Höstens faror för hund, katt, häst och andra djur

Hösten är på väg och naturen börjar snart visa sin vackra färgpalett som den alltid gör varje år. I skogen lockas många vana och ovana människor med sin hund till att plocka svamp. Det är ju inte bara människor som kan bli dåliga av fel svamp utan också hundar. Vissa svampar är så giftiga att även de hundar som bara nosar eller slickar kan drabbas. En del svampsorter är direkt dödliga och andra kan göra hunden mycket sjuk. Symptomen är olika beroende på vilken giftig svamp hunden fått i sig. Vanligast är kräkningar och diarré. Det finns svampar som ger symptom först några dagar senare. Ett sådant exempel är spindelskivlingen som är en av Sveriges giftigaste svampar. Om en hund får i sig spindelskivling påverkas levern direkt. Symtomen visar sig först några dagar senare och då är kroniska leverskador, vissa med dödlig utgång, redan ett faktum.

De farligaste giftsvamparna i Sverige är:
Röd flugsvamp
Brun flugsvamp
Panterflugsvamp
Vit flugsvamp
Lömsk flugsvamp
Toppig giftspindling
Stenmurkla

Generellt så kan man säga att de svampar som är farliga för människor också är farliga för hundar.

Reflexer bör vara obligatoriskt både för tvåbent som fyrbent

En annan fara som vi bör tänka på nu när mörkret visar sig allt tidigare och tidigare är reflexer.

Det finns en hel djungel av reflexer för både hund och ägare. En bra reflex syns på 140 meters håll när den träffas av strålkastarljus. Om du inte har reflex syns du först på 20 meters avstånd. Låt därför inte bara tycke och smak avgöra vilken reflex du ska välja när du är på jakt efter ny.

Något som inte alla tänker på, är att reflexer slits ut ganska fort. De flesta håller bara ett år och behöver sedan bytas ut. Tänk därför på att reflexvästar som tvättats, koppel som utsätts för väder och vind och reflexer som legat i fickan tillsammans med nycklar åldras och behöver bytas ut. För att kontrollera att en gammal reflex fungerar bra kan du lysa på den samtidigt som du lyser på en ny reflex på fyra meters avstånd. Jämför skillnaden mellan den gamla och nya reflexen och byt ut om någon syns sämre.

• Kombinera en lampa med reflex på hunden. Reflexen syns bra när den träffas av ljus, medan lampan syns när det är helt mörkt.

• Om din hund går lös utan koppel, är det lättare att se var hunden är om den har en blinkande lampa.

• Hundar med rejäl päls syns bättre med reflexväst än med reflexhalsband.

• Om du använder reflexväst på din hund – tänk på att reflexen bara syns från sidan och alltså inte framifrån eller bakifrån.

• Se till att även du bär reflexer! Med reflexband fästa runt handlederna och traditionella dinglande reflexer redo i fickorna syns du bra. Bäst syns du med en reflexväst i kombination med dinglande reflexer och en lampa.

När det gäller hästar behöver ryttare, kuskar och hästar all hjälp de kan få att synas. Ben- och svansreflexer samt reflextäcke på hästen och en reflexväst åt dig själv är ett billigt och effektivt sätt att få bilister att upptäcka er tidigt. I mörker upptäcks ekipage ofta alldeles för sent, och olyckan kan lätt vara framme. Det räcker inte med att bara du har reflexer, om du skulle ramla av eller hästen skulle komma lös måste den också vara utrustad. Det är viktigt att hästen har reflexer som syns både framifrån och bakifrån. Reflexer på benen är viktigast. Ljuset från bilens lyktor faller i marknivå, i synnerhet på nära håll. Fäst reflexer i stigbyglarna. Om du ändå brukar ha ländtäcke så skaffa ett reflextäcke. Använd reflexväst till dig själv, eller fäst reflexer på ryggen eller på hjälmen.

När det gäller katter rekommenderas till alla som har en utekatt att skaffa ett bra reflexhalsband till sina katter så att de syns i mörkret nära trafikerade vägar. Det finns bland annat en modell som har ett litet snabbspänne och resår i sig. Då kan katten lätt komma loss om den skulle fasta i till exempel en gren eller liknande ute.

Glöm inte heller att skriva ditt namn och telefonnummer på halsbandet. En öronmärkning kan vara svår att se och ett chip kräver en chipläsare som definitivt inte tillhör standardutrustningen i svenska hem. Ett textat telefonnummer kan dock alla läsa av och det kan rädda livet på en katt som tagit sig för långt ifrån sitt hem en kall höst eller vinterdag är också viktigt.

Ekollonens giftiga existens

Under varje höst läser man om hundar som förgiftats efter att de ätit ekollon. Att djur blir förgiftade av ekollon beror på att de innehåller stora mängder tannin. Tanninet är frätande och orsakar inflammation i mag- och tarmkanalens väggar samt skadar njurarna och levern.

De första symtomen på ekollonförgiftning att djuret blir trött och slutar äta. Efter en stund kan det få förstoppning som inom 2-10 dygn övergår i en tjärliknande diarré. Det är inte heller ovanligt att djuret får feber. Det är oftast får, boskap och hästar som förgiftas av ekollon men även hundar och andra smådjur kan drabbas. Ju mindre djuret är, desto mindre mängd ekollon behövs för att skadorna inte ska stanna vid magsmärtor utan bli betydligt allvarligare.

Det finns ingen medicin mot ekollonförgiftning. Djuren kan enbart behandlas understödjande mot magsmärtorna, förstoppningen och diarrén.

VAR RÄDDA OM VÅRA DJUR OCH OM OSS SJÄLVA I HÖST!

Hemlösas djur – en del av samhället – får hjälp av Skånes Stadmission, Djurskyddet Snapphanen och veterinär i nordost Skåne.

Äntligen gör någon något för de hemlösas djur i nordost Skåne!
Lokaltidningen Kristianstad skrev en artikel igår http://www.lokaltidningen.se/hemlosas-djur-erbjuds-gratis-veterinarmottagning-/20170911/artikler/170919959/1465 om att Skånes Stadsmission tillsammans med Djurskyddet Snapphanen och veterinären Ida Pettersson kommer en gång varannan månad att hjälpa de hemlösas djur med
t ex hälsokontroller, kloklippning, öronrengöring, lättare pälsvård och recept på medicin och vaccinationer. Djurskyddet Snapphanen står för kostnaderna av recept och vaccination.
I Malmö har man sedan länge kunnat erbjuda detta, men nu så även i Kristianstad. Imorgon onsdag är första tillfället på Café David på Norretullsgatan i Kristianstad.

Jag tycker det är ett fantastiskt initiativ av ovannämnda namn. Jag hoppas att Husdjurshjälpen.Skåne kan på något sätt också göra något för de hemlösas djur i framtiden.
Jag läser en hel del på sociala medier och på andra ställen om just hemlösa och deras djur, och många av dessa inlägg/artiklar visar negativitet. Man anser mer eller mindre att hemlösa inte skall få ha djur, för dessa personer är elaka mot dem.
Självklart finns det en sanning i detta, det finns hemlösa personer som dessutom har stora missbruksproblem av olika slag och som gör sina djur illa, och de skall självklart INTE äga djur – men det finns också en hel hög med hemlösa som gör allt för det enda de har kvar – sin hund eller katt t ex.
Som person behöver man inte ha ett missbruk för att göra illa sitt djur, det finns många psykiska eller temperamentsfulla och maktberoende (friska?) människor som gör sina djur illa också.

Vi behöver hjälpa de hemlösa ännu mera då fler och fler människor hamnar i den situationen. Ingen vill vara hemlös! Och vissa historier gör ont i hjärtat av att få höra eller läsa, för man har hamnat i den situationen utan att kunna göra något åt situationen. Döm aldrig en människa förrän Du vet all fakta – ta sedan ett beslut.
Varje hjärta är varmt från början – för vissa kallnar det – men för vissa är hjärtat varmt trots nederlag, kamp, sorg och orättvisa.

Homeless man (Chris) and dog (Sheba) 

 

 

Alla dessa insamlings- och faddergalor – när ska en gala för våra djur bli av?

Eldsjälsgalan, Svenska Hjältar, Musikhjälpen, Faddergalan, Cancergalan – you name it – är en del av de insamlingsgalor eller galor där man vill höja enskilda personers agerade i samhället. Absolut INGET fel med det – tvärtom!

Men det jag saknar är en gala för våra djur. Då menar jag inte för de djur som har det bra utan till de djur som inte mår bra. Utan för de djur saknar ett hem och till de föreningar som jobbar ständigt med ideell hjälp och vänder och vrider på varenda krona för att hjälpa de stackars varelserna. Det finns fantastiska föreningar som hjälper hundar, katter, smågnagare, igelkottar, fåglar och hästar t ex här i Sverige. Varför kan vi inte Sverige hjälpa dom, få upplysningar och information om deras arbete och samtidigt lyfta deras hjärta av guld?

Vi säger att vi är stolta över det svenska djurskyddet. Nja, om vi ser på de domar som fallit i Sverige där djurplågeri har dömts är det en katastrof. Likaså finns ju ingen prioritering när det gäller upphittade eller försvunna husdjur. Snart är det ju dags för Länsstyrelsen att ta över Polisens arbete – vi får väl se hur det går. Jag är optimist så jag hoppas att ett bättre samarbete kan arbetas fram med allmänheten och men att man kan bevisa att man är en ”tyst” myndighet.

Men åter till ämnet – en kombination av insamlings- och faddergala för våra djur hade väl inte varit så tokigt? Vi har många svenska artister, skådespelare och idrottsprofiler i vårt land t ex som kanske skulle tänka sig att ställa upp med auktioner eller tävling eller musik. Vi får inte glömma vad djuren ger till oss människor om de får må bra. Kolla bara på de vårdhem som använder sig av terapihund eller de skolor som använder sig av pedagoghund.

Men sen finns det de djur som aldrig får känna kärlek, trygghet och ett hem. Vi får aldrig glömma dem! De kan inte göra något själva åt situationen utan de måste ha vår hjälp. Det skrivs mycket mera i media om misshandel, vanvårdade och tama djur som släpps ut i skogen då man har tröttnat och vill inte ta ansvar längre. Det är fruktansvärt respektlöst, empatilöst och som verkligen inte bör få skaffa något djur igen – inte ens vandrande pinnar. Och de som har valpfabriker eller säljer smuggelhundar – till de människorna har jag inte ord till – jo, det har jag men inga ord som jag vill skriva här.

Jag hoppas att detta blir verklighet en dag för våra djur behöver oss med varma hjärtan och föreningarna behöver all hjälp de kan få.

Idag har en man räddat ett liv – ett hundliv. Lezzie behöver någon med stort hjärta.

Idag har en man räddat ett liv – ett hundliv. Lezzie, 3.5 år gammal och har raserna Labrador, Jämthund och Bluetick i sig, skulle avlivas idag, om inte någon räddade henne. Tyvärr är det inte den enda friska hund som avlivas utan att ens försöka omplacera hunden först. Vi får in en hel del meddelanden om detta därför vill vi skriva om Lezzies historia. Men också med t ex katter, kaniner och fåglar som bara släpps ut har blivit allt vanligare och de går en långsam och plågsam död till mötes.

Lezzie har bott i lägenhet hos ett äldre par som troligen inte förstått vad dessa raser innebär. Raserna innebär aktiviteter och gärna med nosen. Så Lezzie har blivit understimulerad och därav ”jobbig”.

Jag klandrar inte enbart det äldre paret utan även uppfödaren som kanske inte informerat dem vad dessa raser är i behov av.

Imorse fick jag ett meddelande av en vän som fått höra att Lezzie skulle avlivas idag. Och med det djurvänshjärta hon har skrev hon ett rop på hjälp, bland annat till oss. Mycket pysslande för alla berörda blev det, men en man vid namn Stefan ställde upp och hämtade henne så hon slapp iallafall bli avlivad efter några timmar. Tyvärr kan inte Stefan ha henne då han har andra hundar. Vi letar därför med ljus och lykta efter ett permanent boende till denna fina tjej. Hon är jätte fin, leksen och gillar att bli aktiverad. Som alltid i ny miljö kan det vara lite stress för henne i början, men med rätta händer och aktiviteter kommer hon att må bra. Vi vet inte hur hon är med barn då hon bott hos ett äldre par. Alla tillbehör så som matskålar, bädd, halsband och koppel följer med till den som ger henne ett nytt hem. Önskvärt är att man bor i hus med trädgården eller på en gård.

Om Ni är seriöst intresserade av denna fina tjej skriv ett mail till oss med en kort beskrivning av er själva, hundvana och vad Ni kan erbjuda henne. Vi sänder detta vidare till Stefan som tar kontakt med Er.

Mail: husdjurshjalpen.skane@hotmail.se

*** BRUNO ÄR HITTAD *** Vi efterlyser den svampplockare som sett hundvalpen Bruno mellan Barum/Villands Vånga – hjälp hundvalpen Bruno att komma hem igen!

Foto: Privat

170822 ** BRUNO ÄR HITTAD **

Hundvalpen Bruno, 5 mån, av rasen jakt CockerSpaniel, försvann den 16 augusti på morgon, mellan Barum och Villands Vånga, precis där skogen börjar på båda sidor av vägen. (Kristianstad kommun)
Bruno hade vid försvinnandet inget halsband på sig. Han är chippad och registrerad.
Ärendet är polisanmält.
I det parti som Bruno försvann är för honom okänd mark.

Ägarna vill komma i kontakt med den svampplockare, man i 50 årsåldern som var på marken den 16 augusti vid 9-tiden och plockade svamp. Mannen körde en nyare Mercedes Benz suv mörkgrå eller mörkgrön Metallica. Mannen sa att han hade sett Bruno.

Ser Ni Bruno eller har sett honom – ring direkt
Magnus 0708-XXXXXX
Ulrika 0701- XXXXXX

Råd till Dig som funderar på att köpa en hund eller katt

 

Det finns så oerhört många internetsidor, Facebooksidor eller Facebookgrupper där man säljer hundvalpar eller kattungar, så man nästan får ont i magen. Varför jag får ont i magen? Jo, för att illegal smuggel av djur har ökat oerhört de senaste åren, och det är för mig oerhört sorgset att människor behandlar och föder upp djur enbart för pengars skull och utnyttjar de stackars djuren samt att människor som är godtrogna eller har fått för lite information om hur just dessa människor arbetar/agerar för att sälja smuggeldjur köper ett sjukt djur som de sedan får avliva eller avlider själv inom bara någon vecka. Det finns inte en möjlighet att ha koll på vilken som är en oseriös eller seriös uppfödare/säljare i en annons.

Här kommer därför lite tips för dig som har funderingar på att skaffa en familjemedlem. Jag påpekar ordet för ett djur skall vara en familjemedlem och inte en sak.

Be alltid om att få besöka djuret och säljaren i hemmiljö. Om det är en kattunge eller hundvalp du ska köpa, be också om att få träffa mamman. Om säljaren inte tillåter detta, avstå från affären och anmäl annonsen till Blocket.

  • Gå aldrig med på att träffa säljaren på till exempel en parkeringsplats för att titta på djuret. Har du väl åkt dit kan det vara svårt att motstå det söta djuret sen, även om du anar att det har smugglats in i landet.
  • Hundvalpar ska vara minst åtta veckor gamla innan de lämnar mamman. Kattungar ska vara minst tolv veckor gamla.
  • Kontrollera stamtavla om hunden eller katten sägs vara renrasig. Den ska alltid följa med köpet och innebär att uppfödaren har förbundit sig att följa vissa regler och krav.
  • Se till att det följer med ett veterinärintyg, som inte ska vara äldre än en vecka, på att djuret är friskt vid köpet. Det är också rekommenderat att hunden eller katten är vaccinerad, då medföljer även ett vaccinationskort.
  • Köp aldrig ett djur som inte verkar friskt, till exempel har diarré.
  • Kräv en köpehandling där säljarens namn, adress och telefonnummer finns med. Acceptera inte bara ett mobilnummer. Många av de mellanhänder som säljer vidare framför allt hundvalpar uppger ofta ett telefonnummer som går till ett kontantkort. Efter köpet går det inte längre att få kontakt med numret.
  • En hund med kuperade öron eller svans är inte född i Sverige, eftersom det är förbjudet här.
  • Sägs hundvalpen vara född i Sverige, ska mamman vara registrerad i det centrala hundregistret. Be om ett intyg över detta.
  • Hundar äldre än fyra månader ska vara chipmärkta. Begär att få ett besiktningsintyg där chipnumret framgår.
  • Om säljaren inte går med på dina krav, avråder Jordbruksverket från att fullfölja köpet – oavsett hur söt och vädjande kattungen eller hundvalpen än är.

Källor: Blocket och Jordbruksverket

 

Minns Ni ”skokartongsvalparna”? Här är en uppföljning av ärendet.

Minns Ni de tre hundvalparna som hittades i en skokartong på en återvinningsstation i Hofterup?

Skånskan var en av alla tidningar som skrev en artikel om det fruktansvärda fyndet som en privatperson gjorde i början av juni i år. Valparna kallades ”skokartongsvalparna”. Tyvärr överlevde inte alla tre valparna. Dock har en valp överlevt tack vare di i nappflaska, omsorg och en schäfertik som tvättat honom ren.

Får jag presentera Herkules. Han är snart redo för ett eget hem. Visst är det en sötvarning på honom?

Foto: Grahnskans Pensionat

Han kommer troligtvis att väga runt 4 kg som vuxen. Då valparna hittades vägde han 124 gram, därav är han lite sen i sin utveckling och håller i nuläget på att sina tänder. Vikten idag ligger runt 1 kg.

Herkules visar dock att storlek har ingen betydelse för han är en pigg påg som älskar livet och är nyfiken på världen, det vill säga att ligga still är ingenting för honom. 😃

Husdjurshjälpen.Skåne håller verkligen alla tummar och tassar för att Herkules snart får ett hem med mycket kärlek och omvårdnad. Han väntar så länge i några veckor till tills han blir 8 veckor gammal, på Grahnskans Pensionat.

 

Välmående tillstånd kan vi tacka djuren för. Vilken procent tillhör Ni?

I maj i år visade en studie att den som har ett husdjur blir på bättre humör och en anledning till det är faktiskt relativt enkel.

Undersökningen genomfördes på uppdrag av Agria Pet Insurance i Norge. Totalt frågades 1007 personer om sitt välbefinnande och om de hade husdjur eller inte. Undersökningen visade tydligt hur positivt det är att ha ett husdjur.

(11% gäller ägare av hund, katt och häst)

En enkel anledning till den positiva inverkan husdjur har på oss människor är att kontakten med husdjur inte kräver särskilt mycket av oss. Paul Videbech, professor och överläkare för neuropsykiatrisk depressionsforskning menar att djur kräver inte några förklaringar utan bara blir nöjda och glada av lite närhet från husse eller matte, vilket bidrar till den goda relationen husdjur och människor emellan.

Forskning och vetenskapliga studier har visat att närkontakt med ett husdjur, särskilt ögonkontakt, ökar hormonet oxytocin. Faktum är att det inte enbart ökar lyckohormonet hos oss människor utan i vissa fall har man sett att oxytocin även ökar hos t ex hund vid interaktion med människor.  Oxytocin är ett hormon som bland annat skapar känsla av tillhörighet, lycka och sinnesfrid.

Vilken procent tillhör Ni i studien? Eller upplever Ni att alla procenten stämmer överens med Er situation?

Steroid-responsiv meningit-arterit hos hund – en sjukdom där källan är okänd

Den 21 april 2013 kommer jag aldrig att glömma. Då fick valpen Bruno Böna somna in.
Han blev endast 10 månader gammal. Mina egna anteckningar – två månader efter hans bortgång lyder så här;

Denna dag är ingen vanlig dag – det är en mycket jobbig dag.
Idag skulle Bruno ha fyllt 1 år. 

Bruno blev sjuk i hjärnhinneinflammation. Han var sjuk i 1,5 månad innan han fick somna in. 
Tydligen är det vanligt bland Berner Sennen-hundar, speciellt hanar, mellan åldern 5 mån upp till 2 år, att de kan få hjärnhinneinflammtion och man vet inte varför. Bruno var en Berner Sennen/Landseer.
Vi fick åka in till Djursjukhuset två eller tre gånger akut denna tid och han blev inlagd varje gång. Stora doser av kortison fick han.
Dessa stora kortisondoser åt upp Brunos muskler – han bara tynade i kroppsvikt.
Tillsist orkade han inte ens resa sig.
Vi blev remitterade till Djursjukhuset i Helsingborg de sista dagarna.
Lördag förmiddag åkte vi dit och de röntgade både det ena och det andra och massor med blodprover.
Han blev förstås inlagd. Det sista jag såg av honom var när veterinären körde ut honom på ett rullbord ut i korridoren.
Vi fick lov att ringa på söndagen efter kl 11 för att höra om hans tillstånd.

På söndag stod jag med telefonen i handen precis kl 11. 
Jag hinner inte slå numret för telefon ringer. Jag ser att det är från Djursjukhuset Helsingborg.
De berättar att han har blivit mycket sämre från att varit lite lite piggare på morgonen. De har nu fått ge honom dubbla dropp, starka mediciner, kateter med mera. De vet inte om han kommer att överleva morgondagen och de måste ta ännu mera prover för de vet inte varför han plötsligt blev så mycket sämre. Och OM han skulle bli friskare vad för komplikationer som uppstått och som kan komma sen.
Jag blundade och än idag förstår jag inte hur jag orkade säga det ”Låt honom få somna in”.
Hans journal som vi önskade få hemskickad står en massa mediciner och provresultat, bla att hans lever blivit större också förutom hjärnhinneinflammationen.

Just när man var i denna hemska bubbla så sökte man svar överallt – VARFÖR har Bruno fått hjärnhinneinflammation och vad kan bota det? Går det att bota?
Som det står i mina anteckningar så hade veterinärerna inget svar, varken på djursjukhuset i Hässleholm eller i Helsingborg. Man kände till enstaka fall och varje gång så kliade sig veterinärerna och expertiser sig i huvudet för symptom och dess smärta var självklart individuellt.
Efter Brunos bortgång googlade jag mycket på forskning kring denna sjukdom, då jag så klart önskar att ingen hundägare skall se sin hund tyna bort så som jag gjorde. Och fanns det något av alla de prover de tog på Bruno som kunde hjälpa till i forskningssyfte så var jag inte sen med att godkänna det.
Har din eller dina hundar drabbats av en sjukdom där det fortfarande görs forskningar på för att finna källan/källorna till att just din hund alternativ ras drabbas? I länken här nedan finner du SLU;s forskning  som täcker många av hundens genetiska sjukdomar från olika typer av cancer till hjärt- och kärlsjukdomar och inflammatoriska sjukdomar, epilepsi och ögonsjukdomar. Vill du bidra i forskningen, så klickar du också på länken.
SLU;s Hundgruppen vill klargöra att de raser som ingår i deras forskningsprojekt inte är mer sjuka än andra raser. De raser där det idag bedrivs forskning har valts ut på olika kriterier, t ex en engagerad rasklubb, men det finns många sjukdomar där vi inte bedriver någon forskning. Det finns också flera raser som har de sjukdomar vi forskar på, men som av olika anledningar inte ingår i projekten.

http://www.slu.se/institutioner/husdjursgenetik/hundgenetikgruppen/blanketter-och-info/information-till-hundagare/
En liten forskning på Steroid-responsiv meningit-arterit (SRMA)
Steroid-responsiv meningit-arterit (SRMA) är en vanlig form av meningit på hund.Detta immunopatologiska tillstånd karaktäriseras av smärta från nacken, ett onormalt ökat antal vita blodkroppar (pleocytos) i cerebrospinalvätskan (CSF) samt en ökad immunoglobulin A (IgA) halt i serum och CSF (Cizinauskas, Jaggy
& Tipold 2000).
Etiologin är inte fullständigt känd men många studier tyder på att
sjukdomen orsakas av en hitintills okänd miljöfaktor som påverkar immunförsvaret
(Tipold et al., 1999). Inget etiologiskt agens har ännu identifierats (Taylor, 1998).
Stora raser och hundar yngre än två år har visat en predisposition för sjukdomen
(Taylor, 1998).
Symtom av SRMA debuterar vanligen mellan åtta till 18 månaders ålder men
sjukdomen kan även drabba medelålders och äldre hundar (Tipold & Jaggy, 1994).
Man har i flera studier sett en ras- och även släktpredisposition hos Berner
sennenhund (Meric et al., 1985; Kälin et al., 1987), boxer (Poncelet & Balligand,
1993) och beagle (Ruben et al., 1989).
Vanliga kliniska symtom vid såväl sjukdomsdebut som vid eventuella återfall är
en förhöjd kroppstemperatur, nedsatt allmäntillstånd, inappetens, smärta som utgår
från nacken, stel gång och/eller motvilja till att röra sig eller hoppa (Cizinauskas,
Jaggy & Tipold, 2000).

Tabell 1.
Presentation av hundarna i studien
Fall Ras Kön S CSF Uppföljning
1 PBGV tik 5,5 11 frisk, utan kortison
2 PBGV hane 19 19 frisk, utan kortison
3 PBGV hane 10,5 10,5 underhållsdos
4 PBGV hane 12 19 frisk, utan kortison
5 PBGV hane 8 8 frisk, utan kortison
6 boxer tik 11 12,5 frisk, utan kortison
7 boxer hane 29 29 frisk, utan kortison
8 berner sennen hane 20 20 avlivad
9 berner sennen tik 9 17 frisk, utan kortison
10 engelsk springer spaniel hane 21 21 frisk, utan kortison
11 engelsk springer spaniel tik 27 28,5 frisk, utan kortison
12 welsh springer spaniel tik 63 63 under nedtrappning
13 irländsk setter hane 10 12 frisk, utan kortison
14 tollare tik 9 9 frisk, utan kortison
15 weimaraner tik 8 13 underhållsdos

S = ålder vid symtomdebut i månader, CSF = ålder vid första CSF-provet i månader, PBGV
= petit basset griffon vendéen, tollare = nova scotia duck tolling retriever

Tabell 2.
Symtom observerade hos 15 hundar med SRMA
Symtom Antal hundar
Nedsatt allmäntillstånd 15
Stelhet nacke och/eller övrig kropp 15
Smärta 15
Förhöjd kroppstemperatur 13
Respiratoriska symtom 4
Gastrointestinala symtom 3
Neurologiska bortfallssymtom 4
Tonsillitsymtom 2
Laboratoriedata
CSF analys

Det visade sig vara mycket svårt att via djurägare erhålla information huruvida
hundens kullsyskon, föräldrar eller övrig släkt drabbats av liknande symtom.
Endast fyra djurägare visste att kullsyskonen inte var drabbade av SRMA. Två
hundar (fall 8 och 15) har varsitt kullsyskon som genom CSF-prov diagnosticerats
lida av meningit.

Fler än hälften av hundarna har haft minst ett återfall av SRMA men det finns även hundar i
studien som varit symtomfria och klarat sig utan kortison i över tre år. Två av hundarna står
på en underhållsdos av kortison (nov 2003) och riskerar återfall om medicinen sätts ut.
Behandlingsresultaten överensstämmer med tidigare studier och visar att prognosen för
tillfrisknande gynnas av en korrekt diagnos tidigt i sjukdomsförloppet, en individanpassad
adekvat behandlingsregim och regelbunden uppföljning.

Källa: http://ex-epsilon.slu.se/99/1/MarieWerholt.pdf

 

Vad är det för mat vi ger våra hundar egentligen?

 

Jag satt och googlade häromdagen på torrfoder till hundar.
Jag fann ett torrfodertest som Råd & Rön gjort på 17 olika sorters torrfoder år 2016/06. Blev oerhört nyfiken att läsa det resultat de kommit fram till samt vilket eller vilka märken de gjort testerna på, så jag betalade 25 kr för att kunna läsa artikeln och se resultatet.

För det första höll jag på att sätta Coca Colan i fel strupe när jag till min stora chock läste att i några av de torrfoder man gjort testet (4 st) hade man funnit innehåll av mögelgifter (!!), Aflatoxin, som är cancerframkallande och kan i stora mängder orsaka akut leverskada. Andra gifter var fumonisin och/eller zerealeon.
Ca 95 % av alla hundar äter torrfoder i Sverige, hur många av dessa hundar får torrfoder med mögelgifter i? Vad det beror på? Dålig hantering av majs och spannmål.
I testet fanns både foder med spannmål och foder med kött som huvudsaklig proteinkälla.

Man påpekar att vissa tillverkare är luriga och delar upp i ”majs” och ”majsmjöl” i innehållsförteckningen. Vad är skillnaden?
Man jämförde kilopris, pris per dag, näringsinnehåll, protein, proteinkvalitet, cystine, metionin, lysin, treonin, fett, fettkvalitet, lindsyra, Omega 3 och 6, mineraler och spårämnen, fosfor, kalcium, järn, kallum, magnesium, natrium, selen, vitaminer, märkning, mögelgifter, huvudingredienser, spannmålsfritt-, vegetariskt- eller ekologiskt torrfoder samt åldersgrupp.

Som i allt annat är det väldigt individuellt vad hunden gillar och hur dess magsmältning fungerar och allergier för att torrfodret skall fungera som bäst. Men det mest oroväckande tyckte jag var just mögelgifterna… För hur märker vi det själva? Står ju knappast på innehållsförteckningen.

Jag har sedan många år funnit ett torrfoder som passar bäst och som mina hundar mår bra av och jag känner många som ger sina hundar BARF istället. Valet är upp till en själv. Huvudsaken är ju att hunden mår bra av det.

Lotta Sjölin Fredriksson
×