Äntligen våffeldag

Våffeldagen är en speciell dag – den markerar början på våren och i år får vi dessutom ställa fram klockorna. Inte dumt!

Enkla frasvåfflor

Det här är ett enkelt men väldigt gott recept på frasvåfflor. Det brukar bli ungefär 8-10 laggar goda och frasiga våfflor – perfekta med både söta och salta tillbehör.

3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 dl mjölk
2 1/2 dl kallt vatten (gärna mineralvatten!)
125 g smält smör

Gör så här: Blanda de torra ingredienserna i en skål. Vispa ner mjölken och vispa smeten slät. Tillsätt sedan det kalla vattnet och det smälta, avsvalnade smöret. Hetta upp våffeljärnet och smöra laggen vid första gräddningen – sen behövs inget ytterligare extra fett. Servera med valfria tillbehör, t ex sylt eller bär och vispad grädde eller som läcker vickning med salta tillbehör såsom rom, gräddfil och lök.

St Patrick’s Day – we’re all Irish today!

Idag firar vi St Patrick’s Day! Få katolska helgon är så folkkära som Patrick – och få firas så festligt i så många länder. Laga en härlig irländsk köttgryta dagen till ära – och avsluta med en härligt mäktig chokladkaka!

Irish Stew 

800 g lamm, t ex bog
1 liter vatten eller ½ l vatten och ½ l mörkt öl, t ex Porter eller Guinness
2 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
1 lagerblad
1/2 tsk timjan eller oregano
en knippa persilja
2 skivade gula lökar
4 morötter i tunna slantar
4 potatisar i tärningar
300 g kålrot i tärningar

Gör så här: Skär köttet i mindre bitar och lägg i en gryta. Koka upp och skumma ordentligt, och tillsätt sedan salt, peppar, lagerblad, örtkryddor och persilja. Låt alltsammans puttra långsamt under lock ca 1 ½ timme tills köttet är riktigt mört.Tillsätt grönsaker och potatis i grytan och koka ytterligare en halvtimme. Smaka av med salt och mer peppar och servera med Guinness och ett rustikt lantbröd.

Elaines chokladkaka

Klart man måste ha servera en god dessert på Saint Patrick’s Day! Den här kakan, som min min vän Elaine i Dublin brukar baka, får sin goda smak av generöst med kakao och en skvätt irländsk whiskey, t ex Jameson eller Tullamore Dew – och av den goda smörkrämen förstås.

2 ägg
2 dl strösocker
75 g smör
1 dl vatten
2½  dl vetemjöl
½ dl kakao
2 tsk bakpulver
1½ msk irländsk whiskey

Till smörkrämen:

100 g rumsvarmt smör
2 dl florsocker
2 msk irländsk whiskey

ev riven choklad som garnering

Gör så här: Smörja och bröa en kakform på 1½ l. Vispa ägg och socker poröst. Smält smöret och tillsätt vattnet. Koka upp och häll den kokande blandningen i äggsmeten. Häll i whiskyn. Blanda mjölet med bakpulvret och rör ner detta i äggsmeten. Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i ca 40 minuter. Låt kakan svalna.

Rör ihop smör och florsocker till en smidig kräm och tillsätt whiskyn. Dela sockerkakan och bred smörkrämen på ena delen. Lägg ihop, täck ev kakan med riven eller hyvlad choklad, och förvara kakan i kyl till dess den ska avnjutas.

Irländsk chokladkaka, här garnerad med hyvlad v it choklad.

Goda och lättbakade flottyrringar – munkar

Att baka egna munkar är inte svårt – särskilt inte om man väljer att baka dem av en bakpulverdeg. Konsistensen och smaken blir lite annorlunda än i de klassiska jästa munkarna – som ett slags friterad sockerkaka – men det är underbart gott och en trivsam sysselsättning, dessutom.

Munkar

De här munkarna kallas också för flottyrringar. Det här behövs för 15-20 munkar:

1 ägg
1 dl socker
1 dl mjölk eller fil
2 msk smör
5 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver

Olja till fritering

Gör så här: Vispa ägg och socker pösigt, och tillsätt mjölken eller filen.  Smält smöret och rör ner i äggsmeten. Blanda det mesta av mjölet med bakpulvret och vänd ner i smeten. Rör om ordentligt och stjälp sedan upp degen på mjölat bakbord. Knåda in resten av mjölet tills degen blir smidig. Kavla sedan ut den till en platta, ca 1 cm tjock, och ta ut rundlar med mått.

Rundlarna kan vara 8-10 cm i diameter och har du ett mått med insats är det perfekt att använda för då får du ut hålen i mitten av munkarna samtidigt – annars är det bara att ta ett lite mindre mått att göra hålen med. Du kan givetvis baka ut dem även utan hål i mitten.

Värm oljan i en tjockbottnad yta – den ska vara ungefär 180 grader – och lägg i några ringar i taget. (Se till att ha ett lock i närheten ifall oljan skulle bli för varm och fatta eld!) Låt ringarna friteras i några minuter på varje sida och ta sedan upp dem med en hålslev och låt rinna av på lite hushållspapper.

När munkarna är klara kan du antingen rulla dem i strösocker eller låta dem svalna och göra en fin glasyr att garnera dem med!

Glasyr kan man göra på lite olika sätt. En enkel med god glasyr får man om man blandar 3 dl florsocker med ett par matskedar vatten och ett par matskedar kakao. Man kan också röra ut florsockret i  citrussaft (citron, apelsin eller lime beroende vilken smak man vill ha på glasyren) eller koncentrerad saft, t ex hallon.

En mer arbetad frosting kan man göra av ½ dl mjölk, 75 g rumsvarmt smör, 4 dl florsocker, lite vaniljsocker och 75 g smält choklad (mörk eller ljus beroende på vad man föredrar – jag föredrar ljus mjölkchoklad!). Rör ihop smöret med florsockret, vaniljsockret och mjölken – den smälta chokladen rör du i sist. Bred frostingen på munkarna och strö gärna över strössel, hackade nötter eller något annat gott över härligheten.

Kolja som på Shetland och en härlig sommarpudding…

Efter att ha tillbringat närmare en vecka i Skottland och på Shetlandsöarna har jag verkligen fått mitt lystmäte vad gäller att äta fisk. Kolja är en favorit här – och även för mig – och den serveras på alla tänkbara sätt, till och med varmrökt med äggröra till frukost… Mums! Här är en ugnsstekt variant som jag bjöds på Shetlandsöarna – kolja i paket. Till dessert en underbart god sommarpudding – klassisk efterrätt på de brittiska öarna!

Kolja i paket

800 g kolja
1 fänkål
1 purjolök
10 körsbärstomater
ca 50 g smör
en knippa persilja
2 dl vitt vin eller fiskbuljong
1/2 citron i skivor
peppar och salt

Gör så här: Värm ugnen till 125 grader. Gnid in fisken med peppar och salt, samt strimla fänkål och purjo. Gör i ordning fyra paket av folie. Lägg grönsaker i botten, peppra och salta. Ovanpå lägger du fisken. Fördela smöret på de fyra fiskbitarna och lägg i några tomater och en skiva citron. Häll på vin (eller buljong) och förslut paketet. Grädda i ugnen i ca 20 minuter.

Sommarpudding

900 g röda och blå bär, hallon, björnbär, blåbär, vinbär, jordgubbar
150 g strösocker
6-9 skivor vitt färdigskivat bröd (kanterna bortskurna)
En smörad form på ca 8 dl – 1 liter, gärna rund och lite toppig.

Gör så här: Lägg bär och socker i kastrull och låt sjuda på svag värme i ca 3-5 minuter så att det blir som en bärkräm. Låt svalna lite. Spara ca 1 dl av bärkrämen separat.

Täck insidan av den smörade formen med det vita kantskurna brödet. Pressa ihop brödkanterna lätt så att de helt täcker formen. Häll i bärkrämen (utom 1 dl).

Täck med bröd så att puddingen får ett lock. Täck med ett fat eller en tallrik och ställ något tungt på fatet (t ex en mortel) så att locket pressas neråt. Förvara i kyl över natten (eller 10-12 timmar om du gör den på morgonen).

Vid serveringen stjälper du upp puddingen på ett fat. Bärsafterna har nu trängt igenom brödet inifrån så att puddingen fått vacler färg, men om den fortfarande är lite vit på sina ställen så kan du använda den sparade bärkrämen till dessa. Det som sedan blir kvar blir fint som dekoration.

Servera med vispad eller ovispad grädde, eller vaniljglass.

Matbloggen i Skottland: varför inte lite haggis till frukost?

Denna vecka tillbringar jag i Skottland och på Shetlandsöarna. Självklart kommer jag att blogga om mat – och då förstås om de specialiteter som finns här.

Att avnjuta en full Scottish breakfast är inte fy skam och du har inte fel om du tror att det i denna ingår både haggis och black pudding. Black pudding är detsamma som vår egen blodpudding, fast den är något mer grovmald här tycker jag. Haggis påminner om pölsa, och görs på fårmage och andra inälvor. Det kan låta lite hiskeligt men det är faktiskt jättegott, även om de flesta kanske föredrar den som middagsrätt.

Haggis finns att köpa i välsorterade butiker i Sverige men den som har tid och lust, och har tillgång till slaktare/saluhall som kan hjälpa till att införskaffa ingredienserna, kan naturligtvis laga sin egen också.

Haggis – Skottlands nationalrätt

1 fårmage
5 l saltat kallt vatten

Fyllning:
1 fårhjärta
2 fårlungor
1 fårlever eller 2 lammlever
2 1/2  kg lammkött, t ex kokkött av olika slag
2 – 3 finhackade gula lökar

3 dl havre- eller grahamsmjöl

1 msk salt
1 tsk grovmald svartpeppar
1 tsk torkad koriander

Gör så här: Först gör du ren fårmagen: skålla i kokande vatten, vänd ut och in och lägg i kallt, saltat vatten över natten.

Dagen därpå gör du i ordning själva haggisen. Skölj lungor, hjärta och lever och lägg i en stor gryta tillsammans med lammköttet. Häll i vatten så det täcker, koka upp och låt koka i 2-3 timmar.

Sila sedan buljongen och ställ åt sidan.

Finhacka lungorna, levern, hjärta och köttet. Lägg i en stor skål och tillsätt lök, mjöl och kryddor. Blanda väl och späd med lite av buljongen så du får en mjuk konsistens.  Skeda sedan i blandningen i fårmagen så att denna blir fylld till drygt hälften. Sy ihop magen med bomullstråd och pricka några hål i den (annars riskerar den att spricka vid kokningen). Lägg i gryta med kokande vatten och låt koka i ca 3 timmar på svag värme utan lock. Se till att vattnet alltid täcker haggisen.

När haggisen är klar, ta upp och låt svalna en aning – skär sedan upp och servera, förslagsvis med potatismos och kokta rotfrukter – eller varför inte rotmos. Du kan förstås också servera haggis med potatis och rödbetor så som vi traditionellt serverar svensk pölsa. Eller gör som i Skottland och servera den som en del av en maffig frukost/brunch!

Äntligen semmeldags – du glömmer väl inte att fira fettisdagen?

Imorgon är det fettisdag och den dag då traditionen bjuder att vi äter de läckra och kaloririka semlorna. Numera börjar de flesta livsmedelsbutiker och bagerier att sälja semlor långt innan tisdagen före fastan, men jag brukar försöka vänta även om det inte alltid är så lätt…

Det är roligt att baka sina egna semlor, och dessutom är det ju så gott. Det här är ett beprövat recept som ger ungefär 20 normalstora semlor eller, om man hellre vill ha det, 30-35 minisemlor.

Semlor

50 g jäst
100 g smör
2 tsk stött kardemumma
4 dl mjölk
1 ägg
1 dl strösocker
1 tsk hjorthornsalt
cirka 12 dl vetemjöl

Gör så här: Smula jästen i en degbunke. Smält smöret och häll på mjölken, och låt blandningen bli fingerljummen. Slå mjölkblandningen över jästen och rör om tills jästen är upplöst.

Tillsätt socker, kardemumma, ägg, hjorthornsalt och mjöl, lite i taget. Arbeta degen tills den släpper från bunke – det går utmärkt att knåda den på mjölat bakbord. Lägg tillbaka den i bunken och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 1-1½ timme.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den i 20 delar (eller 30-35 om du vill ha mindre semlor). Forma till runda fina bullar och låt dem jäsa under duk i 30 minuter. Värm ugnen till 200 grader, pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda  mitt i ugnen på i cirka 8-10 minuter. Låt kallna under bakduk.

Fyllning:

2oo g mandelmassa
1/2 dl grädde

Riv mandelmassan fint och blanda den med grädden till fin konsistens. Skär loss ett lock på varje bulle och ta ut lite inkråm. Blanda inkråmet med mandelmassan och klicka i fyllningen i semmelbullarna. Vispa 4-5 dl grädde hårt, spritsa på bullarna och sätt på locket.  Pudra över florsocker och servera till kaffet eller som hetvägg med varm mjölk.

Tips! Fyll semmelbullarna med vaniljkräm istället. Om du vill kan du också smaksätta grädden med exempelvis mosade hallon eller blåbär.

Laga en turkisk dessert till helgen!

Visst vill man gärna ha dessert efter helgens middagar? Varför inte prova att laga en riktigt god turkisk dessert?

Revani

Revani är en mannagrynskaka med nötter och vanilj. Liksom de flesta turkiska desserter är den mycket söt, och avnjuts i små bitar. Man kan också utesluta sockerlagen för en mindre söt kaka. Till ca 30 små bitar behövs:

4 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
2 dl mannagryn
2 dl yoghurt, gärna turkisk
1 dl finhackade valnötter (kan ersättas med mandel eller andra valfria nötter)
2 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver
2 dl ströbröd
2 dl vaniljsocker

Sockerlag:

8 dl vatten
8 dl strösocker
några stänk färskpressad citron

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och socker pösigt och rör i resten av ingredienserna. Häll i smord form, ca 30 x 40 cm, och grädda i nedre delen av ugnen i ca 20-25 minuter tills kakan får färg.

Koka under tiden upp ingredienserna till sockerlagen. Låt puttra på svag värme i ca 10-15 minuter tills lagen börjar tjockna. Häll över den färdiggräddade kakan och servera ljummen eller kall med vispad grädde och frukt.

Pide är en jättegod pirog

Det här är en av mina favoriträtter i det turkiska köket – inte alls svår att göra själv!

Pide

Pide är ett slags öppen pirog, bakad på jäsdeg, och med varierade fyllningar. I det här receptet har jag valt en enkel, vegetarisk fyllning – den går förstås att ersätta med något annat gott. Prova att bryna lite nöt- eller lammfärs med en hackad lök, ett par hackade vitlöksklyftor och svartpeppar och fördela i pidebröden, det är jättegott! Till 12 stora pide behövs:

1 pkt färsk jäst
4 dl fingervarmt vatten
10 dl vetemjöl
4 msk smakneutral matolja, t ex solrosolja
1 tsk salt

Uppvispat ägg till pensling

Fyllning:

4-5 hackade tomater
2 dl riven ost
1 näve finhackade oliver

Gör så här: Lös upp jästen i det ljumma vattnet i en skål. Häll i olja och salt och arbeta in mjölet tills degen blir smidig. Låt jäsa i 30-40 minuter.

Dela degen i 12 delar och kavla ut varje deg tunt till en oval platta. Fördela fyllningen på bröden och vik över kanterna så att fyllningen hålls på plats. Låt jäsa på plåt i 15 minuter och värm under tiden ugnen till 225 grader.

Pensla bröden med ägg och grädde mitt i ugnen i ca 15 minuter, till de får fin färg. Servera varma, ljumma eller kalla med sallad till.

Turkiska kycklingspett – djoje kebab

Turkiet är ett land med mångfacetterad kultur, en spännande historia och – sist men inte minst – ett fantastiskt kök med influenser både från Mellanöstern och Medelhavsländerna. Jag har tidigare publicerat några av mina bästa turkiska recept här på Matbloggen – denna vecka bjuder jag på fler. Först ut en verklig favorit – djoje kebab

Djoje kebab – turkiska kycklingspett

De här spetten är riktigt goda. Servera dem med lök, tomater, ett gott ris eller pommes frites och pitabröd, och med goda såser. Du behöver:

1 kuvert saffran (1/2 g)
1 dl hett vatten
4 kycklingfiléer
1 gul lök
1 lime
1 dl naturell yoghurt
1 tsk paprikapulver
1/2 tsk gurkmeja
1/2 dl olivolja
Salt och svartpeppar

Tillbehör:
tomater, sallad, lök
pitabröd

Gör så här: Lös upp saffranet med 1/2 dl hett vatten. Låt stå i en bunke ca 30 minuter. Skär under tiden kycklingfileerna i bitar, riv löken och pressa limen. Blanda ner detta i saffransvattnet och marinera i kyl minst tre timmar, ännu hellre över natten.

Trä de marinerade kycklingbitarna på spett. Grilla på grillen eller i ugn.

I ugn: Värm ugnen till 250 grader, gärna med grill funktion på. Sätt in en plåt i mitten av ugnen och lägg på ugnsgallret. Låt gallret bli ordentligt varmt så kycklingen inte fastnar. Grilla spetten i ugnen i ca 10-15 min, vänd efter halva tiden. Servera med sallad, pitabröd och goda röror som hummus.

Alla Hjärtans-tårta med inspiration från USA

I morgon är det Alla Hjärtans Dag och även om jag inte alls brukar köpa kort eller presenter, så tycker jag ändå det är trevligt med en liten högtidsdag mitt i veckan, särskilt så här mitt i februari då vintern fortfarande håller oss i sitt grepp. En bukett tulpaner och lite kaffe med en enkel, men god tårta med inspiration från USA passar perfekt denna  dag så idag har jag bjudit över några vänner på Alla Hjärtansfika. Önskar er bloggläsare en riktigt trivsam Valentindag!

Alla Hjärtans Dags-tårta

Tårtbottnar

4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 knapp dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
ev 1 tsk vaniljsocker

Frosting:

200 g färskost av philadelphiatyp
3-4 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1-2 msk röd sylt, t ex jordgubb eller hallon
ev lite röd karamellfärg

Fyllning:

Jordgubbs- eller hallonsylt samt lite av frostingen

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och strösocker poröst. Blanda mjöl med potatismjöl och bakpulver och ev vaniljsocker och rör ner detta i smeten. Häll i smord och bröad form – gärna en hjärtformad – och grädda i nedersta delen av ugnen 35-40 minuter.

Låt kakan kallna helg och dela den i två bottnar. Dränk gärna in bottnarna med ett par matskedar jordgubbssaft om du har hemma – det blir saftigt och gott.

Vispa ihop alla ingredienserna till frostingen och tillsätt ev lite röd karamellfärg för en vackert rosa färg. Bred sylt och lite frosting mellan bottnarna och lägg ihop. Täck tårtan med resten av frostingen och garnera med röda geléhjärtan. Pudra florsocker över. Klart!

×