Skånska Dagbladet http://www.skd.se Nyheter, lokalt, sport, opinion, nöje, kultur Sun, 22 Oct 2017 20:24:18 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.8.2 https://skd-1e9a.kxcdn.com/2015/08/19124803/cropped-skanskan_symbol-32x32.png Skånska Dagbladet http://www.skd.se 32 32 92939957 Svedala föll igen http://www.skd.se/2017/10/22/svedala-foll-igen/ Sun, 22 Oct 2017 20:21:35 +0000 http://www.skd.se/2017/10/22/svedala-foll-igen/ VOLLEYBOLL Har inlett Elitserien med fyra raka nederlag.]]> VOLLEYBOLL Svedala volleys elitseriedamer har fått en tung säsongsstart och på söndagen kom fjärde raka förlusten borta mot Lindesberg, 0–3.

– Det är ett evigt kämpande från vår sida, konstaterade tränare Dick Runesson efter 18–25, 11–25, 23–25 i Lindesberg arena.
– För tillfället har vi en servemottagning som inte håller på denna nivån, och då får vi också svårt att använda oss av anfallsspelet.
Samtidigt är han inte ett dugg orolig för det fortsatta matchandet i Elitserien.
– Truppen har precis blivit komplett och det gäller att skynda långsamt. I princip kan man säga att vår försäsong börjat nu och det är först efter jul som vi ska vara som bäst.

]]>
567561
Explosion på Värnhem http://www.skd.se/2017/10/22/explosion-pa-varnhem/ Sun, 22 Oct 2017 20:07:09 +0000 http://www.skd.se/?p=567558 Malmö Vid tio i tio-tiden på söndagskvällen larmades polis och räddningstjänst till Zenithgatan på Värnhem i Malmö efter vad som beskrivs som en explosion inomhus.]]> Vid tio i tio-tiden på söndagskvällen larmades polis och räddningstjänst till Zenithgatan på Värnhem i Malmö efter vad som beskrivs som en explosion inomhus.

Vid tio-tiden på kvällen är uppgifterna fortfarande knapphändiga om händelsen.

– En uppringare säger att glasrutor i entrén till huset har krossats, säger Gustaf Sandell, inre befäl på Räddningstjänst Syd.
– Vi är på plats just nu och det verkar inte ha uppstått någon brand. Det är något som briserat i trapphuset, oklart vad.

Trapphuset ska ha rökfyllts vid explosionen. Det ska vara mycket folk på platsen men varken räddningstjänsten eller polisen har fått in några uppgifter om att någon människa skulle ha skadats.

– Vi är inte säkra på vad det är som detonerat men magkänslan säger att det är någon typ av banger. Uppringaren säger att det har hörts fyrverkerier i området de senaste dagarna.

Uppfattningen att det sannolikt rör sig om en banger delas av polisen.

– Vi har fått information som tyder på att det skulle kunna röra sig om det, säger Rickard Lundqvist, pressinformatör vid polisens ledningscentral.
– Sedan används begreppet banger lite slarvigt. Det låter som att det skulle vara en smällare men vissa typer av bangers kan vara lika kraftiga som en dynamitgubbe.

 

]]>
567558
TFF allt närmare kval till allsvenskan http://www.skd.se/2017/10/22/tff-allt-narmare-kval-till-allsvenskan/ Sun, 22 Oct 2017 19:02:10 +0000 http://www.skd.se/2017/10/22/tff-allt-narmare-kval-till-allsvenskan/ TRELLEBORG Efter målfesten mot Åtvidabergs FF på Vångavallen har TFF kopplat ett stabilt grepp om kvalplatsen till allsvenskan. Men chansen finns också kvar till en helt avgörande match om en allsvensk direktplats nästa lördag.]]>

TRELLEBORG Efter målfesten mot Åtvidabergs FF på Vångavallen har TFF kopplat ett stabilt grepp om kvalplatsen till allsvenskan.
Men chansen finns också kvar till en helt avgörande match om en allsvensk direktplats nästa lördag.

– Jag är kanske tråkig, men jag tittar fortfarande inte i tabellen utan tar en match i taget. Sedan får vi se om det blir kval eller något annat, sa Zoran Jovanovic efter matchen.
Då hade han just haltat av planen efter att ha varit inblandad i TFF:s samtliga fyra mål – och dessutom fått en spark på knäet i slutminuterna.
– Äh, det känns ganska bra nu, det är nog ingen fara, sa Jovanovic.
Jovanovic fick priset till matchens lirare i hemmalaget och det var helt välförtjänt:
3 Vid 1-0 nickskarvade han bollen till Mattias Håkansson i straffområdet.
3 2-0 gjorde han själv efter ett fantastiskt fint klapp-klapp-spel.
– Jag fick en underbar passning av Dino (Islamovic).
3 Vid 3-0 passade han fram Marcus Pode till ett perfekt skottläge.
3 Vid 4-0 passade han fram till Salif Camara Jönsson som fick ett friläge.

– Det var en bra match och jag hoppas förstås att vi lyckas gå upp. Jag vill gärna visa att jag klarar även allsvenskan, sa en samlad Zoran Jovanovic.
TFF-tränaren Patrick Winqvist var förstås nöjd med resultatet, men inte med matchen som helhet:
– Vi har tendenser som kan straffa oss i slutet av den första halvleken och i början av den andra, men lyckades sätta stopp för det med lite tur. Men annars visar vi bra kvalitet och får våra offensiva spelare i gynnsamma lägen.
– I dag valde vi att balansera laget offensivt och det var förstås en risk vi tog, men vi lyckades bra och det är huvudsaken.

Åtvidabergs MFF-lån Teddy Bergqvist hade förstås gärna fått ett bättre resultat med sig, men var ändå inte helt missnöjd med matchen:
– Det var en tuff bortamatch mot ett topplag med starkt självförtroende, men vi var med hyfsat spelmässigt. Deras omställningar ställde till det för oss, sa Bergqvist som tror och hoppas att hans nya lag ska klara kontraktet trots ett prekärt läge.

För TFF väntar nu en bortamatch mot Frej Täby. Seger där samtidigt som Dalkurd förlorar sin match så kan det bli en direkt avgörande fajt mot just Dalkurd om en direktplats till allsvenskan nästa lördag:
– Det kanske kan bli en match som betyder något. Men först och främst vill vi säkra en kvalplats av egen kraft, sa Patrick Winqvist.
Den allsvenska kvalplatsen är emellertid i praktiken redan säkrad eftersom Falkenberg och Öster spelade 1-1 på söndagen.
Det betyder att TFF ligger sex poäng före med två matcher kvar – och med mycket bättre målskillnad.

]]>
567549
Bardis sköt EIK till derbyseger http://www.skd.se/2017/10/22/bardis-skot-eik-till-derbyseger/ Sun, 22 Oct 2017 18:31:46 +0000 http://www.skd.se/2017/10/22/bardis-skot-eik-till-derbyseger/ HANDBOLL 21-åringen stänkte in nio bollar mot moderklubben.]]>

HANDBOLL Noll poäng på kontot och hett Skånederby mot Lugi på menyn.
Då tände Team Eslövs IK till på alla cylindrar och tog säsongens första triumf i SHE, 25–23 (12–11).

– Helt sjukt. Det är så skönt, sa 21-åriga niomålsskytten Julia Bardis och log efter att ha sänkt sin moderklubb.
– Nu visade vi äntligen att vi kan spela sådana här jämna matcher och hålla ända till slutet.
Och det går knappast att protestera mot rättvisan i tvåpoängaren.

Julia Sandell gjorde 1–0 efter 49 sekunder och sedan behöll Eslöv greppet resten av matchen.
Lugi var inte i ledningen en enda gång (!).
Bardis stänkte in nio av bollarna, sex på straff och briljerade i derbyt.
– I dag var vi orädda och hade ett annat fokus i slutskedet. Många gånger har vi spelat jämnt, men tappat sista tio minuterna och inte fått någon poäng alls, sa mittnian.

Och egna insatsen?
– Jo, det gick bra. Skönt. Det är inte varje dag man gör nio mål, och det är första gången jag vunnit mot Lugi.

Vad betyder det här för fortsättningen?
– Jättemycket. Bara att ha två poäng i stället för noll är en enorm skillnad. Plus att vi får en god känsla att ta med till nästa uppgift.
Julia Sandell (fem mål), Rebecca Isaksson (fyra) och målvakten Fia Ertzinger var andra glädjeämnen i EIK.

Lugitränaren Dragan Brljevic kände stor besvikelse över att att Team Eslövs niometersspelare fick agera ostört.
– Har du inte självförtroende, kanske du tvekar och stannar på sex meter i stället för att gå upp. Det är framför allt där det brister för tillfället.
I Lugi prisades sjumålsskytten Jenny Carlson som planbäst.

]]>
567545
Kvinna misshandlad av flera män http://www.skd.se/2017/10/22/kvinna-misshandlad-av-flera-man/ Sun, 22 Oct 2017 18:18:15 +0000 http://www.skd.se/?p=567543 Trelleborg Vid kvart över ett-tiden, natten till söndag blev en kvinna i 60-årsåldern misshandlad av fler män på Bryggaregatan i Trelleborg.]]> Trelleborg Vid kvart över ett-tiden, natten till söndag blev en kvinna i 60-årsåldern misshandlad av fler män på Bryggaregatan i Trelleborg.

Kvinnan uppger för polisen att tre eller fyra för henne okända män sparkade och slog henne. Hon ska ha fått synliga skador såväl i ansiktet som på kroppen.

Polisen efterlyser nu vittnen till händelsen.

]]>
567543
Hejda knarkdöden http://www.skd.se/2017/10/22/hejda-knarkdoden/ Sun, 22 Oct 2017 16:53:36 +0000 http://www.skd.se/2017/10/22/hejda-knarkdoden/ Opinion Bakom den torra statistiken om antalet människor som årligen dör av sitt narkotikamissbruk finns mycket tragedi både för offren och för deras närstående.]]>

Bakom den torra statistiken om antalet människor som årligen dör av sitt narkotikamissbruk finns mycket tragedi både för offren och för deras närstående. Men även för samhället är det en tragedi. Det innebär att kampen mot narkotika i praktiken misslyckats samtidigt som samhällsskadorna blivit enormt stora och kostsamma.
Hårda ord. Javisst. Men det bottnar i utvecklingen av narkotikarelaterade dödsfall. Mellan år 1994 och 2014 ökade antalet narkotikarelaterade dödsfall från cirka 200 till ungefär 700 per år. Det är dramatiska siffror. Tänk vilka reaktioner det skulle blivit om antalet trafikdödade hade ökat i samma omfattning.
Det kanske märkligaste i sammanhanget är hur lågprioriterad narkotikadödligheten är i den allmänna debatten. Var finns det forskare som larmar om sakernas tillstånd, var finns det politiker som profilerar sig som förkämpar mot narkotikadöden, och varför lyser i stort sett de journalistiska reportagen om knarkdödsepidemin med sin frånvaro. Det är som om vi bara klarar att diskutera något enstaka samhällsproblem åt gången. Dit hör inte knarkdöden.
Så här ser det väl ut överallt, tror kanske någon. Inget kunde vara mer fel. Sverige har den näst högsta narkotikadödligheten i hela EU, vilket måste betecknas som ett komplett fiasko.
Att vi har den explosiva ökningen av narkotikadöd hänger förstås samman med den alltmer globaliserade världen med dess öppnare gränser. När väl narkotikan tagit sig in i vårt land och sprider sig från grossist- till detaljistledet, det vill säga gatulangarna, så står polisen inför en övermäktig uppgift. Att få tag i knark är i många städer lättare än att få tag i alkohol från langare. När polisen haffar knarklangarna på gatan ersätts de snabbt av andra försäljare.
Kampen mot narkotikan måste prioriteras på ett helt annat sätt än i dag. Sker inte det så sviker vi en ung generation som lockas in i knarkmissbruket.

]]>
567539
Möllevångstorget klockan 12:30 http://www.skd.se/2017/10/22/mollevangstorget-klockan-1230/ Sun, 22 Oct 2017 16:02:14 +0000 http://www.skd.se/2017/10/22/mollevangstorget-klockan-1230/ Krönika Det var en imponerande manifestation som ordnades på Möllevångstorget i dag med känslosamma tal som väckte stor resons hos deltagarna.]]> Krönika

Det var en imponerande manifestation som ordnades på Möllevångstorget i dag med känslosamma tal som väckte stor resons hos deltagarna.
Kampanjen #metoo tar mig tillbaka till tiden när jag som ung tjej engagerade mig i kvinnorörelsen på 1970-talet i Lund, då grunden till det värdefulla systerskapet las.

Under alla år har jag också känt att den vänskap och det stöd som jag har fått från mina medsystrar har burit mig fram i med- och motgång.
Det jag saknade vid dagens manifestation var dock kvinnor i alla åldrar. Jag pratade med en av de äldsta i 70-årsåldern som ville visa sitt stöd med de yngre kvinnorna men var var alla ni andra?

Visst är det så att vi som kvinnor och även henpersoner riskerar att utsättas för sexuella trakasserier genom hela livet.
Inte bara när vi är unga och fräscha. För de som tror att våra kroppar är allmän egendom och inte tillhör en person som är värd respekt, spelar det ingen roll om vi är unga eller gamla, tjocka eller smala, invandrare eller svenskar.

Det viktiga är att vi vågar säga nej och försöker förändra förövarnas syn på oss. Då handlar det inte bara om sexuella övergrepp utan också om maktutövande och diskriminering.
Det är först när vi alla uppnår samma värde och status i samhället som vi kan få bort alla former av övergrepp. Börja i förskolan där barnen ännu är öppna och oförstörda och ännu inte har tagit till sig fördomar och hat.

]]>
567532
”Det är nu vi förändrar världen” http://www.skd.se/2017/10/22/det-ar-nu-vi-forandrar-varlden/ Sun, 22 Oct 2017 15:17:06 +0000 http://www.skd.se/?p=567500 Sverige Det var inte bara i Malmö som #Metoo-kampanjen samlade mycket folk för att protestera mot sexuella trakasserier, övergrepp och kränkningar. ]]> Sverige Det var inte bara i Malmö som #Metoo-kampanjen samlade mycket folk för att protestera mot sexuella trakasserier, övergrepp och kränkningar.

Runt om i världen manifesterades det och i Sverige höjdes rösten i ett tiotal städer.

– Det räcker nu. Det är nu vi förändrar världen, sa debattören och krönikören Frida Boisen från scenen på Sergels torg i Stockholm där flera politiker också talade. Bland annat Gudrun Schyman, partiledare för Feministiskt initiativ.
– Nu blir det här synligt, att det är ett genomgående mönster i hela samhället. På alla nivåer. Det är ett strukturellt problem, och det löser vi inte genom att hänga ut enskilda personer, sa hon enligt Expressen.

Jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) talade också på Sergels torg.
– Jag är glad över att det här är en djup samhällsdebatt nu, sa hon.

Regnér berättade också om ett övergrepp hon blivit utsatt för av en högt uppsatt politiker på väg till ett EU-möte när hon var ung.
– Det var inte vad jag ville. Jag ville prata om politik, sa Åsa Regnér.

Efter sitt tal bjöd jämställdhetsminister Åsa Regnér in myndigheter och parter på arbetsmarknaden till samtal om sexuella övergrepp, kränkningar och trakasserier.
– Det här handlar om oerhörda orättvisor. Vi har fått nog, sa jämställdhetsministern från scenen på Sergels torg.

]]>
567500
Känslosam manifestation mot sexism http://www.skd.se/2017/10/22/kanslosam-manifestation-mot-sexism/ Sun, 22 Oct 2017 15:12:03 +0000 http://www.skd.se/2017/10/22/kanslosam-manifestation-mot-sexism/ MALMÖ Flera hundra på Möllan i Malmö stod upp för kampanjen #metoo mot sexism och förtryck på söndagen.]]>

MALMÖ Det var mycket känslor och ilska men också hopp hos deltagarna i söndagens manifestation #metoo på Möllevångstorget.
– Jag är ingen stol som en man kan sätta sig på, sa en av talarna bestämt och fick varma applåder.

Mellan 400 och 500 personer, varav majoriteten var kvinnor, anslöt sig till den kollektiva manifestationen #metoo på Möllevångstorget och många av dem har en historia att berätta om hur de har blivit sexuellt trakasserad och diskriminerad som ung tjej eller äldre kvinna.

– I tisdags kväll blev jag ännu en gång utsatt för sexism men när jag vaknade på morgonen och läste om manifestationen i Stockholm. Då kände jag att nu är det dags. Vi måste visa att nu det är nog även i Malmö, säger initiativtagaren Katja Lundberg.

På tre dagar och med hjälp av en gäng andra engagerade kvinnor hade hon fått ihop en imponerande lista med talare.
Alexandra Wallin från Kävlinge, som är aktiv i moderaterna var en av dem. Hon berättade öppenhjärtigt om den senaste nyårsnatten då hon istället för att titta på raketer tvingades att fly från sin pojkvän som tryckte in henne i ett rum och blev våldsam mot henne.

– Jag flydde för mitt liv. När jag polisanmälde honom och sa att han hade trakasserat mig en längre tid hotade han och hans föräldrar mig. Då drog jag tillbaka anmälan, berättar Alexandra Wallin.

På manifestationen uppmanade hon andra som utsätts för sexism att våga anmäla och säga ifrån. Gå direkt om du blir utsatt för våld, var hennes budskap.
Miriam Katzin från Vänsterpartiet pratade också om den värme och det systerskap som har växt fram i världen i samband med kampanjen.

– Det är en otrolig kraft som vi kan använda till att organiserar oss och ställer krav på att samhället agerar. På att vi får en samtyckeslag nu. På att polisen utreder sexualbrott och inte lägger dem på väntelistan. På att hela det patriarkala systemet förändras, säger Miriam Katzin.

Sen den 5 oktober, när det avslöjades om sexuella trakasserier och våldtäkter bland kändiseliten i Hollywood har kampanjen #metoo spridits över världen och otaliga berättelser kommit fram i ljuset.
Mariam Ismail Daoud, som är engagerad i flera organisationer, pratade om hur viktigt det är att få sätta ord på sina upplevelser av utsatthet som sexism och rasism. ordet ger oss makt att förändra, framhöll hon med eftertryck.

– Till och med i mitt hemland Iran har kvinnor vågat gå ut med sina historier. En del har till och med fängslats för att de har taggat sig i gruppen. Det visar den kraft som kan förändra världen, menar Toktam Jahangiry i Fi.

Eva Lindberg, som stod i publiken och lyssnade, sa att kampanjen har väckt många negativa minnen inom henne personligen och har fått henne att vilja gå ut och manifestera.

– Men det är bra att de unga tjejerna går före och säger ifrån. Det handlar inte bara om sexuella trakasserier utan också om att kvinnor förtycks och känner sig maktlösa på arbetsplatserna, i relationer och i övriga samhället, förklarar Eva Lindberg.

Det utdelades många styrkekramar och mycket stöd hos deltagarna i manifestationen. Dagens avslutades också med att de som ville gick till Stadsbiblioteket för att dela berättelser med varandra.
Den som ville kunde också lämna sin historia i två brevlådor som stod vid statyn ”Arbetets ära”.

– Tanken är också att ge ut en bok med några av alla de historier om trakasserier som just nu in strömmar till hashtaggen och samla dem under temat ”Kvinnor berättar”, säger Yvette Lissman från Alingsås, som deltog i manifestationen.

Förutom Facebookgrupper som #metoo och ME TOO Malmö kan intresserade också leta efter gruppen Kvinnor berättar, där historierna kan lämnas.

]]>
567502
Unga klättrade upp i byggkran http://www.skd.se/2017/10/22/unga-klattrade-upp-i-byggkran/ Sun, 22 Oct 2017 14:17:31 +0000 http://www.skd.se/2017/10/22/unga-klattrade-upp-i-byggkran/ Lund Det var strax innan midnatt natten till söndag som polisen fick larm om att ett flertal ungdomar ska ha klättrat upp i en byggkran på Kung Oskars väg i Lund.]]> Lund

Det var strax innan midnatt natten till söndag som polisen fick larm om att ett flertal ungdomar ska ha klättrat upp i en byggkran på Kung Oskars väg i Lund.
Polisen och räddningstjänsten skickades till platsen. Enligt räddningstjänstens ska de röra sig om omkring sex stycken ungdomar som de fick hjälpa ner från byggkranen.
Ingen person ska ha kommit till skada vid händelsen.

]]>
567497