Därför blir det ingen bokmässa i år

I över tio år har Bokmässan tillhört höstens höjdpunkter för mig. Hektiskt, stressigt men också givande och roligt – speciellt sedan kollegan Pernilla Ekdahl börjat följa med. Vi har gjort roliga och bra intervjuer, letat teman och trender i bokutgivningen och pratat med mässbesökare. Förra året medverkade jag också i en programpunkt om årets deckarutgivning tillsammans med kollegor i Svenska Deckarakademin.

I år blir ingen bokmässa av det enkla skälet att jag inte ännu ett år vill dela mässgolv med Nya tider och att jag med tanke på den samhällsutveckling vi har med ökade främlingsfientlighet önskar att Bokmässans arrangörer varit mer rakryggad i det här sammanhanget.

Jag vill poängtera att det här är ett helt personligt ställningstagande och att jag har största respekt för vänner, kollegor och författare som valt att vara på plats – varav många är där med ett viktigt antirasistiskt budskap eller böcker och seminarier som lyfter fram vikten av ett mångkulturellt samhälle. Min medverkan skulle bara ha handlat om jobb jag kan göra på annat sätt också – och om nöje för egen del. Jobben gör jag ändå och något nöje är Bokmässan inte längre.

 

Tips: Här är en monter att besöka om man är på mässan:
http://emmausbjorka.se/2017/09/27/antifascistisk-konstinstallation-pa-bokmassan/

 

 

Programpunkt med stora bokstäver

STOCKHOLM 20160730 Patti Smith spelar på Stockholm Music and Art på Skeppsholmen i Stockholm. Foto: Erik Nylander / TT / Kod 11540
Patti Smith spelar på Stockholm Music and Art på Skeppsholmen i Stockholm.    Foto: Erik Nylander / TT

 

I morgon bär det av tidigt, tidigt mot Bokmässan och en av torsdagens programpunkter har jag skrivit in med extra stor bokstäver i mitt program.
14.00-14.45 ska rockikonen och författaren Patti Smith och ärkebiskop emeritus KG Hammar prata under rubriken ”Livet, konsten och kärleken enligt Patti Smith”. Exakt vad det innebär lovar jag att blogga mer om i morgon – om jag nu får plats i seminariesalen förstås …
Andra spännande personer som medverkar i årets program är till exempel ALMA-vinnaren Meg Rosoff, nobelpristagaren Herta Müller, Norges deckardrottning Anne Holt och finska författaren Sofi Oksanen. För att bara nämna några …

Kehlmann inför Malmöbesöket

Daniel Kehlmann, tysk författare på besök på Bokmässan i Göteborg.
Daniel Kehlmann, tysk författare på besök på Bokmässan i Göteborg. Foto: Gunilla Wedding

På tisdag, 29/9, kommer den tyska författaren Daniel Kehlmann, aktuel med romanen F, till Internationella författarscenen i Malmö. Kehlmann, som varit heltidsförfattare sedan han debuterade som 22-åring, är här på bokmässan i Göteborg också. Jag fick en liten pratstund med honom om humor, tysk litteratur, drömprojekt och familjeromaner och fick också reda på att största skillnaden som han upptäckt mellan att vara på svenska litteraturevenemang och tyska är att han får mycket mer frågor om humor i Sverige än i Tyskland. Och humor är viktigt för Kehlmann:
– För mig saknas det något om man försöker återskapa en verklighet utan humor.
Daniel Kehlmann fick för övrigt P O Enquist-priset 2008 – på mässan i år delas det ut till Karolina Ramqvist.
Gunilla Wedding

Reinfeldt lockade storpublik

Abbe Bonner i samtal med Fredrik Reinfeldt på Bokmässan i Göteborg.
Abbe Bonner i samtal med Fredrik Reinfeldt på Bokmässan i Göteborg. Foto: Pernilla Ekdahl

Bokmässans absolut största publik hittills lockade nog Fredrik Reinfeldt när han pratade om sin biografi, Halvvägs, med Abbe Bonnier på Berättarscenen. Några i publiken hade till och med väntat på Reinfeldt i fyra timmar. Mer om biografier kan ni läsa på morgondagens kultursidor.
Pernilla Ekdahl

Att läsa tillsammans

”Läsning är det enda konstformen som tvingar dig att gå in i någon annans tankar. Den som läser är aldrig ensam, den som läser är tillsammans med den som skrivit texten.”

Jens Liljestrand, DN under seminarium om att genom skönlitteratur diskutera samhället med elever i skolan.

Eva Emmelin

Mässnyhet på mässan

Under min intervju med översättaren Daniel Gustavsson Pech passar han på att släppa en nyhet. Nästa år kommer det för första gången att arrangeras en bokmässa även i Stockholm – Stockholms Litteraturmässa. Daniel Gustavsson Pech är med och arrangerar och berättar bland annat att mässan ska gå av stapeln i april, ha gratis inträde och hålla till på Kulturhuset.

Gunilla Wedding

Webbadmin
Välkommen till årets bokmässblogg!
På plats på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg finns Gunilla Wedding (kulturchef Skånska Dagbladet) och Pernilla Ekdahl (kultur- och nöjesredaktör Norra Skåne) för att ta er med in i mässvimlet.

Vi kommer att bjuda på sammanfattningar av spännande programpunkter och seminarier, författarmöten, litterära händelser, skvaller och mycket, mycket annat.
×