Studentfest: Goda grillspett med tillbehör

Har du tillgång till grill så passar det finfint med goda grillspett till studentmottagningen. Dessutom kan man med enkla och billiga råvaror skapa dofter och smaker som alla gillar – med kött, korv eller enbart grönsaker. Mums! Givetvis kan man också tillaga dem i vanlig ugn om man hellre vill.

Här är några förslag på goda spett:

Champinjoner, paprikabitar, lökklyftor, körsbärstomater

Grillkorv, paprika, squashbitar, champinjoner

Bitar av fläskkarré, lökklyftor, champinjoner, ananas

Bitar av kycklingfilé, squash, körsbärstomater

Stark korv (t ex chorizo), champinjoner, paprika och bitar av kött (t ex fläskkarré)

Fläskfilé, ananas, banan

Det är faktiskt bara fantasin som sätter gränserna. Men det finns några saker man ska tänka på. Om man blandar kött och grönsaker på ett spett är det bra koka köttet lite innan så att grilltiden blir densamma för allt gott som finns på spettet. Ingen blir ju glad av brända champinjoner och halvrått kött!

Jag brukar koka hela karrébitar med lite lagerblad, salt och peppar i någon timme och sen låta svalna i spadet över natten. Därefter skär jag köttet i lagom stora bitar dagen därpå, när det är dags att grilla.

Ett annat alternativ är att grilla grönsaksspett och spett med enbart kött för sig, så kan gästerna blanda som de vill. Eller varför inte skära grönsaker i lagom stora bitar och låta gästerna trä på spetten med önskade grönisar?

Man kan med fördel pensla spetten med en grillsås av något slag. Vill man göra det riktigt enkelt för sig kan man köpa glaze eller grillsås i butik, men det är hur enkelt som helst att blanda sin egen grillsås. Blanda en del senap och 2 delar ketchup, och rör ner en matsked olja, lite soja och ett par generösa matskedar honung. Salt och peppar och vips är den klar! Har du whisky eller bourbon hemma så tillsätt en liten skvätt – det förhöjer smaken ytterligare! Och varför inte laga en riktigt god potatissallad?

Krämig potatissallad

Potatissallad är visserligen billigt att köpa men hemlagad potatissallad är allra godast och dessutom lätt att göra.

Till 4 – 6 personer kokar du 1 kg fast potatis med skalen på. Låt kallna. Skala och skär i små bitar och lägg i en stor skål. Rör ner 1 finhackad rödlök eller ½ purjolök och 1-2 dl finhackad ättiksgurka1 dl hackade rädisor är också jättegott att ha i salladen!

Blanda en god dressing med 2 dl gräddfil och 1 dl majonnäs, och gärna också 1-2 tsk fransk senapSalta och peppra efter smak och tillsätt också en liten nypa socker. Blanda försiktigt dressingen med potatisen och det andra och låt potatissalladen stå i kyl i någon timme innan servering. En jättegod och krämig potatissallad!

Kål är billigt – och gott!

Tänkte tipsa om en helt underbar blomkålsgratäng, som man även kan göra på annan kål (vitkål eller savoykål, eller varför inte broccoli). Receptet är lagom för fyra – och om du är ensam är den perfekt att frysa in i matlådor!

Börja med att koka ett mindre blomkålshuvud – dela i bitar så tar det ca 10-15 minuter att få det lagom mjukt. Värm under tiden ugnen till 200-225 grader (beroende på ugn). Smörj en gratängform med lite olja, och lägg i kålen. Koka sedan en god ostsås. Jag brukar smälta en klick smör, blanda  med 3-4 msk mjöl och sedan späda med 4-5 dl mjölk (helst röd eller grön) till lagom tjock konsistens.  Krydda med salt, vitpeppar och en gnutta socker. Jag låter den koka fem-tio minuter och blandar sedan i ett par deciliter riven ost.

Ibland tar jag den lata utvägen och köper färdigriven gratäng- eller pizzaost – annars är det bara att riva lite av vilken ostsort du än har hemma. Grevé är en favorit – en av de allra bästa matostarna, tycker jag!

Häll ostsåsen över blomkålen och om du inte vill ha gratängen helt vegetarisk så kan du klippa i lite rökt skinka – ett påläggspaket räcker. Toppa med lite mer riven ost och så in i ugnen. Den är klar när ytan är vackert gyllenbrun. Avnjutes med fördel till en fräsch sallad, gärna på gurka och tomater. Smaklig måltid!

Bönor som i New England

Nu har januarilönen kommit för de flesta och årets fattigaste månad går mot sitt slut. Men varför äta dyrt bara för att man kan? Ibland är den billiga maten så mycket godare.

Bönor är en favorit hos oss – både billigt, gott och drygt. Jag brukar baka bönor som man gör i New England det blir himmelskt gott! Recept finns det lika många som det finns ”matmammor” och just det här receptet har jag fått från min väninna Karen, som bor i Connecticut. Det tar förstås ganska mycket tid i anspråk men maten sköter sig själv, först på spisen och sen i ugnen, så du får massor med tid över till annat!

Lägg 500 g bönor (ett paket) i blöt över natten. Jag brukar oftast ta vita bönor men det går bra med vilka bönor som helst, t ex bruna eller ”svartögda”.

Koka de blötlagda bönorna med lagerblad, en gul lök och några hela kryddnejlikorSalta och peppra och lägg gärna i några kvistar färsk oregano eller timjan om du har (annars går det bra med torkade örter också). Koka bönorna i 1½-2 timmar och låt dem rinna av.

Jag brukar sedan frysa in hälften av de kokta bönorna och baka resten.

Till baked beans på halva satsen kokta bönor behövs en burk krossade tomater, en liten bit rimmat fläsk (200 g) i bitar, 1-2 msk sirap2-3 tsk worcestersås och eventuellt lite extra salt och peppar och örtkryddor.

Lägg bönorna i en stor ugnsfast gryta (gärna av järn). Lägg i det rimmade fläsket och rör om. Tillsätt krossade tomater, sirap, worcestersås och kryddor. Vill du kan du också blanda i en hackad gul lök, det ger ännu mustigare smak.

Ställ grytan ganska långt ner i ugnen på svag värme – 150 grader. Låt bönorna bakas i minst en timme, gärna två, och avnjut dem sedan med en god sallad eller på rostat formbröd eller med det lättbakade, lite söta bröd som du hittar recept på här nedanför. Bönorna passar också utmärkt till äggröra!

 

Lättbakat bröd med bikarbonat

18 dl mjöl av valfri sort – men gärna med större delen vetemjöl (t ex 10 dl vetemjöl och 8 dl graham)
1 msk bikarbonat

2 tsk salt
1 liter filmjölk (valfri sort) eller 5 dl fil och 5 dl naturell yoghurt
3/4 dl lingonsylt
3/4 dl mörk sirap
2 rivna morötter eller motsvarande mängd riven squash

Gör så här: Rör ihop de torra ingredienserna i en stor bunke. Tillsätt filmjölken och rör ner lingonsylt, sirap och de rivna grönsakerna. Blanda alltsammans riktigt ordentligt och häll  i två smorda avlånga brödformar.

Grädda i 175-180 graders ugn i ca en timme. Låt svalna lite i formen innan du stjälper upp dem.

Pastasås på kycklinghjärtan

Äter du inälvsmat? Det gör jag – och med stor njutning dessutom! Det är gott och förhållandevis billigt och kan tillagas på en mängd olika sätt. Häromdagen lagade jag en utsökt pastasås på kycklinghjärtan. Prova du också! Vissa matbutiker saluför dem färska, annars finns de ofta att få tag i i frysdisken.

Pastasås med kycklinghjärtan

400 g kycklinghjärtan
en rejäl klick smör
4 schalottenlökar, finhackade
3 vitlöksklyftor, finhackade
2-3 dl visp- eller matlagningsgrädde
1 hönsbuljongtärning
1-2 msk konjak eller whisky

Gör så här: Om du köpt djupfrysta hjärtan, så tina dem över natten i kyl. Tvätta och torka noga, och fräs i smör i en stor stekpanna med höga kanter på hög värme så de blir lite knapriga.

Häll i löken och vitlöken, och fräs lite till. Häll på konjak och låt denna koka in och dra sedan ner värmen.

Smula ner en buljongtärning och häll på grädde och låt puttra på svag värme under lock i 10-15 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar och servera till nykokt pasta.

 

Husman: Makaronipudding

Jag tillhör den där generationen som växte upp med Teskedsgumman. Och Teskedsgumman, hon lagade världens godaste makaronipudding hon – det tyckte i alla fall hennes käre make, som älskade denna rätt över allt annat. Det gör jag också, och det skadar inte precis att det dessutom är en mycket billig husmansrätt som kan varieras på en mängd olika vis.

Makaronipudding

Makaronipudding är en klassiker bland enkla husmansrätter. Det är både lättlagat och gott, och dessutom kan man laga det på sådant man oftast har hemma i kyl och skafferi! Så här gör jag en makaronipudding för 4:

Koka pasta för 4 personer enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av och lägg i en smord, ugnssäker form. Skala och hacka 1-2 gula lökar och fräs i lite smör eller olja. Ta undan löken och fräs 1 paket bacon eller 1 paket rimmat sidfläsk – alternativt skär en bit falukorv eller 2-3 grillkorvar i mindre bitar och fräs upp dem. Blanda det frästa med pastan i formen. Häll över en äggstanning på 3 ägg, 3 dl mjölk och lite salt och peppar. Eventuellt kan du blanda i 1-2 dl riven ost om du har – annars blir det lika gott utan! Grädda i 200 grader i ungefär 20-30 minuter, tills äggstanningen stelnat och puddingen fått fin färg. Servera med en sallad – och gärna ketchup!

Billiga veckan: Snabba tonfiskpastan

Tonfisk är ofta en räddningsplanka för mig när plånboken är tunn. Men den här pastarätten är inte bara billig utan dessutom jättegod!

Tonfiskpasta

En perfekt vardagsrätt, både billig och god, och dessutom snabblagad. Vill du servera den vid ett festligt tillfälle blir det jättegott att varva pasta och tonfisksås och gratinera i ugn med ett lager ost över! Servera då med en fräsch sallad och ett gott bröd. Till 4 portioner behöver du:

1-2 burkar tonfisk i olja
1 burk krossade tomater
1-2 gula lökar, finhackade
2-3 krossade vitlöksklyftor
1 näve svarta oliver, hackade (kan uteslutas!)
salt, peppar och valfria kryddor såsom chili, örtkryddor av något slag, paprikakrydda… Gärna också en liten skvätt vinäger!

(ev 1 burk sardeller, hackade)

Gör så här: Fräs löken och vitlöken i olja – använder du tonfisk i olja kan du med fördel fräsa löken i den oljan! Tillsätt de krossade tomaterna och låt puttra en stund. Krydda med salt, peppar, lite chili och gärna ett stänk vinäger. Tillsätt tonfisken (om du använder tonfisk i vatten, låt den då rinna av först!) och oliverna och – om du vill – de hackade sardellerna. Låt allt bli genomvarmt i några minuter och servera till rykande het pasta – eller blanda pasta och sås och gratinera i 200 graders ugn tills osten fått fin färg. Du kan också göra en enkel ostsås (blanda 3-4 dl naturell yoghurt med lite riven ost) och varva med lasagneplattor – vips har du en härlig lasagne!

Billiga veckan: Het vegetarisk gulasch

Paprikadoftande gulasch är verkligen en av de allra godaste grytor jag vet – med eller utan kött. Det här är en vegetarisk variant som är både lättlagad, läcker och dessutom billig. Men även den mest inbitne köttätare brukar gilla den här rätten. Dubbla gärna satsen och frys in i portionsförpackningar, det blir en bra räddningsplanka att ta till när kassan är skral och middagsfantasin tryter! Det här behöver du till fyra personer:

3 potatisar
3 paprikor (blanda färger som du vill eller välj den sort som är billigast!)
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
½ dl tomatpuré
1 tsk kummin
2-3 msk paprikapulver (milt eller starkt beroende på vad du föredrar)
1 liter grönsaksbuljong

Salt och ev peppar

Till servering:
Yoghurt eller Creme Fraiche och rikligt med hackad persilja

Gör så här: Dela löken i klyftor och pressa vitlöken och fräs tillsammans i lite olja i en stor gryta. Skala potatisen och skär den i bitar på ca 1½ cm och lägg den i pannan med löken. Skär paprikan i lika stora bitar och fräs tillsammans med lök och potatis.

Pudra över paprikapulvret och rör ner tomatpuré och kummin. Häll över buljongen och låt gulaschen koka under lock på ganska svag värme tills potatisen är helt genomkokt. Smaka av med salt och eventuellt peppar.

Servera med yoghurt eller Creme Fraiche, persilja och ett gott bröd.

Billiga veckan: Boston Baked Beans som i New England

Då och då händer det att plånboken är tunnare än vanligt. Och för vissa är den aldrig särskilt tjock. Ändå är de flesta matprogram i radio och TV, och recepten i mattidningarna, allt som oftast inriktade på mat som kostar. Men bra mat behöver inte kosta så förfärligt mycket. Det går att laga goda och nyttiga middagar även med en stram budget (eller för att man helt enkelt vill spara pengar). Boston Baked Beans, till exempel – en verklig höjdare som tillhör nationalrätterna i den nordamerikanska regionen New England.

Boston Baked Beans

Det här receptet har jag fått av min väninna Karen som bor i en liten stad i Connecticut. Det här är ett verkligt långkok, men å andra sidan sköter sig bönorna alldeles utmärkt på egen hand i ugnen medan du sysslar med annat. 

Lägg 500 g bönor (ett paket) i blöt över natten. Jag brukar oftast ta vita bönor men det går bra med vilka bönor som helst, t ex bruna eller ”svartögda”.

Koka de blötlagda bönorna med lagerblad, en gul lök och några hela kryddnejlikor. Salta och peppra och lägg gärna i några kvistar färsk oregano eller timjan om du har (annars går det bra med torkade örter också). Koka bönorna i 1½-2 timmar och låt dem rinna av. (Jag brukar sedan frysa in hälften av de kokta bönorna och baka resten.)

Till baked beans på halva satsen kokta bönor behövs en burk krossade tomater, en liten bit rimmat fläsk (200 g) i bitar, 1-2 msk sirap, 2-3 tsk worcestershiresås och eventuellt lite extra salt och peppar och örtkryddor. Vill man göra en helt vegetarisk rätt utesluter man fläsket och tillsätter ev 1-2 tsk liquid smoke (röksmak på flaska).

Lägg bönorna i en stor ugnsfast gryta (gärna av järn). Lägg i det rimmade fläsket och rör om. Tillsätt krossade tomater, sirap, worcestersås och kryddor. Vill du kan du också blanda i en hackad gul lök, det ger ännu mustigare smak. Ställ grytan ganska långt ner i ugnen på svag värme – 150 grader. Låt bönorna bakas i minst en timme, gärna två, och avnjut dem sedan med en god sallad eller på rostat formbröd eller på mörkt rågbröd. De passar också utmärkt till äggröra!

Man kan också använda bönorna som ersättning för köttfärsfyllningen i Sloppy Joe’s – en klassisk amerikansk (lite ”slafsig” som namnet antyder) rätt där hamburgerbröd fylls med en ganska söt och såsig köttfärsröra. Fyll hamburgerbröd eller småfrallor med bakade bönor istället, skär ihop en enkel sallad och du har en härlig lunch- eller middagsrätt.

Tips: Fläsket går att ersätta med bacon eller grillkorv i mindre bitar.

Boston Baked Beans är en underbart rustik rätt. (Bild: wikimedia commons)
Boston Baked Beans är en underbart rustik rätt. (Bild: wikimedia commons)

Sill hör inte bara midsommar till…

Har du en eller annan matjesburk kvar efter midsommar? Förtvivla inte! Matjessill hör inte bara midsommar till! Det här är en underbar sillrätt som min mamma brukade göra. Ett liknande recept finns också i en av Anna Bergenströms kokböcker. Där kallas den för Den glada sillen.

Alices lekfulla sill

Receptet är perfekt för två personer, med en kastrull nykokt färskpotatis och knäckebröd till.

1 burk matjessill
1 gul eller röd paprika
1 röd lök
2 dl creme fraiche
2 msk skånsk senap
lite grovmalen svartpeppar

Till garnering

1-2 hårdkokta ägg i klyftor
5 cm zucchini i skivor
5-6 cocktailtomater, gärna i olika färg
dillkvistar

Gör så här: Hacka paprikan och lägg den i botten på ett trevligt fat. Lägg matjesbitarna över. Rör ihop crème fraîche med senap och svartpeppar och bred detta över sillen. Garnera med tunna zucchiniskivor, halverade cocktailtomater, äggklyftor och dillkvistar. Servera med nykokt potatis, knäckebröd och gärna ett ljust öl till, t ex en pale ale eller en lager. DSC_4841

 

Maskrosor – mer än bara ogräs. Koka en härlig marmelad!

Du ser dem omkring dig varenda dag och ofta tänker du nog inte ens på dem som något annat än ogräs. Solgula, förvisso vackra på sitt eget anspråkslösa sätt, men mest av allt ett gissel i blomrabatten och för den som vill ha en golfmässig gräsmatta. Jag talar om den evigt blommande och ständigt lika vitala maskrosen.

Trubaduren Carl-Anton skrev en underbar fras om just maskrosor i sin visa ”Om maskros och tjärdoft”:

Jag lät alla mina maskrosor finnas, fast jag vet att dom kallas ogräs och bör rotas ut. Men det är så skönt att sitta och minnas, små solar i gräset när sommarn är slut…

20130413Loewenzahn_Hockenheim1Så oerhört vackert, och något som för alltid förändrade min syn på dessa solgula sommarblommor! Men visste du att maskrosen inte bara är vacker och frodig utan dessutom är både ätbar och till och med delikat? Maskrosmarmelad är en ren delikatess som dessutom är vackrare än det mesta. Prova själv!

Maskrosmarmelad

5 dl maskrosor (de gula kronbladen)
5 dl vatten
3 dl syltsocker
2 citroner eller lime (eller en av varje)
ev en bit ingefära

Gör så här: Dra loss de gula kronbladen, lägg dem i en rymlig bunke. Skala citrusfrukterna i tunna strimlor – spara skalet och skiva sedan frukten och lägg i maskrosbunken. Koka upp vattnet och häll över maskrosor och citrus och låt stå och dra tills vattnet kallnat.

Sila av och häll vätskan i en syltgryta eller annan rymlig kastrull. Tillsätt citrusskal och socker och låt koka upp. Sjud i ca en kvart och skumma väl. Häll upp på väl rengjorda burkar, låt svalna och förvara kallt. Underbart gott på den rostade mackan eller till kex och ost!

×