Djur som förbrukningsvaror

Hästar = brödrostar. Så är det tydligen i EU:s regelverk. Fredrick Federley, EU-parlamentariker för (C) skrev för några dagar sedan i SkD att han försöker tänka på hur ”vad vi gör i EU påverkar folk i vardagen”. Det gäller inte bara de stora besluten. Det finns bisatser också. Hur många begrep egentligen vad de röstade JA till då för länge sedan? Det viktigaste för de flesta var att slippa visa passet vid gränserna. Ja, ja, tiderna de ändras!
Kan då hästar och brödrostar behandlas lika? Ja, enligt Konsumentköplagen och enligt EU:s regelverk. ”Du har samma ångerrätt med en häst som med en brödrost”. En köpare kan alltså enligt F F lämna tillbaka en häst flera år efter köpet och kräva tillbaka köpesumman plus kostnaden för hästens uppehälle under tiden. Oavsett i vilket skick hästen befinner sig, även ifall den har vanvårdats.
”Hästägare drar sig ibland för att sälja till privatpersoner, just av skälet att hästen betraktas som en förbrukningsvara eller en attiralj”. Är det fler än jag som häpnar inför denna totala brist på kompetens hos de valda ledamöterna? Tänk om fler än F F på ett lättfattligt sätt kunde berätta om andra galenskaper från EU. För det finns säkert många.
”En enkel maskin är inte lik ett komplicerat djur”, skriver F F vidare. Nä, djur är inte komplicerade. Människor är komplicerade. Alla utom människor vill leva ett naturligt liv i naturliga skogar, på naturliga slätter, i naturliga vatten. Inte springa för livet med en liten kärra efter sig. Inte simma runt, runt i nätkassar i trängsel tills de blir upplyfta och kvävs till döds i luften. Inte transporteras utan mat, vatten och vila till en befriande död i annat land.
”Djur och djurägande väcker många känslor.” Man har haft ett första möte om hästägande och hästens roll i Europa. Jo, ekonomiska intressen väger tungt, men alla de andra då? De som inte har något ekonomiskt värde?

Läs hela Fredrick Federleys artikel: http://www.skd.se/2017/05/20/hastar-ar-inte-som-brod%C2%ADrostar/

In the jungle

Det var en hitlåt någon gång i det förra årtusendet. ”In the jungle, the mighty jungle the lion sleeps to-night …”


 

Här är det Nisse som kommer ut ur den mighty rapsdjungeln!

Sol i helgen!

Åh, det ska bli solsken de kommande dagarna. Ska passa på att få lite färg på magen då, liksom i söndags. Tänk om man kunde bli lite kamouflagefärgad som de andra. Hur länge tror ni jag måste ligga för att bli så där lite lagom gråspräcklig?

MVH från Åke

Kattungar, kattungar … och hittekatter …

Mycket fokus på kattungar nu. Många firmor vill sälja specialkost och andra saker till nyblivna kattägare och ge råd. Se bara
https://www.arkenzoo.se/goda-rad/katt/hej-kattunge
Jag vill ge en stor eloge till ArkenZoo som också har denna information om hittekatter: https://www.arkenzoo.se/goda-rad/katt/hittekatt
Det mest adekvata jag läst på länge om hur man tar hand om hittekatter! Men en sak har de glömt. Man måste ta katten direkt till veterinär för ID-kontroll. Den kan vara chipmärkt och rent av registrerad. Det kan finnas en ägare någonstans, som saknar sin katt väldigt mycket. Efter ID-kontrollen bör katten ju också kastreras innan den flyttar in i sitt nya hem annars kan det bli ohållbart med revirmarkeringar på väggar och möbler. Fråga mig bara. Varje ny katt som valt att flytta in på vårt lantställe har först pissat in reviret innan vi ens har sett den!

Mycket information om kattungar finns också hos
https://www.royalcanin.se/katt/kattkunskap/leva-med-katt/att-valkomna-en-kattunge-i-familjen/
Men här handlar det bara om att köpa raskattunge. Inte ett ord om att det också finns övergivna och förvildade katter. Dåligt Kung Kanin. Jo, jag vet också att ni skänker mycket kattmat till olika kattföreningar, så ni vet att de finns.

I områden med mycket katter är det svårt att ta hand om och placera förvildade katter i bra hem. Länsstyrelsen har därför gett med sig och godkänner numera så kallade TNR-områden eller TNR-grupper under förutsättning att katterna där sköts enligt svensk djurskyddslag. Det innebär att de ska ha tillsyn minst två gånger per dygn. Man förutsätter ju då morgon och kväll eller liknande och inte som en bonde tyckte 23.55 och 00.05 …
TNR-katter ska naturligtvis också ha mat och möjlighet att gå in i bolådor, uthus eller liknande i skydd för väder och vind.

Köp hellre en hittekatt från någon förening för förvildade katter än en katt från en raskattförening. Det är min åsikt.

Vilka vibbar sänder de?

Jaha och här på bilden sitter Nisse till vänster och Sigge till höger och har ett allvarligt samtal. De satt där länge. I skuggan utanför den öppna dörren. Inte i lä i det flödande solskenet utanför, utan i den kyliga skuggan.  Hmmm??? Varför det?
Nisse har bott på gården i många år, ända sedan han var liten gosse och har varit ensamkatt. Det är han som var på rymmen i Löberöd för ett tag sedan. Sigge syntes till först hösten 2016. Han kom lite då och då. Var mycket skygg till att börja med, men tog för sig allt eftersom. Han bosatte sig först i stallet, sedan i källaren och han kom allt närmare gårdens folk. Nu, ett halvår senare, stryker han sig kring benen och vill gärna bli klappad.
Nisse tycker inte alls att arrangemanget är lyckat. Han har hela tiden varit rädd för Sigge, som är både lite större och yngre. Sigges klor har satt vissa spår i Nisses öron och hjässa. Ibland har Nisse inte ens vågat gå ut. Han som älskar att vara ute och ströva på egen hand.
När matte såg dem där på trappan såg hon det som positivt att Nisse nu vågar vara så nära Sigge utan att darra av skräck. De är nog på väg att bli kompisar, tror hon. Jag hoppas hon har rätt.
När jag fick bilden såg jag en helt annan situation. Jag ser Sigge som insisterar på att flytta in. Varför får Nisse gå in och inte jag? kan jag tänka mig att han tänker. Han har charmat in sig hos gårdens folk och nu är han alltid där. Det har blivit hans hem. Han vill in, men Nisse vill försvara sista delen av sitt revir. Nisse sitter lite vid sidan. Ifall nu Sigge skulle insistera på allvar att gå in, så …
Nej, jag tror inte det blir slagsmål, men de mäter helt klart sin mentala styrka. Tänk om blickar kunde döda!

En liten liten virus

Som min katt Hasse redan har meddelat er drabbades jag än en gång av en ordentlig förkylning. Vårförkylning denna gång. Vinterförkylning var det förra gången tror jag. Jo, jag är på bättringsvägen nu. Det har alltid fascinerat mig hur dessa små varelser, som man inte ens kan se eller bekämpa innan de anfaller, kan slå undan benen på en så fullständigt. Bara att ta nya tag. Något Valborgsmässofirande blir det dock inte. Ingen 1:a maj demonstration imorgon heller – för min del i alla fall. Hoppas ni andra får en skön långhelg!

Måste ta hand om det här själv

Nu måste jag alltså själv ta tag i det här bloggandet. Hon, min matte alltså, bara nyser och hostar och snörvlar och för oväsen. Jag vet inte för vilken gång i ordningen. Hon orkar knappt göra nåt annat. Det är störande. Explosioner i långa långa serier. Rösten känner jag inte heller igen. Bosse blev jätterädd när hon började mitt i påskhelgen. Nu har han vant sig. Det gör inte jag. Vi håller oss båda på säkert avstånd.

Hälsningar från Hasse

Det drabbar dem också

Fasansfulla terrorattentat eller naturkatastrofer – det drabbar inte bara människor. Jag har ofta undrat hur många djur som dör i ex vis jordbävningar eller tsunamis. Hur många skadas? Det nämns aldrig i reportagen. Ett brutet ben gör minst lika ont på en ko eller hund eller katt som på en människa. De får ingen smärtlindring.
Den hund som dog under den framrusande lastbilen i Stockholm blev ihågkommen. Läs mer
http://www.newsner.com/hunden-miste-livet-i-lastbilsattacken-da-ordnade-markus-en-egen-minnesplats/om/djur-2

Konkludent handlande – och tänkande

Så här skrev https://www.facebook.com/ForeningenForvildadeKatter för några dagar sedan:
”Matilda satt på en lerhög utanför ett dagis i Rosengård och jamade Som tur var kom ett ungt par förbi som tog hem henne fast de har hund som inte är kattvan. Katten fanns inte med i polisens förteckning över saknade katter, inte heller hade hon id-märkning. Polisen rådde till och med paret att släppa ut katten igen om de inte kunde behålla henne, eftersom det inte fanns någon hjälp att få. Men den här snälla tama katten ska säkert kunna få ett bra hem! Stödhemmet har passande döpt henne till Matilda Snö af Rosengård.”
Jag är bara barfotajurist, men visst kan man väl kalla det ett konkludent handlande. Polisen ville ju medverka till att genomföra ett brott mot djurskyddslagen eller egentligen två. De ville att katten skulle överges en gång till.

Söndagens flödande solsken lät alla våra landetkatter njuta på olika sätt. Åke låg på pinnar och löv i ligusterhäcken. Oscar tog en långpromenad på åkern. Rosa la sig så småningom stilla på rygg i mitt knä på yttertrappan, men inte förrän hon busat runt på mina axlar en lång stund med alla klorna utfällda.
För en gångs skull låg hon sen alldeles stilla, endast framtassarna trampade lite luft. Jag la händerna på hennes mage. Ingenting hände. Normalt sett skulle det vara nästan med livet som insats. Hon fortsatte sitt stilla trampande. Svansen hängde rakt ner. Ur ögonvrån såg jag hur Stövelnisse kom ut från köket. Han stannade, tittade förvånat på Rosas hängande svans och sedan på mig. Jag hann se glimten i hans ögon ”Jag vet att jag inte får, men jag kan bara inte låta bli!” Och så högg han tänderna i Rosas svans! Ett solklart fall av konkludent handlande.
Stövelnisse vid ett annat tillfälle. Kolla ögonen. Bus på G!

En djurskyddsinspektörs vardag …

… var på Löberöds föreläsningsförenings agenda i förrgår kväll. Otroligt många intresserade hade mött upp för att höra Mattias Gårdinger berätta om sin vardag. Om ljudanläggningen fungerat hade det varit intressant, men tyvärr försvann alltför mycket i ett brummande oljud.
Djurskyddet arbetar fortfarande efter en snart 30 år gammal lag! Naturligtvis kompletterad med diverse förordningar och föreskrifter. Plus naturligtvis EU-lagstiftningen som har företräde. Allt medan forskning pågår i både positiv och negativ bemärkelse.
Flera forskningsprojekt har just avslutats gällande smärta hos hästar och grisar. Forskarna har koncentrerat sig på ansiktsuttryck och både hästar och grisar uppvisar samma speciella ansiktsuttryck när de har ont. Väldigt likt människors sätt att visa smärta utan att skrika Aj! Enligt Veterinärtidningen. Törs man hoppas att den kunskapen sprids till både hobbyhästägare och stora grisproducenter?

I Granngårdens kundtidning fann jag denna helsidesannons från Royal Canin. Texten är nog svår att läsa på bilden.

Så här står det: Persern är känd för sin otroliga skönhet. Hennes runda uttrycksfulla ansikte är en ikonisk del av hennes utseende, men den korta käken kan göra det svårt för henne att plocka upp foderbitar. Dessa egenskaper är orsaken till att vi skräddarsytt en kost med exklusiv foderbit specifikt anpassad för perser. När du ger din katt ROYAL CANIN´s rasfoder för perser, ger du henne möjligheten att vara just unikt fantastisk.

I förslaget till ny djurskyddslag står att persern är en så sönderavlad katt att den inte borde finnas. Får vi göra hur som helst med djuren? Förändra dem så att de i det här fallet har svårigheter att äta?
Djurskyddsinspektören tog upp det s k trubbnosupproret. Trubbnoshundar har oftast väldiga problem med andningen och lider ofta av så grav syrebrist att de bara orkar springa några meter. Detsamma gäller för perserkatten, men är svårare att upptäcka. Trubbnosupproret tror jag ledde till att kennelklubben insåg problemet och inte ville stå bakom ett avancerat djurplågeri, utan ändrade rasstandarden. Törs man hoppas på detsamma för perserkatterna?

×