Matbloggen önskar god jul

Nu tar Matbloggen jullov. Men i mellandagarna återkommer jag med tips på en god och prisvärd nyårsmeny. Vi ses då!

God jul!

God jul i hela världen

… ja nästan i alla fall. Även om inte alla firar jul så firas jul i alla fall av  väldigt många människor världen över. Men nu handlar det inte om själva julfirandet – utan om hur man säger God jul på olika språk. Här är en lista som är perfekt för dig som vill kunna säga God jul till hela världen så här dan före dopparedan…

Afrikaans: Gesëende Kersfees 
African/ Eritrean/ Tigrinja: Rehus-Beal-Ledeats
Albanska:Gezur Krislinjden
Arabiska: Milad Majid
Argentina (spanska): Feliz Navidad
Armenska: Shenoraavor Nor Dari yev Pari Gaghand
Azeri: Tezze Iliniz Yahsi Olsun

Bahasa Malaysia: Selamat Hari Natal
Baskiska: Zorionak eta Urte Berri On!
Bengali: Shuvo Naba Barsha 
Brasilien (portugisiska: Boas Festas e Feliz Ano Novo
Bretagnska: Nedeleg laouen na bloavezh mat
Bulgariska: Tchestita Koleda; Tchestito Rojdestvo Hristovo

Chile (spanska): Feliz Navidad
Choctaw: Yukpa, Nitak Hollo Chito
Colombia (spanska): Feliz Navidad y Próspero Año Nuevo 
Corsian: Pace e salute
Crazanian: Rot Yikji Dol La Roo
Cree: Mitho Makosi Kesikansi

Danska Glædelig Jul

Engelska: Merry Christmas
Eskimo: (inupik) Jutdlime pivdluarit ukiortame pivdluaritlo!
Esperanniskaonian: Ruumsaid juulup|hi

Föröiska: Gledhilig jol og eydnurikt nyggjar!
Farsi: Cristmas-e-shoma mobarak bashad

Filipinska: Maligayan Pasko!
Finska: Hyvaa joulua
Flamländska: Zalig Kerstfeest en Gelukkig nieuw jaar
Franska: Joyeux Noel
Frisiska: Noflike Krystdagen en in protte Lok en Seine yn it Nije Jier!

Galiciska: Bo Nada
Gäliska: Nollaig chridheil agus Bliadhna mhath ùr! German: Froehliche Weihnachten
Grekiska: Kala Christouyenna!

christmascandycaneHawaiianska: Mele Kalikimaka
Hebreiska: Mo’adim Lesimkha. Chena tova
Hindi: Shub Naya Baras
Hausa: Barka da Kirsimatikuma Barka da Sabuwar Shekara!
Hawaiianska: Mele Kalikimaka ame Hauoli Makahiki Hou!

Isländska: Gledileg Jol
Indonesiska: Selamat Hari Natal
Iraqi: Idah Saidan Wa Sanah Jadidah
Iriska: Nollaig Shona Dhuit, or Nodlaig mhaith chugnat
Italienska: Buone Feste Natalizie

Japanska: Shinnen omedeto. Kurisumasu Omedeto

Katalanska: Bon Nadal i un Bon Any Nou!

Kinesiska: (Kantonesiska) Gun Tso Sun Tan’Gung Haw Sun
Kinesiska: (Mandarin) Kung His Hsin Nien bing Chu Shen Tan 
Koreanska: Sung Tan Chuk Ha

Kroatiska: Sretan Bozic

Latin: Natale hilare et Annum Faustum!
Lettiska: Prieci’gus Ziemsve’tkus un Laimi’gu Jauno Gadu!
Lausitzian: Wjesole hody a strowe nowe leto 
Litauiska: Linksmu Kaledu

Makedonska: Sreken Bozhik
Maltesiska: IL-Milied It-tajjeb
Manx: Nollick ghennal as blein vie noa
Maori: Meri Kirihimete
Marathi: Shub Naya Varsh

Navajo: Merry Keshmish

Nederländska: Vrolijk Kerstfeest en een Gelukkig Nieuwjaar! or Zalig Kerstfeast
Norska: God Jul eller Gledelig Jul

Occitanska: Pulit nadal e bona annado

Papua Nya Guinea: Bikpela hamamas blong dispela Krismas na Nupela yia i go long yu
Peru (spanska): Feliz Navidad y un Venturoso Año Nuevo
Plattyska: Heughliche Winachten un ‘n moi Nijaar
Polska: Wesolych Swiat Bozego Narodzenia or Boze Narodzenie
Portugisiska: Feliz Natal
Pushto: Christmas Aao Ne-way Kaal Mo Mobarak Sha

Romanche: : Legreivlas fiastas da Nadal e bien niev onn!
Rumänska: Sarbatori vesele
Ryska: Pozdrevlyayu s prazdnikom Rozhdestva is Novim Godom

Samiska: Buorrit Juovllat
Samoanska: La Maunia Le Kilisimasi Ma Le Tausaga Fou
Sardiska: Bonu nadale e prosperu annu nou
Skotsk gäliska: Nollaig chridheil huibh
Serbo-kroatiska : Sretam Bozic. Vesela Nova Godina
Serbiska: Hristos se rodi. 
Singalesiska: Subha nath thalak Vewa 
Spaniska: Feliz Navidad

Tagalog: Maligayamg Pasko. Masaganang Bagong Taon
Tami: Nathar Puthu Varuda Valthukkal

Tjeckiska: Prejeme Vam Vesele Vanoce a stastny Novy Rok
Trukeese: (Micronesian) Neekiriisimas annim oo iyer seefe feyiyeech! 
Thailändska: Sawadee Pee Mai
Turkiska: Noeliniz Ve Yeni Yiliniz Kutlu Olsun

Ukrainska: Srozhdestvom Kristovym

Ungerska: Kellemes Karacsonyi unnepeket
Urdu: Naya Saal Mubarak Ho

Vietnamesiska: Chung Mung Giang Sinh
Walesiska: Nadolig Llawen

Yoruba: E ku odun, e ku iye’dun!

Tips på julmat – och julstämning – i sista minuten

Ibland hinner man helt enkelt inte med allt det där man hade tänkt sig innan julen plötsligt knackar på. Tiden räcker inte till – kanske inte energin heller. Men det går att skapa julstämning även i sista minuten – och det går att fixa julmaten även om man är ute i sista minuten. Här är några sista minuten-tips så här i elfte timmen…

Fixa julstämningen på nolltid

Har du inte hunnit städa? Inte hunnit plocka fram alla tomtar eller hängt upp allt glitter? Lugn i stormen – det finns knep att ta till för att höja julstämningen även om ens hem inte är i perfekt ordning!

Om du inte hunnit städa som du tänkt, så kan du enkelt fuskstäda genom att stryka lite såpa på elementen. Värmen lösgör den fräscha doften av såpa och hemmet doftar precis så rent som om du hade skurat överallt!

Doften av jul får du om du fyller en liten kastrull med vatten och glöggkryddor och ställer på spisen. Sätt värmen på sparlåga och snart sprids en underbar juldoft i hela huset.

Ta alla strumpor och annat smått och gott som du inte hunnit plocka undan och lägg i en påse. In med kassen i en garderob – tvätta kan du göra efter jul.

Om du inte hunnit julpynta så mycket så är värmeljusen räddningen. Tänd massor med ljus i lyktor och glas, eller på fat, och placera på öppna ytor. Det skapar fin stämning. Har du en adventsljusstake över? Placera den i bokhyllan eller på en byrå eller var du nu har extra plats – lika vackert som i fönstret!

Har du inte hunnit införskaffa vare sig amaryllis eller julstjärna? Plocka blommor ute istället! I naturen – eller på gården utanför hyreshuset för den delen – hittar du massor med vackra ”snittblommor”, såsom kottar, kvistar och stenar. Placera vackert i en skål, kanske tillsammans med en kanelstång eller två, och krusa lite presentsnöre över och du har en vacker julprydnad på nolltid!

Saknar du en vacker servis? Har du inte tillräckligt med finglas? Spelar ingen roll – det blir jättefint att duka med udda tallrikar och bestick och glas.

Och den snabba julmaten…

Julens köttbullar gör du med färdigköpta. Köp en sort du tycker om, stek i smör och krydda med kryddpeppar. Jättegott!

Ägghalvor tar ingen tid alls att göra. Hårdkoka ägg, låt kallna, skala och dela i halvor. Gröp ur gulorna och blanda dem med lite kaviar och majonnäs och fyll äggen med detta. En dillkvist som dekoration ger anrättningen ett festligare utseende.

Julsillen köper du färdig i butik – det finns mängder med sorter att välja på. Lägg upp på ett snyggt serveringsfat och garnera med valfri topping; rödlök, apelsinskal, dill, persilja… Vad du vill!

Prinskorv är snabbmat i sig. Har du tid så snitta ändarna, för det blir fint, men det går lika bra att bara smörsteka de små knubbiga korvarna precis som de är.

Vegoalternativ finns i frys- och kyldiskarna – ”köttbullar”, olika slags korvar, även filéer av olika slag. Går mycket snabbt att steka upp!

Brysselkål är billigt och gott och går snabbt att koka. Om du vill kan du blanda den avrunna kokta brysselkålen med apelsinklyftor och/eller granatäppelkärnor för ett extra snyggt utseende!

Den färdigköpta leverpastejen kan du piffa upp genom att skiva den i ganska tjocka skivor, lägg upp på ett fat och garnera med små cornichoner eller varför inte mandarinklyftor på burk?

Julskinkan köper du färdigkokt och griljerar i ugnen. Blanda 1 äggula, 4 msk senap av valfri sort, 1 msk strösocker och 1 dl ströbröd och bred över skinkan och in i ugnen på 225° tills skinkan fått vacker färg. Klart!

Grönkål finns att köpa färdig numera och den är inte alls dum! Den konserverade rödkålen kan du pigga upp genom att tillrätta lite rivet äpple när du värmer den.

Pepparkakor vill man inte vara utan. Men har du inte hunnit baka egna så köp färdiga – det finns många sorter och ”julsmak” är det på alla! Köp hem en tub grönmögelost också, så har du en härlig kombo!

Snabbaste desserten blir en burk fruktcocktail som du vispar grädde till – eller en rulle med risgrynsgröt, som blir en bra stomme för ris à la Malta. Bara att tillsätta lite vispad grädde och en sk vaniljsocker till gröten och vips är det klart!

Frukt och nötter är förstås alltid bra att ta till – dessa kan också ersätta desserten helt och hållet.

Har du fler tips på sista minuten-jul? Kommentera gärna!

Glöggmingel med salta och söta tilltugg

Visst är detta en härlig tid, med alla trivsamma förberedelser inför julen – och alla glöggpartyn som går av stapeln. Ordna ett mysigt glöggmingel, bjud på ett par – tre sorters glögg med lite tilltugg och du och dina gäster får en garanterat trevlig kväll!

Ibland är det roligt att göra sin egen glögg. Inte är det svårt heller, och nog känns det lite extra festligt att servera hemlagad glögg till pepparkakorna…

Vill du laga en alkoholbaserad glögg kan du göra så här: Blanda en halv flaska rött vin av god kvalitet, gärna spanskt, med en kanelstång, en vaniljstång, pomeransskalen bit ingefära (ca 3 cm lång) , 5 kryddnejlikor och 6-8 kardemummakärnor i en gryta. Tillsätt 3 msk strösocker och värm försiktigt utan att koka. Tillsätt ½-1 dl konjak eller okryddat brännvin och servera med mandel och russin. Satsen räcker till 7-8 glas.

Till den alkoholfria glöggen kan du antingen använda ett alkoholfritt rödvin eller svartvinbärsdryck som bas. Jag föredrar det alkoholfria vinet, med vinbärsdryck riskerar man alltid att glöggen smakar lite för mycket saft. Till 7-8 glas behöver du ½ liter alkoholfritt rödvin. Häll i en gryta och tillsätt samma kryddor och sockermängd som i det förra receptet. Servera på samma sätt.

Vad bjuder man då till glöggen? Pepparkakor är en klassiker – gärna med ädelost till – liksom russin och mandel. Här är några fler tips:

Mina godaste oststänger

Blanda 3 dl vetemjöl1oo g smör2 dl riven ost av valfri sort och 1-2 msk iskallt vatten. Låt degen vila någon timme i kyl och kavla sedan ut den på mjölat bakbord. Skär remsor, ca 10 cm långa och 2 cm breda, och pensla med ägg. Strö över lite mer riven ost och grädda i mitten av ugnen i 200 grader till dess oststängerna fått fin färg.

Salta mandlar

Lägg innehållet i en påse mandlar (ca 200 g) i kallt vatten över natten. Skölj sedan mandlarna, lägg dem i en skål och tillsätt 1/2 – 1 msk havssalt. Rör om och lägg på en plåt och ställ in i ugnen på låg värme – ca 100-125° tills de är torra. Skaka om plåten då och då. Ta ut och låt svalna och servera!

Tips: Gör likadant med andra typer av nötter.

Baconlindade dadlar

En riktig klassiker – ljuvligt god på grund av den fina balansen mellan sältan och sötman!

1 pkt dadlar
sötmandel – lika många som dadlarna
1 paket bacon

Gör så här: Värm ugnen till 200°. Skålla och skala mandlarna. Fyll varje dadel med en mandel. Dela baconpaketet på mitten, så att baconskivorna halveras, och linda en skiva runt varje dadel. Stick en tandpetare i varje och grädda i mitten av ugnen tills baconet blir lite knaprigt. Servera ljumma.

Mandarinkaka

Det här är en enkel och lättbakad sockerkaka med smak av mandarin. Den som vill byter ut mandariner mot apelsin. 

75 g smör
1 dl saft från mandarin
2 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

råsocker och mandarinskivor till formen

Gör så här: Smörj en sockerkaksform på ca 1½ l. Strö råsocker i botten och täck med mandarinskivor i ett vackert mönster.

Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret och tillsätt mandarinsaften. Låt blandningen koka upp och häll den kokande ner i äggsmeten.

Blanda vetemjöl med bakpulver och rör ner i smeten. Häll i formen och grädda på nedersta falsen i 175 graders ugnsvärme.

Trevlig glöggfest!

Baka till advent: Saffranscupcakes och amerikanska julkakor

Saffranscupcakes

Dessa cupcakes är härligt juliga! Vill du kan du förstås servera dem som muffins istället – uteslut då bara frostingen.  

2 ägg
2 dl strösocker (eller 1 dl vardera av strösocker och råsocker)
75 g smör
1 dl vatten
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 kuvert saffran (½ g)
1 msk konjak eller mörk rom (kan uteslutas)

Gör så här: Värm ugnen till 200-225 grader. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Smält smöret och tillsätt vattnet. Låt smörblandningen få ett uppkok och häll den kokande blandningen i äggsmeten. Rör om.

Blanda mjöl och bakpulver och rör ner detta i smeten. Häll i muffinsformar och grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna under bakduk.

Frosting

200 g färskost
50 g rumsvarmt smör
2 dl florsocker
(ev 2 tsk vaniljsocker eller skalet av 1 riven citron som smaksättning)
Valfritt strössel till garnering

Gör så här: Rör samman färskost, smör och florsocker och eventuell smaktillsats – eller vispa med elvisp. Bred eller spritsa på muffinsarna och garnera med valfritt strössel. Förvara svalt fram till servering.

Tips! Om du vill frysa dem, gör det då utan frosting!

Amerikanska julkakor

Lika mycket som jag älskar de klassiska svenska julkakorna älskar jag amerikanska julkakor. Särskilt den här sorten, som min väninna Kathy från Indiana brukar baka.  

1 dl strösocker
1 msk smör
½ dl vispgrädde
3/4 dl vit sirap
1 äggvita
1 krm hjorthornssalt
3½ dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker

Gör så här: Blanda socker, smör, vatten, grädde och vit sirap i en kastrull och koka upp. Rör tills sockret har löst sig. Tag av från plattan och låt svalna.

Rör försiktigt i äggvitan i sockerblandningen. Rör ihop hjorthornssalt, mjöl och vaniljsocker i en skål och tillsätt detta. Arbeta ihop till en smidig deg som får stå svalt över natten (eller i 10-12 timmar).

Knåda degen smidig och kavla ut den direkt på smord plåt eller på bakbordet. Ta ut kakor med pepparkaksformar.

Grädda i 175 grader i 3 till 4 minuter. Tag genast loss från plåten och låt svalna där eller på galler.

Baka till advent: Bruna bröd och engelsk fruktkaka

Vi närmar oss adventstiden, och snart är det dags att tända det första ljuset. Jag älskar verkligen den där första adventssöndagen – få dagar under resten av året känns så högtidliga för mig. När jag växte upp var det också den dagen man först fick beskåda butikernas julskyltning så på förmiddagen, när vi tänt det första ljuset och druckit adventskaffe med mammas goda hembakade kaffebröd till, så gav vi oss iväg till stan och njöt av de vackert pyntade julfönstren.

Den där traditionen med julskyltningen är så stark hos mig att jag än idag inte kan förlika mig med julsaker och adventspynt innan 1 advent. Jag undviker helst allt vad centrum och innerstad heter – i alla fall butiksstråken – för att slippa se julskyltningen i förväg.

Vad jag däremot gärna gör så här veckan innan 1 advent är att baka lite till helgen. Adventsbaket är trevligt och mysigt och sprider väldoft i hus och hem – och trevnad i hjärtat. Här är ett par av mina favoritkakor, som gärna får ligga på kaffefatet på söndag!

Bruna bröd

I dessa supergoda småkakor samsas kanelen med mald mandel och ger en härlig smak. Receptet kommer från en gammal kokbok som min mamma använde när hon gick i hushållsskola under det sena 1940-talet. Har du matberedare – använd den så blir det ännu enklare att baka dessa underbara kakor. Det här behöver du:

200 g smör
200 g strösocker (ca 2½ dl)
1 ägg
1 msk kanel
15 skållade och malda sötmandlar
2 tsk bakpulver
350 g vetemjöl (ca 5-6 dl – prova dig fram!)

Uppvispat ägg och hackad sötmandel till pensling

Gör så här: Låt smöret blir rumsvarmt och rör ihop det med socker, mjöl och bakpulver. Tillsätt kanelen och den malda mandeln samt ägget. Rulla ut degen i längder – de ska vara ca 2 cm tjocka. Lägg dem inte för tätt för de flyter ut lite under gräddningen.

Pensla med ägg, strö över hackad mandel och grädda mitt i ugnen i 200-225 grader tills de får fin färg (ca 10-15 minuter). Låt dem vila på plåt ett par minuter innan du skär dem i längder på snedden. Förvara i kakburk med tättslutande lock, eller frys in dem.

Engelsk fruktkaka

God fortsättning – och glad Trettonhelg

Nu har det nya året anlänt och med det allt ljusare kvällar och dessutom en frisk kyla. Inte dumt! Men julen är inte helt slut ännu. Nu stundar Trettonhelgen, en tid för god mat och festlig samvaro med familj och vänner eller kanske goda grannar. Varför inte fresta med en härlig laxpasta och en mäktig chokladtårta som dessert…

Camillas laxpasta

Det här underbara receptet fick jag av min goda vän Camilla för flera år sen, och sen dess serverar jag den ofta vid festliga tillfällen. Den tar ingen tid alls att göra men smakar som om man lagt ner all tid i världen! Perfekt bjudrätt! Receptet är avsett för 4-6 portioner:

spaghetti-507764_1920400 g rökt lax
2 purjolökar eller rödlökar
4-6 tomater
3-4 krossade vitlöksklyftor
En klick smör eller motsvarande matolja

4-5 dl Creme Fraiche

Salt och peppar

Till servering: pasta av valfri sort (Camillas favorit är spagetti men det funkar lika bra med pennor, fjärilar eller någon annan god sort!)

Gör så här: Skär laxen i strimlor eller små bitar. Fräs den i matfettet tillsammans med finhackad purjo eller rödlök, och grovhackade tomater, tills löken blivit mjuk.  Tillsätt krossad vitlök och häll i creme fraiche. Låt puttra en stund och smaka av med salt och peppar. Servera till rykande het pasta. Underbart gott!

Husets godaste chokladtårta

Den här tårtan rent ljuvlig. Den är nästan som konfekt, och trots att den är mycket tunn räcker den till många eftersom den är så mäktig och underbart ”chokladig”; 12-15 små goda bitar får man ut av så passa på att baka den när du får besök av chokladgalna fikagäster!

Till tårtbotten:

300 g mandelmassa
3 ägg
1 dl hackade valnötter
100 choklad av god kvalitet (mörk eller ljus är en smaksak)

Till garnering:

100 g choklad
hackade nötter, strössel, syltade apelsinskal, färsk frukt, kokos eller vad du gillar bäst…

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Klipp ett bakplåtspapper så att det passar i en rund kakform (ca 1½l). Pensla kanten med smör.

Rov mandelmassan grovt ner i en skål och blanda med äggen och valnötterna. Smält chokladen i vattenbad och låt den svalna en aning innan du rör ner den i mandelmassesmeten.

Häll smeten i kakformen och grädda i ca 30 minuter i mitten av ugnen.

Vänd upp kakan och låt den svalna. Smält chokladen till glasyren och bred den över kakan. Garnera med valfria dekorationer och servera som den är eller med vispad grädde eller vaniljglass.

Tips! Prova att baka tårtan med vit choklad – det är också jättegott!ice-cream-1613798_1920

Gott slut och gott nytt 2017

fireworks-1818777_1280Nu drar 2016 mot sitt slut, och jag ser ut över en grön decembereftermiddag. Det är något visst med denna dag, det har jag alltid tyckt, för visst är det löftesrikt att ett nytt år är på väg och att dagarna börjar bli längre!

En festlig middag vill man gärna ha på nyårsafton. Här är mitt förslag på en lättlagad och inte alltför dyr nyårsmiddag, som ändå blir både läcker och festlig. Recepten är anpassade för 4 personer.

Bruschetta

Finhacka 4 tomater och blanda med 2 pressade vitlöksklyftor och en halv kruka färsk basilika. Tillsätt en nypa salt och en matsked olja (helst olivolja). Fördela tomatblandningen på rostat eller ugnsgrillat lantbröd.

2017

Helstekt fläskfilé

600 g fläskfilé
salt och vitpeppar
smör att bryna köttet i

Gör så här: Putsa köttet fritt från hinnor och synligt fett. Krydda runt om med salt och vitpeppar. Hetta sedan upp en stekpanna och bryn köttet runt om i smör så att det får färg. Lyft över köttet till ett ugnsfast fat och sätt in mitt i ugnen på 200 grader. Det tar ungefär 20-30 minuter. Vira in den i ugnsfolie medan du gör potatisen.

2017

Matmammans potatisgratäng

10 stora potatisar
lite smör till formen
1 tsk salt
2 dl grädde
2 dl mjölk
salt och peppar (gärna svartpeppar)

(ev 2 vitlöksklyftor)

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader och skala potatisen och skiva den tunt, ca 3 mm tjocka skivor, gärna i matberedare. Lägg potatisen i smord form. Koka sedan upp mjölk, grädde och salt och peppar och häll den heta blandningen över potatisskivorna. Grädda i ca 40-45 minuter och täck med ugnsfolie om gratängen blir för mörk på ytan.

Servera fläskfilén och gratängen med kokt sparris eller en fräsch grönsallad.

2017

2016-12-25-21-47-56Desserten gör du busenkelt genom att kärna ur och klyfta äpplen (1 per person), steka med kanel och lite socker och sedan servera med glass och kanske vispad grädde. Enkelt, snabbt och jättegott!

Jag önskar er alla ett riktigt gott nytt år och på återseende 2017!

Julens godaste kaffe smaksätter du själv

Gillar du kaffe? Och tycker du, liksom jag, att julens kaffestunder tillhör de verkliga högtidsstunderna? Passa då på att smaksätta ditt kaffe för extra ”julig” känsla!

Kardemummakaffe

Blanda 1/2 – 1 tsk nystött kardemumma i kaffet innan du brygger eller kokar. Dricker du snabbkaffe? I så fall funkar det utmärkt att stänka i lite kardemumma innan du häller på vattnet.

cinnamon-stick-514243_1920Kanelkaffe

Gör som med kardemummakaffet ovan – eller, om du kokar kaffet, lägg ner en kanelstång i kaffepannan. Jättegott!

Tips: Blanda alla julens kryddor för ett härligt pepparkakskaffe: till 4 koppar blir det lagom med 1 tsk kardemumma, 1 tsk kanel. 1/2 tsk ingefära och 2 kryddmått malda nejlikor.

Kaffe med hasselnötsmassa

Detta är en supergod kaffevariant, som blir ännu godare om du dessutom tillsätter skummad mjölk… Till 4 personer behöver du:

4 msk hasselnötsmassa
8 dl nybryggt kaffe
(2 dl mjölk)

Gör så här: Fördela hasselnötsmassan i fyra koppar. Slå på nybryggt, hett kaffe och rör om. Värm upp mjölken, vispa upp den och fördela i kopparna. Servera direkt.

Apelsinkaffeoranges-1905735_1920

Detta kaffe görs lättast i en pressokanna, eller om du kokar kaffet, men det går också bra att smaksätta nybryggt kaffe eller snabbkaffe med finrivet apelsinskal. Se till att inte få med något av det vita på skalet, då kan kaffet bli beskt. Receptet är anpassat för 4 personer:

finrivet skal av 1 apelsin, gärna ekologisk
8 kaffemått presso- eller bryggkaffe
8 dl kokhett vatten

ev mjölk eller kaffegrädde

Gör så här: Mät upp kaffe i en pressobryggare och tillsätt apelsinskalet. Häll det heta vattnet över, rör om och låt dra 5-10 minuter. Pressa igenom kaffet och häll upp i koppar. Den som vill tar mjölk eller grädde i.

Alla de här kaffevarianterna gör sig utmärkt ihop med julens goda kakor… coffee-with-biscuits-1810101_1920

×