Hälsning från New York!

Nu är jag i New York, en av mina favoritstäder. Det var ett tag sen jag var här men det mesta är sig likt. Inte minst maten, som jag bara älskar. Dels urvalet förstås – här finns ju exakt ALLT. Dels – och ännu mer – de klassiska rätterna från det amerikanska köket. Att sätta sig på en klassisk New York-diner och beställa in en reubensandwich, med creamsoda eller rootbeer till, är verkligen lycka för mig. Lägg till lökringar eller fries som ”side order” och du har en måltid som du står dig på en hel dag.

På Harlem Public, som ligger på Broadway mitt emellan 148 och 149 gatan serverar dom de godaste fries jag någonsin ätit, både vanliga och av sötpotatis. Och det är sötpotatisfriesen som är allra godast. Passar till allt från burgare till maffiga mackor eller en god köttbit.

För första gången åt jag också avocadofries – sanslöst gott med krispig yta och lent och mjukt inuti. Ska försöka tigga till mig receptet för detta måste ju bara provas även hemma!

Sötpotatisfries som i Harlem

Receptet räcker till ca 4 personer
3 msk olivolja
2-3 nypor flingsalt
1 msk vallmofrö
8 stora sötpotatisar
Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär sötpotatisen i stavar och fördela på en plåt klädd med bakplåtspapper. Ringla över olivolja och strö på flingsalt och vallmofrö.

Baka i mitten av ugnen i 25–30 minuter. Rör om lite när hälften av tiden gått. Dra upp värmen till grilleffekt (eller 250 grader) de sista minuterna och flytta upp plåten högt upp i ugnen.

Sötpotatisfries – här med en grilled cheese. Ljuvligt gott!

Matbloggen åker till New York

De kommande veckorna befinner jag mig i New York, så nu blir det Americana i Matbloggen ett tag. Redan idag bjuder jag på receptet till en av mina favoriträtter i det amerikanska köket: Liver & Onion. Så du som inte gillar inälvsmat kan antingen sluta läsa redan nu – eller faktiskt ge levern en chans…

Liver and Onions

 En ren delikatess, och både billig och lättlagad – kan det bli bättre? Till en stadig middag för fyra behövs:

Ca 1 kilo ungnötslever i bit
4-5 gula lökar
salt, grovmalen svartpeppar

(mjölk till urvattning)

Gör så här: Lägg levern i blöt i mjölk en timme eller två innan du börjar tillaga den. Det är inte alls nödvändigt, men mjölken tar bort den lite beska smak som lever ibland har. Därefter kokar du den på svag värme i fyrtio-femtio minuter.

Låt den svalna något innan du skär den i fina skivor, ca 1-1½ cm tjocka. Vänd leverskivorna i vetemjöl, krydda med salt och rejält med svartpeppar, och stek dem i lite matfett på ganska stark värme. Jag brukar ta lika delar smör och olja, och steka dem fyra-fem minuter på varje sida.

Skala och skiva lökarna. Fräs lökskivorna i lite smör eller olja. Strö lite råsocker över, samt smula ner en buljongtärning, då blir löken härligt mustig och bryter av fint mot den peppriga levern. Späd löken med lite vätska då och då så den blir riktigt mjuk och fin.

Servera med någon form av potatis, kokt eller stekt eller varför inte klyftor? Och bjud gärna cola eller någon annan läsk till maten – ska det vara americana så ska det!

 

Mac & Cheese och friterade kycklingvingar

Mac & Cheese är en favorit i vårt hus just till Halloween – gärna med friterade kycklingvingar till. Egentligen är det förstås ingen säsongsbetonad mat överhuvudtaget, men säg den Halloweenbuffé som inte blir ett snäpp godare med en skål Mac & Cheese och ett fat kycklingvingar…?

Mac & Cheese för 4

Koka 4 portioner makaroner av valfri sort och låt rinna av. Smält 3 msk smör, rör ner ½ dl vetemjöl och späd med 5 dl mjölk eller gräddmjölk, lite i taget. Salta och peppra och så i med 100 g riven ost, gärna cheddar. Vill du ha lite hetta? Tillsätt då lite hackad inlagd jalapeño eller annan chili.  Rör ner makaronerna i såsen och gratinera gärna en stund i ugnen, med ytterligare lite ost över.

Friterade kycklingvingar

Det finns förstår otaliga recept på friterade kycklingvingar. Så här brukar min väninna Latitia från Atlanta laga sina kycklingvingar och de blir såååå goda…  Det går förstås att använda andra kycklingdelar, såsom lår eller ben.

1 kg kycklingvingar
1½ dl mjölk
2½ dl vetemjöl
1 tsk salt
svartpeppar
majsolja till fritering

Gör så här: Skölj kycklingbitarna och torka dem torra med hushållspapper. Lägg dem i en form och häll över mjölken. Låt stå i kylen i en kvart eller så.

Blanda mjöl, salt och peppar i en plastpåse. Stänk också gärna i några droppar Lousiana hot sauce eller Tabasco och kanske en gnutta vinäger. Lägg i några kycklingbitar åt gången och skaka om så att alla bitar täcks.

Doppa varje kycklingbit i mjölken från formen och därefter i mjölet igen, då får du en dubbelpanering som hjälper till att göra kycklingen riktigt frasig och god.

Häll olja i en kastrull eller en stor stekpanna – det ska bli några centimeters djup och hetta upp varsamt. När oljan är het lägger du i kycklingbitarna med skinnsidan. Sänk värmen och låt bitarna långsamt bli gyllenbruna. Vänd dem en gång och fortsätt sedan friteringen tills ytan är knaprig – det tar ungefär en halvtimme. Låt kycklingen rinna av på hushållspapper innan du serverar.

 

Festlig sallad på pumpa

Den här härliga pumpasalladen passar fint som ensamrätt, till en god soppa eller som tillbehör till en buffé. Lätt att laga och mycket god – den brukar gå hem hos alla!

Sallad på pumpa

1 burk konserverade svarta bönor 
250 g tärnat pumpakött
1 finhackad rödlök
1 dl finhackad persilja eller annan kryddört

Dressing:

1 msk honung
1 msk Dijonsenap
1 msk vinäger (gärna äppelcider men vitvinsvinäger funkar också bra)
3 msk rapsolja
2 krossade vitlöksklyftor

salt och peppar

Gör så här: Skölj bönorna och låt dem rinna av. Koka upp vatten med lite salt och lägg i pumpaköttet. Koka ett par minuter (pumpatärningarna ska inte bli mosiga, utan bara en aning mjuka). Spola av med kallt vatten.

Blanda pumpan med bönorna, rödlöken och örtkryddorna i en salladsskål – eller ännu hellre i en urgröpt pumpa. Blanda sedan ihop dressingen och häll den över salladen. Låt stå kallt en timme eller två innan servering för bästa smak. Smaklig måltid!

Pumpakärnor blir goda snacks!

När du gröper ur din Halloweenpumpa, glöm då inte att spara pumpakärnorna. Rostade och saltade blir de till jättegoda snacks, och det är hur enkelt som helst att göra. Skölj dem i ett durkslag och rensa dem från allt fruktkött. Det är lite av ett pillergöra, men det är viktigt att få dem riktigt rena, annars blir slutresultatet inte så lyckat.

Låt kärnorna torka på en handduk i en timme eller tills de känns torra. Sätt på ugnen på 200 grader och lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Ringla lite olja (helst en smakneutral som rapsolja eller solrosolja) över bakplåtspapperet och sprid ut pumpakärnorna på plåten. Rosta mitt i ugnen i ca tio minuter. Salta och häll upp i en skål.

Det går förstås också bra att krydda pumpakärnorna. Jag tycker chilipulver är väldigt gott, men man kan också tänka sig att krydda dem med lite curry och paprika.

Festlig köttfärspaj

Den här fantastiska och lite annorlunda köttfärspajen passar alldeles utmärkt till Halloween, antingen som ensamrätt eller som ljummen på en buffé. Receptet är avsett för fyra men räcker till sex, sju om den serveras som en del av buffé.

Tina ett paket smördeg och kavla ut plattorna till ungefär dubbel storlek. Klä en ugnsfast form, ca 30×40 cm, med smördegen. Förgrädda skalet i 200 graders ugnsvärme i ca 5 minuter.

Fräs 400 g nötfärs i en stor stekpanna eller gryta. Salta och peppra. Tillsätt en burk färdiglagad pastasås, (eller gör en egen tomatsås med vitlök och örtkryddor). Låt puttra en kvart eller så tills köttfärsen tjocknat.

Fyll smördegsskalet med köttfärsröran. Hacka 4-5 tomater och 1 gul lök och fördela över köttfärsen. Lägg på 10-20 halverade svarta oliver. Häll av en burk kronärtskockshjärtan, hacka dem grovt och fördela även dessa över köttfärsen. Sätt in hela härligheten i ugnen på ca 200 graders värme i ungefär 20-30 minuter. Klart!

Halloweengodis för alla smaker

Halloween är en riktig godishögtid och extra roligt är det att göra sitt eget godis. Här är några trevliga recept, med ursprung i bland annat England. En av favoriterna är denna:

Treacle Toffee – Bonfire Toffee

Treacle Toffee är en klassisk hemlagad kola som av tradition avnjuts i England just till Halloween och även på Guy Fawkes Night i november). Eftersom Guy Fawkes Night också ofta kallas Bonfire Night kallas också den här kolan ofta Bonfire Toffee.

Engelsk kola skiljer sig lite från våra svenska kola och knäck eftersom den traditionellt lagas på en sirapsliknande melass, och demererasocker (råsocker). Använd alltså mörk sirap till denna läckra kola, och gärna också råsocker och/eller farin istället för strösocker! Den blir knäckig men samtidigt spröd, och smakar alldeles förträffligt!

100 g smör
3½ dl råsocker eller farin (eller en blandning av båda delar)
3 msk vatten
2 msk mörk sirap

Gör så här: Blanda alla ingredienserna i en tjockbottnad kastrull. Värm kolasmeten under omrörning och koka på medelstark värme i en kvart-tjugo minuter. Använder du termometer är kolan klar när den uppnått 122 grader – annars kan du också göra kulprovet för att se om den är färdigkokt. Det är enkelt; ta bara lite kolasmet och droppa ner i ett klas kallt vatten. Om du kan forma smeten till en kula är kolan klar!

Olja in en form ca 20×20 cm och häll i kolasmeten. Låt den svalna lite och låt stelna i kylen. Bryt sedan i bitar.

Hallontryffel

Tryffel hör inte bara julen till – även Halloween förgylls av en skål härligt sötsyrliga tryfflar med härlig färg.

200 g hallon
150 g strösocker
1 tsk citron- eller limesaft
300 g vit choklad
knappt 2 dl vispgrädde
1/2 dl florsocker

Gör så här: Blanda hallon, pressad citrussaft och socker i en skål. Låt dra i några timmar så att smakerna gifter sig med varandra,

Koka upp blandningen och låt sjuda 3-5 minuter på svag värme. Passera purén genom en sil och ställ åt sidan.

Hacka chokladen fint, lägg i en värmetålig skål eller kastrull. Koka upp grädden och häll över chokladen och rör till en jämn smet. Tillsätt hallonpurén och låt svalna.

Forma små tryfflar och rulla dem i florsocker.

Snabb chokladkola

Det här är världens snabbaste kola – bara att blanda i ingredienserna och sen koka den pp hög värme i 7 minuter. Klart! Perfekt att ta till när tiden är knapp!

4 msk smör
2 dl strösocker
1 dl ljus sirap
3-4 msk kakao

Gör så här: Blanda alla ingredienserna i en kastrull och rör om. Låt koka upp och sänk sedan värmen så kolasmeten får puttra. Låt den småkoka i 7 minuter utan att röra om och häll sedan smeten i en liten oljad långpanna. Låt svalna lite och skär sen i lagom stora bitar. Jättegott!

 

Snart Halloween igen – det ska firas!

Jag vet att många grämer sig över att vi tagit till oss det som ibland anses vara den mest kommersiella och meningslösa helgen på hela året, nämligen Halloween. Men jag kunde inte vara gladare. Jag har alltid älskat Halloween och i vår familj har vi faktiskt firat den långt innan det blev vanligt i Sverige – troligen pga utvandrade släktingar som tog med sig traditionen hem från ”Amerrikat”.

När min son växte upp på 90-talet var det faktiskt svårt att hitta de stora, brandgula Halloweenpumporna att karva lyktor ur – då fick man ta till fantasin och göra minilyktor av prydnadspumpor, kålrötter och annat. Och det där med kålrötter är inte helt fel faktiskt, för de ursprungliga lyktorna (Jack o’ Lanterns) gjorde man av rovor.

Halloween är ju, som de flesta väl vet numera, ingen ny amerikansk ”köpehelg” utan en mycket gammal tradition. Till USA kom den med immigranter från Irland, där den kallas All Hallows’ Eve – den dag som som infaller dagen före Alla själars dag, den 1 november. Det engelska uttrycket ”trick or treat” har försvenskats till ”bus eller godis”.

Mycket av Halloween handlar om att gestalta skräck och död. Det kan man förfasa sig över. Men jag väljer att se det som något sunt. Ja, faktiskt. Det är bra att döden görs symboliskt närvarande i vårt moderna liv, tycker jag, det ger en mer avspänd syn på något som vi ju alla drabbas av förr eller senare, och på olika sätt. Det är aldrig fel att skämta om döden, och det är aldrig fel att ordna fest med Halloweentema!

Halloween ska inte förväxlas med Alla Helgons dag, som infaller den första lördagen i november enligt vår svenska almanacka. Även Alla Helgons dag är de dödas högtid, men då handlar det om frid och ro, besök på kyrkogården, stilla kontemplation över nära och kära som lämnat oss. Var sak har sin tid och min egen flammande pumpalykta släcker jag när Alla Helgons dag inträder.

Denna vecka och ända fram till den 31 oktober blir det Halloweentema här på Matbloggen. Välkommen! Och du, tipsa gärna om du har några roliga festidéer eller bra recept som passar!

Nybakade mandelbullar till helgens kaffestunder…

Vetebröd… Finns det något som väcker så många ljuva minnen? Doften av kardemumma, av brödet som gräddas i ugnen, minnet av ett glas iskall saft och en nygräddad, varm vetebulle… Senast fyllde jag mina vetebullar med mandelmassa vilket ger saftiga och jättegoda bullar!

Mandelknutar

1 pkt jäst (50g)
5 dl mjölk
150 g smör
½ tsk salt
1 dl socker
2 tsk stött eller mald kardemumma
13-14 dl vetemjöl

Fyllning:

75 g rumsvarmt smör
100 g riven mandelmassa

Till pensling:

Uppvispat ägg och pärlsocker (eller hackad/flagad mandel)

Gör så här: Smula jästen i en degbunke. Smält smör och tillsätt mjölk, värm till 37 grader (fingerljummet). Häll mjölkblandningen i bunken och rör om tills jästen smält. Tillsätt socker, kardemumma och salt i degspadet – häll sedan i nästan allt vetemjöl (spara lite till utbakningen). Rör om tills degen blir smidig eller vält ut degen på bakbordet och knåda den smidig. Jäs den sedan under bakduk i en halvtimme-fyrtio minuter.

Medan degen jäser är det smart att plocka fram allt annat, såsom bakplåtar, bakformar, fyllning och samt sätta på ugnen. 250 grader brukar bli bra men det beror förstås lite på ugnen.

Vält ut den jästa degen på bakbord och knåda den smidig. Dela degen i två delar och kavla ut varje deg till en avlång platta, ungefär ½ cm tjock. Bred sedan på smör och riv över mandelmassa. Vik kakan dubbel, platta till och skär remsor på ca 2 cm. Tvinna remsorna och ”knyt ihop” och lägg på smord eller bakplåtpappersklädd plåt.

Låt bullarna jäsa på plåt i ca en halvtimme. Pensla sen med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter eller tills bullarna fått fin färg.

×