Fira ett glittrande gott nyår…

Nyårsafton närmar sig – denna härliga dag då vi säger adjö till det gamla året och välkomnar det nya. Vi dukar upp till fest med nära och kära – eller bara för oss själva i all enkelhet – men festligt och sprakande vill vi ha det, och det kan det bli med enkla medel. Här är förslag på en nyårsmeny som passar de flesta smaker och plånböcker samt tips på dukning som inte kostar särskilt mycket av vare sig tid eller pengar! Menyn är dessutom vegetarisk, och kan enkelt bli helt vegansk om du byter ut gräddfil och grädde mot veganska alternativ.

Nyårsmeny

Förrätt:

Potatiskaka med gräddfil, tångkaviar och hackad lök

Varmrätt:

Ananasgratinerade quornfileer med ris eller bulgur

Dessert:

Stekt äppelrasp med kanelyoghurt

Att dricka till:

Mineralvatten, isvatten med citron eller valfritt vin

Gör så här: Potatiskakan gör du enkelt genom att riva potatis (en per person om de är normalstora) och grädda lagom stora ”kakor” i lite smör i medelvarm stekpanna. Servera med en klick gräddfil, lite finhackad lök, vanlig gul eller rödlök, samt en klick tångkaviar.

Räkna med 2 quornfiléer per person, samt ett par ananasringar. Fräs filéerna i panna tills de fått vacker färg. Lägg sedan upp dem i en ugnsfast form och lägg över avrunna ananasskivor. Vispa grädde (3 dl till fyra personer) och blanda med chilisås av Heinz-typ och ett par teskedar vetemjöl. Bred blandningen över köttet och ananasen och gratinera i 225 grader i ca 15-20 minuter tills rätten får fin färg. Den går utmärkt att laga i förväg och hålla varm! Servera med kokt ris, bulgur eller matvete och blanda en fräsch grönsallad till.

Till desserten räknar du med 1 äpple per person. Skala och riv äpplena på grövsta delen av rivjärnet. Smält en rejäl klick smör (eller mjölkfritt margarin om du väljer att ”veganisera” desserten) tillsammans med 2-3 tsk brun farin eller muscovadosocker. Lägg ner äppelraspet i pannan och fräs ytterligare några minuter. Blanda grekisk yoghurt med kanel och servera till äppelraspet.

Dukningen kan göras personlig och vacker med enkla medel. Lägg på din finaste duk – eller ett riktigt snyggt lakan – och dekorera med ”krullade” presentsnören som blev över efter julklappsinslagningen. Levande ljus och/eller ljuslyktor blir ett snyggt blickfång, och har du ont om små ljuslyktor går det jättebra att sätta värmeljus i vanliga enkla dricksglas! Blommor är förstås också vackert på middagsbordet, men det blir lika snyggt med några kottar och/eller grankvistar från naturen!

Om du inte har (eller vill ta fram) någon jättedyr och flott servis så duka med ditt udda vardagsporslin, olika glas och olika bestick. Det gör dukningen personlig och charmig och får gästerna att slappna av. Och satsa på att servera maten från köksbänken så att gästerna kan ta för sig själva, det ger en härligt otvungen stämning och dessutom slipper du passa upp utan kan njuta av kvällen själv också!

Tilltugg under kvällen

Som tilltugg passar en laddning jättegoda oststänger. Jag gör en vanlig pajdeg på 3 dl vetemjöl1oo g smör2 dl riven ost av valfri sort (testa med julosten som blev över – den ger fin sälta och smak) och 1-2 msk iskallt vatten. Låt degen vila någon timme i kyl och kavla sedan ut den på mjölat bakbord. Skär remsor, ca 10 cm långa och 2 cm breda, och pensla med ägg. Strö över lite mer riven ost och grädda i mitten av ugnen i 200 grader till dess oststängerna fått fin färg. Färsk frukt och blandade nötter är förstås också alltid rätt.

Prova också dessa rostade nötter, som blir härligt sötsalta!

Rostade cashewnötter

150 g cashewnötter
1/2 dl flytande honung eller lönnsirap
1-2 tsk flingsalt

Gör så här: Rosta nötterna i en torr stekpanna 5-10 minuter. Rör om hela tiden, annars blir de lätt brända. Häll över honungen och saltet och rör om. Häll upp nötblandningen i en  skål och ställ i kylen i ca en timme. Jättegott!

Gott nytt år!

×