Djurdeckarna och REDE

REDE har bedömt att Djurdeckarna passar deras arbete och värderingar. Mycket glädjande! Stort grattis till författaren Mari Bister! – och naturligtvis till REDE som gjort ett klokt val!

Vad är då REDE? Respekt, Empati, Djur, Etik – ett långsiktigt djurskyddsarbete som startar i förskolan. Läs mer på http://www.rede.se Under Inspiration finns många exempel på både faktaböcker, barnböcker och hemsidor.

Och ni lärare kan väl nu under sportlovsveckan ta er tid att botanisera bland övningarna. Deras nästa introduktionskurs är 17 april.

Minns ni FaceBook-katten från 3/1?

Det blev ett lyckligt slut både för den förre ägaren och katten. Jag hade ju svårt att bestämma om jag skulle kontakta den tidigare ägaren, som kanske ville veta vad som hänt katten eller förbigå med största möjliga tystnad. Han kunde ju vara bortglömd och ersatt av en ny.
Jag kontaktade förre ägaren och vi jämförde foton och visst var det samma katt! Hon visade sig vara en mycket trevlig och förnuftig person med samma inställning som jag. Katten skulle vara kvar. Ersatt var han på sätt och vis av 5 nya, som räddats från svält och umbäranden vid en ödegård. DE var övergivna. Att flytta ”gamlingen” hem till dem skulle bara ställa till problem. Han är en kaxig typ.
Dotterns första ord när hon såg honom:
”Va STOOOR han har blivit!”
Jo, det kan inte förnekas. Han går på höga ben och är lång som en limousine, som en väninna uttryckte det. En viss rondör har också inträtt under hösten. Han kommer att bli slankare till sommaren.

Förbud att överge tamdjur – hur ska det gå till?

Regeringen vill införa förbud mot att överge katter och andra tamdjur. Jag har väntat på någon sorts reaktion från SkD, men förgäves.
Den gamla djurskyddslagen är nästan 30 år gammal och mycket forskning på djurs lidande och välbefinnande har skett under dessa år. Jag skrev om det för ett tag sen. Det var Kattunionen som listat några forskningsresultat. Ska det nu äntligen bli en ny djurskyddslag?
Övergivna och förvildade katter har ett helt eget kapitel i förslaget SOU2011:75 inkl jämförelser med de andra nordiska länderna.

Samhället har ett ansvar för att ingripa till skydd för katter utan ägare. Om man inte kan hitta en person som är ansvarig för katten har länsstyrelserna en skyldighet att ingripa, eftersom katter som överges eller föds i det vilda har en mycket dålig djurvälfärd.
Så skrev någon på DN debattsida 2018-01-09.

”Är det verkligen sant att folk skaffar katt över en sommar och sedan överger dem? Jag är skeptisk, visst finns en och annan knäppskalle, …. Under mina nu över 70 levnadsår har jag aldrig stött på någon dylik individ …. Nej, jag tror inte på snacket om övergivna katter utan mer på att det är katterna som överger oss.”
Jo, kära skribent i Eskilstunakuriren, det är alldeles sant! Och inte bara under sommaren, utan året om.

Hur många är de? Siffran 100.000 har nämnts. Vissa rikstäckande djurskyddsföreningar misstänker att siffran är mycket högre. En förening gjorde en enkät och ville veta hur många kattungar djurhem hade tagit emot. Det finns nog bättre sätt att ta fram det totala antalet herrelösa.
Att länsstyrelsen eller ”någon annan” myndighet skulle ta hand om övergivna djur finner jag högst osannolikt. Polisen har nyligen befriats från det uppdraget. De har nog att göra ändå, liksom länsstyrelsen. Ansvaret lär nog även i fortsättningen ligga på ideella föreningar och enskilda. Eller som en känd företagsledare i Malmö uttryckte det när en förening begärde pengar för att kunna göra något åt kattsituationen på företagets område
”Det är er lilla hobby att ta hand om katter! En hobby måste få kosta pengar!”
”Vi vill inte ha denna hobby. Vi vill spela golf!”
Han hade en mapp kallad ”Olösliga problem” i sin dator. Nr 1 var förvildade katter. En stor eloge dock till honom. Han bidrog med många tusen när han fick situationen klar för sig. Ibland skiner solen!
Så icke igår när jag upptäckte en filmad sekvens från träning på en kinesisk cirkus. En tiger och ett lejon skulle sitta på ryggen på en häst som skulle trava runt i manegen. Hur dum får man bli! Filmen visade tre skräckslagna djur som inte begrep vitsen med det hela. Hästen, hårt uppbunden utan att kunna röra huvudet, svettades och darrade. Tigern och lejonet angrep naturligtvis de vilt sparkande benen och skötarna bankade med stora påkar på rovdjuren.
”Hästen blev inte så svårt skadad”, enligt texten. Skulle de fortsätta öva på numret tro?

Det behövs inte bara nya djurskyddslagar, som helst ska följas, utan ett helt nytt tänkande kring de mest skyddsvärda.

God fortsättning!

Det var länge sedan jag skrev något här i bloggen. Helgerna tog ut sin rätt, sviterna efter en ilsken förkylning likaså.

Alla tycks använda FaceBook – inte jag. Det lilla jag sett av FB har inte gett mersmak. Bara trams. Inte värt att spilla någon tid på. Men jag tog ändå en titt ”lillenyårsafton” när jag inte hade något bättre för mig.
Och så plötsligt i byns FB bland alla foton av omslingrade väninnor, utsträckta tungor, grimaser och andra mindre smickrande selfies fanns den. Efterlysning på en katt! Inlagt en vårdag 2013! Delat två gånger samma dag.

Den katten kom till vårt lantställe bara några dagar efter försvinnandet från förre ägaren. Helt säker på att det är samma katt kan jag naturligtvis inte vara, men likheten är slående och satte igång funderingar.
En helt vanlig lördageftermiddag rusade den rakt in i vårt kök och insisterade på mat. Den var mager, men i övrigt välskött och tam. Lappar på ICA, macken och några andra ställen gav inget resultat. Inte öronmärkt och inte kastrerad.
När den efter en vecka fortfarande var kvar och dessutom hade pissat in sitt nya revir var det dags att vidta åtgärder. Veterinärbesök med kontroll av chip gav inte heller någon ledtråd. Vi var eniga i beslutet. ”Den är övergiven”. Han kastrerades, tatuerades med nummer i vänster öra och registrerades. Trots den behandlingen, eller kanske tack vare, valde han att stanna hos oss och är fortfarande kvar efter nästan fem år.

Vad är nu bäst att göra?
1. Kontakta den tidigare ägaren, som kanske vill veta vad som hänt katten.
2. Förbigå med största möjliga tystnad. Han kan vara helt bortglömd och ersatt av en ny.

Jag måste utgå från vad som är bäst för katten. Men vad är bäst för den förre ägaren? Hon efterlyste visserligen sin katt på FB, men verkar inte ha lagt ner så hemskt mycket energi på att verkligen ta hand om och behålla sin katt. Den var ju varken ID-märkt eller kastrerad.
Ännu ett exempel på hur viktigt det är att ID-märka och registrera sin katt.

 

Julklapp till katten

En övergiven, dumpad katt tror jag helst vill ha ett gott hem, en trygg matte och/eller husse, få ligga i sängen och mysa precis som när den hade ett hem. Och naturligtvis god mat, inte sånt krafs som ligger på marken kring gatuköken. Sådana katter finns i massor på katthemmen.

En förvildad katt i andra eller tredje eller fler generationer tillbaka är tacksam om den får ett vindskyddat krypin i en trädgårdsbod, en källare eller liknande. En dörr på glänt. En frigolitlåda med hö är lyx.

Önskelistan hos Djurskyddet Sverige http://www.djurskyddet.se/kampanjer/katternas-onskelista/ är viktig, men man får se den på lång sikt.

www.Anicura.se  vill hjälpa till att minska julstressen för katter http://mb.cision.com/Main/1058/2401087/758376.pdf

Bosse skulle kunna göra reklam för Royal Canin.

”Jag vill ha mat! NU!”

Ska vi försöka enas inför 2018?

I FHHK:s blogg http://bapplar.blogspot.se/ 9 december 2017 ställs frågan än en gång:
”med vilken rätt folk sitter och producerar katter varje år, ut i hemlöshet, död, och svält?”
Ungefär samma text fann jag under hösten 2016. Tar det aldrig slut.
En mardröm utan slut. Utöver alla de som tas omhand, så finns föräldrarna kvar därute – redo att ge liv åt fler. Plus många ungar som mycket snabbt får egna ungar.
Katthem och föreningar som tar hand om herrelösa katter finns det hur många som helst. Registrerade föreningar med org nr och styrelser, med revisorer som ska se till att insamlade pengar hamnar rätt, lösare sammanhållna grupper och så naturligtvis alla dessa privatpersoner som blir ofrivilliga kattägare.
Varför verkar det finnas fler informationssidor och artiklar om kattuppfödning än om hur man hanterar herrelösa och övergivna katter? Ska vi inte försöka enas om att göra 2018 till året då antalet herrelösa katter minskar istället för att öka?

Och titta vad jag fann på www.kattunionen.com !!! Länkar till många avhandlingar och examensarbeten vid Statens Lantbruksuniversitet SLU. Några handlar om just övergivna och herrelösa katter. Värt att notera, tycker åtminstone jag, är också att alla är skrivna av kvinnor. Liksom den positiva domen i Göteborgs kammarrätt i ett TNR-mål 2013-11-12 där samtliga ledamöter var kvinnor.
Saxat ur Inventering av ladugårdskatter … Vad är ladugårdskatter?
”tamkatter som lever i närhet med personer som tar på sig ett visst ansvar för utfodring av katterna och för att de har tillgång till byggnader för vila och skydd.

F d ladugårdskatt. ”Jag har bestämt mig!”

 En underkategori till ladugårdskatter/uthuskatter definieras kortfattat som huskatter som inte får vistas i bostadsutrymmen, utan enbart har tillgång till övriga byggnader eller katter som uppehåller sig på gården utan att få gå in i boningshus.
Den stora produktionen av kattungar leder till att populationen utökas, konkurrensen leder till mer aggressioner mellan katter och risken för att alla katter inte får tillgång till foder, vatten och skydd ökar.
Flera av de svarande i studien verkar anse att ladugårdskatter sköter sig själva och inte behöver ges varken mat eller veterinärvård, trots att gårdens huskatter i flera fall fick betydligt högre grad av omsorg.”
Vore intressant att veta varför det är så.
”Slutsats: Riktad information till lantbrukare angående vilka krav lagen ställer på dem som katthållare är en grundförutsättning för att uppfylla denna, då kunskapsnivån om lagstiftning gällande katter generellt sett visat sig vara bristfällig.”
Avhandlingen är från 2009 … Det är åtta år sedan! Har det gjorts någon riktad information? I vart fall ingen som hjälpt med tanke på vad FHHK skriver i sin blogg.

Minns ni Lex Maja?

Maja var katten som svalt ihjäl när matte hamnade på sjukhus och hemtjänsten inte kunde eller ville öppna dörren och ge henne mat och tillsyn. Med hänvisning till sekretessen …
Jag Googlade på Lex Maja och fann detta:

Idag blev lex Maja verklighet | Djurens Rättwww.djurensratt.se/blogg/idag-blev-lex-maja-verklighet
3 maj 2017 – Idag röstade riksdagen igenom en ny lagstiftning som gör det möjligt för vårdpersonal att anmäla misstänkt vanvård av djur. Nu ska regeringen lägga fram en proposition som gör detta möjligt.

Nu är lex Maja verklighet | SVT Nyheter – SVT.se
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/nu-ar-lex-maja-verklighet
1 sep. 2017 – Riksdagen har röstat igenom en ny lagstiftning som gör det möjligt för vårdpersonal att anmäla misstänkt vanvård av djur utan att riskera att bryta mot tystnadsplikten, rapporterar Länstidningen i Södertälje.

Fast nu har jag läst Veterinärtidningen igen och fann den lilla oansenliga notisen ”Rättelse om Lex Maja”.
Enligt Veterinärtidningen 2017:11 sid 32 är det ovanstående felaktigt:
”Ingen lex Maja har antagits, även om en sådan lagändring har diskuterats. Socialtjänst eller hemtjänst kan fortfarande inte bryta sekretessen för att rädda djur eller anmäla utsatta djur till länsstyrelsen.”

Hur ska det nu vara egentligen? Finns det en Lex Maja eller inte? Enligt min mening är det självklart att ALLA som av någon anledning kommer in i människors hem och ser vanvårdade djur har skyldighet att på något sätt vidta åtgärder för att hjälpa djuret till ett drägligt liv.

Kattens Dag lördag 2/12 …

… kan också vara dagen för ett viktigt julklappsinköp till barn/barnbarn … egna eller andras …

Fick just meddelande från författaren till Katthemsäventyret, Mari Bister, att boken finns tillgänglig på Kattens Dag 2 /12. Finns på http://www.idusforlag.se/barnbocker/6-9/katthemsaventyret

Hon signerar den på Stockholms Katthem i Nacka söndag 3/12 kl 13-16 och första signeringen i Skåne blir på Onslunda borstbutik och café söndag 10/12 kl 13-16. Ansiktsmålning ingår i priset.

 

Ska vi få spenat i dag också?


Vad gör man en mörk och regnig morgon? Bosse och jag? Frukosten serverades vid 7-tiden. Igår fick vi spenatstuvning till lunch. Fick och fick … Vi tog oss friheten att först doppa varsin tass i … Han var först. Matte hade vänt ryggen till. Han slickade på tassen och högg sen in. Man måste ju smaka. Jag tyckte också det var gott. Med stekt korv till …

Idag tar vi det nog lugnt. Matte blev lite upprörd igår. 

 

Myt nr 9: Innekatt är djurplågeri

En katt som är ensam i lägenhet eller hus hela dagarna utan sysselsättning har inte särskilt roligt och sover troligen bort den mesta tiden. Det går dock går utmärkt att ha sin katt enbart inomhus om man som ägare kompenserar för den motion, det jakt-, klös- och klätterbeteende som katten behöver få utlopp för. Att innekatter skulle må bra av att få en kattkompis, vilken som helst, är bara ännu en myt.
Och att släppa ut en innekatt för att den ska få leva lite naturligt en stund är också en myt. Den kommer ju ut i en värld med nya dofter och ljud den inte alls känner till. Utsläppta innekatter kan mycket väl sitta skrämda och paralyserade under en buske ända tills dörren öppnas igen och den får komma in. 

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Att få möjlighet att sitta i fönsterkarmen och titta ut på fåglar och löv som rör sig uppskattar de flesta katter mycket mer. Man måste också som ägare vara medveten om att om man släpper ut sin katt, så kanske den försvinner för alltid. Kanske räddad av någon kattförening om den inte är öron- och/eller chipmärkt och registrerad.
OBS! Veterinären tar inte hand om registreringen som många tycks tro.

 

×