Kristina firas med ananaskaka

Kristina (eller Christina) betyder ”den kristna” och beskyddaren. Idag firas hon förstås på bästa sätt med kaffe och en härlig kaka med smak av ananas och kola.

Kristinas ananaskaka

En himmelskt god kaka, god som en tårta och inte alls svår att göra. Du behöver:

2 ägg
2 dl strösocker
100 g smör
1 dl gräddfil
2 dl krossad ananas
3½ dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 msk vaniljsocker

Kolasås

1 dl vispgrädde
1 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker

Till formen

bakplåtspapper, en klick smör, lite strösocker samt ca 1 dl krossad ananas

Garnering

strössel eller kokos

Gör så här: Klä botten av en rund sockerkaksform med bakplåtspapper. Smörj formen – även papperet – och strö lite socker på papperet. Bred också ut ett tunt lager krossad ananas i botten av formen. och sätt ugnen på 175 grader.

Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg och socker pösigt och tillsätt smöret. Häll i gräddfilen. Blanda ner ananas och blanda, Blanda mjöl med vaniljsocker och bikarbonat och tillsätt till äggsmeten.

Häll smeten i formen och grädda på nedersta falsen i ca 45 minuter. Ta ur och låt kallna i formen.

Gör kolasåsen så här: Blanda alla ingredienserna i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och låt puttra 5-6 minuter. Dra från värmen och låt svalna.

När kakan är kall, dela den i två delar. Täcke den understa delen med kolasås och lägg på den andra bottnen. Häll resten av kolasåsen över kakan och garnera med strössel eller kokos.

Jordgubbstårta till Emma

Namnet Emma har tyskt ursprung och har betydelsen ”stor, väldig, hel, universell”.

Emmas jordgubbstårta

Emma firas med en riktigt god jordgubbstårta. Som självklart blir lika god med hallon eller andra valfria bär…

Bottnar:

150 g smör
2 dl strösocker
2 stora ägg
3 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
(2 tsk vaniljsocker)

1 l jordgubbar eller hallon, eller andra bär

Gör så här: Rör smör och socker vitt. Tillsätt äggen ett i sänder. Blanda mjöl, bakpulver och ev vaniljsocker och rör ner detta i smeten. Häll smeten i smord och bröad form och grädda på nedersta falsen på 175 grader i ungefär 40-45 minuter.

När kakan svalnat delar du den i tre delar. Fördela ½ l mosade jordgubbar, blandade med en matsked florsocker, mellan bottnarna. Vispa så 3 dl grädde och bred eller spritsa över tårtan. Garnera med massor av hela vackra jordgubbar. Klart!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Magdalena får en ljuvlig chokladtårta

Grattis alla Magdalenor som firar namnsdag idag! Namnet Magdalena var ursprungligen ett grekiskt tillnamn, dvs. ett namn som lades till förnamnet, med betydelsen ”från Magdala”. Magdala var en by nära havet av Galiléen och de flesta känner nog till att en kvinna från Magdala – Maria Magdalena – var en av de närmaste i kretsen kring Jesus.

Magdalena ska förstås firas ordentligt. Varför inte med en chokladtårta?

Magdalenas chokladtårta

Den här tårtan är nästan som konfekt, och trots att den är mycket tunn räcker den till många eftersom den är så mäktig och underbart ”chokladig”; 12-15 små goda bitar får man ut av den. 

Till tårtbotten:

300 g mandelmassa
3 ägg
1 dl hackade valnötter
100 choklad av god kvalitet (mörk eller ljus är en smaksak)

Chokladglasyr:

4 dl florsocker
75 g smör
2 msk kakao
2 msk avsvalnat kaffe

 

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Klipp ett bakplåtspapper så att det passar i en rund kakform (ca 1½l). Pensla kanten med smör.

Rov mandelmassan grovt ner i en skål och blanda med äggen och valnötterna. Smält chokladen i vattenbad och låt den svalna en aning innan du rör ner den i mandelmassesmeten.

Häll smeten i kakformen och grädda i ca 30 minuter i mitten av ugnen.

Vänd upp kakan och låt den svalna.

Smält smöret till glasyren. Tillsätt florsocker och kakao. Blanda väl. Rör ner kaffet. Bred glasyren på kakan och låt stelna. Servera som den är eller med vispad grädde eller vaniljglass till.

Tips! Prova att baka tårtan med vit choklad, det blir också jättegott!

Johannas nonstoptårta

Namnet Johanna är femininformen av Johannes och har grekiskt ursprung (Ioanna). Betydelsen är ”Gud är nådig” eller ”Gudagåva” och namnet har använts i Sverige sedan 1300-talet.

Johannas nonstoptårta

Johanna borde firas med något riktigt smarrigt – varför inte den här ljuvligt goda nonstoptårtan med chokladfyllning och vacker garnering av både frukt och godis!

Bottnar:
1 dl vetemjöl blandat med 2 tsk bakpulver
1 dl strösocker
3 msk kakao
½ tsk vaniljsocker
½ krm salt
2  ägg
50 g smält smör

Gör så här: Smörj och bröa en rund form, gärna med avtagbar botten. Vispa ägg och socker pösigt och rör ner det smälta, avsvalnade smöret. Blanda mjöl med bakpulver och vaniljsocker och rör ner i äggblandningen. Häll smeten i formen och grädda ca 20-30 minuter i 175 grader.

Till fyllning passar det med vanlig chokladpudding gjord på pulver – Ekströms brukar jag ta, den som inte går att stjälpa upp. Den blir som en chokladmousse och är, enligt min uppfattning, godare än de moussemixer som finns att köpa. Men föredrar man mousse funkar det förstås lika bra!

Jag brukar använda chokladpudding mellan båda bottnarna, men det blir också jättegott att använda två fyllningar, t ex en med chokladpudding och en med vaniljkräm – eller varför inte blanda ett par deciliter hårdvispad grädde med krossade nonstopkarameller? Fantasin är det enda som sätter gränser!

Till garnering behöver du 3 dl hårt vispad grädde, nonstop och frukt eller bär. Bred eller spritsa grädde över tårtan, och garnera sen vackert med nonstop och frukt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kokostårta till Margareta

Idag är det Margareta som firar namnsdag. Margareta eller Margaretha är ett gammalt namn med grekiskt eller latinskt ursprung och som bildats från ett persiskt ord som betyder ”pärla”. Namnet finns också i flera kortformer som Margit, Märta, Greta, Meta, Marit och Maarit. Min kära svärmor hette för övrigt Margit Johanna – och hade alltså två namnsdagar i fruntimmersveckan.

Margaretas kokostårta

Margareta vill jag fira med den här saftiga kokostårtan, som får extra mycket smak av en härlig citronfrosting.

125 g smör
2 1/2 dl strösocker
2 uppvispade ägg
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 1/4 dl kokosmjölk

Citronfrosting

150 g färskost
75 g rumsvarmt smör
200 g florsocker
1 msk vaniljsocker
2 msk färskpressad citronsaft

Kokosflingor till garnering

Gör så här: Sätt ugnen på 175°. Smörj en rund form med smör eller olja och lägg bakplåtspapper i botten. Rör smör och socker vitt och poröst, tillsätt äggen och rör om tills du får en slät smet. Vänd ner mjölet, blandat med bakpulver och vaniljsocker, och så mjölken. Rör om tills allt är väl blandat och smeten slät och häll i formen. Grädda kakan ca 40-45 minuter, tills den är torr inuti (känn efter med provsticka), och låt den därefter vila i 10-15 minuter innan den stjälps upp för att svalna.

Rör ihop alla ingredienser till frostingen en slät smet och ställ kallt i en timme eller så. Bred eller spritsa sedan ut frostingen på och runt kakan och tryck fast kokosflingor runt kanterna.

Grattis alla ”fruntimmer”! Först ut: Sara

Nu är vi inne i den så kallade fruntimmersveckan. Och visst, man kan tycka att det är ett förlegat, till och med missaktande, uttryck. Men man kan också välja att glädja sig åt just den här veckan, mitt i den svenska högsommaren, som traditionsenligt varit en tid av kafferep och goda bakverk. Varför det blivit så kan man förstås spekulera i, men gissningsvis var det ett trivsamt sätt att ta vara på den ljusa sommaren och bjuda på kaffekalas mitt i veckan.

Första dam att firas är Sara. Sara, eller Sarah, är ett semitiskt namn som betyder ”furstinna” eller ”prinsessa” eller ”härskarinna”. Jag tycker att det passar att fira Sara med en god drömtårta.

Saras drömtårta

Drömtårta är chokladrulltårta som ofta fylls med smörkräm. Den här är istället fylld med glasskräm, en alldeles underbar vaniljkräm som också passar som fyllning i vanliga tårtor. Den här kakan måste vara kall när smörkrämen bres på, därför är det potatismjöl i den – med bara vetemjöl spricker kakan om den rullas ihop när den kallnat.

Rulltårtan:

3 ägg
 dl socker
Knappt 1 dl potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver

Glasskrämen:

2 dl mjölk
5 msk marsanpulver (från påse)
tsk vaniljsocker eller 1/2 tsk vaniljpulver
2 dl vispgrädde

Gör så här: Sätt ugnen på 250 grader och gör själva rulltårtan. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, bakpulver och kakao och rör försiktigt ner detta i äggsmeten. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna, 30x4o cm. Grädda mitt i ugnen ca 5 minuter.

Stjälp upp kakan på sockrat bakplåtspapper och dra bort papperet som kakan gräddats på. Låt kallna under bakduk och gör glasskrämen.

Vispa ner marsanpulvret och vaniljsockret i mjölken och låt stå kallt i ca 15 minuter. Häll i grädden ovispad, och vispa sedan med elvisp tills krämen får en fluffig och mjukglassliknande konsistens.

Bred fyllningen på den kalla kakan och rulla ihop den. Se till att skarven kommer neråt. Låt drömtårtan ligga kallt en stund innan du skär i den. Förvara den sedan i kylskåp.

 

 

… och en klassisk smulpaj

Nu har vi kört rabarber hela veckan här på Matbloggen, så varför inte fortsätta med det?

Smulpaj med rabarber

Klassisk smulpaj behöver ingen närmare presentation. Försvinnande god – och lätt att variera med andra bär eller frukter efter tycke och smak!

6-8 rabarberstjälkar, skurna i bitar
1 msk potatismjöl
1 msk strösocker (eller motsvarande mängd sötningsmedel)
2½ dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker (eller 1 tsk vaniljpulver)
100 g smör

Gör så här: Blanda rabarber med potatismjöl och socker i en liten pajform eller annan ugnsfast form. Blanda vetemjöl, vaniljsocker och smör till en smulig deg. Fördela smuldegen över rabarbern och grädda i mitten av ugnen på 200 grader i ca 20-30 minuter. Avnjut med lite lättvispad grädde, halvsmält vaniljglass eller vaniljsås.

Vaniljglass är gott till smulpaj – särskilt om den är lite halvsmält…

Den lata rabarberpajen

Vi fortsätter på rabarbertemat – idag en läcker rabarberpaj med vit choklad som passar förträffligt till sommarens fikastunder.

Den lata rabarberpajen

Jag kallar den lat eftersom den är så himla lätt att baka – men den smakar som om du haft besvär med den hela dagen…

Skär 400 g rabarber i småbitar och lägg i en pajform. Blanda ner 1 msk potatismjöl (så att den inte saftar sig för mycket).

Fördela 1 dl socker, 1 dl vetemjöl och 1 dl mannagryn över rabarbern. Det är viktigt att strö över i just denna ordning. Riv över 50 g vit choklad. Täck allt med 75 g smör hyvlat med osthyvel (OBS – smöret måste vara kylskåpskallt!). Grädda i 200 grader ca 20 minuter. Servera ljummen med vaniljsås, halvsmält vaniljglass eller vispad grädde.

×