VM-mat: Engelsk korvpudding och svensk gubbröra

Nu drar kvartsfinalerna igång i fotbolls-VM. Idag spelar Frankrike mot Uruguay, och senare på kvällen Brasilien mot Belgien. Men jag ser mest fram emot morgondagens kvart, mellan England och Sverige. För mig, som älskar engelsk fotboll, blir det en win win-match för oavsett vilket lag som går vidare kommer jag att jubla. Och dagen till ära blir det förstås svensk-engelskt på matbordet!

Engelsk korvpudding

Många har uppfattningen att engelsk mat är trist och tråkig. Ingenting kunde vara mer fel! Engelsmännen bjuder på härlig husmanskost i sin matkultur – och inte blir det sämre av att den ofta är billig och lättlagad! Detta behöver du:

1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
2 uppvispade ägg
2 1/2 dl mjölk

12 prinskorvar
lite matfett
1 gul lök

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Blanda mjölet med bakpulver och salt. Häll i äggen och mjölken och låt smeten stå och svälla en liten stund.

Nagga prinskorvarna med en gaffel och bryn dem ordentligt i oljan. Lägg dem i en smord ugnsform. Skala och tunnskiva löken, fräs den mjuk och blanda den med prinskorvarna.

Häll över äggsmeten och grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter, eller tills puddingen fått fin färg.

Servera med tomatskivor och en klick senap. Passar perfekt som lunchrätt eller en god kvällsvickning. Enkelt och jättegott!

Svensk gubbröra

Vad kan  bli mer svenskt än en klassisk gubbröra? Servera den till knäckebröd och kanske med ett glas öl till!

125 g ansjovisfilé
2 kalla, kokta potatisar
4 hårdkokta ägg
1 rödlök
1/2 dl creme fraiche
1/2 dl vardera av finhackad dill och finhackad gräslök
lev lite salt och peppar

Gör så här: Hacka ansjovisen och skala och hacka ägg och lök. Hacka potatisen i små bitar, ca 1 cm. Lägg alltsammans i en skål, och rör ner de övriga ingredienserna. Blanda varsamt och garnera gärna med lite finklippt gräslök eller persilja. Klart!

Fika som i England: Chelsea Buns

Endast Sverige svenska kanelbullar har! Fast andra länder har förstås sina egna varianter. I England kan man exempelvis avnjuta en Chelsea Bun när man dricker sitt eftermiddagste.

Chelsea Buns

Goda och kryddiga kanelbullar, med härligt sockrig glasyr, ofta med lite citronskal i degen och den passar lika bra till kaffe som till te. Prova själv!

Blanda ½ påse torrjäst med 1 msk vetemjöl och 1 tsk socker i en liten skål. Tillsätt knappt 1½ dl varm mjölk och låt blandningen stå övertäckt en kvart eller så tills den börjar bubbla.

Blanda 6-7 dl vetemjöl och ½ dl socker i matberedaren och kör några varv. Tillsätt 2 tsk rivet citronskal (eller testa med limeskal, det är också jättegott!), 1 ägg och 125 g smör i lagom stora tärningar och kör tills du får en deg. Häll upp på mjölat bakbord och knåda degen smidig och låt den sen jäsa övertäckt i ca 1 timme.

Medan degen jäser värmer du ugnen till 200 grader och klär en plåt med bakplåtspapper. Rör sen ihop ½ dl farin eller råsocker med 50 g smör till fyllning.

När degen jäst färdigt tar du upp den på bakbordet och kavlar ut den till en rektangulär platta på ca 35 x 40 cm. Bred på fyllningen och strö över 2 ½ dl russin och suckat (eller hackad torkad frukt av valfri sort). Strö sedan över kanel efter smak (eventuellt också ingefära och nejlikor). Rulla ihop degen och skär den i 24 lika stora bitar. Placera dessa tätt  på plåten och låt jäsa tio minuter-en kvart. In med dem i mitten av ugnen och grädda omkring 20 minuter.

När du tagit ut bullarna rör du ihop en glasyr av 2 delar strösocker och 1 del mjölk(t ex 4 msk socker och 2 msk mjölk). Pensla generöst med glasyr över bullarna och låt dem sedan svalna under bakduk. Servera ljumma till kaffe eller te.

Fika som i England: Sponge Cake

I England får man ibland till eftermiddagsteet en härlig så kallad sponge cake, som påminner om vår klassiska sockerkaka. Här är en lättbakad och mycket god variant som smakar utmärkt både till te och kaffe!

Sponge Cake – engelsk sockerkaka

Sätt ugnen på 175 grader och smörj och bröa en sockerkaksform på ungefär 1½ liter. Vispa 100 g mjukt smör med 2 dl strösocker – använd elvisp så smörblandningen blir riktigt ”fluffig”. Tillsätt 2 lättvispade ägg och blanda ordentligt. Blanda ner 3 dl vetemjöl och 1 tsk bakpulver, samt 1 tsk vaniljessens (kan ersättas med vanligt vaniljsocker, men ta då hellre 2 teskedar!).

Blanda så i 1 rågad dl gräddfil och rör om tills alla ingredienser blandats ordentligt. Smeten ska bli ganska tjock. Häll över den i smeten och bred ut den till ett jämnt lager. Grädda i ca en halvtimme eller tills den är torr inuti. Stjälp upp kakan och låt den svalna och servera till te eller kaffe.

Engelska köket: Cottage Pie

Det engelska köket är sorgligt underskattat. Faktum är att det erbjuder en mängd otroligt goda husmansrätter, väl värda att pröva.

Cottage Pie

Cottage pie är ungefär detsamma som Shepherd’s Pie, fast man i detta recept använder nötfärs istället för lamm. I övrigt serveras det hela på samma sätt. 

2 hackade gula lökar
smör eller matolja
400 g nötfärs
salt och peppar
1 burk krossade tomater
1/2 dl tomatpuré
1-2 msk worcestershiresås
några kvistar färsk timjan eller oregano
1 burk konserverade ärter och morötter

Potatismos:

1 kg mjölig potatis
1 rejäl klick smör (ca 2 msk)
lite drygt 1 dl mjölk
salt och peppar
1 1/2 dl riven ost, helst cheddar

Gör så här:  Fräs löken i smör eller olja i en stor kastrull. Tillsätt färsen och fräs till den blir grynig. Rör ner krossade tomater, tomatouré och worcestershiresås och låt köttfärsröran puttra på svag värme i minst 30 minuter. Mot slutet smakar du av med salt och peppar och ev mer worcestershiresås samt tillsätter timjan och häller i de avrunna morötterna och ärterna.

Gör under tiden potatismoset. Skala och dela potatisen i mindre bitar och koka i lättsaltat vatten tills den är mjuk. Häll av vattnet och stöt med mosstöt eller mosa med elvisp. Rör ner smör och mjölk lite i sänder tills du får ett luftigt mos. Krydda med lite salt och peppar.

Bred ut köttfärsröran i en smord ugnsfast form, eller i fyra portionsformar. Klicka eller spritsa på moset och strö över cheddar. Gratinera i 200-225 grader i ca 10-15 minuter. Mos och ost ska få vacker färg. Servera med en sallad.

 

 

Härliga höst med afternoon tea…

fall-1432252_640Nu är den äntligen här, den vår de svage kalla höst, som Erik Axel Karlfeldt kallade den. Och visst är detta en underbar tid när man tänker efter. Krispig luft, vackra färger, klar himmel – eller ett mysigt regn som gör lässtunderna i soffan ännu mysigare…

Hösten är också en perfekt tid för Afternoon tea. Bjud familjen, samla vänner och grannar – eller ordna en trivsam testund på egen hand medan höstvindarna viner utanför fönstret. Köp hem några goda tesorter, baka en sats cupcakes, lite goda scones, ställ fram ost och marmelad och kanske lite annat smått och gott och vips har du en härlig fest! Plocka fram den finaste teservisen – eller blanda udda muggar i olika färger och mönster, det blir också jättesnyggt!tea-1040677_1280

Scones

Jag brukar baka scones i min muffinsplåt, men det går förstås precis lika bra att baka ut degen till kakor och grädda på vanlig plåt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

8 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 dl mjölk, youghurt eller fil
1 ägg
1 msk honung
50 g smör

Gör så här: Blanda de torra ingredienserna i matberedare eller för hand. Tillsätt mjölk, ägg och smör och blanda till en degklump. Dela den i  6-8 bitar (beroende på hur stor muffinsplåt du har) och lägg dem i den smorda formen – eller forma två runda kakor som du skårar så att kakorna lätt kan brytas i fyra  delar.  Grädda på 200 grader i ca 15 minuter och servera lite ljumma med smör, ost och marmelad.

Prinskorv i kapprock

Min brittiska väninna Victoria brukar kalla de här korvarna för ”pigs in a blanket”. Hemskt enkla att göra, och väldigt goda till teet! Och den som vill väljer förstås ett vegetariskt alternativ!

10 prinskorvar
2 plattor kyld (eller djupfryst och tinad) smördeg
1 msk senap av valfri sort
ägg till pensling

Gör så här: Sätt ugnen på 200°. Kavla ut varje smördegsplatta så att den blir ca 25 cm lång. Dela varje platta i 5 delar. Bre ett tunt lager senap på plattorna och rulla dem sedan runt prinskorvarna. Lägg korvpaketen på bakplåtpappersklädd plåt och pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.

Korvarna är goda både varma, ljumma och kalla.teapot-516024_1280

Oststänger

Jag brukar också göra en laddning jättegoda oststänger som tilltugg. Jag gör en vanlig pajdeg på 3 dl vetemjöl, 1oo g smör, 2 dl riven ost av valfri sort (testa med julosten som blev över – den ger fin sälta och smak) och 1-2 msk iskallt vatten. Låt degen vila någon timme i kyl och kavla sedan ut den på mjölat bakbord. Skär remsor, ca 10 cm långa och 2 cm breda, och pensla med ägg. Strö över lite mer riven ost och grädda i mitten av ugnen i 200 grader till dess oststängerna fått fin färg. Färsk frukt och blandade nötter är förstås också alltid rätt.

Härlig stämning när det bjuds på afternoon tea!
Härlig stämning när det bjuds på afternoon tea!

Cupcakes med chokladfrosting

Smet:

1 ½ dl strösocker
100 g smör
3 ¾ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
¼ tsk salt
3 ägg
2 dl mjölk eller fil

 

Frosting:

150 g färskost
50 g smör
2 ½ dl florsocker
2-3 msk kakao

Gör så här: Värm ugnen till 200°C och fördela muffinsformarna på en plåt. Vispa socker och smör poröst. Tillsätt ett ägg i taget och vispa ordentligt (helst med elvisp) tills smeten blir jämn. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker  och rör ner i smeten. Tillsätt mjölken och rör om.

Fördela smeten i muffinsformarna och grädda mitt i ugnen ca 20-25 minuter. Låt svalna helt på galler.

Rör ihop alla ingredienser till frostingen och vispa hårt – gärna med elvisp. Bred eller spritsa frostingen på dina cupcakes och toppa med strössel, kokos, riven choklad eller något annat du tycker om. Servera!

magdalena-423271_640

Shepherd’s Pie i Covent Garden

Det är inte bara de engelska pubarna som serverar god pubmat. Igår åt jag en alldeles utmärkt Shepherd´s Pie på en grillrestaurang i Covent Garden. Mört lammkött, härlig smak av timjan och worcester och serverad med valfria tillbehör. Jag valde ärter och syltlök i härlig kombo och med en kyld Lager blev det en riktig festmåltid!

FullSizeRender-9

 

Shepherd´s Pie kan göras på flera sätt, med färs eller med helt kött. Lamm är en självklarhet för att få den där speciella smaken (och det är ju faktiskt fåraherdens paj vi talar om), men givetvis blir det gott även med bland- eller nötfärs även om smaken blir lite annorlunda.

Det här receptet innehåller lammfärs, och det är det jag oftast använder:

Shepherd’s Pie – fåraherdens köttpaj

1 hackad gul lök
2 finhackade morötter
1 finhackad palsternacka
smör
400 g lammfärs
salt och peppar
1 burk krossade tomater
1/2 dl tomatpuré
1-2 msk worcestershiresås
några kvistar färsk timjan

Potatismos:

1 kg mjölig potatis
1 rejäl klick smör (ca 2 msk)
lite drygt 1 dl mjölk
salt och peppar
1 1/2 dl riven ost, helst cheddar

Gör så här:  Fräs lök, morötter och palsternacka i smör i en stor kastrull. Tillsätt färsen och fräs till den blir grynig. Rör ner krossade tomater, tomatouré och worcestershiresås och låt köttfärsröran puttra på svag värme i minst 30 minuter. Mot slutet smakar du av med salt och peppar och ev mer worcestershiresås samt tillsätter timjan.

Gör under tiden potatismoset. Skala och dela potatisen i mindre bitar och koka i lättsaltat vatten tills den är mjuk. Häll av vattnet och stöt med mosstöt eller mosa med elvisp. Rör ner smör och mjölk lite i sänder tills du får ett luftigt mos. Krydda med lite salt och peppar.

Bred ut köttfärsröran i en smord ugnsfast form. Klicka eller spritsa på moset och strö över cheddar. Gratinerra i 200-225 grader i ca 10-15 minuter. Mos och ost så ska få vacker färg. Servera med en sallad och/eller värmda ärter.

Laga din egen Steak & Kidney Pie!

London är aldrig fel. Inte en äkta publunch heller. Det är en av de trevliga sakerna med London, att det fortfarande går att få en prisvärd lunch på puben, och att man fortfarande serverar de gamla klassikerna. Steak and kidney pudding till exempel, som är så otroligt gott – klart det blev en sån efter ankomst!

IMG_2660

Vill du laga din egen steak & kidney pie – eller kött- och njurpaj som det borde heta på svenska (och som det faktiskt heter i äldre kokböcker)? Här är ett recept som jag fått av en bekant i London.

Steak & Kidney Pie

1 tsk salt
2 msk smör
1/2 dl vatten
1/2 tsk svartpeppar
2/3 dl vetemjöl
2 lagerblad
2 vitlöksklyftor, finhackade
200 g champinjoner, halverade eller kvartade
2 msk worcestersås
2 krm timjan, torkad
1/2 dl kalvfond
1 finhackad gul lök 
300 g kalvnjure
33 cl porter (1 flaska)
800 g benfritt nötkött, t ex fransyska eller högrev

Pajdeg:

150 g smör
3 dl vetemjöl
3 kokta, rivna potatisar

Gör så här: Skär köttet i små bitar och lägg i en skål. Skär njuren i bitar och skär helst bort det vita hårda fettet i mitten. Blanda njurbitarna med köttet i skålen.

Fräs kött och njure i smör i ett par minuter. Lägg dem i en kastrull. Fräs också svamp, lök och vitlök tills svampen fått färg och tillsätt detta i kastrullen. Tillsätt mjöl, salt, peppar, lagerblad och timjan och häll på kalvfond, vatten worcestersås och porter.

Låt koka upp och koka på svag värme, under lock i ca 1 1/2 timme, eller tills köttet är riktigt mört – det ska gå att dra isär med en gaffel. Under tiden gör du pajdegen, antingen för hand eller i matberedare. Klä fyra portionspuddingformar eller en stor ugnsform med höga kanter med pajdegen. Det som blir över kavlar du ut och använder sedan som lock. Förvara den kallt tills grytan är klar.

Sätt ugnen på 200 grader. Häll den färdigkokta köttgrytan i pajskalet och lägg på locket. Var noga med att trycka fast det runt kanterna. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter tills locket fått fin färg. Servera med potatismos och ärter eller servera med frasiga pommes fritt, som man ofta gör i England. En öl till är aldrig fel, men isvatten funkar förstår det också!

FullSizeRender-2 FullSizeRender IMG_2658

×