Vårens första rabarber…

Nu har den första rabarbern kommit – vilken lycka! Fick en knippa av en god vän med trädgård och firade med en härlig rabarberkaka som gör succé både till kaffet och som dessert med vispad grädde, vaniljsås eller halvsmält vaniljglass till.

Rabarberkaka i långpanna

4 ägg
2 dl brun farin
250 g smör
1 dl gräddfil
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4-6 rabarberstjälkar i småbitar

Gör så här: Sätt ugnen på 175°. Smält smöret. Vispa ägg och socker poröst. Häll i smöret samt mjölken och rör om. Tillsätt mjölet blandat med bakpulver och rör tills allt är ordentligt blandat. Häll i smord ugnsform, ca 30×30 cm, och grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter.


Kål är billigt – och gott!

Tänkte tipsa om en helt underbar blomkålsgratäng, som man även kan göra på annan kål (vitkål eller savoykål, eller varför inte broccoli). Receptet är lagom för fyra – och om du är ensam är den perfekt att frysa in i matlådor!

Börja med att koka ett mindre blomkålshuvud – dela i bitar så tar det ca 10-15 minuter att få det lagom mjukt. Värm under tiden ugnen till 200-225 grader (beroende på ugn). Smörj en gratängform med lite olja, och lägg i kålen. Koka sedan en god ostsås. Jag brukar smälta en klick smör, blanda  med 3-4 msk mjöl och sedan späda med 4-5 dl mjölk (helst röd eller grön) till lagom tjock konsistens.  Krydda med salt, vitpeppar och en gnutta socker. Jag låter den koka fem-tio minuter och blandar sedan i ett par deciliter riven ost.

Ibland tar jag den lata utvägen och köper färdigriven gratäng- eller pizzaost – annars är det bara att riva lite av vilken ostsort du än har hemma. Grevé är en favorit – en av de allra bästa matostarna, tycker jag!

Häll ostsåsen över blomkålen och om du inte vill ha gratängen helt vegetarisk så kan du klippa i lite rökt skinka – ett påläggspaket räcker. Toppa med lite mer riven ost och så in i ugnen. Den är klar när ytan är vackert gyllenbrun. Avnjutes med fördel till en fräsch sallad, gärna på gurka och tomater. Smaklig måltid!

Baka goda mördegsrutor till helgfikat!

Hoppas ni haft en underbar påsk! Det har jag – och en underbar ledighet därefter.

Nu är det fredag, solen skiner och våren är verkligen här på riktigt. Och trots att det är fredagen den 13 idag så vågade jag mig på att baka lite goda kakor till helgens kaffestunder.

Mördegsrutor med jordgubbskräm och havreströssel

225 g smör
7 dl vetemjöl
1 dl strösocker (eller sötningsmedel om man vill bara sockerfritt)
1½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 ägg

Jordgubbskräm:

400 g frysta jordgubbar, hela eller skivade
1 msk honung
1-2 msk potatismjöl utrört i lite vatten

Havreströssel:

2½ dl havregryn
75 g smör
1-2 msk strösocker (eller sötningsmedel)

Gör så här: Koka upp jordgubbarna med honung, Rör ut potatismjölet med lite vatten och häll i under omrörning. Låt krämen få ett uppkok och dra den sedan från plattan. Låt den svalna.

Blanda alla ingredienser till själva mördegen i matberedare och kör tills du får en deg. Tryck ut degen i smord långpanna och täck med jordgubbskrämen.

Gör sedan havreströsslet och fördela detta över kakan. Grädda mitt i ugnen på 200 grader i ca 20-25 minuter tills strösslet och även kakans kanter får färg.

Trevlig helg!

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Glad påsk: Banoffee pie till dessert

Klart man vill ha en god dessert i påsk! Det här är en av mina favoriter!

Banoffee Pie – kolapaj med banan

Det finns otaliga recept på banoffee pie, det enda här är ett enkelt, som görs med färdig karamelliserad mjölk som kolakräm. Själv brukar jag, när jag använder färdig kolakräm, även röra ner 1/2 dl brun farin och ett par matskedar vaniljsocker i den men det behövs egentligen inte. Vill du göra din egen kolakräm så hittar du ett recept längre ner. 

100 g smör
300 g digestivekex
1 burk karamelliserad mjölk
3-4 bananer
3 dl vispgrädde
bananer och riven choklad (eller små chokladplättar) eller kakao till garnering

Gör så här: Smält smöret. Smula kexen, antingen för hand eller i matberedare. Rör ihop smält smör och kex och tryck ut i en smord form med löstagbar botten. ställ i kyl i ungefär en timme.

Bred ut ett tjockt lager med kolakräm i pajskalet. Skiva bananerna och lägg över kolakrämen. Vispa grädden och bred eller spritsa över. Garnera med skivade bananer och/eller riven choklad, chokladplättar eller kakao eller kokos.

Vill du göra egen kolakräm? Gör då den någon timme innan du börjar med pajen.

Kolakräm

4 äggulor
1 dl socker
1 dl vispgrädde
150 g smör
½ tsk vaniljpulver

Gör så här: Häll äggulor, socker och vispgrädde till kolakrämen i en kastrull. Värm under omrörning tills krämen tjocknat och låt sjuda under omrörning i ytterligare någon minut. Ta kastrullen från värmen och klicka i smöret under omrörning. Smaksätt med vaniljpulver och ställ krämen kallt tills den blir tjock.

Glad påsk: frasig spenatpaj på grekiskt vis

Frasig filodeg och smakrik spenat, tillsammans med sältan hos Fetaosten – vad sägs om det?

Grekisk spenatpaj

Den här spenatpajen med grekiska förtecken är lätt att laga och smakar underbart på påskens matbord – eller närhelst du vill! Det här behöver du:

½ kg fryst spenat – hackad, förvälld, och lättstekt
1 hackad gul lök och ett par klyftor finhackad vitlök
ett par matskedar olja, gärna oliv
1 dl naturell färskost, t ex Kesella eller Philadelphia
1 dl hackad Fetaost
Finhackad persilja (blad- eller kruspersilja avgör du själv!)
Salt och svartpeppar efter behag
8 ark filodeg

Gör så här: Tina filodegen och sätt ugnen på 175 grader. Lägg den hackade, lättstekta spenaten i durkslag och pressa ur vätskan. Fräs den hackade löken tills den blir mjuk – utan att den får färg – i olja och tillsätt den hackade spenaten. Smaksätt spenatröran med persilja, salt och peppar och låt svalna.

Rör ner färskosten och fetan i spenatblandningen. Pensla en pajform med lite olja och täck botten och kanter med 4 ark filodeg. Pensla med olja mellan varje ark. Fördela spenatfyllningen i fetabottnen, och lägg eventuellt resterande 4 ark filodeg över.

Pensla med lite vatten och grädda spenatpajen i ca en halvtimme. Servera ljummen eller kall.

Glad påsk: glasmästarsill och vegansill

Sill är ett måste på påsk. Här är två goda recept, varav det ena är veganskt.

Glasmästarsill

En klassisk svensk sillinläggning som passar perfekt till påskens äggrätter.

1 burk inläggningssill
1 röd lök
1 morot
1 bit pepparrot
2 bitar ingefära
2 tsk hel kryddpeppar
2 tsk bruna senapsfrön
2 lagerblad

Lag:

1 dl ättiksprit (12%)
1½ dl vatten
1½ dl strösocker

Gör så här: Blanda ingredienserna till lagen, koka upp och låt kallna. Skär sillen i 2-3 cm breda bitar. Tunnslanta morot och pepparrot. Skiva löken tunt. Skala ingefäran

Varva sill med morot, pepparrot, lök och kryddor och ingefära. Häll över den kalla lagen och låt sillen stå ett dygn innan den serveras.

Vegansk skärgårdssill

Har du testat vegansill någon gång? Inte? Då tycker jag du ska göra det! Det är lätt att tillaga och det smakar verkligen gott. De flesta ”köttätare” jag känner brukar bli mycket förtjusta i denna!

1 aubergine
2 msk finhackad rödlök
1½ dl sojayoghurt
½ dl vegansk majonnäs
2 tsk pressad lime eller citron
2 msk tångkaviar
1 msk finhackad dill
salt och svartpeppar

Gör så här: Skär auberginen i ”sillstora” bitar. Koka dem mjuka i saltat vatten i några minuter. Blanda sojayoghurt och majonnäs och rör ner lök, tångkaviar och dill och blanda försiktigt. Häll av vattnet från auberginebitarna och blanda ner dem. Smaka av med pressad lime, salt och svartpeppar.

Vegansk senapssill

En annan veganvariant av en klassisk inläggning – även denna brukar gå åt som smör!

1 aubergine 
½ dl skånsk senap
1 msk socker eller honung
3 msk rapsolja
1 msk vinäger (vit eller röd)
1 dl havregrädde
½ lök
½ dl finhackad dill
salt och svartpeppar

Gör så här: Skär auberginen i ”sillstora” bitar och koka på samma sätt som i föregående recept. Blanda senap, socker, olja och vinäger och vispa ner havregrädden. Häll av vattnet från auberginebitarna och blanda med senapsblandningen. Rör ner lök och dill och blanda varsamt. Smaka av med salt och svartpeppar.

Glad påsk: Lammgryta som i Baskien

Påsken står för dörren och det innebär förstås en hel del matlagning. Många rätter återkommer på mitt påskbord varje år, som min mammas och mormors paradrätt stuvade ägg, och mängder av färgade ägg förstås. Men det är också roligt att variera sig och välkomna nya rätter under denna avspända och trevliga helg. I år står bland annat en härlig långkokt baskisk lammgryta, glasmästarsill  och en frasig spenatpaj på menyn. Söker du efter andra recept? Du hittar en massa påskrecept här.

Baskisk lammgryta

Den här rätten åt jag på en baskisk restaurang i Newark, New Jersey förra året – då lagad på get istället för lamm – och den är sagolikt god. Eftersom den ska koka länge föredrar jag att laga den i en slowcooker men du kan förstås lika gärna laga den på spisen eller i ugnen – tänk då bara på att röra om ibland och (eventuellt) späda med mer vätska. För 4-6 personer behöver du:

4 små lammläggar eller 2 större
4 potatisar
4 morötter
2 palsternackor
2 gula lökar
4-6 vitlöksklyftor
4 msk vetemjöl
1 burk krossade tomater
2-3 dl rött vin
salt, svartpeppar och färsk timjan

Gör så här: Lägg lammläggen hel i slowcooker eller en stor gryta eller i en stor ugnsfast form. Skala potatisen och skär varje potatis i fyra delar. Ansa morötter och palsternackor och skär i ganska stora bitar, ca 3 cm långa. Skala och skiva löken grovt. Skala vitlöksklyftorna och halvera dem. Lägg alltsammans i slowcookern, grytan eller den ugnsfasta formen. Strö över mjöl och rör om så att både kött och rotsaker blir mjölade.

Häll i tomater och vin och salta och peppra. Lägg i timjan.

Sätt slowcookern på lägsta värme och 7-8 timmar. Om du lagar på spisen, koka då upp och dra sedan ner värmen till sparlåga. I ugnen: ställ in formen i nedre delen av den kalla ugnen, ställ in den på 175 grader och låt den stå minst 6 timmar.

Servera lammgrytan till ris eller pasta och/eller ett gott bröd. Ett kraftfullt rödvin eller ett fräscht bubbelvatten passar till.

Fira Våffeldagen – här hittar du recept som passar alla!

Äntligen är det Våffeldag igen! Visserligen kan man äta våfflor året om men det är ju något alldeles speciellt med just denna dag. Här kommer recept på frasvåfflor, äggvåfflor och belgiska våfflor att avnjutas på söndag, den 25 mars – men också på glutenfria våfflor och veganvåfflor. Håll till godo!

Klassiska frasvåfflor

Frasvåfflor som innehåller vispgrädde i smeten behåller det mesta av sin frasighet även om de serveras lite ljumma. De kan alltså gräddas lite i förväg och sen serveras. Och de passar lika bra med söta tillbehör som med salta – servera gärna skålar med både salt och sött på våffelfesten så kan gästerna själv välja hur de vill ha sina våfflor! Till 8-10 laggar behövs:

2½ dl kallt vatten
Knappt 3½ dl vetemjöl
1 krm salt
4 dl vispgrädde
smör till gräddning

Gör så här: Rör ihop vatten, mjöl och salt till en jämn smet. Vispa grädden hårt och vänd ner den i smeten. Grädda våfflorna i några minuter, tills de får fin färg.

Enkla frasvåfflor

Det här är ett enkelt, lite billigare (och lite magrare) men väldigt gott recept på frasvåfflor. Det brukar bli ungefär 8-10 laggar goda och frasiga våfflor.

3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 dl mjölk
2 1/2 dl kallt vatten (gärna mineralvatten!)
125 g smält smör

Gör så här: Blanda de torra ingredienserna i en skål. Vispa ner mjölken och vispa smeten slät. Tillsätt sedan det kalla vattnet och det smälta, avsvalnade smöret. Hetta upp våffeljärnet och smöra laggen vid första gräddningen – sen behövs inget ytterligare extra fett.

Servera frasvåfflorna med valfria tillbehör, t ex sylt eller bär och vispad grädde eller som läcker vickning med salta tillbehör såsom rom, gräddfil och lök.

En god romröra gör du enkelt en genom att röra ihop 2 dl gräddfil med en liten burk rom av något slag. Klipp ner lite färsk gräslök eller rör ner ett par matskedar finhackad gul eller röd lök och servera!

Äggvåfflor

Det är verkligen något visst med mjuka, goda äggvåfflor! Här är ett recept man inte kan misslyckas med och som ger 10-12 goda våfflor.

100 g smör
4 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
5 dl mjölk
3 ägg

Gör så här: Smält smöret och låt svalna. Blanda vetemjöl, salt och hälften av mjölken till en jämn smet. Rör sedan ner resten av mjölken, äggen samt smöret. Hetta upp våffeljärnet. Laggen kan behöva penslas med smält fett till första omgången, men sedan behöver du inte använda mer fett. Grädda våfflorna gyllenbruna och servera med grädde och sylt eller bär, glass eller Kesella vanilj.

Belgiska våfflor

Belgiska våfflor gräddas i ett våffeljärn som ger högre rutmönster och lite tjockare våfflor. Men det funkar finfint att grädda belgiska våfflor även i vanligt våffeljärn även om de förstås blir lite tunnare än de egentligen ska vara. Det här receptet har jag fått av en god vän, och hon kallar det helt sonika för Brysselvåfflor. I hennes familj äts de till frukost, ofta som de är eller bara med lite florsocker och färska bär, men de är också jättegoda med sylt och vispad grädde, eller med smält choklad!

2  ägg
125 g smör
1½ dl mjölk
2 dl vichyvatten
10 g färsk jäst
½ tsk salt
½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
6-7 dl vetemjöl

Gör så här: Dela äggen – utan att det kommer någon gula med i vitorna – och lägg vitor och gula i varsin skål för sig.Smula jästen i en degbunke. Smält smöret och tillsätt mjölk och vichyvatten. Värm till fingervarmt och rör sedan ut det med jästen.

Tillsätt äggulor, salt, socker, vaniljsocker och mjöl och rör till en slät, fin smet. Vispa sedan äggvitorna hårt – tänk på att bunken måste vara alldeles ren och torr – helst ska du inte använda plast heller, utan gärna en i rostfritt stål eller porslin.

Vänd försiktigt ner äggvitorna i smeten och låt den stå och svälla i ungefär en halvtimme. Värm så våffeljärnet och pensla det med smält smör. Grädda våfflorna i tre till fem minuter tills de får vacker färg. Servera med färska bär, chokladsås, sylt, grädde – vad du gillar bäst!

Veganvåfflor

100 g mjölkfritt margarin
5 dl havremjölk eller annan vegansk dryck
3½-4 dl vetemjöl
1 msk bakpulver

Gör så här: Smält margarinet och låt det svalna lite. Blanda mjöl och bakpulver, vispa i hälften av mjölken tills du får en slät smet. Tillsätt sen resten av mjölken och det smälta smöret. Grädda som vanligt och servera med sylt eller bär och vispad vegangrädde (finns olika alternativ i matbutiken) eller vegansk glass. Flytande honung är också gott att ringla på!

Glutenfria våfflor

Det här receptet ger ca 5 laggar men är lätt att dubbla om du vill grädda flera!

2 ägg
3 dl mjölk
2 msk majsolja
3 dl Maizena majsstärkelse
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

Gör så här: Blanda majsstärkelse med bakpulver och salt. Vispa ihop äggen med hälften av mjölken och oljan och häll äggblandningen i de torra ingredienserna. Vispa i resten av mjölken och vispa tills smeten blir slät. Grädda som vanliga våfflor.

Tips! Vispa gärna upp smeten igen mellan gräddningarna eftersom majsstärkelsen gärna sjunker till botten.

Trevlig våffeldag!

Happy Saint Patrick’s Day!

I morgon, den 17 mars, är det Saint Patrick’s Day. Och irländarna kan minsann detta med att fira sitt skyddshelgon. Var de än befinner sig så missar de aldrig att fira just denna dag med pompa och ståt – och en hel del öl… Men även maten är viktig denna dag, och runt om i världen serverar irländarna klassiska irländska husmansrätter såsom Irish Stew och Guinness Beef Stew. Irländsk mat är ofta enkel och lättlagad men god.

Själv firar jag i år med en härlig Dubliner Coddle – härligt rustik mat som med fördel serveras med irländskt soda bread (recept hittar du om du scrollar ner lite) och en skummande Guinness.

Dubliner Coddle

8 tjocka fläsk- eller köttkorvar (helst korvar av irländsk/engelsk typ men frukostkorv går också bra)
4 skivor bacon
30 g smör
2 stora gula lökar, hackade
4 medelstora potatisar, skalade och skurna i tunna skivor
1 tsk torkad salvia (eller några kvistar färsk)
salt och peppar
2 dl höns- eller grönsaksbuljong
2-3 msk finhackad persilja

IMG_1850Gör så här: Värm ugnen till 175 grader. Om du använder råa korvar, lägg dem i en kastrull, täck med kallt vatten och sjud under lock i 10 minuter. Om du använder korvar som redan är klara att använda utesluter du bara det momentet.

Hetta upp smöret i en panna och bryn baconskivorna i någon minut. Tillsätt löken och fortsätt att fräsa tills den är gyllengul. Ta ur lök och bacon ur pannan och lägg i korvarna och bryn dem runt om.

Lägg potatisskivorna i botten på en stor eldfast form som har lock. Lägg bacon och lök ovanpå. Strö över salvia, salt och peppar och häll över buljongen. Lägg korvarna överst, lägg på locket. Ställ mitt i ugnen i ca en timme. Klipp persilja över vid servering.

Irländskt Soda Bread

Ca 1 liter vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver

1 tsk salt
Ca 5-6 dl filmjölk 

Gör så här:  Sätt ugnen på 220 grader. Smörj en bakplåt eller täck den med bakplåtspapper.

Häll de torra ingredienserna i en bunke och rör om. Häll i filen lite i sänder tills degen blir mjuk. Stjälp upp den på mjölat bakbord och knåda så den blir slät. Forma den till en rundel med ca 20 cm diameter och lägg på plåten. Skär med mjölad kniv tre skåror tvärsöver brödet, ner till ca 1/3 av rundelns höjd.

Pensla med lite vatten och strö över mjöl och grädda i mitten av ugnen i 20-30 minuter eller tills det låter ihåligt då man knackar på det. Låt svalna under bakduk.

×