelfarmors skånska lantkök, och en kaka som står sig väl i konkurrensen från mer ”moderna” bakverk och desserter.

Min mammas knäckiga äppelkaka går inte heller av för hackor – eller för den delen klassisk äppelpaj med smuldeg. Och vad sägs om äppeltosca?

Mycket kakor blir det alltså på Matbloggen denna vecka, men vi börjar med ett recept på äppelmos!

Att göra äppelmos är inte alls komplicerat, men det kräver lite förberedelser och planering. Vilken äppelsort du väljer avgör du själv – själv gillar jag syrliga svenska äpplen bäst i ett gott mos. Moset kan frysas, förvaras i steriliserade burkar i kyl eller kokas in och konserveras om du har tillgång till mycket äpplen och vill ha mos så det räcker till nästa äppelsäsong. Ska du konservera så krävs en eller flera kastruller där burkarna får plats.

Äppelmos

Äppelmos får härlig smak och konsistens om du mosar äpplen med skal och kärnor. Då behövs äpplena mosas och sedan passeras genom en sil, potatispress eller durkslag. Till en liter äpplen tar du 1/2 – 1 dl strösocker, 1 krm askorbinsyra (konserveringsmedel som finns i matbutiken) och 1 dl vatten. Till ca 1 1/2 äppelmos behövs:

2 kg äpplen
1 dl vatten
ca 3 dl strösocker
2 krm askorbinsyra

Gör så här: Skala äpplena och skär bort växtdelar eller stötta delar. Kärnhus kan vara kvar eller så tar du bort dem direkt. Dela äpplena i klyftor och lägg i en stor gryta tillsammans med lite vatten, koka under lock i ca 10 minuter.

Passera äpplena genom en potatispress eller mosa med potatisstöt, stavmixer, matberedare eller elvisp. Sila eller passera ev. genom ex. ett durkslag så att kärnorna försvinner och lägg sedan moset i en kastrull.

Tillsätt socker efter smak och rör ner i moset. Värm moset så att sockret löses upp. Häll några matskedar mos i ett glas och blanda ut askorbinsyran i det, rör sedan ner detta i grytan och blanda väl. Fyll i burkar och förvara i kyl, eller i lämpliga förpackningar i frys.

Vill du konservera ditt mos? Gör så här: Fyll steriliserade glasburkar till ca 2 cm under kanten. Skruva på locken löst och ställ burkarna i en stor gryta. Häll i vatten så det täcker ca 3/4 av burkarnas höjd.

Låt vattnet sjuda upp och håll det sjudande (ca 90 grader – strax under kokpunkten alltså) i 20-30 minuter. Då ska locken sugas fast och moset är konserverat. Om du misslyckas med någon burk kan du antingen sjuda om det eller använda det som färskt mos.

Tips! Lägg en kanelstång i varje burk, det ger härlig smak åt moset!

Snabbt äppelmos

Ett snabbt äppelmos gör du enkelt genom att skala och kärna ur äpplena, dela dem i bitar eller tunna klyftor och värma långsamt i en gryta med lite vatten i botten. När äpplena börjar mjukna kan man mosa dem lite med en mosstöt eller träsked. Tillsätt därefter strösocker och askorbinsyra och ös upp på rena burkar.
DSC_5535

×