Heja Sverige!

Idag gäller det för Sverige, som möter Schweiz i åttondelsfinal. Sverige spelade alldeles fantastiskt mot Mexiko i sista gruppspelsmatchen och jag ser det inte alls som otroligt att de faktiskt kommer att gå vidare till en kvartsfinal i detta VM. Janne Andersson har gjort ett fantastiskt jobb och för första gången på många år har vi ett fotbollslandslag som faktiskt är ett LAG och inte elva individualister. Underbart! Och oavsett hur det går idag så är detta en fantastisk VM-sommar!

Ska du se matchen hemma så vill du kanske ha lite tilltugg? Grönsaker med dip är perfekt! Skala och skär i stavar grönsaker du gillar – paprika, morötter, stjälkselleri, gurka… Små blomkålsbuketter och rädisor är också gott. Rör ihop några goda dipsåser och tilltugget är fixat!

Amerikansk ostdip

100 g grönmögelost
1 dl naturell färskost av valfritt märke
1 dl mjölk
2 krossade vitlöksklyftor
1 tsk ättika eller vitvinsvinäger

Gör så här: Mosa ädelosten med en gaffel och blanda med färskost, krossad vitlök och mjölk. Vill du ha en helt slät dip kan du köra med mixer, annars är det gott när den är lite mer rustik. Tillsätt en liten sked ättika när dippen är så slät som du vill ha den och salta och peppra efter smak.

Salsadip

2½ dl krossade tomater (från konserv)
½ finhackad röd chili
1 finhackad gul lök
2 krossade vitlöksklyftor
½ slanggurka
½ dl neutral olja, t ex solrosolja eller rapsolja
1 tsk salt
3 msk vinäger, röd eller vit
2 msk strösocker eller råsocker
Tabasco eller annan hot sauce

Gör så här: Lägg den finhackade löken i en skål tillsammans med krossad vitlök. Skölj gurkan och hacka den fint, och blanda den med löken. Blanda i den finhackade chilin och rör så i tomaterna. Tillsätt salt, socker, vinäger och olja. Smaka av salsan med hot sauce – eller blanda i lite mer finhackad chili. Klipp lite persilja över vid servering. 

Midsommarsill på flera sätt

Min barndoms midsomrar firades på bondgården hos morfar, med sill och färskpotatis (nypotatis som den kallades där) och gräddfil och så nyklippt gräslök som kom direkt från odlingslandet. Knäckebröd, smör och en god ost – inga märkvärdigheter utan Prästost eller Svecia. Mer komplicerat var det inte, men oh så gott – så och stämningsfullt det var med björkar kring verandan och krattad grusgång ute i trädgården.

Det är lite den känslan jag alltid försöker återskapa på midsommar, oavsett var jag firar någonstans. Här tre goda sillinläggningar som alla passar finfint till den härliga färskpotatisen!

Märstasill

Märstasill kallas den därför att den har sitt ursprung i Märsta – inte Stockholmsförorten utan den lilla byn utanför Kristinehamn där min mamma växte upp. Den var min mormors paradrätt, liksom den var hennes mormors, och mamma förde traditionen vidare. Det har jag också gjort, och om inte Märstasillen finns på midsommarbuffén så blir det inte riktigt lyckat… Till en glasburk behöver du:

1 burk inläggningssill
2 knippor gräslök
1-2 dl ovispad vispgrädde

Gör så här: Skölj sillfileerna i kallt vatten och klipp eller skär dem i lagom stora bitar, lite på snedden. Varva i glasskål med rejält med finklippt gräslök. Häll över grädde så att det täcker sillbitarna. Förvara kallt. Sillen är färdig att ätas meddetsamma och håller i minst tre-fyra dagar.

Basilikasill

Härligt krämig och god sill, med underbar smak av basilika! 

1 burk femminuterssill 
3 dl creme fraiche
1 kruka färsk basilika
1 msk pressad citron
skalet av en pressad citron
1 vitlöksklyfta
salt och peppar

Gör så här: Låt sillbitarna rinna av och skär dem i bitar på ca 1-2 cm. Grovhacka basilikan. Blanda sedan creme fraiche med citron, vitlök, salt och peppar i en bunke. Blanda försiktigt ner sill och basilika i creme fraicheblandningen och lägg i en burk. Låt stå i minst ett dygn innan servering.

Ättikströmming

Det här är verkligen en fantastiskt god fiskinläggning – en klassisk smörgåsbordsrätt från förr men lika god idag. Den tar lite tid att göra, men det mesta kan man förbereda i god tid före servering, så den är väl värd besväret!

600 g strömmingsfilé
1 dl ströbröd
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
(1 dl hackad persilja)
smör att steka i

Till ättikslagen behövs:
1 dl ättiksprit, 12 %
2 dl strösocker
3 dl vatten
2 lagerblad
5 kryddpepparkorn

Till garnering:
1 skivad gul lök och några fina dillkvistar

Gör så här: Gör först lagen genom att koka upp ättiksprit, socker, vatten och kryddor ett par minuter, tills allt socker löst sig. Ställ lagen att svalna.

Skölj strömmingen i kallt vatten och panera den i ströbröd. Salta och peppra och klipp eventuellt persilja över hälften av dem. Lägg ihop filéerna två och två och stek dem gyllenbruna i smör på medelvärme, ett par-tre minuter på varje sida.

Varva de stekta strömmingarna med skivad lök och dillkvistar i en fin form som de kan serveras ur. Häll över lagen medan strömmingarna fortfarande är varma. Förvara i kyl till nästa dag.

Den goda midsommarmaten…

På midsommar, då vill vi ha njuta av våra traditioner. Sill, färskpotatis, knäckebröd, kanske en liten nubbe… Helst vill vi sitta ute, men allt som oftast kräver vädret att bordet dukas inne istället, men vad gör väl det? Midsommar är magiskt, oavsett vädret!

Jag firar ofta midsommar i mitt älskade Bergslagen, och då gärna med traditionellt firande på Karlskoga hembygdsgård eller vid den gamla malmhyttan i Granbergsdal, en mil norr om Karlskoga. Inte sällan båda delar faktiskt, för avstånden medger att man först bevistar det ena firandet, och sedan det andra…

Klassisk svensk folkmusik ska det också vara förstås, för vad är en midsommar utan Gärdebylåten och Äppelbo gånglåt?

Fast i år får det blir fiolmusik på stereon istället, för i år inramas midsommar av fotbolls-VM. Och det följer jag alltid, det är ju bara vart fjärde år man får njuta av alla dessa matcher!

Hur du än väljer att fira din midsommar så hoppas jag att du ska få lite ”matnyttig” inspiration på bloggen. Vi ses i morgon!

 

Äntligen fotbolls-VM!

Idag är dagen jag har väntat på ett bra tag – närmare bestämt fyra år. Visserligen var det EM för två år sen men det kan inte riktigt mäta sig ändå. Nu stundar en månad av fotboll, fotboll, fotboll och jag njuter!

Till invigningen passar det förstås bra med lite goda munsbitar – här är tre som brukar falla de flesta i smaken! Recepten är anpassade för fyra.

Miniwraps med paprikakräm

4 tunnbröd
1 dl paprikakräm (ajvar)
1/2 dl crème fraîche
gräslök

Gör så här: Blanda ajvar med crème fraîche. Fördela röran tunt på tunnbröden. Klipp över gräslök och rulla ihop bröden hårt. Skär wrapsen i lagom stora bitar och lägg upp på ett serveringsfat.

Ostrullar

2 ägg
salt och nymald svartpeppar
smör eller olja att steka i
50 g riven ost, gärna lagrad
ca 1 msk crème fraîche
1/2 dl fikonmarmelad

Gör så här: Rör samman ägg med lite salt och peppar. Häll äggsmeten i en stekpanna och gör en tunn omelettpannkaka. Vänd den snabbt i stekpannan efter ett knappt en halv minut. Låt omeletten kallna på en skärbräda.

Blanda osten med crème fraîche och bred över pannkakan. Bred sedan ett tunt lager fikonmarmelad över ostblandningen. Rulla ihop och skär i munsbitar. Spetsa med tandpetare.

Fyllda champinjonhattar

75 g bredbar leverpastej
1 msk vispgrädde
12 stora champinjoner
12 gurkskivor

Gör så här: Blanda pastejen med grädden, Skruva av foten på champinjonerna och fyll hattarna med pastejröran. Garnera varje hatt med en gurkskiva.

Smaklig måltid – och en härlig fotbollskväll!

Glad nationaldag – med smörgåstårta förstås!

Idag firar vi Sveriges nationaldag och vad kan passa bättre än en smörgåstårta, som ju är något av det mest svenska man kan tänka sig.

Smörgåstårta med blågula smaker

Den här smörgåstårtan räcker till 8-10 personer. Servera den med ett härligt bubbel eller en kopp te – lika gott vilket som!

8 st hönökakor (halvor) eller liknande

Fyllning 1:

1 1/2 dl crème fraiche
2 ägg
2 tsk dijonsenap
3 msk smörgåskrasse
1 tsk citronsaft
Salt och peppar

Fyllning 2:

2 avokado
1 tsk citronsaft
3 msk crème fraiche
1 dm purjolök (eller 1 liten rödlök)
Salt och peppar

Fyllning 3:

1 1/2 dl crème fraiche
4 msk färskriven pepparrot
3 msk hackad dill
½ gurka
Salt och peppar

Garnering:

½ dl crème fraiche
200 g naturell färskost
Salt och peppar
10 tunna gurkremsor
10 st sockerärter
6-8 rädisor
Citron- eller limeklyftor

Gör så här: Till fyllning 1 hårdkokar du äggen och spolar dem kalla. Hacka och blanda med övriga ingredienser och förvara i kylen.

Fortsätt med fyllning 3, som ska stå längre än fyllning två. Finriv pepparroten, skala gurkan och gröp ur den. Hacka gurka, dill och blanda ihop allt i en skål och låt stå.

Hacka purjon till fyllning 2. Dela och kärna ur avokadon och mosa den i en skål. Tillsätt resten av ingredienserna.

Fyllning 2: Hacka rödlöken mycket fint. Dela och kärna ur avokadon och mosa den i en skål. Tillsätt övriga ingredienser.

Lägg ihop två hönökakor till en cirkel och bred på fyllning 1. Fortsätt likadant med fyllning 2 och 3. Lägg på det sista av brödet och låt tårtan stå och safta sig medan du gör toppingen.

Koka sockerärterna i saltat vatten i ett par minuter och spola dem kalla. Rör ihop crème fraiche med färskost, salt och peppar. Skiva rädisorna, skär långa remsor av gurkan med potatisskalare, skär citrus i klyftor.

Bred på färskoströran och garnera tårtan på valfritt sätt.

Toppa med den sista biten bröd och bred på crème fraichen och färskostblandningen. Klart!

Låt tårtan stå i 15 minuter så att smakerna hinner sätta sig i brödet.

Sallader till studentbuffén

Att slänga ihop ett par goda sallader är roligt och enkelt och det passar också bra för den tunna plånboken. Prova någon av dessa – eller båda!

Pastasallad

Det här receptet blir till ca 10 ”bufféportioner”. Jättegott – utan att kosta särskilt mycket!

1 pkt kort pasta

Dressing:
1 1/2 smakneutral olja, t ex rapsolja
3 msk vitvinsvinäer
1/2 dl hackade örtkryddor, t ex persilja
1 tsk salt
2 krm svartpeppar

200 g fetaost 
4 paprikor i olika färger
1 rödlök
1 gurka eller 1/2 gurka och två tomater

Gör så här: Koka pastan enligt beskrivningen och låt rinna av. Skölj den i kallt vatten. Blanda ingredienserna till dressingen.

Tärna fetaosten. Skär paprikorna i små bitar, eller tunna strimlor. Skala och tunnskiva löken samt tärna gurkan (och skär tomaterna i små klyftor).

Blanda allt utom dressingen i en stor skål. Häll dressingen över och rör om varsamt. Förvara kallt till servering.

Sommarsallad

Vill man kan man givetvis utesluta skinkan i den här salladen. Vill man dessutom göra den vegansk kan man också använda ett veganskt alternativ till gräddfilen. Räcker till ca 6-8 personer som inslag i en buffé. 

400 g rökt skinka
1 burk krossad ananas, avrunnen
1 färsk gurka, skivad
Blandad sallad (gärna i olika färger), strimlad eller repad
10-12 cocktailtomater, hela eller halverade

Gör så här: Skär skinkan i små strimlor. Blanda den med den avrunna ananasen och den skivade gurkan, samt sallad och tomater, i en stor plastburk eller flera ”portionsburkar”.

Blanda sedan en god dressing av 3 dl gräddfil, 1-2 tsk curry och 1 tsk örtsalt. Servera dressingen i en liten skål för sig.

Studentfest: Goda grillspett med tillbehör

Har du tillgång till grill så passar det finfint med goda grillspett till studentmottagningen. Dessutom kan man med enkla och billiga råvaror skapa dofter och smaker som alla gillar – med kött, korv eller enbart grönsaker. Mums! Givetvis kan man också tillaga dem i vanlig ugn om man hellre vill.

Här är några förslag på goda spett:

Champinjoner, paprikabitar, lökklyftor, körsbärstomater

Grillkorv, paprika, squashbitar, champinjoner

Bitar av fläskkarré, lökklyftor, champinjoner, ananas

Bitar av kycklingfilé, squash, körsbärstomater

Stark korv (t ex chorizo), champinjoner, paprika och bitar av kött (t ex fläskkarré)

Fläskfilé, ananas, banan

Det är faktiskt bara fantasin som sätter gränserna. Men det finns några saker man ska tänka på. Om man blandar kött och grönsaker på ett spett är det bra koka köttet lite innan så att grilltiden blir densamma för allt gott som finns på spettet. Ingen blir ju glad av brända champinjoner och halvrått kött!

Jag brukar koka hela karrébitar med lite lagerblad, salt och peppar i någon timme och sen låta svalna i spadet över natten. Därefter skär jag köttet i lagom stora bitar dagen därpå, när det är dags att grilla.

Ett annat alternativ är att grilla grönsaksspett och spett med enbart kött för sig, så kan gästerna blanda som de vill. Eller varför inte skära grönsaker i lagom stora bitar och låta gästerna trä på spetten med önskade grönisar?

Man kan med fördel pensla spetten med en grillsås av något slag. Vill man göra det riktigt enkelt för sig kan man köpa glaze eller grillsås i butik, men det är hur enkelt som helst att blanda sin egen grillsås. Blanda en del senap och 2 delar ketchup, och rör ner en matsked olja, lite soja och ett par generösa matskedar honung. Salt och peppar och vips är den klar! Har du whisky eller bourbon hemma så tillsätt en liten skvätt – det förhöjer smaken ytterligare! Och varför inte laga en riktigt god potatissallad?

Krämig potatissallad

Potatissallad är visserligen billigt att köpa men hemlagad potatissallad är allra godast och dessutom lätt att göra.

Till 4 – 6 personer kokar du 1 kg fast potatis med skalen på. Låt kallna. Skala och skär i små bitar och lägg i en stor skål. Rör ner 1 finhackad rödlök eller ½ purjolök och 1-2 dl finhackad ättiksgurka1 dl hackade rädisor är också jättegott att ha i salladen!

Blanda en god dressing med 2 dl gräddfil och 1 dl majonnäs, och gärna också 1-2 tsk fransk senapSalta och peppra efter smak och tillsätt också en liten nypa socker. Blanda försiktigt dressingen med potatisen och det andra och låt potatissalladen stå i kyl i någon timme innan servering. En jättegod och krämig potatissallad!

Goda röror till studentbuffén

Med hembakat bröd och lite goda röror kommer man långt – och inte kostar det mycket heller. De här rörorna passar perfekt till studentbuffén!

Äppelsalsa

Den här gröna salsan är frisk och god, och passar till det mesta. Till en rejäl sats behövs:

2 krukor koriander
ca 20 physalis (kapkrusbär)
2 äpplen
saften av 1 lime

Gör så här: Mixa koriander och physalis i en mixer eller matberedare till du får en hyfsat slät röra. Häll i limesaft. Kärna ur äpplena och dela det i mindre bitar. Lägg i matberedaren och kör tillsammans med de övriga ingredienserna tills äpplet blivit finfördelat. Häll upp i en skål och servera.

Röd salsa

3 finhackade röda paprikor
3 tomater, finhackade
1 liten burk krossad ananas
1 finhackad röd lök
2 vitlöksklyftor
saften av en citron eller lime
salt och peppar

Gör så här: Blanda paprika, lök och tomat i en skål, och pressa ner vitlöken. Tillsätt den avrunna ananasen och pressa sist i saften av en citron eller lime. Smaka av med salt och peppar. Låt stå kallt och servera till grillspetten och potatissalladen.

Hummus

Hummus är en lättgjord kikärtsröra, som smakar jättegott till kycklingspett, shishkebab och som tilltugg till bröd och sallad. Du behöver:

2 burkar konserverade kikärter
2 pressade vitlöksklyftor
½ dl olivolja
4 msk sesampasta (tahini – finns i välsorterade butiker eller butiker med utländsk mat)
4 msk färskpressad citron
½ tsk spiskummin
Salt och 1 knivsudd cayennepeppar
Hackad persilja till garnering

Gör så här: Häll av och skölj kikärterna, mixa i mixer eller mosa med en gaffel. Lägg i en bunke, tillsätt olivolja, sesampasta och citronsaft. Smaka av med vitlök, mer citronsaft, salt och cayennepeppar. Lägg upp i en skål och garnera med lite persilja och ringla en gnutta olivolja över.

Studentfesten: En läcker smörgåstårta och hembakat landgångsbröd

Smörgåstårta är alltid rätt på studentfesten. Prova denna – den kan alla äta av och inte innehåller den dyra ingredienser heller!

Studentens veganska smörgåstårta

Den här räcker till 10-15 personer, beroende på hur hungriga gästerna är och om man serverar smörgåstårtorna som ett inslag i en buffé. Och man behöver absolut inte vara vegan för att tycka om den – även den mest inbitne köttätaren brukar gilla den!

12 landgångsbröd
1 flaska sojagrädde i sprayform (finns i de flesta matbutiker!)
1 tub tartex (veganskt pålägg)
1 dl finhackad saltgurka
½ dl finklippt dill
½ slanggurka
4 tomater eller 8-10 körsbärstomater
1 lime och 1 citron
blandad sallad, t ex ruccola, bladspenat, rosensallad
paprikaringar,
tunt skivade rädisor

några fina färska dillkvistar
lime eller citron

Gör så här: Rör ihop tartex, sojagrädde och saltgurka till en jämn och fin röra. Gör tårtan i tre lager, dvs börja med fyra bottnar som du breder fyllning på. Fördela fyllningen jämt och lägg på de sista fyra bottnarna. Låt stå över natten.

Spraya sojagrädde på tårtan och dekorera vackert med förslaget ovan eller något annat du tycker om. Om du garnerar med avokado så droppa lite citrussaft över så håller den färgen bättre. Avsluta med att vackra skivor av lime och/eller citron, samt fräscha dillkvistar.

Tips: Blanda i finhackade soltorkade tomater i tartexfyllningen istället för saltgurka, och smaksätt med lite färsk basilika så får tårtan en italiensk touch. Eller gör en fyllning av kokt och mosad palsternacka, sojagrädde och lite salt och peppar. Jättegott och lite annorlunda!

 

Tips: Prova gärna att baka eget landgångsbröd, det blir både billigare och godare än det man köper i affären! Den här satsen ger 2 formbröd, men kan dubblas vid behov.

Landgångsbröd

50 g jäst smulas sönder i en bunke. Smält 50 g smör i en kastrull, och häll i 5 dl mjölk eller vatten och låt blandningen bli fingervarm. Rör ut jästen i lite av degspadet och häll i resten. Tillsätt 2 tsk salt och ev 1 msk socker (gärna råsocker). Tillsätt 1,2 – 1,5 l vetemjöl eller en blandning av 2 tredjedelar vetemjöl och 1 tredjedel rågsikt. Spara lite mjöl till utbakningen.

Låt jäsa under duk i 30-40 minuter. Smörj under tiden 2 bakformar på ca 2 liter – runda eller avlånga beroende på vilken fason du vill ha på smörgåstårtan. Vält ut degen på mjölat bakbord och knåda den väl, dela i två delar och lägg i formarna. Jäs medan ugnen värms till 200 grader och sätt sedan in bröden och grädda ganska långt ner i ugnen i omkring 25-30 minuter. Vält ur dem ur formarna och låt svalna under bakduk. Varje formbröd blir till 4-6 landgångsbröd.

Glad student för budgetplånboken

Nu stundar studenttider igen, något som jag alltid återkommer till så här års. För visst är det festligt att ordna en mottagning för den nybakade studenten som tar klivet ut i vuxenvärlden! Men för den som har en strikt budget att hålla sig till kan det vara knivigt, när man överöses med tips, råd och recept på festrätter som kräver en stor plånbok. Det är förvisso roligt med mattidningar och matprogram, men de riktar sig inte direkt till budgetkocken. Istället kan alla dessa festligheter orsaka oro och ångest; duger verkligen min lilla mottagning, blir det för fattigt och fjuttigt…?

Glöm det! Det är klart att det är jättekul att slippa tänka på pengar, men det är få som är så privilegierade. Unna dig – och studenten – att ha roligt även med en liten plånbok för när allt kommer omkring går det att ordna både god och festlig mat utan att matcha TV-kockarnas obegränsade resurser.

De kommande två veckorna blir det alltså studentfest för hela slanten här på matbloggen. Och du som har bra budgettips – kommentera gärna!

Först ut är ett härligt recept på en alkoholfri bål som alla  brukar tycka om!

Hallonbål

Receptet räcker till 10 glas. Den som vill ha ett alkoholhaltigt alternativ blandar 1-2 dl vodka i bålen. 

1 1/2 l fruktsoda, Sprite eller 7 up
3 dl koncentererad hallonsaft
250 (1 paket) djupfrysta hallon
iskuber
apelsin eller citron

Gör så här: Blanda dryckerna med isen i en stor skål. Tillsätt de frysta hallonen och garnera med apelsin- eller citronskivor. Servera genast.

×