Festmiddag till Kristi Himmelsfärdsdag

Denna vecka är det Kristi Himmelsfärd – eller Kristi Flygare som vi sa lite respektlöst när jag växte upp – vilket betyder att det är en röd torsdag mitt i veckan. Det är värt att fira, så varför inte slå till med en riktigt trevlig vårmiddag? Vinkokta musslor, med smak av getost, blir en läcker huvudrätt tillsammans med sprödvärmd baguette. Till dessert en underbar bananpaj.

Moules Marinières

Finns det något godare sätt att tillaga musslor? Receptet är lagom för 4 personer. Servera med sprödvärmd baguette eller vitlöksbröd och gärna ett gott vitt vin.

2 kg blåmusslor
50 gram smör
1 dl finhackad schalottenlök
3 finhackade vitlöksklyftor
½ liter torrt vitt vin
100 g getost
1 dl hackad bladpersilja
Nymalen svartpeppar
Salt

Gör så här: Borsta musslorna och ta bort skägget. Skölj väl i flera vatten, sortera bort musslor som öppnat sig och låt dem rinna av.

Fräs den hackade schalottenlöken och vitlöken i smöret några minuter. Häll i vinet, peppra och låt koka upp. Koka i 4 minuter och lägg sedan ner musslorna. Låt koka kraftigt under lock, ta upp musslorna så fort de öppnar sig (kassera dem som inte öppnar sig).

Koka ihop spadet till cirka hälften, smaka av med salt och smula ner getosten. Lägg ner musslorna igen sätt på locket och låt koka någon minut. Rör om tills musslorna är varma, strö över den hackade persiljan och servera direkt ur kastrullen.

Bananpaj

Det här receptet har jag fått från min vän Febe. Enda problemet med den är att man proppar i sig mer än man borde bara för att den är så supergod…

5 dl vetemjöl
1 dl socker
200 g rumsvarmt smör
1 äggula
4 bananer
4 tsk kanel

Gör så här: Mjöl och socker blandas, därefter arbetas det rumsvarma smöret i; slutligen kommer äggulan i. Lägg det mesta i pajformen, ganska tunt, men spara gärna lite till några degremsor eller något annat fint mönster. Sedan åker detta in i kylen en timme eller så.

Gräddas sedan skalet i 200 g 5-10 minuter, bara så det får lite färg och torrhet. Skiva bananerna, och blanda med  kanel. (Grädda mitt i ugnen, fortsatt på 200 grader, runt en halvtimme och servera med krämig vaniljvisp, och gärna en kopp kaffe.

Grön paté och en härlig cole slaw

Snart är det helg och vad kan passa bättre än en festlig och vårlig grönsakspaté? Till den bjuder jag gärna en läcker hemgjord cole slaw och varför inte klassiskt barley water?

Cole Slaw

1-2 revor salladskål, savoykål eller annan kål (har du trädkål i trädgården är det perfekt!)
1 morot
1 gul lök
gräddfil och majonnäs efter tycke och smak (ev också 1-2 msk chilisås eller ketchup)
salt, peppar och en gnutta socker

Gör så här: Strimla kålen fint – använd både blad och stam. Skiva löken tunt. Strimla moroten. Blanda alltsammans i en salladsskål. Tillsätt gräddfil och majonnäs efter hand och blanda väl, smaka av med salt och peppar samt en liten nypa socker. Du kan också blanda i ett par matskedar chilisås av ”snäll” ketchuptyp!

Gröna patén

2 majrovor eller andra rovor av valfri sort
1-2 gula lökar
1 morot
1 handfull gröna ärter, frysta eller färska (ej konserverade)
2-3 potatisar
1-2 dl grädde
2-3 uppvispade ägg
2-3 msk vetemjöl

persilja

salt, peppar och en liten gnutta socker

Gör så här: Skala och dela rovorna, potatisen och moroten i bitar. Dela den ena löken i klyftor. Koka i lättsaltat vatten tills rotsakerna blir mjuka. Häll av kokspadet och mosa med en mosstöt, eller kör i matberedare för en slätare smet – det blir lika gott vilket som!

Vispa upp äggen och häll ner dem i rotsaksmoset. Rör ner hälften av ärterna. Tillsätt grädden och rör om. Smeten ska vara ganska lös. Smaka av med salt och peppar och en aning socker och häll hälften av smeten i en smord form på ca 1½-2 liter. Platta till.

Finhacka den andra löken och lägg lökhacket snyggt på patén. Lägg så på resten av ärterna samt lite finklippt persilja.

Häll på resten av patésmeten och platta till. Grädda i vattenbad på 150-175 grader i ca 45-60 minuter. Servera ljummen eller kall med cole slaw till.

Barley water

Barley water är en frisk och törstsläckande citrondrink, som är en riktig klassiker i England. Den görs av korngryn och citron och är C-vitaminrik och sägs dessutom ha en renande effekt för kroppen. Hur det än är med den saken är den mycket god. Till 1 1/2 liter behövs:

1 1/2 liter vatten
1 1/2 citroner (helst ekologiska)
2 msk korngryn
Socker eller honung efter smak

Gör så här: Tvätta citronerna och skala sedan med en potatisskalare. Se till att inte få med det vita innerskalet, då blir drycken besk. Lägg i en bunke och ställ åt sidan. Koka upp 1 liter vatten och häll över citronskalen, låt stå i 30 min och sila sedan av (kasta citronskalen). Om du ska söta med socker tillsätter du det när vattnet fortfarande är varmt. Honungen tillsätter du när vattnet svalnat. Pressa de skalade citronerna och blanda citronsaften med det silade vattnet.

Koka upp 5 dl vatten och tillsätt korngrynen, låt sjuda långsamt i 30 min under lock. Stäng av värmen och låt stå i 30 min och sila sedan av (kasta korngrynen). Nu har du citronvatten och kornvatten; blanda och låt kallna, servera gärna med is. Drycken håller sig i ca 3 dygn i kylen.

Maten i Rom…

… upphör aldrig att förvåna mig. På ett positivt sätt, alltså. De ofta enkla råvarorna, som tillagas på ett sätt så att enkelheten och de rena smakerna bevaras och gifter sig så väl med varandra. Jag tänker på en helt vanlig bruschetta, till exempel – stekt bröd med lite olivolja, vitlök och hackade tomater. Det är så gott att smaklökarna dansar! Men det krävs förstås att tomaterna är goda och smakrika och kanske är det så att vi här uppe i norr måste vänta på att sommartomaterna mognar, istället för att köpa de (ofta alltför) hårt drivna tomaterna som finns i butik året om.

När jag var barn odlade min morfar egna tomater på den lilla bondgården. De odlades helt ekologiskt och när de mognade var de så söta och goda att jag gärna åt dem som de  var, som en härlig frukt. De tomater man kan köpa i butik har ju inte tillstymmelse till likhet med de tomaterna och det ska mycket till om jag ska äta en sån tomat som den är.

Jag tycker stordriften, som tvingades igenom under första halvan av 1900-talet och som omfattar i princip allt lantbruk, har visat sig vara en väldigt sorglig historia. Hårt drivna grönsaker, en djurhållning som är direkt vedervärdig – och med mat som smakar sämre och är direkt onyttig som resultat. Men kanske håller det på att vända? Allt fler blir medvetna om det ohållbara i dagens livsmedelsindustri – allt fler vågar satsa på närproducerat och småskaligt igen. Men självklart borde kommuner och landsting ta ett mycket större ansvar än de gör. All mat som köps in till skolor, sjukhus och äldreboenden borde vara närproducerad. Till och med närproducerad mat som inte odlas ekologiskt är en större vinst för både klimat och hälsa än importerad mat, hur ekologisk den än må vara, det är jag övertygad om. Det borde vara förbjudet för kommuner och landsting att köpa in något annat. Och jag är säker på att majoriteten av skattebetalarna gärna skulle se att en del av skattekronan gick just till detta.

Tänk så mycket man kommer att fundera på bara för att man tänker på en enkel italiensk bruschetta…

Hur gör man en bruschetta då? Enkelt. Rosta, eller stek i lite olivolja, en skiva gott bröd. Hacka en stor, eller ett par mindre, tomater – och välj närproducerade om möjligt, ifall du inte har turen att ha dina egna tomater i en täppa eller kruka på balkongen… Pensla brödet med lite olivolja, pressa lite vitlök över och lägg på tomathacket. På med lite persilja, timjan eller en kvist rosmarin och du har världens godaste smörgås… 

Red Velvet Cake

Det är klart man vill ha en god tårta till studentmottagningen. Varför inte baka en amerikansk klassiker?

Red Velvet Cake

Amerikanska tårtor är fantastiskt maffiga och goda. Den här klassikern med sydstatsanor, Red Velvet Cake, tar lite tid att göra men det mesta av ingredienserna finns redan i skafferiet. Dessutom pryder den verkligen sin plats på studentens buffébord. Namnet har den fått efter den djupröda färg som uppstår när filmjölk, kakao och vinäger blandas. Röd karamellfärg är alltså inte nödvändig, men fördjupar färgen och gör tårtan ännu snyggare.

Receptet ger ungefär 12-15 bitar beroende på hur stora man skär dem. Det är inte så bra att försöka dubbla mjuka kakor, så har du fler gäster är det bättre att baka den i två omgångar. Glasyren däremot går bra att dubbla. 

Vispa 4 ägg med 3 dl strösocker. Blanda 4 dl vetemjöl med 2 tsk bikarbonat, 1 msk vaniljsocker, 1 tsk salt  och 2 msk kakao i en skål och rör ner detta i äggblandningen.

Blanda så i 1 msk vitvinsvinäger, 1 dl filmjölk och 1 dl raps- eller solrosolja. Tillsätt också lite röd karamellfärg.

Smörj och bröa en rund form, och grädda kakan på nedersta falsen i 175 grader i 35-45 minuter. Låt svalna i formen en stund innan du stjälper upp den (eller använd en form med löstagbar kant).

Medan kakan kallnar gör du frostingen till fyllning och garnering. Till den behöver du 500 g philadelphiaost eller liknande, 3½ dl florsocker samt 1 msk vaniljsocker och eventuellt också 50 g rumsvarmt smör. Vispa samman allt, helst med elvisp, tills du har en riktigt krämig frosting.

Dela kakan i tre, fyra bottnar (går också bra att dela den på hälften) och lägg ihop dem en och en med frosting emellan. Avsluta med ett lager frosting på och runt tårtan. Garnera tårtan efter tycke och smak.

Ett härligt brytbröd och underbara röror till studentens mottagning

Ett gott bröd förgyller buffébordet – helst hembakat förstås! Till det goda röror, som du enkelt rör ihop av förhållandevis billiga ingredienser. Kan det bli bättre?

Festligt brytbröd

Receptet ger omkring 24 bullar

50 g jäst
25 g smör
5 dl ljummet vatten
1 äggula
2 tsk salt
Ca 1 1/2 l mjöl

Gör så här: Blanda jäst med smör, äggula, vatten och det allra mesta av mjölet. Arbeta ihop degen så den blir smidig och ställ den sedan att jäsa. Ju längre jästid desto bättre – jag brukar jäsa den minst 1 timme.

Lägg degen på mjölat bakbord och dela i önskat antal bullar – 24 brukar det bli för min del. Lägg dem tätt ihop på en plåt, strö lite mjöl över och låt jäsa på nytt, 30-45 minuter.

Värm under tiden ugnen till 250 grader. Grädda de färdigjästa bröden i mitten av ugnen ca 10 minuter eller tills de fått vacker färg och är genomgräddade. (Om du vill ha knaprig överskorpa så sprayar du lite vatten i ugnen eller ställer in en ugnssäker karott med vatten under plåten).

Tips! Smula i lite torkade örter, t ex oregano eller timjan, i degen.

Guacamole

3 avokador
saften av 1-2 pressade citroner (lime går också bra)
7-8 grovhackade cocktailtomater
½ liten finhackad rödlök,
1 röd chilipeppar, urkärnad och finhackad
salt och peppar

Gör så här: Mosa avokado, tillsätt citron och övriga ingredienser. Rör ihop och smaka av med salt och peppar. Klart!

Satrica

Satrica är en kroatisk röra, och receptet kommer från en god vän till mig. Du behöver:

1 knippe salladslök, skuren i bitar med blast och allt
några nypor salt
500 g färskost (keso, kvarg)
1 dl creme fraiche
vitpeppar

Gör så här: Rensa bort fula inslag i löken och skär den i 0, 5-1 cm breda bitar beroende på lökens tjocklek. Tjock lök skärs i tunnare bitar. Strö över salt, rör om och låt löken stå i tio minuter. Blanda sedan i resten av ingredienserna och smaka av med peppar och mer salt om det behövs.

Hummus

Ca 250 g kokta kikärter, hemkokta eller från burk
1-2 msk tahini (finns i större mataffärer och butiker med mat från Mellanöstern)
saften från 1-2 pressade citroner eller lime
1-2 msk olivolja
1-2 funhackade vitlöksklyftor
eventuellt lite vatten – dock ej vatten från kikärter på burk
1 knippe persilja
salt, svartpeppar, malda korianderfrön och spiskummin efter smak

Gör så här: Mixa kikärterna med tahini, citron, olivolja och vitlök till en slät massa. Blir den för stabbig går det att tillsätta någon eller flera matskedar vatten eller kokvatten. Lägg i persiljan och mixa under några sekunder så att bladen blir till små flagor här och var i hummusen, men inte mals helt. Blanda i kryddor med hjälp av en sked.

Baba ganoush

En underbar aubergineröra som är enkel att göra och som brukar falla alla i smaken!

450 g äggplanta
0, 5 msk tahini
saften från ca 1/2 citron
0,5 – 1 msk olivolja
0, 5 – 1 vitlöksklyfta i bitar
1 litet knippe persilja
1 nypa spiskummin
5-10 urkärnade oliver, grovhackade
salt och svartpeppar

Gör så här: Pricka hål här och var på äggplantorna med en gaffel och baka dem i ugnen på 250 grader till dess de är skrynkliga, hopsjunkna och mjuka. (Grillas de över kol blir det ändå godare) Cirka 30 minuter tar det. När de är svala nog att hanteras, skär av grenfästet och skala dem från den andra änden där skalet är lätt att lossa. Mixa fruktköttet under några sekunder med tahini, citron, olivolja, vitlök och persilja men mixa inte för mycket – den ska inte bli alltför slät, utan vara lite grovmalen. Hacka oliverna och strö dem ovanpå och ringla gärna lite olivolja över.

Studentens goda osttårta

Den här smörgåstårtan är mums för alla ostälskare. Lätt att göra är den också och den brukar alltid bli mycket populär!

Osttårta

Det fina med den här osttårtan är att själva osten kan varieras efter tycke och smak eller efter vad man har hemma. Det är trevligt med ett inslag av ädelost men alls inte nödvändigt. Den som vill utesluter skinkan och tar lite extra av ostpålägget istället. Lika gott det! Frukten kan du också variera efter smak (eller plånbok). Tunt klyftade päron är lika gott som vindruvor. Och valnötterna kan du skippa om du vill. Du behöver:

12 skivor landgångsbröd
200 g rökt skinka
400 g rumstempererat smörgåsmargarin, typ Bregott
1 msk senap, gärna lite grövre skånsk typ
200 g Kvibille ädelost, valfri sort
200 g brie eller camembert
100 g druvor av valfri färg
1 burk mandarinklyftor
12 physalisbär (kapkrusbär)
1 påse valnötskärnor, ca 100 g

Gör så här: Skär skinkan i fina strimlor och blanda den med hälften av smöret, och smaksätt med senapen. I en annan skål blandar du till en god ostkräm av ädelosten och brieosten och resten av smöret.

Tårtan gör du i fyra lager. Först tre brödskivor som breds med skinkkräm – sedan tre som breds med ostkräm och så vidare. När du lagt på de sista brödskivorna kan du gärna täcka tårtan med folie och låta den stå kallt i kylen över natten – eller åtminstone någon timme.

Bred resten av ostkrämen över hela tårtan. Tryck fast hackade valnötter på sidorna och garnera vackert med druvor, physalisbär och mandarinklyftor. Underbart gott!

Nudelwok till studentfesten

Nudelwok på en studentmottagning – funkar det? Absolut! Gott är det dessutom!

Den här nudelwoken är den ultimata budgeträtten, lagad av sådant som man oftast har hemma och tillagad på några minuter. Men den smakar fest och brukar göra stora succé om den serveras som ett ljummet salladsalternativ på buffén.

Koka asiatiska nudlar (ett ”nystan” per person blir lagom om woken ska vara en del av buffén) mjuka.

Strimla ett halvt huvud salladskål i en skål och tillsätt ett par-tre krossade vitlöksklyftor. Blanda salladsstrimlorna med hoisinsås (en halv flaska blir bra till fyra nudelnystan), och kinesisk soja efter smak. Stänk till sist i ett par droppar sesamolja och/eller sesamfrön.

Hetta upp en wokpanna och stek de kokta nudlarna på hög värme. Häll i salladsblandningen, rör om ordentligt så att allt blandas, och stek en stund till. Servera i djupa tallrikar, gärna med ätpinnar. Supergott!

Wokrätternas variationer är närmast oändliga. Men kan laga dem med kött eller skaldjur, med svamp, konserverade bambuskott, vattenkastanjer, tunnslantade morötter, purjo eller vårlök… Men det behövs egentligen inte mycket mer än lite goda woksåser (t ex hoisin eller ostronsås) och grönsaker för att en wok ska bli riktigt god. Perfekt för budgetfesten!

Välkommen sköna maj!

Nu är maj här, denna underbara månad, och med den kom också vårvärmen till huvudstaden. Solsken och närmare 15 plusgrader gör det till en fröjd att gå ut och idag fick hundarna en längre morgonpromenad än de varit vana vid ett tag.

Maj är också en månad för att njuta av mat och dryck. Festerna avlöser varandra – det här är en tid för bröllop, dop och inte minst studentfester.

Det är 10 år sedan min son tog studenten, men jag minns det som om det var igår. En så festlig tillställning det blev, detta trots att vi verkligen inte hade särskilt goda finanser. Ingen catering för vår del, däremot hemgjorda smörgåstårtor, sallader och småplock. Succé! För hur enkelt och lättvindigt det än må vara att slippa tänka på pengar, och handla det man vill ha och utan att lägga ner något jobb på matlagning och kallskänk, så är det faktiskt inte så att allt behöver kosta så väldigt mycket. Det går alldeles utmärkt att ordna en fin studentmottagning även med enkla medel.

Denna vecka bjuder jag därför på budgetrecept inför studentfesten. Och de går alldeles utmärkt att följa även för den som inte behöver tänka på pengar…

Studentens bästa bjudpaj

Den här ostpajen med anor från Schweiz är fantastisk god och passar perfekt som ett inslag i studentens buffé. Pajdegen kan man ju göra lite som man vill med – alla har väl sina favoritrecept – men jag tycker ”Bostondeg” är särdeles fint till just denna paj! Receptet är avpassat för 4 personer men det går naturligtvis mycket bra att öka, så länge man håller samma proportioner.

Pajdeg:

3 dl vetemjöl
1 nypa salt
½ dl mjölk
1 dl olja

Gör så här: Blanda mjöl och salt i matberedaren. Tillsätt olja och mjölk och blanda tills du får en deg. Tryck ut degen i en pajform, nagga och låt stå kallt i en halvtimme eller så innan du förgräddar den i 10 minuter i 200 grader.

Ostkräm:

4 dl mjölk
3 uppvispade ägg
1½ msk potatismjöl
100 g riven ost av valfri sort (jag brukar ta hälften grevé och hälften parmesan)
salt och peppar (ev en tsk paprikapulver)

Gör så här: Koka upp mjölken och potatismjölet. Låt svalna lite och häll sedan i äggen under omrörning. Blanda i osten och smaka av med salt och peppar.

Häll ostkrämen i den förgräddade pajskalet och grädda pajen i 200 grader i ungefär 30-35 minuter eller tills den fått fin färg och är fast.

Tips! Garnera gärna med cocktailtomater och dela i lagom stora trekanter innan du ställer fram fatet på buffébordet.

Smaksatta popcorn till fredagsmyset

Popcorn är en klassiker till fredagsmyset och – enligt min mening – mycket godare än chips. Jag tycker om dem som de är, gärna med lite smält smör på, men det finns mängder av olika sätt att smaksätta dem. Här är några:

Grundrecept

Poppa popcornen på valfritt sätt (i gryta eller i micro) och häll dem i en skål. Smält 25-50 g smör i en kastrull och rör ner valfria kryddor i smöret, eller stänk i lite hot sauce. Rör ihop och häll smörblandningen över popcornen.

Med ost

Riv cheddar eller annan ost över popcornen innan du häller över smöret.

Cayenne-corn

Pudra i lite cayennepeppar och rejält med paprikapulver i smöret.

Orientaliska popcorn

Blanda ner 1 tsk vardera av spiskummin och curry i det smälta smöret

Karamellpopcorn

Dessa söta popcorn är mäkta populära i USA. Smält smöret tillsammans med 1/2 – 1 dl strösocker (eller råsocker). Rör om och häll över popcornen.

×