Pris till Jörn Lier Horst

lierhorst3

The Petrona Award är ett brittiskt deckarpris till: Best Scandinavian Crime Novel of the Year. Första gången det delades ut var 2013 och då till Liza Marklunds Last will. 2014 blev det ytterligare en svensk – Leif G W Persson och Linda, as in the Linda murders belönade. 2015 var det isländska Yrsa Sigurdardottirs tur med The silence of the sea.
I lördags, 21 maj, var det dags för årets Petrona som delades ut under en galamiddag på Crimefest i Bristol och årets vinnare blev en norrman – Jörn Lier Horst och hans The Caveman (Grottmannen).
I ett pressmeddelande skrev Jörn Lier Horst bland annat: ” Det här är det fjärde Petrona Award och jag är mycket hedrad över att följa i spåren på Liza Marklund, Leif G W Persson och Yrsa Sigurdardottir.

Juryns motivering till The Cavemans vinst löd så här:The Caveman is a gripping police procedural drawing on Jorn Lier Horsts experiences as a  murder detective. All the books in the William Wisting series have had compelling narratives and The Caveman is no exception, exploring a Norwegian society where, in a supposedly close-knit community, a man can lie dead at home unnoticed and unmourned for weeks. Excellent plotting, well-drawn characters and writing of the highest quality make this book a worthy winner of the 2016 Petrona Award.”

 

Kofotar i rätta händer

kofot

På söndagseftermiddagen fick Anders de la Motte och Sara Lövestam sina gyllene kofotar av Svenska Deckarakademin. Anders de la Motte för sin Ultimatum som blev årets bästa svenska kriminalroman 2015 och Sara Lövestam för sin Sanning med modifikation som blev årets bästa debut 2015.
Nedan kan ni läsa vinnarintervjuer med bägge från november 2015 när priserna offentliggjordes.

Anders de la Motte:
http://www.skd.se/2015/11/23/fyra-fragor-till-deckarpristagare/

Sara Lövestam:

http://www.skd.se/2015/11/25/ovantad-deckarvinst-for-lovestam/

 

 

Skånska deckarröster i Kulturhuset

 


Först 50-årsfest i Motala och sedan vidare till Stockholm för vårmöte med Svenska Deckarakademin. Det är en hektisk men rolig helg som pågår och i eftermiddag avslutas den med prisutdelning och deckarprat i Kulturhuset på Sergels torg. Det är förra årets bästa svenska deckare – Anders de la Mottes Ultimatum – och bästa debutant – Sara Lövestams Sanning med modifikation – som ska belönas med gyllene kofotar. Och så blir det prat om Pizzolatti, Marklund och Staalsen. Och med tanke på att det är jag som ska prata med Billesholmsbördige, Lommabosatta Anders de la Motte så blir det riktigt skånskt i Kulturhuset en stund. 14-15 pågår detta så kom dit den som råkar vara i närheten!

Continue reading ”Skånska deckarröster i Kulturhuset”

Vera tillbaka i Svt

British actress Brenda Blethyn arrives on the red carpet for the World Premiere of the film 'Dead Man Running', in London, Thursday Oct. 22, 2009. (AP Photo/Joel Ryan)
Brittiska skådespelaren Brenda Blethynspelar Vera. Foto: AP/TT

Det är läge att hålla tummarna för regniga fredagar i juli. Då är nämligen Ann Cleeves smarta och exentriska kommissarie Vera Stanhope (Brenda Blethyn) tillbaka för en ny säsong av Vera i Svt. Fredag 8 juli 21.30 i Svt1 kommer första avsnittet i denna tredje säsong. Det blir totalt fyra avsnitt av Vera och det första har titeln  ”Castles in the Air”. Handlingen beskrivs så här: ”En ung sjukgymnast skjuts brutalt till döds. Under mordutredningen blottläggs svek, skuld och längtan efter försoning. Men Vera måste arbeta snabbt för att undvika ytterligare en tragedi.”
Andra tv-deckare i sommar är så klart Morden i Midsomer där första avsnittet av sex visas tisdag 28 juni 21.00 i Svt1. Och så får vi stifta bekantskap med den brittiska kriminalserien Saknad, aldrig glömd (Unforgotten) skapad av ITV som involverar fem familjer med ett mörkt förflutet. I huvudrollerna ser vi bland andra underbara Nicola Walker (Stevie i fantastiska Skarsgård-deckaren River) som DCI Cassie Stuart.

Vinter i Lönnaeus Malmö

maria

Det är vinter i Malmö, snön faller över Möllevångstorget och vid Ribban täcker ett tunt lager pudersnö ett fastfruset lik. Olle Lönnaeus nya deckare, Marias tårar, börjar minst sagt kylslaget och trots att jag njuter för fullt av blommande rapsfält och en allt varmare vårsol så trivs jag också i Lönnaeus kyla. Marias tårar är andra delen i serien om kriminalinspektör Johnny Lilja som  Lönnaeus inledde 2014 med Johnny Liljas skuld och om Johnny trodde sig ha betalt av sin skuld i förra boken visar det sig snart att han har helt fel. Mer intrasslad än någonsin i kriminella kretsar och gärningar väcker han samtidigt sympati på det där sättet som Lönnaeus antihjältar ofta gör. Väldigt bra läsning så här långt och recension blir det nästa lördag, 21/5, på Skånskans kultursida.
Då befinner jag mig för övrigt på Svenska Deckarakademins vårmöte i Stockholm där skåningen Anders de la Motte ska få motta en gyllene kofot för årets bästa svenska deckare 2015 och också få ha en liten pratstund med mig på scen i Kulturhuset.

Solig deckardag

deckarhög

 

Ledig dag, solen lyser och våren har kommit. Dags att läsa deckare alltså. Helt plötsligt har det nämligen lossnat och lockande läsning har samlats på hög. En del är avklarat som Elizabeth Georges Oanade konsekvenser och Eva Dolans Döda talar inte som ni kan läsa om i kultursidans Deckarspalt på lördag. Jag kan säga så mycket som att en av dem kan vara det bästa i år och en definitivt inte är det. Och att lång tid i genren inte nödvändigtvis gör att man blir bättre och bättre …
Drygt halvläst är sedan Roslund & Hellströms Tre minuter som trots sina 600 sidor är en bladvändare som det inte känns som om jag kommer att bli besviken på. Denna gång rör sig detta suveräna författarpar långt, långt utanför Sveriges och Ewert Grens gränser. Sedan väntar också uppföljaren till Mats Olssons intressanta deckardebut Straffa och låta dö. I de bästa familjer heter den och ska bli mycket intressant att läsa.
Hängmattan nästa alltså!

Att hitta tillbaka till Hilary

Hilary

2014 kom brittiska Sarah Hilarys suverän debutdeckare Someone else’s skin på svenska som Någon annans skuld. Om den skrev jag bland annat: ”Hilarys sätt att verkligen på allvar tränga bakom ytan på de inblandade, att skärskåda kärlek till varje pris och störda familjeförhållande är imponerande bra och leder fram till en ganska oväntad upplösning.”
Efter det har det varit tyst om Sarah Hilary – i Sverige. När jag i helgen gjorde lite deckargoogling insåg jag att hon faktiskt hunnit med två böcker till om sin polis Marnie Rome efter debuten – No other darkness förra året och så nu i april i år Tastes like fear. Jag laddade genast hem No other darkness till min läsplatta och har sedan dessa varit som uppslukad av denna riktigt otäck historia där liken efter två små pojkar hittas i en underjordisk bunker i en helt vanlig villaträdgård ….
För övrigt sa Ann Cleevse så här när jag intervjuade henne och bad henne tipsa om en bra brittisk deckarförfattare: ”Det finns en ung brittisk författare, Sarah Hilary, som vann Theakstons Crime Novel of the Year 2015 som jag verkligen tyckte var en fin debut – intressant, välkonstruerad och eftertänksam.” Läs hela intervjun här.

I veckans deckarspalt skrev jag om Modernistas satsning på att ge ut Ian Rankins Rebus-serie från början i veckans. Läs gärna här.

600 sidor Elizabeth George är här

georges

Med en rejäl duns landade den – årets hittills tjockaste deckare. Inte helt förvånande handlar det om Elizabeth Georges senaste Lynley/Havers-historia, Oanade konsekvenser. 612 sidor berättas den på vilket nog får sägas vara ett slags Elizabeth Georges-snitt de senaste åren. Nu återstår att se om denna historia om familjekonflikter, självmord och en mördad feministförfattare är värd alla dessa sidor. Fängslande är det i alla fall så här lån

Ett sant omläsningsnöje

Det är inte ofta man har tid för omläsning men ett alldeles speciellt projekt gör att jag just nu plöjer hela Ann Cleeves Shetlands-serie på nytt. Ett sant nöje kan jag säga. Det har ändå gått et antal år sedan jag läste den första Raven Black (Svart som natten) första gången och det är kul att konstatera att den verkligen är så bra som jag minns. Nästa i ordningen är Vita nätter som jag bara precis hunnit börja på och som skapar ett sug att uppleva Shetlandsöarna även sommartid…
En liten tripp till Berlin under påsken fyllde också på deckarförråden med ett par inköp från den suveräna deckarbokhandeln Hammett-Krimibuchhandlung på Friesenstrasse 27 som ju som tur är har ett bra utbud med deckare på engelska också …

En trio påskekrim

I dag skulle jag ha pratat påskekrim och tipsat om bra deckare att läsa i påsk i P4 Extra. Fullt föreståligt blev inslaget inställt på grund av de fruktansvärda händelserna i Bryssel.
Mina tips finns dock kvar och jag kan ju i alla fall passa på att dela med mig av dem här i bloggen. Påskekrim är från början en norsk tradition och ska det läsas deckare i påsk bör det naturligtvis vara norskai första hand.

Här är en trio riktigt bra norskt:
19 noje pilgrim

1. Den sista pilgrimen av Gard Sveen: En rykande färsk deckare (kommer ut 23/3 på svenska) är den här suveräna debuten av Sveen som prisades med så väl nordiska Glasnyckeln som norska Riverton när den kom ut på norska 2014. Den sista pilgrimen är en väldigt välkomponerad blandning av historisk deckare (40-tal med nazister och motståndsmän i Oslo) och nutid polisdeckare (en mördad expolitiker och tre nedgrävda kroppar som utreds av kriminalaren Tommy Bergmann I Oslo 2013). En riktig tjockis på 400 sidor är den också så den kan nog vara nästan hela påsken ut. Läs min recension här.

Horst

2. Jakthundarna av Jörn Lier Horst: Det här norska guldkornet kom på svenska 2014 och belönades av svenska deckarakademin som det årets bästa utländska deckare. Trots att det är den första på svenska är det Jörn Lier Horsts åttonde bok om kriminalaren William Wisting och hans dotter som är kriminalreporter. I Jakthundarna bli Wisting (som är en för genren ovanligt vanlig och trevlig polis) avstängd från sitt jobb när han anklagas för att ha fifflat med bevis i en gammal mordutredning som blivit aktuell igen. Naturligtvis kämpar Wisting hårt för att bevisa att han inte gjort fel och för att lösa mordgåtan en gång för alla. Spännande, välskrivet, sympatiskt, angeläget – ja hur många lovord som helst går att använda. Läs denna och även de övriga Horstböckerna på svenska – Grottmannen och Vinterstängt. Jag tror att alla tre finns i pocket. Läs också min intervju med Jörn Lier Horst från förra påsken här.

Holt

3. Demonens död av Anne Holt: Naturligtvis måste en norsk trio innehålla en bok av min norska husgud Anne Holt också. Demonens död är en tidig bok (1995)  i Holts serie om kriminalkommissarie Hanne Wilhelmsen och en gripande historia om den 12-årige Olav som misstänkst för mord på föreståndaren på det barnhem där han bor. Holts starka och inkännande porträtt av den avige, agressive Olav gör Demonens död till något alldeles speciellt i deckarväg. Kan förhoppningsvis hittas på ett välsorterat bibliotek.
Glad påsk!

 

 

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef och deckarrecensent på Skånska Dagbladet.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 51 år
Bor: Lund
Läser just nu: The story of a new name av Elena Ferrante.
Missar inte: Att läsa. Veckans yogapass. Game of Thrones, säsong 6.
Ser fram emot: Sommarvärme. En resa till Italien. Svenska Deckarakademins vårmöte. Anne Holts nya bok om Hanne Wilhelmsen.
×