Höstens goda grytor – med fina fisken

Fisk är gott, det. Tyvärr äter de flesta av oss fisk alldeles för sällan – även jag – men jag försöker verkligen ändra på det. För egentligen finns det ju inget godare än en riktigt god fiskgryta.

Fiskgryta med skaldjur

En underbar gryta som blir matig av potatisen och krämig av grädden. Vill du kan du blanda olika fisksorter i den, t ex lax, torsk, kolja… Du kan också ersätta räkorna med kräftstjärtar eller, om du har en mindre budget, utesluta dem helt. Grytan blir lika god ändå! Hur mycket sambal oelek du tar beror på om du vill ha soppan het eller mild. 

2 gula lökar
4 potatisar
20 st körsbärstomater
1 msk matolja
2 msk tomatpure
4 msk hummerfond
6 dl vatten
8 bitar vit fisk, t ex torsk eller Alaska pollock
2 1/2 dl vispgrädde
1/2 – 1 msk sambal oelek
400 g räkor med skal
1 kruka dill

Ev salt och peppar

Gör så här : Skala och hacka löken. Skala potatisen och tärna den i kuber. Skär även fisken i kuber.

Fräs lök och potatis i olja tills löken blir mjuk. Häll på tomatpure, fond och vatten. Låt koka upp och sjud det hela i 10 minuter innan du vänder ner fisk och tomater.

Låt grytan sjuda under lock i ca 10 minuter eller tills fisken är genomkokt. Smaka av med dill och sambal oelek och ev salt och peppar. Häll i vispgrädden och låt grytan få ett uppkok. Ta grytan av värmen, vänd ner räkorna och servera – gärna med ett gott bröd och kanske en klick aioli.

 

Höstens goda grytor – vegetarisk currygryta

Det här är en härlig currygryta, som jag gärna bjuder både till vardags och fest.

Vegetarisk currygryta

Vilken vegoprodukt man använder är naturligtvis en smaksak. Den här grytan blir god med båda soja- och quornbitar! Receptet är anpassat för 4, men går lätt att dubbla om man är fler vid matbordet – eller om man vill frysa in till matlådor.

300 g vegobitar, t ex soja
½ rivet äpple
1 l grönsaksbuljong (på tärning eller hemlagad)
1 stånd broccoli eller ett litet blomkålshuvud
2 moröttar
3-4 msk curry (vanlig gul, eller en blandning av gul curry och garam masala)
2 tsk kardemumma
2 tsk koriander
2 tsk paprikakrydda
3-4 msk smör eller olja
3-4 msk vetemjöl

Gör så här: Fräs curryn och de andra kryddorna i smöret i en stor gryta. Strö över vetemjöl och späd med buljongen. Tillsätt det rivna äpplet samt vegobitarna och låt koka på svag värme under lock ca 15 minuter. Skölj under tiden broccolin (eller blomkålen) och dela i småbitar. Ansa och slanta morötterna. Häll i dessa i grytan och låt koka ytterligare 20 minuter. Rör om och smaka av med salt och peppar. Servera med vitt ris – gärna basmatiris – matyoghurt och gurkstavar.

 

Höstens goda grytor – mustig köttgryta

En mustig köttgryta är väl värd att vänta på. Och har man inte tid att låta en gryta puttra på spisen 4-5 timmar en vanlig vardag så kanske man kan passa på under helgen? Bara att röra om lite då och då – i övrigt sköter det mesta sig själv.

Köttgryta med syltlök

Den här grytan tar sin tid, ett riktigt långkok. Men den är väl värd besväret! Receptet är anpassat för fyra men går utmärkt att dubbla om man är flera. Du behöver:

500 g nötkött, t ex högrev (eller samma mängd grytbitar)
salt och peppar
1 grovhackad röd eller gul lök
2-3 hackade vitlöksklyftor
färsk timjan efter smak – jag brukar ta en hel kruka…
4 dl mörk öl eller porter (koncentrerad svartvinbärsdryck går också bra)
vatten
3 lagerblad
2 buljongtärningar, kött eller ox
8-10 potatisar, skurna i bitar
2-3 morötter, skurna i bitar
1 liten burk syltlök
smör till stekning

Gör så här: Skär köttet i mindre bitar, ca 4×4 cm. Bryn köttet i en stor gryta tills alla bitar fått fin färg. Krydda med salt och peppar och tillsätt lök och vitlök. Fräs en stund, tills löken blivit mjuk, och häll sedan i öl. Fyll på med vatten tills det täcker köttet och lägg i lagerblad, timjan och buljongtärningar.

Låt grytan puttra på svag värme 3-4 timmar. Lägg sedan i potatisen och morötterna och koka under lock i ytterligare en timme. Häll av spadet av syltlöken och rör ner syltlökarna i grytan. Servera med sallad, bröd och gärna en klick creme fraiche.

 

Höstens goda grytor – med kyckling och svamp

Vi skriver mitten av september och nu har hösten kommit på allvar. I Skåne har det stormat och regnat så det står härliga till, en god vän blev vittne till hur en lönn blåste ner alldeles nära hennes hus. Och detta är ju bland det minst trevliga med hösten. Men lite regn och normalblåst är en annan sak, och det kan till och med vara en mysfaktor. Framför allt blir man sugen på att laga mat, tycker jag, och personligen tycker jag att grytor passar väldigt bra så här års. Därför blir det just höstliga grytor här på matbloggen en tid framöver – med kött, med fisk, med kyckling och givetvis också utan…

Kycklinggryta med svamp

Den här grytan kan varieras på olika sätt. Den som vill tar vingar eller lår istället för filé – räkna då med 900-1000 g och öka på koktiden med en kvart. Gott är också att tillsätta lite strimlad rökt skinka. Om du ersätter grädden med syrad grädde eller creme fraiche får grytan en syrligare smak som också är jättegod. Extra plus för den som har lite bråttom, för den blir klar på långt under en timme. 

500 g kycklingfilé
1 gul eller röd lök
2 vitlöksklyftor
200 g färsk svamp av valfri sort, t ex kantareller
olja att steka i
2 dl vatten
1 1/2 dl grädde
1 msk kyckling- eller svampfond
maizena till redning

salt och peppar

Gör så här: Skär kycklingköttet i mindre bitar, ca 2×2 cm. Pressa vitlöken och gnid in kycklingbitarna med den. Skär svampen smått, och hacka löken.

Bryn kycklingen i olja i en vid stekpanna (traktörpanna) tills den fått fin färg runt om. Sänk sedan värmen och tillsätt lök och svamp. Bryn ytterligare en stund så att löken får lite färg och det mesta av vätskan från svampen kokar in.

Tillsätt vatten och låt koka upp. Tillsätt därefter grädde och fond och sjud på svag värme i 20-30 minuter. Red av med lite maizena utrörd i vatten och smaka av med salt och peppar.

Kantareller är jättegott i den här grytan, men det går givetvis lika bra med annan svamp!

Traditioner – och en lökpaj…

Det här med traditioner… Jag tycker det är jätteviktigt och något man verkligen ska vara rädd om. Traditioner som gått i arv i generationer, och som är lika självklara som att gå upp på morgonen och gå och lägga sig på kvällen.

Balkongen i sensommarskrud…

Som detta med kräfttiden som präglar augusti månad och dröjer sig kvar även en bit in i september. Jag känner lite vemod nu när kvällarna blir allt mörkare och vill gärna dra ut på sensommaren lite till. Äta kräftor en fredag till… Sitta på balkongen ännu några kvällar – det finns ju värmeljus och filtar om det blir för kyligt! Ja, jag har många sådana traditioner som jag försöker bevara – sådant som får mig att minnas mina föräldrar och deras föräldrar och som ger en anknytning långt bakåt i tiden.

Men även om man kanske inte har några fasta traditioner med sig från sin barndom och uppväxt kan man ju skapa sina egna genom åren. Många är väl de småbarnsföräldrar idag som skapat sitt eget fredagsmys med ungarna; en spännande film och en skål popcorn, brädspel tillsammans med hela familjen eller något annat trevligt som ger glädje och ljus till veckoslutet. (Jodå, jag är medveten om att fredagsmys från början var något som chipstillverkaren OLW lanserade för att sälja chips, men jag tycker det känns väldigt avlägset idag, jag tror att de flesta fredagsmys med mer än chips numera). Och fredagstacos har ju nästan blivit en modern tradition.

Själv är jag väldigt svag för en god paj på fredagskvällen. Det här är en läcker variant som jag gärna lagar när det drar ihop sig mot helg – eller som en trevlig vardagslunch. Receptet har jag fått av min vän Bibbi. Och den passar finfint för den som vill ordna en liten kräftskiva till innan hösten är här på allvar…

Bibbis lökpaj

Blanda 3 dl vetemjöl (eller 2 dl vetemjöl och 1 dl grahamsmjöl) med 150 g smör och kör i matberedare eller blanda ihop med en gaffel. Till sätt 2-3 msk iskallt vatten och arbeta ihop till en deg. Låt vila kallt i ca en timme.

Skala och tunnskiva 3-4 lökar (gula, röda eller blandat). Fräs i olja eller smör på svag värme i stekpanna och tillsätt lite strösocker eller farin. Spä på med vatten och låt löken koka mjuk och blank.

Den här pajen blir jättegod oavsett vilken sorts lök du använder. Jag brukar blanda olika sorter.

Kavla ut pajskalet och tryck ut i en pajform. Förgrädda i ca 10 minuter i 200 graders ugnsvärme. Fyll pajen med den frästa löken och häll över en äggstanning på 3 ägg3 dl mjölk och en gnutta salt och peppar – eventuellt också lite paprikapulver. Toppa med riven ost. Grädda pajen i 30-40 minuter, tills den stannat och fått fin färg, i 200 grader. Servera med en fräsch sallad och/eller gröna oliver. Smaklig måltid!

Den fantastiska färsen – tex mex till fredagsmyset!

Tacos och texmex verkar vara den nya fredagsmaten i Sverige. Nästan alla jag känner lagar texmex på fredagskvällen och visst är det mysigt – kryddigt, gott och med tillbehör som kan varieras i det oändliga!

Den här texmexgratängen passar utmärkt som fredagsmiddag – den innehåller färs, lök, majs, kidneybönor samt tacokrydda och salsasås – om du vill ha mild, medium eller het väljer du förstås själv!

Matmammans Texmexgratäng 

400 g nötfärs
1-2 röda lökar
3 vitlöksklyftor
1 påse tacokrydda
1 burk salsasås
1 dl vatten eller rödvin
1 burk majs
1 burk kidneybönor

Tortillachips och riven ost

Gör så här: Bryn färs och finhackad lök samt krossad eller finhackad vitlök i lite olja i en gryta. Häll över tacokryddan och rör om. Tillsätt vatten (eller ännu hellre vin) och salsasås och låt puttra på svag värme under lock ca 15 minuter. Låt majskornen rinna av och skölj kidneybönorna. Rör ner dessa i köttfärsröran och häll alltsammans i en ugnsfast gratängform. Stick ner lite tortillachips här och var i färsen och toppa med riven ost, gärna en lagrad. Gratinera i mitten av ugnen på 200 grader i ca 10-15 minuter eller tills osten fått fin färg. Servera med valfria tillbehör, t  ex tomater, gurka, sallad, avocado, gräddfil, salsa, majskorn, tortillachips, bönröra – så kallade refried beans.

Refried beans finns att köpa som konserv i texmexhyllan men det är också lätt att göra själv.

Häll av en burk pintobönor eller kidneybönor och skölj dem. Skala 2 hackade röda eller gula lökar och fräs med 2 pressade vitlöksklyftor. Låt löken bli mjuk utan att  den får färg och strö över lite socker, gärna råsocker eller brun farin. Mosa i bönorna, lite i taget, och mosa med en gaffel i lökröran. Krydda med chilipulver och salt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Den fantastiska färsen – till pasta

Spaghetti med köttfärssås är en klassiker. Och färssåsen går att variera i det oändliga. Den här rosmarindoftande pastarätten är en middagsfavorit hos oss!

Tagliatelle med färs och svamp

300 g torkad tagliatelle
400 g köttfärs
100 g champinjoner
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk hackad rosmarin
1 pkt passerade tomater
1 tsk strösocker
4 krm salt
olja
60 g parmesanost

Gör så här: Koka pastan enligt anvisningen på paketet (tänk 1 liter vatten och 1/2 msk salt/100 g pasta). Dela champinjonerna,
tomaterna och låt det koka ca 10 minuter (späd ev med vatten). Häll ner rosmarinen och smaka av med en nypa socker
och Falksalt hushållssalt. Vänd ner tagliatellen i pastan och riv över parmesanosten. Servera och njut!

 

Den fantastiska färsen – här i piroger

Köttfärs är en favorit i mitt kök. Färs går ju att använda på så många olika sätt, dessutom finns det en massa vegetariska/veganska färssorter som går att ersätta köttfärs med om man vill undvika kött. Denna vecka bjuder jag på några av mina färsfavoriter. Först ut härliga piroger!

Färspiroger med ingefära och salladslök

Jag gillar piroger. Dels är de roliga att baka och tillreda, dels smakar de ju så otroligt gott, antingen som lunch eller en festlig vickning eller varför inte som utflyktsmat? Jag brukar använda fläskfärs i de här pirogerna, för det passar så bra med ingefärskryddningen just till fläskkött. Recptet ger 10 piroger men du kan med fördel dubbla, piroger är ju toppen att frysa in. 

10 djupfrysta kvadratiska smördegsplattor
250 g fläskfärs
Ca 5 cm färskriven ingefära
45 salladslökar skurna i strimlor
1 paket bacon, finklippt eller hacka
salt och peppar

Gör så här: Bryn färsen tillsammans med bacon på medelstark värme i lite olja. När färsen börjar få lite färg kan du tillsätta salladslöken och låta den bryna med en stund. Dra ner värmen på sparlåga och tillsätt ingefära, salt och peppar, och låt puttra 5-10 minuter. Dra av från plattan.

Värm ugnen till 200 grader. Kavla ut smördegsplattorna en aning och fördela sedan färsröran på dem. Vik ihop så du får trekantiga piroger och tryck ihop vid kanterna. Pensla med uppvispat ägg eller äggvita och grädda i mitten av ugnen ca 15-20 minuter. Servera varma, ljumma eller kalla med en sallad.

Självklart går det att ersätta färsen med vegofärs av något slag!

Vill du göra egen pirogdeg? Här är ett bra och lättbakat recept!

Pirogdeg med jäst

Räcker till 10-12 piroger, men går utmärkt att dubbla om du vill göra en större sats!

100  g smör
2½ dl mjölk
25 g jäst
½ tsk strösocker (eller ännu hellre råsocker)
Knappt 1 tsk salt
6-7 dl vetemjöl + lite till utbakning

Gör så här: Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till fingerljummet. Rör ut jästen i lite av degvätskan och tillsätt sedan salt, socker och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter och låt den seda jäsa i ca 40 minuter. Under tiden förbereder du fyllningen.

När degen jäst färdigt ska den vältas ut på mjölat bakbord och knådas smidig. Dela i 10-12 delar och platta ut fyrkantiga eller runda plattor. Fördela fyllningen, vik över lock till trekanter eller halvmånar och grädda som ovan.

Skördetider – lägg in ingefärspäron och koka en härlig päronsylt

Du som har ett eget päronträd, lyckliga du! När jag var barn fanns ett gråpäronträd i kvarteret, och jag älskade att plocka och äta de kärva frukterna. De är hårda och har en underbar smak – så goda att äta som mellanmål eller bara för att det är så gott.

Gråpäron finns ytterst sällan i butik, men du som har tillgång till dessa goda päron passa på och njut nu när de mognar! Vi andra får ”nöja oss” med andra sorter om vi inte har turen att hitta gråpäron på torget, vilket då och då kan inträffa.

Päron går förstås också alldeles utmärkt att använda i inläggningar. Det vattnas fortfarande när jag tänker på min mosters ingefärspäron, som serverades som dessert vid festliga tillfällen. Så gott! Här får du receptet på denna underbara inläggning, och på en mild och fin päronsylt med vanilj.

Ingefärspäron

Just till ingefärspäron passar gråpäron perfekt!

1 kg små, fasta päron
saften av en halv citron
5 dl vatten
5 dl strösocker
25 g färsk ingefära i tunna skivor

Gör så här: Koka ihop socker och vatten med ingefära i ca en kvart. Skala under tiden päronen, men låt skaften sitta kvar (skrapa rent dem med kniv). Halvera eller låt dem vara hela och häll citronsaft över så att de inte mörknar.

Koka päronen i ingefärslagen i ca en halvtimme, prova med en sticka så att de är mjuka innan du slår av värmen, för koktiden varierar en hel del. Skumma om det behövs.

Ta upp päronen med hålslev och fördela i steriliserade burkar med lock, gummiring och spänne. Häll på lagen så att den täcker päronen och förslut. Kyl snabb och förvara de oöppnade burkarna i kyl.

Tips! Tillsätt 1 krm natriumbensoat till lagen för ökad hållbarhet!

Päronsylt

500 g päron, skalade och skurna i bitar
3 dl syltsocker
1 vaniljstång
1 tsk vaniljpulver

Gör så här: Blanda päron och sockret i en gryta. Tillsätt övriga ingredienser. Låt koka i 3-10 minuter beroende på vilken konsistens du vill ha. Skumma väl och häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.

Skördetider – koka en härlig äppelchutney

Just nu är det äppeltider, och äpplen kan man göra massor av. Pajer, kakor, mos – och varför inte chutney? Det är kryddigt och gott och dofterna när man kokar den är ju bara så underbara…

Äppelchutney

Det här receptet är enkelt och blir utsökt gott och passar till det mesta, inte bara till den indiska curryn till också till den klassiska svenska söndagssteken! Prova till exempel att byta ut vinbärsgelén mot chutney, det blir en riktigt fin smakupplevelse!

1 kg svenska äpplen
1 gul eller röd lök
1 kanelstång
2-3 msk färskriven ingefära
4 dl farinsocker
2 dl vitvins- eller äppelcidervinäger
½ tsk salt
1 chili av mildare sort, ex jalapeño

Gör så här: Skala och kärna ur äpplena och hacka dem i mindre bitar. Skala och finhacka löken och finhacka chilin (var noga med att få bort frön och membran!)

Blanda alla ingredienser utom farinsockret i en stor gryta. Sjud tio minuter-en kvart tills äpplena blir mjuka och tillsätt sedan sockret. Låt chutneyn sjuda i omkring en halvtimme tills den blivit ganska fast. Förvara i glasburkar i kylen.

×