Höstmiddag i skenet av levande ljus…

Visst är hösten en härlig tid! Jag älskar de mörka kvällarna, den krispiga luften och den härliga känslan när man tänder mysljus på kvällen.

Goda middagar hör också hösten till. Gärna långkok och gärna med heta smaker och dofter, som den här underbart goda kycklingen…

Pulled chicken

Servera köttet till tacos, eller i wraps eller som det är med en härlig sallad till – eller varför inte i hamburgerbröd? Endast fantasin sätter gränserna. Rätten ska förberedas dagen innan, så att smakerna verkligen sätter sig – en perfekt rätt att förbereda på fredagskvällen och sen tillaga på lördagen. Till 4-5 portioner behövs:

500 g kycklingfile
1 påse tacokrydda
1 msk torkade örter, t ex timjan
1 msk paprikapulver
1 tsk spiskummin
salt och svartpeppar
1 msk farinsocker (strösocker går också bra men farinet ger en lite mustigare karaktär)
2 dl coca cola (den sockrade varianten)
2 dl porter eller annan mörk öl
4 vitlöksklyftor, skalade men hela

Gör så här: Gnid in kycklingfileerna med tacokrydda, örter, paprikapulver, spiskummin, salt, peppar och farin. Enklast är att lägga fileerna i en tjock plastpåse, hälla i kryddorna och sen försluta påsen och klämma och vända och vrida så att kryddorna fördelas jämnt. Förvara i kylen över natten.

Dagen efter: Lägg kycklingen i en smord ugnsform och häll över coca cola och porter. Tillsätt vitlöken och sätt in härligheten i ugnen på 150 grader. Låt kycklingen stå i minst två-tre timmar – ta ut den då och då och ös den – och om den blir för mörk så lägg lite ugnsfolie över.

Du kan också tillaga den i en slow cooker. Då lägger du kycklingen i grytan, och gör likadant. Tillaga på lägsta nivå i 5 timmar eller på högsta i 3. Ta sedan upp kycklingen och dra isär fileerna med en gaffel. Lägg tillbaka i grytan och tillaga ytterligare en stund, 1-2 timmar på lägsta och 1 timme på högsta. 

 

×