Prisade på Gotland

Maj

Hur gärna jag än skulle velat det har jag inte haft möjlighet att delta under de gångna dagarnas deckarfrossa på deckarfestivalen Crimetime Gotland (17-20/8). I princip alla Sveriges deckarförfattare verkar ha deltagit och ett imponerande gäng utländska också som till exempel Peter Robinson, Sharon Bolton och Jörn Lier Horst för att bara nämna några.
Förutom seminarier, scenintervjuer och mycket annat har det också delats ut ett antal priser på Crimetime.
Årets debutant: Sekten på dimön av Mariette Lindstein
Årets deckarförfattare (läsarnas pris): Emelie Schepp
Årets barndeckare: Pax-serien av Åsa Larsson, Ingela Korsell och Henrik Jonsson
Årets Hederspris: Maj Sjöwall

 

Foto på Maj Sjöwall: Peter Knutson

Stilton och Rönning tillbaka i bokform

sov2

Jag tyckte verkligen om tv-filmatiseringen av Cilla & Rolf Börjlinds debutdeckare Springfloden som visades i SVT i våras. Kjell Bergqvist och Julia Ragnarsson fångade Tom Stilton och Olivia Rönning väldigt bra och jag håller tummarna för ännu en säsong.
Under tiden är det oerhört roligt att få möta Stilton och Rönning i bokform igen också. Sov du lilla videung heter seriens fjärde del. Jag har precis börjat läsa och som alltid när det gäller Börjlinds är det full fart och många trådar redan från början – flyktingkaos på Centralen i Stockholm, en vilsen ensamkommande flyktingflicka som tas om hand av hemlösa Muriel (ett intressant återseende från Springfloden), en annan flyktingflicka som försvinner spårlöst från Centralen och så en pojke som hittas mördad och nedgrävd i  en småländsk skog. Och dessutom verkar allt på något sätt börja i Filippinerna …
Totalt fast i läsningen är jag redan och recensionsdatum är det 22 augusti så då får ni veta mer.

Dansk bäst i Norden

Varje år delar Skandinaviska kriminalsällskapet ut en Glasnyckel till årets bästa nordiska kriminalroman. I år blev en dansk författare, Ane Riel, bäst i Norden med sin Harpiks. Nominerad från Sverige var Anders de la Mottes UltiMatum.

Jag har inte läs Harpiks (som är Ane Riels andra roman) men blir naturligtvis nyfiken på att göra det. Med Harpiks har för övrigt Danmark kammat hem Glasnyckeln för andra året i rad. Förra året vann Thomas Rydahl med sin Eremiten.

Glasnyckeln har delats ut i 25 år och den allra första vinnaren var Henning Mankells Mördare utan ansikte.

Läsning i sol och skugga

STOCKHOLM 20160629 En kvinna ligger i en hängmatta och läser en bok Foto: Christine Olsson / TT / Kod 10430

Äntligen verkar det riktigt fina sommarvädret ha kommit! Hängmattan, stranden, solstolen, gräsmattan och en hög med riktigt bra böcker är väl ett perfekt sätt att njuta – för den som är ledig i alla fall.
Vill ni ha hjälp med bokhögen kommer här en lista över ganska nyutkomna, väldigt läsvärda deckare. Känns det för dyrt att investera i dem som inte kommit ut i pocket än finns det ju trevliga bibliotek att uppsöka:

Sommarens bästa deckarläsning:
Offline av Anne Holt
Bränd himmel av Gilly Macmillan (finns i pocket)
Någon annans skuld av Sarah Hilary (finns i pocket)
Tomma luften av Ann Cleeves
Blindgång av Jörn Lier Horst
En hemlig plats av Tana French
Döda talar inte av Eva Dolan (för den som inte läst Dolans första bok Lång väg hem är det naturligtvis här man ska börja)

Skånsk spänning på gång

motte

De senaste dagarna har det varit spänning i skånska miljöer som gällt för min del. Jag har fått möjlighet att läsa så väl Anders de la Mottes kommande kriminalroman Slutet på sommaren som Mattias Edvardssons kluriga spänningsroman En nästan sann historia.
Slutet på sommaren inleds sommaren 1980 när en liten pojke försvinner spårlöst från en gård på den skånska slätten. Historien rör sig sedan mellan 1980 och nutid där systern till den försvunne träffar en ung man som får henne att börja gräva i det förflutna. En nästan sann historia rör sig också i två tidsplan – mitten av 90-talet där fyra studenter studerar litterärt skapande i Lund och lär känna den store författaren Leo Stark. En av dem blir så småningom anklagad för mord på Stark och 12 år senare är det dags att skriva den stora romanen om vad det egentligen var som hände.
Edvardssons bok kommer ut 24/8 och de la Mottes 7/9. På skånskan kultursidor blir det så småningom intervjuer med bägge författarna och jag kan i alla fall säga så mycket som att det är två mycket olika böcker som är väl värda att längta efter.

Edvardsson

Tack för kvällsunderhållningen Hans Rosenfeldt!

Oslo  20160304. Den svenske Hans Rosenfeldt, mannen bak den populære TV-serien Broen. Sammen med makker Michael Hjorth er han ute med boken som raskt kan bli en av påskens leserfavoritter. "Ikke bestått" er den femte boka om den sexmisbrukende og traumatiserte kriminalpsykologen Sebastian Bergman. Rosenfeldt besøker Oslo og Norge fredag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix / TT / kod  20520
Hans Rosenfeldt, mannenbakom både Bron och Marcella.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix / TT

Lite halvdåligt väder framåt kvällen skadar inte just nu. Jag har nämligen nyligen upptäckt Bon-skaparen Hans Rosenfeldts brittiska TV-deckare Marcella på Netflix och naturligtvi fastnat. Hans Rosenfeldt vet definitivt hur man skapar beroendeframkallande TV-deckare och Marcella har gott om Bron-vibbar. Polishuvudpersonen Marcella (Anna Friel) själv är minst sagt lika speciell som Sofia Helins Saga Norén och döljer dessutom betydligt mörkare hemligheter. Intrigtrådar och inblandade personer finns det också imponerande gott om. En stor skillnad är dock att medan kvaliten på skådespelarna i de mindre rollerna i Bron var minst sagt varierande så är Marcella välspelad ner till minsta statistroll.
Enda problemet just nu är att den här första säsongen bara innehåller 8 episoder och slutet närmar sig snabbt nu. Som tur var portionerar Svt ut säsong 3 av Vera betydligt mer sparsamt så det finns i alla fall kvar. Och så kanske det fina vädret kommer tillbaka …

Alex Marwood är tillbaka

marwood_den_morkaste_hemligheten_omslag_inb

Alex Marwood (pseudonym för den brittiska journalisten och författaren Serena Mackesy) författardebuterade 2012 på ett mycket imponerade sätt med Onda flickor – en alldeles lysande rå, skitig och fängslande kriminalroman om två flickor som mördar ett barn och sedan återses 25 år senare. Ett svårt ämne hanterat på ett fantastiskt sätt och som tvingade läsarna till riktigt svåra ställningstagarna.
Marwoods uppföljare Granne med döden var jag personligen inte riktigt lika förtjust – välskriven, spännande annorlunda men över till och med mina ganska tränade och toleranta äckelkänslor. I slutet av juni kom nu Marwoods tredje bok, Den mörkaste hemligheten (Modernista), på svenska. Här rör sig historien också mellan då och nutid och med brott mot barn i fokus. I dåtid försvinner den treårig tvillingflickan Coco spårlöst från sin pappas vidlyftiga femtioårsfest och i nutid träffas alla inblandade på pappans begravning. Definitivt fängslande än så länge. Recension kommer.

 

Ferrante och semesterläsningen

Ferrante

Trots att jag är en minst sagt inbiten deckarläsare läser jag mycket annat också och de senaste veckorna har jag varit fullständigt uppslukade av italienska Elena Ferrantes hyllade Neapel-serie. Det började med del 1, Min fantastiska väninna, som kom på svenska i våras och sedan var jag bara tvungen att fortsätta så det fick bli del två, tre och fyra på engelska – Those who leave and those who stay, The story of at new name och The story of a lost child. Den här starka skildringen av en mycket komplex vänskap som också blir en spegling av Italien från femtiotalet och fram till vår tid är något av det bästa jag läst på mycket, mycket länge. Det är vackert, brutalt, förvillande, realistiskt och surrealitiskt på en och samma gång och rekommenderas starkt som sommarens läsning. Har man väl börjat kan man definitivt inte sluta. Själv har jag bara knappt halva sista boken kvar och försöker hålla igen för att den ska räcka så länge som möjligt.

Samtidigt förbereder jag mig också för en efterlängtad semesterresa och har laddat upp med så väl Ian Rankins senaste i engelsk pocket, Even dogs in the wild, som Sarah Hilarys nyutkomna tredje del i Marnie Rome-serien, Tastes like fear, som e-bok. Och så ska Stephens Kings deckare Den som finner läsas och recenseras liksom två norska deckare – Samuel Björks Ugglan dödar bara om natten och Monica Kristensens Operation Fritham. Och som motvikt mot deckarna ska jag också ta ett nytt tag med Jonathans Franzens Purity som blivit liggande alltför länge. Det blir nog en bra resa!

rankin

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef och deckarrecensent på Skånska Dagbladet.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 51 år
Bor: Lund
Läser just nu: Sov du lilla videung av Cilla & Rolf Börjlind
Missar inte: Att läsa. Veckans yogapass. Vera. Ett nytt avsnitt av Fargo andra säsongen varje kväll.
Ser fram emot: Lite mer sommarvärme. Någon kul höstresa. Bokmässan. Bokens Dag i Hässleholm.
×