Vårens första rabarber…

Nu har den första rabarbern kommit – vilken lycka! Fick en knippa av en god vän med trädgård och firade med en härlig rabarberkaka som gör succé både till kaffet och som dessert med vispad grädde, vaniljsås eller halvsmält vaniljglass till.

Rabarberkaka i långpanna

4 ägg
2 dl brun farin
250 g smör
1 dl gräddfil
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4-6 rabarberstjälkar i småbitar

Gör så här: Sätt ugnen på 175°. Smält smöret. Vispa ägg och socker poröst. Häll i smöret samt mjölken och rör om. Tillsätt mjölet blandat med bakpulver och rör tills allt är ordentligt blandat. Häll i smord ugnsform, ca 30×30 cm, och grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter.


Skördetider – lägg in ingefärspäron och koka en härlig päronsylt

Du som har ett eget päronträd, lyckliga du! När jag var barn fanns ett gråpäronträd i kvarteret, och jag älskade att plocka och äta de kärva frukterna. De är hårda och har en underbar smak – så goda att äta som mellanmål eller bara för att det är så gott.

Gråpäron finns ytterst sällan i butik, men du som har tillgång till dessa goda päron passa på och njut nu när de mognar! Vi andra får ”nöja oss” med andra sorter om vi inte har turen att hitta gråpäron på torget, vilket då och då kan inträffa.

Päron går förstås också alldeles utmärkt att använda i inläggningar. Det vattnas fortfarande när jag tänker på min mosters ingefärspäron, som serverades som dessert vid festliga tillfällen. Så gott! Här får du receptet på denna underbara inläggning, och på en mild och fin päronsylt med vanilj.

Ingefärspäron

Just till ingefärspäron passar gråpäron perfekt!

1 kg små, fasta päron
saften av en halv citron
5 dl vatten
5 dl strösocker
25 g färsk ingefära i tunna skivor

Gör så här: Koka ihop socker och vatten med ingefära i ca en kvart. Skala under tiden päronen, men låt skaften sitta kvar (skrapa rent dem med kniv). Halvera eller låt dem vara hela och häll citronsaft över så att de inte mörknar.

Koka päronen i ingefärslagen i ca en halvtimme, prova med en sticka så att de är mjuka innan du slår av värmen, för koktiden varierar en hel del. Skumma om det behövs.

Ta upp päronen med hålslev och fördela i steriliserade burkar med lock, gummiring och spänne. Häll på lagen så att den täcker päronen och förslut. Kyl snabb och förvara de oöppnade burkarna i kyl.

Tips! Tillsätt 1 krm natriumbensoat till lagen för ökad hållbarhet!

Päronsylt

500 g päron, skalade och skurna i bitar
3 dl syltsocker
1 vaniljstång
1 tsk vaniljpulver

Gör så här: Blanda päron och sockret i en gryta. Tillsätt övriga ingredienser. Låt koka i 3-10 minuter beroende på vilken konsistens du vill ha. Skumma väl och häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.

… och en klassisk smulpaj

Nu har vi kört rabarber hela veckan här på Matbloggen, så varför inte fortsätta med det?

Smulpaj med rabarber

Klassisk smulpaj behöver ingen närmare presentation. Försvinnande god – och lätt att variera med andra bär eller frukter efter tycke och smak!

6-8 rabarberstjälkar, skurna i bitar
1 msk potatismjöl
1 msk strösocker (eller motsvarande mängd sötningsmedel)
2½ dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker (eller 1 tsk vaniljpulver)
100 g smör

Gör så här: Blanda rabarber med potatismjöl och socker i en liten pajform eller annan ugnsfast form. Blanda vetemjöl, vaniljsocker och smör till en smulig deg. Fördela smuldegen över rabarbern och grädda i mitten av ugnen på 200 grader i ca 20-30 minuter. Avnjut med lite lättvispad grädde, halvsmält vaniljglass eller vaniljsås.

Vaniljglass är gott till smulpaj – särskilt om den är lite halvsmält…

Den lata rabarberpajen

Vi fortsätter på rabarbertemat – idag en läcker rabarberpaj med vit choklad som passar förträffligt till sommarens fikastunder.

Den lata rabarberpajen

Jag kallar den lat eftersom den är så himla lätt att baka – men den smakar som om du haft besvär med den hela dagen…

Skär 400 g rabarber i småbitar och lägg i en pajform. Blanda ner 1 msk potatismjöl (så att den inte saftar sig för mycket).

Fördela 1 dl socker, 1 dl vetemjöl och 1 dl mannagryn över rabarbern. Det är viktigt att strö över i just denna ordning. Riv över 50 g vit choklad. Täck allt med 75 g smör hyvlat med osthyvel (OBS – smöret måste vara kylskåpskallt!). Grädda i 200 grader ca 20 minuter. Servera ljummen med vaniljsås, halvsmält vaniljglass eller vispad grädde.

Årets godaste saft

Midsommaren kom och gick, som den brukar, och sillen var god som alltid. Nu reser jag till Rom på några dagar igen – det blir lite då och då, på grund av att jag har både arbete och vänner i den eviga staden. Några dagars bloggsemester igen, med andra ord. Men innan dess har jag faktiskt hunnit göra årets godaste saft – den som jag gör varje år och som vi inte kan få nog av…

Fläderblomsaft

Bland det godaste jag vet i saftväg. Bara att plocka blomklasarna, safta och njuta! Det här behöver du till ungefär 2½ l färdig, koncentrerad saft:

40 fläderblomklasar
3 citroner (eller lime)
2 liter kokande vatten
1-2 kg strösocker (beroende på hur söt du vill ha den)
50 g citronsyra

Gör så här: Skölj blomklasarna och lägg dem på en handduk för att rinna av. Lägg dem i en hink eller stor bunke. Skölj citronerna noga och skiva dem tunt. Varva blomklasar och citronskivor, koka upp vattnet och häll över blommor och citroner. Tillsätt socker och rör tills det löst sig. Rör i citronsyran. Täck över hinken/skålen och låt stå kallt i 3 dygn. Sila och häll upp på väl rengjorda flaskor eller, om du ska frysa saften, i lagom stora frysförpackningar. Förvara i kylskåp eller frys in!

Du kan också göra fläderblomssaften helt sockerfri om du vill. Ersätt då sockret med ca 200 g Canderel eller motsvarande sötningsmedel, och gör som i originalreceptet. Den sockerfria saften är bäst att förvara i frysen, då den inte blir lika hållbar. Men den är lika läskande och god – och perfekt att bjuda vänner som har diabetes eller av andra skäl inte vill äta socker!

Baka Sverigekakan till nationaldagen

Imorgon, den 6 juni är det Sveriges nationaldag, och det ska förstås firas med något gott. Varför inte med Sverigekakan? Godare mjuk kaka får man leta efter – den är minst lika god som någon tårta – och gör garanterat succé på kaffebordet!

Till kakan:

3 ägg
2 dl strösocker
1 dl kokande vatten
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Till vaniljkrämen

125 g smör
1 dl mjölk (eller grädde om jag vill lyxa till det lite extra)
3-4 msk vaniljsocker

Gör så här: Vispa ägg och socker pösigt och tillsätt sedan det kokande vattnet. Blanda sedan i mjölet hopblandat med bakpulvret. Grädda i smord och bröad form längst ner i ugnen på 175 grader i ungefär fyrtio minuter eller tills den känns färdig (prova med en sticka).

Till krämen kokar du ihop smöret och mjölken i ett par minuter och rör sedan i vaniljsockret. Den ska vara tunn och lättflytande. Dela sedan sockerkakan i två delar, precis som du delar en tårtbotten, och slå den ljumma vaniljkrämen över bottnarna. Lägg ihop bottnarna och ställ kakan kallt – gärna över en natt så blir den riktigt saftig. Pudra gärna lite florsocker över innan servering. Servera!

Grön paté och en härlig cole slaw

Snart är det helg och vad kan passa bättre än en festlig och vårlig grönsakspaté? Till den bjuder jag gärna en läcker hemgjord cole slaw och varför inte klassiskt barley water?

Cole Slaw

1-2 revor salladskål, savoykål eller annan kål (har du trädkål i trädgården är det perfekt!)
1 morot
1 gul lök
gräddfil och majonnäs efter tycke och smak (ev också 1-2 msk chilisås eller ketchup)
salt, peppar och en gnutta socker

Gör så här: Strimla kålen fint – använd både blad och stam. Skiva löken tunt. Strimla moroten. Blanda alltsammans i en salladsskål. Tillsätt gräddfil och majonnäs efter hand och blanda väl, smaka av med salt och peppar samt en liten nypa socker. Du kan också blanda i ett par matskedar chilisås av ”snäll” ketchuptyp!

Gröna patén

2 majrovor eller andra rovor av valfri sort
1-2 gula lökar
1 morot
1 handfull gröna ärter, frysta eller färska (ej konserverade)
2-3 potatisar
1-2 dl grädde
2-3 uppvispade ägg
2-3 msk vetemjöl

persilja

salt, peppar och en liten gnutta socker

Gör så här: Skala och dela rovorna, potatisen och moroten i bitar. Dela den ena löken i klyftor. Koka i lättsaltat vatten tills rotsakerna blir mjuka. Häll av kokspadet och mosa med en mosstöt, eller kör i matberedare för en slätare smet – det blir lika gott vilket som!

Vispa upp äggen och häll ner dem i rotsaksmoset. Rör ner hälften av ärterna. Tillsätt grädden och rör om. Smeten ska vara ganska lös. Smaka av med salt och peppar och en aning socker och häll hälften av smeten i en smord form på ca 1½-2 liter. Platta till.

Finhacka den andra löken och lägg lökhacket snyggt på patén. Lägg så på resten av ärterna samt lite finklippt persilja.

Häll på resten av patésmeten och platta till. Grädda i vattenbad på 150-175 grader i ca 45-60 minuter. Servera ljummen eller kall med cole slaw till.

Barley water

Barley water är en frisk och törstsläckande citrondrink, som är en riktig klassiker i England. Den görs av korngryn och citron och är C-vitaminrik och sägs dessutom ha en renande effekt för kroppen. Hur det än är med den saken är den mycket god. Till 1 1/2 liter behövs:

1 1/2 liter vatten
1 1/2 citroner (helst ekologiska)
2 msk korngryn
Socker eller honung efter smak

Gör så här: Tvätta citronerna och skala sedan med en potatisskalare. Se till att inte få med det vita innerskalet, då blir drycken besk. Lägg i en bunke och ställ åt sidan. Koka upp 1 liter vatten och häll över citronskalen, låt stå i 30 min och sila sedan av (kasta citronskalen). Om du ska söta med socker tillsätter du det när vattnet fortfarande är varmt. Honungen tillsätter du när vattnet svalnat. Pressa de skalade citronerna och blanda citronsaften med det silade vattnet.

Koka upp 5 dl vatten och tillsätt korngrynen, låt sjuda långsamt i 30 min under lock. Stäng av värmen och låt stå i 30 min och sila sedan av (kasta korngrynen). Nu har du citronvatten och kornvatten; blanda och låt kallna, servera gärna med is. Drycken håller sig i ca 3 dygn i kylen.

Klassiska vardagsdesserter från förr: Brödpudding

Brödpudding är en klassisk efterrätt i många länder och ett perfekt sätt att ta vara på – och dessutom göra något mycket gott – av bröd som blivit lite gammalt.

En underbart god brödpudding lagar du enkelt med brödkanter, ett paket russin och en gräddig äggstanning. Riv 5-6 skivor vitt bröd i bitar och lägg i en ugnsform. Strö över socker och kanel efter smak, samt ett par nävar russin. Har du rom eller whisky hemma kan du gott stänka över en liten skvätt – då blir det ännu godare.

Gör en äggstanning på 2 ägg och 2 dl gräddmjölk, en pytteliten nypa salt och ett par teskedar vaniljsocker. In i mitten av ugnen på 200 grader tills puddingen får gyllengul färg och äggstanningen har stelnat. Vill du kan du servera med vaniljsås, vispad grädde eller halvsmält vaniljglass till.

Klassiska vardagsdesserter från förr: Mannagrynspudding

Mannagrynspudding är en enkel men mycket god dessert som passar att äta exempelvis efter en soppmiddag – eller som ett läckert mellanmål. Snabbt går det också, så har du aldrig testat så prova! Man kan servera den antingen med en god sylt eller med en härlig saftkräm – oavsett vilket blir det jättegott!

Koka först en god mannagrynsgröt. Till fyra behövs 8 dl mjölk, 1 1/4 dl mannagryn och 1 tsk salt. Koka upp under omrörning och låt sedan puttra på svag värme i ca fem minuter.

Rör ner 2 uppvispade ägg och 2 msk socker i den färdigkokta gröten. Smaksätt med 1 dl russin eller 2 rivna bittermandlar och häll smeten i en ugnsfast form. Grädda i 200 grader i ca en halvtimme tills puddingen blivit fast och fin och fått en härligt gyllene färg.

En god saftsås är ingen konst att laga. Till 3 dl sås behöver du 1 dl saft (jag gillar jordgubbssaft bäst men hallon eller blandsaft fungerar förstås lika bra!) och 2 dl vatten. Blanda detta med 1 msk potatismjöl i en kastrull och värm under omrörning tills såsen tjocknar. Ett hastigt uppkok – inte mer för om såsen kokar blir den tunn igen. Så dra kastrullen av plattan och servera såsen varm eller kall till puddingen.

Man kan också tänka sig att servera puddingen med varma, mosade bär. Färska om det är säsong, annars frysta som värms en stund på spisen. Jättegott!

Klassiska vardagsdesserter från förr: Blåbärssoppa

Nu är det måndag igen! Det hoppas jag att du gläds åt – och om du inte gör det så tänk på att tiden går ganska så fort och snart är det helg igen… Hur som helst känns det väldigt bra att vi nu är inne i april, tycker jag. I helgen var det uppemot 15 grader hos oss, så det blev faktiskt en liten balkongpremiär. Dessvärre satt julslingan kvar så vårstämningen blev väl så där… Men den här veckan har jag lovat mig själv att ta bort allt vintrigt och pynta balkongen med ris och vårblommor istället!

Den här veckan tänker jag bjuda på lite klassiska gammaldags vardagsdesserter från mormor och farmors tid. De är så goda, betydligt mindre söta och sliskiga än många moderna desserter, och så väl värda att få in gå i ett modernt hushåll. Jag kallar dem vardagsdesserter för att det förr var vanligt att servera en kräm eller en pudding även efter middagsmålet mitt i veckan. Idag kanske vi hellre vill spara dem till lördag och söndag.

Moster Brittas blåbärssoppa

Finns inte mycket som går upp mot en hemlagad blåbärssoppa. Receptet är min mosters, och godare blåbärssoppa får man leta länge efter…

6 dl vatten
6 dl blåbär, färska eller frysta
1½-2 msk potatismjöl
socker efter behag

Gör så här: Häll vatten och bär i en kastrull och koka upp. Mosa bären om du vill ha en helt slät soppa, och låt puttra fem minuter.

Rör ut potatismjölet i lite vatten och häll detta i en tunn stråle i soppan. Låt soppan få ett uppkok och  dra den sedan från värmen. Sockra efter behag – eller inte alls beroende på hur du vill ha den. Låt svalna innan du serverar den, och servera gärna med några mandelbiskvier och kanske en liten skvätt grädde eller en klick halvsmält vaniljglass. Soppan håller ett par dagar i kylen.

 

×