Ägg på längden och tvären…

Vad vore frukosten utan ägget? Löskokt – att doppa stänger av rostat bröd i… Hårdkokt på mackan, med kaviar och majonnäs… Äggröra… Frukostpannkakor… Och – inte att förglömma – eggs benedict…

Eggs Benedict – benediktinska ägg

Till fyra personer behöver du fyra skivor formbröd eller halverade tekakor, lite smörgåsmargarinfyra ägg (inte alltför små) samt fyra skivor rökt skinka. Du behöver också lite Hollandaisesås. Jag brukar ta pulver-Hollandaise till detta, det funkar alldeles utmärkt och är ju så enkelt att ha hemma!

Rosta brödskivorna och bred smör på dem. Bräck skinkskivorna i en torr het stekpanna några  sekunder på varje sida, och fördela dem sedan på bröden. Förlora – pochera – äggen i lite sjudande, lättsaltat vatten i en stekpanna med rätt höga kanter. Enklast är det om du först knäcker äggen ett och ett i en kaffekopp och liksom låter ägget glida ner i vattnet. Se till att sjuda dem så att vitan blir vit, men gulan fortfarande är lös inuti.

Ta upp äggen med en hålslev och lägg dem på smörgåsarna. Vispa sedan ihop en påse Hollandaisesås och fördela över. Servera med grönsallad och njut med kaffe och en god juice.

 

Frukostmacka på GI-vis

En av de godaste smörgåsar jag vet är denna enkla med ägg och makrill. Jag har säkert tipsat om den förut men gör den igen, för den är helt perfekt till frukosten, då man håller sig mätt länge. Dessutom är det en GI-macka, vilket gör att den passar även för den som vill gå ner i vikt eller behöver/vill  äta på GI-vis av andra orsaker.

Allt du behöver för en person är ett hårdkokt äggen burk makrill i tomat, lite blandad sallad och två skivor fullkornsbröd. Lägg sallad på brödet, på med makrill och fördela sen det skivade ägget över makrillen. Läckert, lätt och nyttigt! 

Starta dagen med smoothie

Smoothie är bland det godaste man kan tänka sig som frukost. Här är några av mina favoriter! Alla recepten avser två glas smoothie.

Smoothie med bär

3 dl vaniljyoghurt
1 dl kokosmjölk
2 dl hallon, blåbär eller jordgubbar (färska eller frysta)
1 banan

Gör så här: Mixa ihop alla ingredienser till smoothien. Häll upp i glas. Garnera gärna med färska bär och citronmeliss.

Ärtsmoothie

1 dl frysta gröna ärter
2 dl bladspenat eller machésallad
2 dl äppeljuice
1 urkärnad avokado
saften av 1 citron eller lime

Gör så här: Mixa alla ingredienserna och häll upp i två glas.

Fina frukosten – dagens bästa mål

8 januari 2018 – men kunde lika gärna varit 8 mars…

Ny månad och nytt år. En vecka in på 2018 har jag redan börjat vänja mig så smått vid att skriva det. Men jag vänjer mig nog aldrig vid att tiden går så fort. Jag tycker inte det var längesen jag tände det första adventsljuset. Och jag ska inte hymla med att jag känner ett visst vemod över att julpyntet snart ska ner i sina lådor igen. Samtidigt är det alltid mysigt att ha den ljusa årstiden att se fram emot. Redan nu stannar ljuset lite längre på eftermiddagarna och idag ser det nästan lite vårlikt ut här hos mig. Men den gamla vackra adventsljusstaken får stanna ett tag till. Julen är inte slut förrän Tjugondag Knut, så det så!

Den här veckan tänkte jag blogga lite om frukost. Det finns egentligen inget godare än just frukost, tycker jag. Allra bäst är förstås en lång, lyxig helgfrukost men det är minst lika viktigt att ta sig tid att äta frukost på vardagarna. Och det kan faktiskt fortare än man tror. Hur lång tid tar det egentligen att hälla upp en tallrik fil, bre ett par mackor och koka en kopp te eller kaffe? Jag går hellre upp en halvtimme tidigare för att få tid och ro att äta innan jag åker till jobbet än stressar iväg på tom mage.

Gröt är också högst passande för vardagsfrukosten. Havregrynsgröt tar till exempel bara några minuter att laga till. Dessutom är det ju så inte bara nyttigt och mättande utan dessutom gott och billigt – kan det bli bättre?

Havregrynsgröt för en person

2 dl vatten
1 dl havregryn
1 krm salt

Gör så här: Blanda alla ingredienserna i en kastrull. Låt koka upp och dra sen ner värmen och låt gröten koka ihop på svag värme i ca 3-5 minuter tills gröten blir lagom tjock. Servera med mjölk och äppelmos, lingonsylt, en klick honung eller färska bär.

Vill du göra gröten i mikron så är det bara att hälla ingredienserna direkt i gröttallriken och köra på 650 W i tre minuter . Klart!

Frukost på italienska

Ät en italiensk frukost till helgen – bjud en härlig cornetto till morgonkaffet!

Cornetto

Cornetto är en sorts bakverk av smördeg, som påminner om croissanter – men ändå inte. I Italien äts de ofta till frukost och de smakar förträffligt till en cappuccino eller en kopp starkt kaffe av espressotyp. Jag fyller dem gärna med aprikospuré av den sort som säljs i barnmatsburkar. Det här är ett lättbakat recept med färdig smördeg. Du behöver:

1 rulle kyld smördeg
1 ägg
2 msk florsocker
Ca 2 dl aprikospuré
florsocker

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Skär smördegen i kvadrater på ca 8×8 cm och lägg en klick aprikospuré på varje. Vik upp hörnen över aprikospurén och lägg på bakplåtpappersklädd plåt. Vispa ihop ägg och florsocker och pensla kakorna med blandningen. Grädda i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter. Låt svalna på galler och pudra ev florsocker över vid servering.cornetto

Scones till sommarfrukosten

 

Nu är det sommar och, för många av oss, semestertider. Det innebär mer tid för långa, lata frukostar.I trädgården, på balkongen eller i köket spelar mindre roll – det som betyder något är känslan av att ha tid att verkligen mysa. det något härligare än att duka upp ett frukostbord och bara sitta och njuta riktigt länge? Njuta av kaffe eller te, juice, gott bröd, frukt, yoghurt och läsa tidningen, lösa korsord, prata med familjen, kolla vännerna på Facebook…

En av mina frukostfavoriter är scones. Lika goda med ost som marmelad (eller båda delar!) eller sylt och vispad grädde. Vill du kan du fylla dem med hackad choklad, det blir jättegott.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Irländska potatisscones

De här irländska potatissconesen blir härligt saftiga och lite frasiga! Så här gör du:

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda 4½ dl vetemjöl och 1½ tsk bakpulver i matberedaren och kör några varv. Tillsätt 2½ dl mosad kokt potatis eller ännu hellre potatismos, om du råkar ha lite över. I med en klick smör (ca 30 g) och kör tills du får en gryning massa. Häll i 1-1½ dl mjölk (häll lite i sänder) och blanda tills du får en smidig deg.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lite (den brukar bli väldigt följsam och lättknådad). Dela degen i 8 delar och rulla ut varje del till en ”orm” på ca 25 cm. Forma till knutar och placera på smord plåt. Pensla med mjölk och strö gärna över lite riven ost. Grädda mitt i ugnen tills sconesen får fin färg – det brukar ta 15-20 minuter. Servera med smör och ost, marmelad eller sylt – vispa gärna lite grädde också om du har tid och lust – och bjud juice och kaffe eller te till.

Chokladscones

3 dl fil eller naturell yoghurt
100 g smör
½ dl strösocker, råsocker eller honung
100 g choklad av valfri sort
7-8 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
½-1 tsk salt

Gör så här: Blanda alla torra ingredienser i en bunke eller matberedare. Skär smöret i mindre bitar och blanda ner det i mjölet. Finfördela smöret med fingrarna till en grynig massa – eller kör i matberedare. Blanda ner mjölken och rör ihop (eller kör) till en smidig deg. Hacka chokladen och rör ner denna i degen.

Grädda som ovan.

Tips! Rulla bullar av sconesdegen och grädda i smord muffinsplåt!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lyxfrukost till helgen

När helgen kommer kan det vara mysigt att sitta och äta frukost länge. Då vill jag gärna bjuda på något lite lyxigare – det behöver varken blir särskilt dyrt eller ta särskilt lång tid. Prova klassiska benediktinska ägg, till exempel – en verklig höjdare! Eller varför inte amerikanska pannkakor med lönnsirap till?

Ägg Benedictine

OLYMPUS DIGITAL CAMERATill fyra personer behöver du 4 skivor formbröd eller 2 halverade tekakor, lite smörgåsmargarin, 4 ägg (inte alltför små) samt 4 skivor rökt skinka. Du behöver också lite Hollandaisesås. Jag brukar ta pulver-Hollandaise till detta, det funkar alldeles utmärkt och är ju så enkelt att ha hemma!

Rosta brödskivorna och bred smör på dem. Bräck skinkskivorna i en torr het stekpanna några sekunder på varje sida, och fördela dem sedan på bröden. Förlora – pochera – äggen i lite sjudande, lättsaltat vatten i en stekpanna med rätt höga kanter. Enklast är det om du först knäcker äggen ett och ett i en kaffekopp och liksom låter ägget glida ner i vattnet. Se till att sjuda dem så att vitan blir vit, men gulan fortfarande är lös inuti.

Ta upp äggen med en hålslev och lägg dem på smörgåsarna. Vispa sedan ihop en påse Hollandaisesås och fördela över. Ät och njut med kaffe och en god juice!

Amerikanska pannkakor

De amerikanska pannkakorna är otroligt goda, särskilt om de serveras med lönnsirap och bär. Men det går också jättebra att servera dem med honung eller vanlig sylt! Det här enkla och lättlagade receptet ger 10-12 pannkakor beroende på hur stora du gör dem – ungefär dubbelt så många om du väljer att grädda dem i plättjärnet.

Amerikanska pannkakor - här med blåbär och hallon.
Amerikanska pannkakor – här med blåbär och hallon.

2 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver eller 1 tsk bikarbonat
½ tsk salt
2 ½ dl mjölk eller hälften vardera av mjölk och fil
2 msk smält smör samt smör eller olja till stekning
1 ägg

Gör så här: Blanda ihop de torra ingredienserna till smeten och vispa sedan i mjölk och smält, avsmalnat smör. Rör ner ägget sist. Grädda pannkakorna i smör eller olja och vänd dem när de sväller upp och blir lite bubbliga på ovansidan. Servera pannkakorna med bär, lönnsirap (eller vanlig sirap), honung, sylt eller vad du föredrar – och bräck gärna lite skinka eller bacon till!

Alternativ: Lägg på lite bär eller ett par bananskivor på varje pannkaka innan du vänder dem.

Tips: Om du inte har flytande honung går det alldeles utmärkt att värma vanlig honung och servera till pannkakorna!

Frukostmacka på GI-vis

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En av de godaste smörgåsar jag vet är denna enkla med ägg och makrill. Perfekt till frukosten, för man håller sig mätt länge. Dessutom är det en GI-macka, vilket gör att den passar även för den som vill gå ner i vikt eller behöver/vill äta på GI-vis av andra orsaker.

Allt du behöver för en person är ett hårdkokt ägg, en burk makrill i tomat, lite blandad sallad och två skivor fullkornsbröd. Lägg sallad på brödet, på med makrill och fördela sen det skivade ägget över makrillen. Läckert, lätt och nyttigt!

Härliga, vintriga januari – tid för stärkande frukostar!

Nu skriver vi 2016 och det är iskall vinter i huvudstaden. Det är inte utan att det känns lite mysigt med denna gnistrande snö, och friska kalla luft.

Jag hoppas ni läsare haft en god och trevlig julhelg och hunnit samla krafter inför det nya året. Julen kan ju tyvärr vara ganska stressig, om man har mycket om sig och kring sig. Själv gjorde jag inte så värst många knop, det ska villigt erkännas, utan försökte njuta av varje dag. Det är ju lite det som är det trista med julen, kan jag tycka, att den går så snabbt… Först längtar jag i flera veckor efter advent och jul – sen, så fort man tänt det första adventsljuset – är det plötsligt mitten av januari!

Grahamsgröt smakar underbart med färsk frukt och kall mjölk! Prova också att ringla lite honung över.
Grahamsgröt smakar underbart med färsk frukt och kall mjölk! Prova också att ringla lite honung över.

Ändå är det förstås mysigt att vi går mot ljusare tider igen. Och redan nu märks det väl. Dagarna har blivit en aning längre – fåglarna kvittrar en aning högre. Och för mig är det här en tid som inbjuder till stärkande frukostar, långkok, kanske lite trivsam bakning… Och även den som har långa arbetsdagar har tid att äta en riktigt god frukost. Gröt tar inte lång tid att koka, och tänk så gott den gör!

Själv är jag vansinnigt förtjust i klassisk havregrynsgröt, med mjölk och lingonsylt eller äppelmos. 1 dl havregryn som kokas med 2½ dl vatten och ett kryddmått salt blir en perfekt frukost för en person – vill du kan du tillsätta en näve russin i grötkoket också! Koka upp och låt puttra på svag värme 3-4 minuter – klart!

Grahamsgröt

Görs enkelt och snabbt på grahamsmjöl och vatten och är jättegod med färsk frukt och mjölk till! Det här receptet räcker till 2 portioner:

1½ dl grahamsmjöl
4 dl vatten
salt

Gör så här: Koka upp vattnet med lite salt. Ta kastrullen av värmen och vispa ner mjölet. Koka ca 10 minuter. Rör någon gång i gröten under kokningen. Servera med mjölk och färsk frukt – eller kanske lite flytande honung.

Blåbärsgröt

Härlig gröt som blir en sorts blandning mellan blåbärskräm och gröt. Receptet är avsett för 4 portioner.

5 dl vatten
ca 250 g blåbär (ett paket djupfrysta)
3 dl rågmjöl (fint eller grovt)
ev 1-2 msk honung

Gör så här: Koka upp vattnet med blåbären och, om du vill ha lite sötma, honung. Jag tycker faktiskt det blir väldigt sött och gott även utan den, men det är ju en smaksak. Vispa ner mjölet och fortsätt koka gröten i omkring 10 minuter. Servera med kall mjölk och eventuellt lite färska blåbär eller andra bär.

×