VM-final – med kroatiskt och franskt

Nu är fotbolls-VM snart över för denna gång och finalen, som spelas på söndag, står mellan Frankrike och Kroatien. Det innebär förstås kroatiskt och franskt även i köket, om ni frågar mig!

Pot a Feu

En fransk klassiker! Den tar ett antal timmar i anspråk men där varje moment är enkelt och går snabbt. Det går alldeles utmärkt att variera den genom att ersätta en del av nötköttet med fläsk eller kyckling, och varför inte några rökta korvar? 

600 g högrev
600 g oxsvans
2 gula lökar
1 purjo
2 morötter
2 tsk torkade örtkryddor, såsom oregano eller timjan
2 lagerblad
8 potatisar
2 palsternackor
200 g haricots verts eller vaxbönor
10 hela kryddnejlikor
4 msk färska örter, t ex gräslök, körvel, basilika

Gör så här: Lägg högrev och oxsvans i en stor gryta och täck med vatten. Koka upp och häll av vattnet och häll på nytt vatten, som når ett par, tre centimeter över köttet. Koka upp på nytt och skumma.

Skala och ansa morötter och lök. Skär löken i klyftor, morötterna i 3-4 cm långa bitar, och häll ner i grytan tillsammans med salt och kryddor. Sjud i 2 timmar och tillsätt vatten under koktiden, så att det alltid når över köttet.Sjud 1 1/2 -2 timmar eller tills köttet lossar från benen. Tillsätt vatten under koktiden så att det når ca 3 cm över köttet.

Skala potatisen och skär den i bitar.  Ta upp lök och morötter och lägg i en bunke. Lägg ner potatis och bönor och koka dem mjuka. Ansa under tiden purjolöken och skär den i stora bitar och tillsätt i grytan mot slutet av potatisens koktid.
Ta upp köttet och skär i små bitar. Lägg tillbaka i grytan, tillsammans med morötter och lök och färska örter, och låt allt bli genomvarmt. Servera gärna med ett gott vitt bröd.

Burek med ost och spenat

Burek finns i hela den matregion som Kroatien tillhör. Så gott! 

12-16 stora blad filodeg (knappt 1/2 förpackning à 500 g)
400 g färskost av Philadelphiatyp
100 g vitost av cypriotisk typ (ej Halloumi eller annan ”grillost”)
200 g bladspenat

4 ägg
salt
peppar
lite matolja

mjölk till pensling

Gör så här: Värm ugnen till 200 grader. Tina filodegen (eller köp kyld filodeg om det finns i matvarubutiken).

Fräs bladspenaten i lite olja. Låt rinna av.

Vispa ihop färskost och ägg och smula i vitost. Rör ner spenaten. Salta och peppra.

Smörj en långpanna (20×30 cm) med olja. Täck med dubbla filodegsark och låt deg hänga ut lite över kanten så att du sen kan vika den över fyllningen. Pensla filodegsbladen med mjölk och lägg på ytterligare ett lager. Häll sedan över ost-och spenatfyllningen och täck med filodegsblad i två-tre lager. Pensla med mjölk mellan varje och även ovanpå. Sporra gärna rutor.

Grädda i ca 30-40 minuter tills bureken höjt sig och fått vacker färg. Servera med en härlig sallad på olika fräscha blad, t ex röd mangold.

Glad midsommar!

Äntligen är midsommarafton här! Jag tar några dagars ledighet, men när vi ses härnäst blir det idel goda maträtter med anknytning till fotbolls-VM…

En riktigt fin midsommarhelg önskar jag er alla! 

 

Maten i Rom…

… upphör aldrig att förvåna mig. På ett positivt sätt, alltså. De ofta enkla råvarorna, som tillagas på ett sätt så att enkelheten och de rena smakerna bevaras och gifter sig så väl med varandra. Jag tänker på en helt vanlig bruschetta, till exempel – stekt bröd med lite olivolja, vitlök och hackade tomater. Det är så gott att smaklökarna dansar! Men det krävs förstås att tomaterna är goda och smakrika och kanske är det så att vi här uppe i norr måste vänta på att sommartomaterna mognar, istället för att köpa de (ofta alltför) hårt drivna tomaterna som finns i butik året om.

När jag var barn odlade min morfar egna tomater på den lilla bondgården. De odlades helt ekologiskt och när de mognade var de så söta och goda att jag gärna åt dem som de  var, som en härlig frukt. De tomater man kan köpa i butik har ju inte tillstymmelse till likhet med de tomaterna och det ska mycket till om jag ska äta en sån tomat som den är.

Jag tycker stordriften, som tvingades igenom under första halvan av 1900-talet och som omfattar i princip allt lantbruk, har visat sig vara en väldigt sorglig historia. Hårt drivna grönsaker, en djurhållning som är direkt vedervärdig – och med mat som smakar sämre och är direkt onyttig som resultat. Men kanske håller det på att vända? Allt fler blir medvetna om det ohållbara i dagens livsmedelsindustri – allt fler vågar satsa på närproducerat och småskaligt igen. Men självklart borde kommuner och landsting ta ett mycket större ansvar än de gör. All mat som köps in till skolor, sjukhus och äldreboenden borde vara närproducerad. Till och med närproducerad mat som inte odlas ekologiskt är en större vinst för både klimat och hälsa än importerad mat, hur ekologisk den än må vara, det är jag övertygad om. Det borde vara förbjudet för kommuner och landsting att köpa in något annat. Och jag är säker på att majoriteten av skattebetalarna gärna skulle se att en del av skattekronan gick just till detta.

Tänk så mycket man kommer att fundera på bara för att man tänker på en enkel italiensk bruschetta…

Hur gör man en bruschetta då? Enkelt. Rosta, eller stek i lite olivolja, en skiva gott bröd. Hacka en stor, eller ett par mindre, tomater – och välj närproducerade om möjligt, ifall du inte har turen att ha dina egna tomater i en täppa eller kruka på balkongen… Pensla brödet med lite olivolja, pressa lite vitlök över och lägg på tomathacket. På med lite persilja, timjan eller en kvist rosmarin och du har världens godaste smörgås… 

Bloggsemester

Hej alla bloggläsare! Idag åker jag på en liten kombinerad jobb- och semesterresa till mitt älskade Rom. Vi ses om en vecka – med ny matinspiration och mycket mer… Har du förresten provat mina italienska recept, som finns här på Matbloggen? Här hittar du massor av läckra italienska klassiker!

Off to Rome…

På söndag reser jag till Rom, på en kombinerad jobb- och nöjestripp och blir borta hela veckan. Som jag längtar… Och oavsett hur mycket man än ska arbeta när man är i Rom blir det ju ett nöje. Finns inte många platser som kan mäta sig med Rom, enligt min mening. Mycket mat blir det förstås också, och jag kommer förstås att återvända med massor med nya smaker i bagaget.

Till dess – ciao!

img_7157-2 img_7182-2 img_7139-2

Skåne i sensommarskrud

Måste bara dela med mig lite av underbara Skåne, klädd i solstänkt sensommarskrud. Min svärmor brukade alltid säga till mig att ”om det är  någonting som slår Skåne på sommaren så är det Skåne på hösten” och jag är böjd att ge henne rätt…

Underbara Åhus...

Vackra Österlen, här en underbara utsikten från Ravlunda kyrkogård

dsc_8865

Endast Skåne Göingeflickorna har!

Aldrig är jag på så gott humör som när jag får tillbringa några dagar i underbara Skåne.Bara gästgiverierna är ett fenomen i sig, med idel skånska klassiker på menyn. Matsafari i Skåne rekommenderar jag varmt!

Många – i alla fall här i Stockholm – tror att det bara är Österlen som är värt att besöka, men resten  av Skåne har minst lika mycket att erbjuda. Östra Göinge, till exempel, som är en helt fantastisk del av Skåne med ett stort utbud av kultur, god mat och enastående natur.

Göinge har också Göingeflickorna, ett fenomen inom svensk kultur, och under min vistelse i Skåne hade jag den stora glädjen att få se dem framträda. Bygdegården i Boalt firade jubileum i lördags och vad kunde ha passat bättre än att traktens egna ikoner förgyllde dagen? DSC_8989

 

 

 

På resande fot…

Nu beger jag mig till Skåne några dagar, för att umgås med goda vänner och – givetvis – hämta ny matinspiration och nya ideer från Sveriges matlandskap framför alla andra… Vi ses om några dagar!

rapsmark-985215_640

Hälsning från Rom…

Befinner mig just nu i Rom där jag njuter av livet i största allmänhet och av den underbara maten i synnerhet. Ja och så vädret förstås – mestadels strålande sol och 23 grader varmt… Är här på en kombinerad jobb- och semesterresa vilket är det ultimata sättet att resa, tycker jag. Rom är ju en så fantastisk stad, vilken historia! Och så mycket som är bevarat för eftervärlden, dessutom. Igår besökte vi Ostia, romarnas gamla hamnstad – bara 20 minuter med pendeltåg från San Paolo-stationen. Och mitt i staden ligger ju Forum Romanum och Colosseo och Spanska trappan och Fontana di Trevi och… Ja, man skulle behöva bo här ett år för att hinna med allt. Så jag sållar lite mellan sevärdheterna och tänker att Rom är ju inte så långt bort i alla fall, det går alltid att återvända…

Och så maten… Den kräver ett antal inlägg, den. Så när jag kommer hem ska jag dela med mig av mina bästa matminnen! På återseende!

kaninDSC_7555pizzavitDSC_7425DSC_7504

×