Lättlagad sommarmat med max tre ingredienser: Mac and Cheese

Makaroner passar lika bra året om, och själv är jag särskilt förtjust i den amerikanska ”nationalrätten” Mac & Cheese

Mac & Cheese

Det här är en enkel och jättegod variant av den amerikanska klassikern. Receptet blir lagom för 4-6 personer:

1,5  l mjölk
600 g makaroner, helst u-formade
400 g riven cheddarost

Gör så här: Häll mjölken i en stor kastrull och koka upp. Tillsätt makaronerna och dra ner värmen, och rör om flitigt tills de är kokta – det brukar ta omkring 10 minuter. Dra av värmen och tillsätt osten. Rör om tills all ost har smält och makaronerna är jämnt täckta.

Tips! Om du orkar sätta på ugnen, så är det gott gratinera den färdigkokta rätten i en ugnsform på hög värme (ca 250°) i 5-10 minuter.

7 up-kaka – en amerikansk klassiker

7 Up-kaka, har du hört talas om det nån gång? Det hade inte jag heller förrän för några år sedan, men i USA är det en klassiker och i vissa delar av landet en så vanlig kaka att den till och med går att inhandla färdig i butik.

Särskilt mycket 7 Up smakar den egentligen inte – däremot får kakan en fantastisk konsistens eftersom man använder många ägg och dessutom bubblig läsk istället för bakpulver.

Kakan kan serveras med eller utan glasyr, och är himmelskt god till en kopp kaffe eller ett glas iskall mjölk.

7 Up-kaka

Det här receptet har jag fått från en väninna i Texas, och måtten blir därför lite annorlunda än i ”vanliga” recept. Kkp är helt enkelt en förkortning på kaffekopp. Använd en rund form, gärna med hål i mitten, och smörj ordentligt. Du kan förstås använda annan kolsyrad läsk – coca cola-kaka är en variant. 

3 kkp (kaffekoppar) vetemjöl
3 kkp strösocker
1 tsk flytande vaniljextrakt (eller 2 tsk vaniljsocker)
1 kkp 7 Up eller annan läsk med smak av lime och citron, t ex Sprite
5 ägg
1 kkp smält smör (ca 50-75 g)

Glasyr:

1 kkp florsocker
1/4 kkp 7 Up

Gör så här: Smält smöret och låt svalna. Blanda de torra ingredienserna i en stor bunke. Vispa upp äggen i en annan bunke, och vispa tills de är riktigt uppvispade. Häll i äggen och det smälta smöret i mjölblandningen och rör om noga. Häll i läsk och vaniljextrakt och häll smeten i den smorda formen. Låt sedan kakan vila i formen i några minuter. Grädda sedan på nedersta falsen i ca 150-175 grader i drygt en timme.

Låt kakan vila i formen en stund innan du stjälper upp den.

Bästa ”friesen” gör du på avokado

Så är man hemma från USA och i vanlig ordning blev jag förkyld efter flygresan. Det har säkert olika orsaker men givetvis smittar förkylningar lite extra lätt när man befinner sig i en flygkabin i åtta timmar. Nåja, en och annan godsak har jag tagit med mig i alla fall – som dessa avocado fries. Har du provat det någon gång? Det hade inte jag förrän jag kom till Harlem Public (en mysig restaurang i Harlem). Och jag blev fast. Hädanefter är avocado fries en av mina främsta favoriter, och de passar till allt från hamburgaren till biffen eller som förrätt/snacks med en god dipsås.

2 fasta och medelstora avokador, skalade och urkärnade och delade i kilar (av ungefär samma storlek som en apelsinklyfta)
1/2 dl vetemjöl
1/4 tsk salt
2 vispade ägg
drygt 1 1/2 dl panko (asiatiskt ströbröd, knaprigare än vårt vanliga)

Olja till fritering

Gör så här: Värm ugnen till 200°. Värm oljan i en medelstor kastrull – den ska nå ca 4-5 cm upp från botten – tills den får rätt värme för fritering. (Testa med en liten brödbit, om den blir gyllenbrun på 30-60 sekunder har oljan rätt temperatur).

Blanda mjölet med saltet på en flat tallrik. Häll upp ägg och panko i separata skålar. Doppa avokado i mjöl, sedan ägg och sist panko. Lägg upp dem en och en på en bricka eller stor tallrik tills alla är klara.

Fritera 3-4 avokadokilar i taget tills de blir gyllenbruna, det tar mellan 30 och60 sekunder. Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Håll varma i ugnen tills servering. Salta med lite flingsalt innan du serverar.

Hälsning från New York!

Nu är jag i New York, en av mina favoritstäder. Det var ett tag sen jag var här men det mesta är sig likt. Inte minst maten, som jag bara älskar. Dels urvalet förstås – här finns ju exakt ALLT. Dels – och ännu mer – de klassiska rätterna från det amerikanska köket. Att sätta sig på en klassisk New York-diner och beställa in en reubensandwich, med creamsoda eller rootbeer till, är verkligen lycka för mig. Lägg till lökringar eller fries som ”side order” och du har en måltid som du står dig på en hel dag.

På Harlem Public, som ligger på Broadway mitt emellan 148 och 149 gatan serverar dom de godaste fries jag någonsin ätit, både vanliga och av sötpotatis. Och det är sötpotatisfriesen som är allra godast. Passar till allt från burgare till maffiga mackor eller en god köttbit.

För första gången åt jag också avocadofries – sanslöst gott med krispig yta och lent och mjukt inuti. Ska försöka tigga till mig receptet för detta måste ju bara provas även hemma!

Sötpotatisfries som i Harlem

Receptet räcker till ca 4 personer
3 msk olivolja
2-3 nypor flingsalt
1 msk vallmofrö
8 stora sötpotatisar
Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär sötpotatisen i stavar och fördela på en plåt klädd med bakplåtspapper. Ringla över olivolja och strö på flingsalt och vallmofrö.

Baka i mitten av ugnen i 25–30 minuter. Rör om lite när hälften av tiden gått. Dra upp värmen till grilleffekt (eller 250 grader) de sista minuterna och flytta upp plåten högt upp i ugnen.

Sötpotatisfries – här med en grilled cheese. Ljuvligt gott!

Matbloggen åker till New York

De kommande veckorna befinner jag mig i New York, så nu blir det Americana i Matbloggen ett tag. Redan idag bjuder jag på receptet till en av mina favoriträtter i det amerikanska köket: Liver & Onion. Så du som inte gillar inälvsmat kan antingen sluta läsa redan nu – eller faktiskt ge levern en chans…

Liver and Onions

 En ren delikatess, och både billig och lättlagad – kan det bli bättre? Till en stadig middag för fyra behövs:

Ca 1 kilo ungnötslever i bit
4-5 gula lökar
salt, grovmalen svartpeppar

(mjölk till urvattning)

Gör så här: Lägg levern i blöt i mjölk en timme eller två innan du börjar tillaga den. Det är inte alls nödvändigt, men mjölken tar bort den lite beska smak som lever ibland har. Därefter kokar du den på svag värme i fyrtio-femtio minuter.

Låt den svalna något innan du skär den i fina skivor, ca 1-1½ cm tjocka. Vänd leverskivorna i vetemjöl, krydda med salt och rejält med svartpeppar, och stek dem i lite matfett på ganska stark värme. Jag brukar ta lika delar smör och olja, och steka dem fyra-fem minuter på varje sida.

Skala och skiva lökarna. Fräs lökskivorna i lite smör eller olja. Strö lite råsocker över, samt smula ner en buljongtärning, då blir löken härligt mustig och bryter av fint mot den peppriga levern. Späd löken med lite vätska då och då så den blir riktigt mjuk och fin.

Servera med någon form av potatis, kokt eller stekt eller varför inte klyftor? Och bjud gärna cola eller någon annan läsk till maten – ska det vara americana så ska det!

 

Söderns goda brödpudding

Brödpudding är en given dessert till soul foodmiddagen.

Brödpudding på sydstatsvis

En underbart god brödpudding lagar du enkelt med brödkanter, ett paket russin och en gräddig äggstanning. Riv 5-6 skivor vitt bröd i bitar och lägg i en ugnsform. Strö över socker och kanel efter smak, samt ett par nävar russin. Har du rom eller whisky hemma kan du gott stänka över en liten skvätt – då blir det ännu godare.

Gör en äggstanning på 2 ägg och 2 dl gräddmjölk, en pytteliten nypa salt och ett par teskedar vaniljsocker. In i mitten av ugnen på 200 grader tills puddingen får gyllengul färg och äggstanningen har stelnat. Vill du kan du servera med vaniljsås eller halvsmält vaniljglass till.

Smaklig måltid – och trevlig helg!

Ris på soul food-vis och ett härligt potatismos

Ris och potatis har båda sin självklara plats på soul food-buffén, och det går att laga det i många olika varianter. Så här får du ett riktigt gott ris:

Soul food-ris för 4

Det här receptet är lätt att dubbla om ni blir många vid bordet.

Koka 4 portioner ris i grönsaksbuljong och blandar med en burk avrunna bönor av något slag, gärna svarta. Lite salt, peppar och paprikakrydda blir perfekt kryddning.

Potatismos som i amerikanska södern

Potatismos må vara en svensk husmansklassiker men det är också en klassiker på det amerikanska matbordet, inte minst i sydstaterna. Den här varianten påminner faktiskt lite om vår egen klassiker lapskojs! Du behöver:

10-12 stora ekologiska vinterpotatisar
1-2 dl mjölk

1 klick smör
salt, vitpeppar och en knivsudd strösocker
200 g knaperstekt bacon
1-2 dl riven parmesanost

Gör så här: Skala potatisarna och dela dem i mindre bitar. Koka mjuka i lättsaltat vatten. Häll av kokvattnet och mosa potatisarna med mosstöt tills det är helt fritt från potatisbitar. Om du tycker det är tungt går det också bra att använda elvisp. Klicka i smöret och tillsätt mjölken lite i sänder och rör om, eller vispa. Smaka av med salt, peppar och en knivsudd socker, blanda ner det knaperstekta baconet samt den rivna osten. Servera!

Soul Food – för kropp och själ

OLYMPUS DIGITAL CAMERANär jag är i USA och hälsar på vänner missar jag aldrig att äta soul food. Man behöver inte befinna sig i amerikanska södern för att få tag i läcker, vällagad soul food – i New York finns flera bra soul food-restauranger, allra helst i Harlem.

Jag är förtjust i Manna’s, en soul food-kedja som bland annat har en trevlig restaurang alldeles i närheten av den berömda Apollo Theatre i Harlem och varje gång jag besöker New York blir det minst ett besök där. Man behöver inte gå hungrig därifrån, det är ett som är säkert…

Latitia och hennes vänner. De bor i Atlanta men åker gärna till New York någon gång om året. (foto: Bitte Assarmo)
Latitia och hennes vänner. De bor i Atlanta men åker gärna till New York någon gång om året. (foto: Bitte Assarmo)

Mina väninnor i Georgia, vars förfäder var slavar på de vitas plantager, lagar gärna traditionell ”soul food” med kyckling, majs, okra och bönor i huvudrollen.En av dem, Latitia, är hemmafru (vilket inte är helt ovanligt i Atlanta eller för den delen i resten av USA) och hennes mamma brukar skrattande säga att hon tillbringar flera timmar per dag på stormarknaden. Så är det förstås inte, men visst är det hon som står för matlagningen i hemmet. Och vilken mat hon lagar sen…

Soul food är enkelt att laga själv. Billiga råvaror och rolig matlagning – det ska göras med känsla och det blir ju bara så gott! Så denna vecka blir det soul food för hela slanten här på Matbloggen, och jag börjar med Latitias recept på traditionell Macaroni & Cheese och friterade kycklingvingar. Yummy!

Mac & Cheese för 4

Koka 4 portioner makaroner av valfri sort och låt rinna av. Smält 3 msk smör, rör ner ½ dl vetemjöl och späd med 5 dl mjölk eller gräddmjölk, lite i taget. Salta och peppra och så i med 100 g riven ost, gärna cheddar. Vill du ha lite hetta? Tillsätt då lite hackad inlagd jalapeño eller annan chili.  Rör ner makaronerna i såsen och gratinera gärna en stund i ugnen, med ytterligare lite ost över.

Kycklingvingar som i Georgia

1 kg kycklingvingar
1½ dl mjölk
2½ dl vetemjöl
1 tsk salt
svartpeppar
majsolja till fritering

Gör så här: Skölj kycklingbitarna och torka dem torra med hushållspapper. Lägg dem i en form och häll över mjölken. Låt stå i kylen i en kvart eller så.

Blanda mjöl, salt och peppar i en plastpåse. Stänk också gärna i några droppar Lousiana hot sauce eller Tabasco och kanske en gnutta vinäger. Lägg i några kycklingbitar åt gången och skaka om så att alla bitar täcks.

Doppa varje kycklingbit i mjölken från formen och därefter i mjölet igen, då får du en dubbelpanering som hjälper till att göra kycklingen riktigt frasig och god.

Häll olja i en kastrull eller en stor stekpanna – det ska bli några centimeters djup och hetta upp varsamt. När oljan är het lägger du i kycklingbitarna med skinnsidan. Sänk värmen och låt bitarna långsamt bli gyllenbruna. Vänd dem en gång och fortsätt sedan friteringen tills ytan är knaprig – det tar ungefär en halvtimme. Låt kycklingen rinna av på hushållspapper innan du serverar.

Lite av allt som finns att välja mellan på Manna's i Harlem.
Lite av allt som finns att välja mellan på Manna’s i Harlem.

Hemlagat godis till Halloween

halloween-banner-3

Gör ditt eget Halloweengodis – det är ju så roligt och dessutom smakar det mycket godare med hemlagat godis än köpt!

Rocky Road

Rocky Road är ett supergott godis, och så enkelt att göra! Det här receptet kommer från en väninna i Indiana. Kathy är åttabarnsmamma och har nog slängt ihop mer Rocky Road än de flesta… Rocky Road är ju inte bara oumbärligt på Halloweenfesten, utan görs också gärna till garageförsäljningar, skolbasarer och till barnkalaset – och naturligtvis också till jul! Gör gärna dubbel sats för det här går åt på nolltid…

1½ dl kokosflingor, eller kokos i små bitar
250 g marshmallows, gärna rosa och vita blandade
1½ blandade hackade nötter (helst mjukare sorter som valnötter, macadamianötter, pekannötter eller liknande)½-1 dl cocktailbär, grovhackade
400 g blockchoklad (gärna hälften vardera av ljus och mörk)

Gör så här: Sprid ut hälften av den rivna/hackade kokosen på en bakplåt (40×30 cm). Lägg marshmallows över kokosen och lämna lite utrymme till plåtens kanter. Strö så över de hackade nötterna, cocktailbären och resten av kokosen över hela härligheten. Bryt chokladen i bitar och smält den i vattenbad och häll den smälta chokladen över plåten så att kokos, marshmallows, nötter och cocktailbär täcks. Låt plåten stå kallt i några timmar, eller över natten, och stjälp sedan upp kakan på bakplåtspapper. Bryt i ojämna bitar och förvara svalt i burk med tättslutande lock.

Brigadeiros

Brigadeiros är egentligen ett julgodis från Brasilien men min kompis Dani, som kommer från Rio men som bott i USA i många år, gör de här just till Halloween. Det tar sin lilla tid, men är väl värt besväret!

briga1 burk kondenserad mjölk
½ burk vanlig mjölk
1 msk kakao
1 msk margarin
1 äggula

Till garnering:
Strössel

Gör så här: Blanda ingredienserna i en tjockbottnad kastrull och koka på svag värme under ständig omrörning (det bränner lätt vid). Blandningen ska koka tills konsistensen är tjock, det tar omkring en timme. Låt massan svalna i kastrullen tills det går att rulla små bollar av den. Rulla små bollar och rulla dem i strössel och lägg i knäckformar. Förvaras i kyl.

Rice Krispies Treats

Klassiskt amerikanskt godis som smälter i munnen…

75 g smör
1 stor påse marshmallows
5-6 dl rice krispies

(olja eller bakplåtpapper till formen)

Gör så här: Smält smöret i en stor gryta. Häll i marshmallows och värm på svag värme under omrörning till dessa smält och blivit till en fluffig kräm. Häll i rice krispies och rör om och häll alltsammans i en oljad form/långpanna ca 30×20 cm. Låt kallna i kyl och skär eller bryt sedan i lagom stora bitar eller ”bars”.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Halloween på amerikanska, med kryddig kyckling, lökringar och pumpapaj

Få kan fira Halloween som amerikanerna. Godis, snacks, läcker buffémat och härlig pumpapaj… Laga amerikanskt du också!

Kryddiga kycklingvingar med tillbehör

Kryddiga kycklingvingar passar bra på en Halloweenfest. Bjuder man in barn kan man ju kalla dem för fladdermusvingar istället – det brukar bli populärt. Tänk då på att göra lite mindre hetta på barnens vingar. Hur som helst är de här riktigt, riktigt läckra och de passar utmärkt antingen på en buffé eller tillsammans med kryddiga potatisklyftor och en god ädelostdip.

Koka 1 kg kycklingvingar i lättsaltat vatten eller buljong i en kvart-tjugo minuter eller tills de är så gott som klara. Ta upp dem och låt dem rinna av i ett durkslag.

Smält en klick smör eller lite olja (eller lite av varje) i en stor stekpanna eller vid stekgryta. Tillsätt ett par teskedar vinäger av något slag, samt några generösa stänk tabasco eller Louisiana hot sauce (jag brukar ta den sistnämnda, den är mycket billigare och ändå precis lika god!). Lägg i kycklingvingarna och bryn dem så de får färg runt om. Peppra och salta. Låt dem sedan puttra under lock i en kvart eller så och servera dem varma till buffé eller som middag till potatisklyftor, sallad och ädelostdip.

Potatisklyftorna gör du enkelt själv genom att tvätta några stora potatisar (2-3 per person brukar bli bra) och skära dem i klyftor – kanske sex klyftor per potatis om de är stora, annars fyra klyftor. Koka klyftorna några minuter, häll av vattnet och lägg potatisen i en ugnsfast form. Krydda med salt, peppar, paprikapulver och gärna lite sesamfrön och ugnsbaka dem i 200 grader ca en halvtimme tills de blir mjuka inuti och knapriga utanpå.

En god ädelostdip gör du enkelt genom att mosa en Kvibille ädelost av valfri sort, blanda i Kesella (½- 1 burk beroende på hur mycket ostsmak du vill ha), salt, peppar, en krossad vitlöksklyfta och ett stänk vinäger.

Friterade lökringar

OLYMPUS DIGITAL CAMERAKlassiskt amerikanskt tillbehör och sååå gott… Det är visserligen ett litet bestyr att ordna till en laddning frasiga, friterade lökringar och tid tar det. Men det är underbart gott, och väl värt besväret. Passar perfekt som snacks eller tilltugg, eller som tillbehör, t ex till de goda kycklingvingarna.

Som tillbehör till fyra-sex personer behöver du 4 stora gula lökar. Skala och skiva i ca ½ cm tjocka skivor, ta bort det innersta av löken så att det blir fina ringar.

Laga en frityrsmet på 2 dl vetemjöl och ½-1 tsk salt. Rör samman de torra ingredienserna och tillsätt sedan 1 ägg samt 1½ dl öl eller mineralvatten. Låt svälla i en kvart-tjugo minuter.

Till friteringen behöver du generöst med matolja av smakneutralt slag.

Doppa lökringarna i frityrsmeten fritera ringarna i 4-5 minuter i oljan – se till att du har medelstark värme och ha också ett lock till hands ifall oljan skulle ta eld! Fritera några få lökringar i taget och lägg att rinna av på hushållspapper. Håll dem varma fram till servering!

Pumpapaj

Klart man ska ha amerikansk pumpapaj till efterrätt när det är Halloween! Det finns hur många varianter som helst – här är två av dem. Degen är densamma till båda och det är i stort sett bara smaksättningen som skiljer dem åt – men de är lika goda!

Deg:
3 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk socker
ca 1-2 msk iskallt vatten

Fyllning:
4 dl kokt och mixat pumpakött
3 ägg
2 tsk ingefära
3 tsk kanel
2 dl farinsocker eller råsocker
1/2 tsk salt
1 ½ dl gräddmjölk (hälften av varje)

eller:

4 dl kokt och mixat pumpakött
3 ägg
2 tsk vaniljsocker (eller 1 tsk vaniljarom)
2 msk kakao
2 dl strösocker eller råsocker
1/2 tsk salt
1 ½ dl gräddmjölk (hälften av varje)

Gör så här: Gör pajdegen på vanligt sätt och tryck ut i en pajform. Låt stå kallt en stund och nagga den med en gaffel innan du förgräddar den i ugnen i ca 10 minuter på 200 grader.

Ta ut pajskalet och sänk värmen till 175 grader. Vispa ihop pumpapurén med äggen till en slät smet och blanda sedan i gräddmjölk, salt och valfri smaksättning. Häll smeten i pajskalet och grädda i mitten av ugnen 40-45 min, eller tills ytan stannat. Servera ljummen med vaniljglass, vispad grädde eller vaniljsås.

halloween-banner-72px-1024x286

×