Skrällen som sätter press på Sverige

Nu är alla skyddsräcken rivna och saker och ting ställs på sin spets.

När Sverige går in i VM finns det inget annat än seger mot Sydkorea. Annars kan äventyret vara över redan måndag kväll.

Mexikos jätteskräll mot Tyskland på söndagen ställde verkligen till det för det blågula laget. Matchen mot Sydkorea blev plötsligt ännu viktigare än den någonsin varit. För så bra som Mexiko var finns det all anledning att frukta både tyskar och mexikaner framöver. Utan poäng, eller med bara en poäng, mot Sydkorea kommer Jannes gäng att vara chanslöst att gå vidare från gruppspelet.

Det blir svårt nog ändå.

Kanske var det positivt på ett sätt – blågult måste gå in för sin VM-premiär taggat till tusen och med hundra procent fokus, inte med baktanken att Mexiko skulle kunna bli en räddningsplanka. Inget säkrande bakåt och spel på kontringar mot Sydkorea, alltså, utan det kommer att krävas att man för matchen och skapar tillräckligt med chanser för att göra mål.

Nu är det dessutom upp till bevis om anfallsspelet duger eller inte. Det får inte bli någon nolla i målkolumnen den här gången. Då är det nog bara att boka flyget hem.

Det kan bli svårt nog att besegra Sydkorea. Visst räknas laget som ett av de sämre i mästerskapet, men att döma av vad ”spionerna” sagt så påminner koreanernas spel om Perus och vi minns hur svårt det var för svenskarna att få hål på sydamerikanerna i genrepet. Det finns väldigt få enkla matcher numera i VM-fotbollen.

Fråga bara tyskarna.

Det var nog inte bara jag som trodde att försvarande världsmästarna skulle gå in och köra över Mexiko. Men så blev det alltså inte och det är svårt att säga att det var en orättvis seger. Det sätter onekligen färg på både gruppen och hela mästerskapet.

Danmark gjorde det som Sverige misslyckades med före VM – besegrade Peru med 1-0 och fick en drömstart på sitt VM.

Men det var ingen lätt seger, Peru missade en straff och massvis med bra chanser och frågan är om inte ett oavgjort resultat hade varit mest rättvist.

Och apropå straffar förresten, det har varit rena rama straffkaoset under helgen. Domarna har pekat på straffpunkten i var och varannan match och det mest uppseendeväckande som hände var väl när Lionel Messi missade (!) sin straff, vilket gav Island en smått sensationell poäng mot självaste Argentina.

Gissningsvis satt Lasse Lagerbäck och gnuggade händerna framför teven.

För Messi var det ännu ett av många misslyckanden i landslaget och det är bara att konstatera att han inte kan bära sitt lag på samma sätt som Ronaldo. Därför är det ingen tvekan om att Ronaldo är en bättre spelare.

Annars då?

Kroatien lyckades ta en trea mot ett mycket oväntat blekt Nigeria, som inte skapade någonting alls att skriva om i offensiven. Ändå krävdes det straff och sjävlmål för att kroaterna skulle vinna. Inget högt betyg på den drabbningen, alltså.

Frankrike hade oväntat svårt att avfärda Australien – den matchen kunde lika gärna ha blivit oavgjord, särskilt som Pogbas segermål till slut dömdes som ett australiensiskt självmål.

Le Bleus imponerade inte, precis som tyskarna och argentinarna hade de en mycket tung premiär.

Inte ens Brasilien lyckades övertyga. Visst, Schweiz är ett riktigt bra lag numera, men ändå. Det är Brasilien vi snackar om. Ett landslag som man alltid förväntar sig det lilla extra av, med artister som bryter mönster och levererar underhållning. Det såg vi inte så jättemycket av precis. Tio minuter kanske på sin höjd. Bästa fotbollen (om kanske inte den allra mest effektiva) har Spanien bjudit på hittills. Brassarna var inte ens nära att leverera samma underhållning, vilket faktiskt är en besvikelse. Brassarna SKA leka fotboll.

Apropå att övertyga, så kan man ju verkligen undra om Neymar själv tror att domarna går på hans skådespeleri. Visst blev han tufft uppvaktad av schweizarna. Men hur trovärdigt är det att en härdad brasse som vuxit upp i de beryktade favelorna ligger och lipar i gräset efter en liten lätt spark på vaden? Kom igen, Neymar, det blir bara löjligt…

De stora favoritnationerna har alltså inte direkt levererat ännu, frågan är vad det säger om fortsättningen av detta mästerskap.

Nåja, Nu håller vi tummarna hårt för Sverige. Det kommer Jannes gäng att behöva.

Vilken rysare det kommer att bli med alla nerver på helspänn…

Höjdpunkten redan dag två

Det kan ha varit bästa matchen i VM vi precis har sett. Höjdpunkten redan dag två.

Spanien-Portugal 3-3.

Wow.

Vilken fantastisk fotbollspropaganda. Vilken otrolig skillnad – minst två galaxer mellan – jämfört med torsdagens VM-premiär mellan Ryssland och Saudiarabien.

Tempot. Bollkänslan. Passningsskickligheten. Dramatiken. Kvaliteten.

Och mitt i alltihop världens bästa fotbollsspelare just nu: Cristiano Ronaldo.

Han visade upp hela sitt register för världen. En smart aktion som gav straff. En bombsäker straff. Ett grymt spelmål. En fantastiskt välplacerad frispark i krysset. Mellan dessa mål ett uppoffrande spel och ett driv som lyfte hela det portugisiska laget.

Men det vore fel att låta det stanna där, vid Ronaldos show. För det fanns ett otroligt bra lag på andra sidan också. Ett lag som hämtade upp två underlägen, som vände det till egen ledning (3-2) och som sedan nästan tog död på matchen med sitt balettdansande runt planen, med ett passningsspel som stundtals fick portugiserna att stå stilla och bara titta på, som fick dem att se ut som om det givit upp matchen. Spanien var ruggigt bra och ingen, knappt ens portugiserna själva,  hade protesterat särskilt högljutt över orättvisan om spanjorerna vunnit matchen.

Men det är farligt att leka för mycket, det är alltid en risk att tappa drivet och framåtandan i den här sporten. Särskilt om motståndarlaget har en spelare som Cristiano Ronaldo.

Nu blev det 3-3 och det känns egentligen okej att inget av lagen förlorade. För den fotbollspropaganda de bjöd på tillsammans kommer vi nog att minnas som russinet i denna ryska VM-kaka när alltihop är över.

Jag har faktiskt svårt för att se att det ska kunna överträffas. Den här matchen hade allt. Inklusive en hattrickhjälte.

Hur det kommer att gå framöver för de här lagen? Tja, båda går lätt vidare från gruppen. Sedan får vi väl se. Spanien är det bättre laget, men Portugal har Ronaldo. Det kan faktiskt räcka för att vinna ett helt VM.

Annars då?

Det var riktigt kul även att se matchen mellan Marocko och Iran – och inte bara för att vi satt och väntade på att få se en allsvensk spelare på planen. Saman Ghoddos. Vi fick vänta länge, oväntat nog. Men det räckte ju med tio minuter. Ghoddos fixade frisparken som i förlängningen gav Iran segern efter ett hårresande marockanskt självmål. VM:s snyggaste nick hittills, men i egen kasse.

Iran firade som om man vunnit hela mästerskapet och det är också lite av tjusningen med ett inkluderande VM som inte bara har plats för de allra största nationerna. Det var härligt att se.

Å andra sidan var resultatet också ett bevis på att fotboll kan vara en riktigt elak sport. I den första halvleken spelade Marocko en fantastisk fotboll, tempostark, lekfull och kvalitativ. Men tyvärr inte tillräckligt effektiv. Några mål blev det inte av spelövertaget och sakta men säkert tröttnade marockanerna medan såväl energin som offensivlustan ebbade ut.

Och så gick det som det ofta gör när det bästa laget inte förmår göra mål. Det trillar in en slumpboll bakåt och så blir det tårar av besvikelse i stället för av glädje.

Ska erkänna att jag inte hann se särskilt mycket av matchen mellan Egypten och Uruguay, det var trots allt skolavslutning i eftermiddags. Men det lilla jag såg och av det jag hört förstår jag att även den matchen bjöd på hög kvalitet, om än inte någon sprudlande underhållning, åtminstone inte målmässigt. Egypten försvarade sig bra och hade en grym målvakt i El Shenawy som såg till att superstjärnorna Luis Suárez och Edinson Cavani fick lämna planen mållösa. Dock inte poänglösa, eftersom Jose Gimenez avgjorde till slut, i allra sista stund.

Frågan är dock om det hade kunnat slutat annorlunda om superstjärnan Mohamed Salah kunnat spela för Egypten. Nu satt han på bänken hela matchen trots att det skvallrats om att han var hundraprocentigt återställd från sin skada. Det var han alltså inte. Tyvärr. För både turneringens skull och för Egyptens hoppas jag att han är spelklar till nästa match.

En sömnig start på VM-festen

Äntligen är PR-spektaklet över, låt oss hoppas att VM kan börja på riktigt nu.

Handen på hjärtat, premiären var ingenting som kommer att gå till historien. Varken invigningen eller fotbollsmatchen.

Mest kändes det som ett välregisserat skyltfönster för Vladimir Putin. Först fick han, som personligen anklagats för att ligga bakom statsstödd dopning i megaformat, prata om fair play och om att respektera varandras värderingar, vilket kändes lagom unket och malplacerat. Sedan fick han sittande bredvid saudiska prinsen Mohammed Bin Salman och Fifas president Gianni Infantino, bli inzoomad hur många gånger som helst under matchens 94 minuter, jublandes över sitt ryska landslag som efter att ha blivit utskällt och kritiserat på hemmaplan det senaste halvåret fick inviga VM genom att besegra ett av mästerskapets förmodligen sämsta landslag med 5-0. Hedern återupprättad, liksom.

Jag kanske är lite överdrivet cynisk, men välregisserat är det ord som känns mest passande i sammanhanget.

Särskilt välregisserad var dock inte själva invigningen. Jag menar… Robbie Williams?? Jodå, han kan fortfarande få igång en publik. Men inte kändes det särskilt kreativt, spännande eller ens… ryskt. Varför inte någon inhemsk artist eller ett framförande som åtminstone hade någon form av koppling till den ryska musiktraditionen?

Genusmässigt var det inte heller särskilt 2018 med starka herrar som bar flaggorna och damer i färgsprakande kreationer som vackert representerade de olika länderna. Gääääsp, liksom. Och var tog den officiella VM-låten vägen? Varför framfördes den inte? Backade Will Smith ur, eller blev han inte inbjuden?

Det enda som överraskade lite var när Robbie Williams räckte långfinger åt kameran. Men det var knappast politiskt eller kontroversiellt och varken riktat mot värdlandet eller mot det fortfarande maktfullkomliga och hårt kritiserade Fifa. Inget sånt. Det var om jag förstått det rätt bara en personlig markering, för att han kritiserats för att typ sälja sin själ genom att spela för en diktator (så hade någon uttryckt sig på twitter). Så Williams sjöng ”I did it for free” och räckte finger. Lite uppseendeväckande, men knappast någon kioskvältare för världens mediehus.

Själva matchen då?

En riktigt medioker historia, både tempomässigt och sett till spelkvalitet. Visst, Ryssland gjorde några snygga mål. Men Saudiarabiens försvars- och målvaktsspel var riktigt dåligt och det förtog faktiskt nöjet av åtminstone tre av målen, som inte borde ha kunnat resultera på den här nivån. Vid ett av dem var framspelet så dåligt och felriktat att bollen faktiskt hamnade närmast en saudisk back i stället för avsedd rysk spelare. Ändå lyckades försvarsspelaren inte få bort bollen. Vid ett annat av målen var två (!) försvarsspelare framme i rätt tid för att rensa bort eller bryta men ingen av dem träffade varken boll eller spelare.

De som hejar på Ryssland och inte förstår fotboll hade säkert roligt. 5-0 viftar man ju inte bort bara sådär. Men låt mig säga så här: Det ryska laget kommer att behöva spela betydligt bättre för att nå långt i detta VM än vad det behövde göra i den här matchen. Det vore förstås kul för mästerskapet. Men den här matchen drar vi inga växlar på. Alls. Okej?

Nåja. Nu är det över och låt oss hoppas att det bara kan bli bättre.

I den svenska bubblan läste jag i Sportbladet att landslagsledningen – eller åtminstone säkerhetschefen (?) Lasse Richt nästan fått en stroke av att Filip Helander, utan att informera vederbörande, låtit sig intervjuas i Patrick Ekwalls podd i sitt hotellrum. Spelarna ska ju bara vara tillgängliga för media när fotbollsförbundet anser det vara okej. Vid särskilda tillfällen. Och herregud, media brukar ju ”respektera” att spelarna bara är tillgängliga vid dessa särskilda tillfällen.

Man häpnar. Eller nej, suckar och stönar är mer rätt. Särskilt överraskad blir man ju inte längre. Samtidigt med detta satt jag faktiskt och diskuterade det stängda och styrda landslaget i en tråd på Facebook. Hur tråkigt det har blivit med fotboll på den här nivån, där allt är så uppstyrt, hur märkligt det är att journalister accepterar att bli invallade i fållor och rapportera exakt samma intetsägande svar hem till sina läsare. Fotbollen som blivit en så stor underhållningsindustri och som samtidigt låser in sig allt mer och bjuder på allt mindre. En märklig paradox.

Det är inte utan att man saknar Zlatan. Runt honom hände(r) det ju alltid någonting oväntat. Både på och utanför fotbollsplanen.

Fast hur pass mycket han saknas på själva planen lär jag få återkomma till. Än så länge vet vi bara att landslagsledningen (och de välregisserade spelare som blivit intervjuade i frågan) inte är ett dugg oroliga över måltorkan det senaste halvåret. Det kommer att bli ett helt annat fokus när det blir allvar.

Låt oss hålla tummarna för det!

Dumt beslut av galoppen

Galoppen bryter sig alltså loss och lämnar Jägersro.

Det kan vara årets dummaste beslut inom skånsk idrott.

Jag kan visserligen ha en viss förståelse, med tanke på det infekterade bråket härom året då en del inom travet ville slänga ut galoppen från anläggningen.

Men det lugnade ner sig ganska fort, Travsällskapet tog sitt förnuft till fånga och samarbetet fortsatte.

Det borde ha stannat där. Men uppenbarligen rörde det upp så starka känslor att såret inte gick att läka. Någon annan förklaring till skilsmässan kan jag nämligen inte se.

Skånska Travsällskapet ska bygga en hypermodern ny anläggning på Husiefältet med gott om plats för både trav- och galopptävlingar. Och ridsport. Planen var – och är – att bygga ett Malmö Hästcenter, med plats för alla. Galoppsporten var inbjuden att flytta med. Med alla de samordningsvinster som finns vad gäller personal, varumärke (Namnet Jägersro är trots allt etablerat i hela kapplöpningsvärlden och hos allmänheten i regionen), möjligheten att locka publik korsvis mellan de olika hästsporterna och mycket annat. Ett ypperligt läge att lägga gammalt groll till sidan och stärka banden mellan hästsporterna, till förmån för alla.

Men den arbetsgrupp som bildades under den nämnda schismen mellan Travsällskapet och Fältrittklubben, för att undersöka möjligheten till etablering någon annanstans, fortsatte att jobba och har tydligen nått sitt mål nu. Bara, alltså, i Svedala kommun. Granne med golfbanan.

Här ska man bygga banor för träning och tävling, en läktaranläggning och gissningsvis en träningscamp med stallar. Det erbjöds nämligen inte på nya Jägersro som enbart kommer att fungera som en tävlingsanläggning. Det känns som en onödigt dyr historia för en smal sport som galoppen är i Sverige, särskilt med tanke på att det på några kilometers avstånd kommer att finnas en nybyggd hypermodern kapplöpningsanläggning. Pengarna kunde helt säkert ha använts bättre. Stallar kan man ha var som helst och med tanke på att svensk galopp i mångt och mycket lever på amatörerna, som håller till hemma på sina egna gårdar samtidigt som ett flertal tränare faktiskt har egna camper, så förstår jag inte varför man tvunget måste ha en stallbacke i anknytning till tävlingsbanan.

När galoppen riskerade att slängas ut från Jägersro skrev jag flera krönikor i ämnet och argumenterade starkt för ett fortsatt samarbete. Ett argument var att det behövs mer än ett ben att stå på för att framgångsrikt driva en arena. Det räcker inte med att hålla ett arrangemang i veckan i bästa fall, särskilt inte om man har låg publiktillströmning till att börja med.

Helst ska man kunna erbjuda något varje dag, göra arenan till en naturlig mötesplats med liv och puls. Jag talade mig varm för trav, galopp, ridsport och gärna ännu mer.

Av samma anledning tycker jag att det är ett felbeslut av galoppen att bryta sig loss. Det känns bara dumt att så liten sport ska bygga eget när det egentligen inte behövs. För vaddå? En publik på några hundra som bäst en gång i veckan? Man häpnar.

Det känns som om galoppsporten efter försäljningen av Täby Galopp och de pengar som strömmade in då fick en självbild som inte riktigt är hälsosam i ett långsiktigt perspektiv. Galopp är en fantastisk sport, men det är försvinnande få i det här landet som förstår det.

Pengarna hade gjort betydligt större nytta i insatser för marknadsföring och olika projekt i avseende att utveckla sporten och den bild som finns av den, att utveckla tävlingsarrangemangen och öka sin synlighet i media. Att stärka bredden, de oerhört viktiga amatörerna, rekrytera fler aktiva och lyfta profilerna i allmänhetens medvetande.

Men nej. Man ska bygga en ny anläggning i stället. Ännu en, efter storsatsningen på Bro Park.

Helt i onödan.

Det blir förmodligen en liten boost på kort sikt, för de aktiva, för att bygget får publicitet.

Men på längre sikt tror jag att en flytt från Jägersro snarare riskerar att göra galoppen ännu mindre och ännu mer anonym. Och den nya banan och anläggningen kommer såklart att dränera sporten på pengar. För jag kan i varje fall inte se hur man av egen kraft ska kunna få driften av en sprillans ny anläggning att gå ihop på några hundra åskådare i veckan och bara halva året. Det lär knappast bära sig.

Det är lika mycket att skjuta sig i foten som det var när man på vinst och förlust sa upp avtalet med Travsällskapet för några år sedan och satte sig själv i ett vanskligt läge.

En rockstjärnas farväl

Det är en tung dag för alla travfans, denna måndag. Åtminstone för oss som följt travet på Jägersro i flera decennier.

Johnny Takter har en gång för alla bestämt sig för att lägga körhandskarna på hyllan.

Det är minsann inte vilket farväl, som helst. Det är en rockstjärnas farväl till den stora scenen. Och vi har väl egentligen vant oss vid bilden av att en rockstjärna helst ska dö med stövlarna på, mitt i ett uppträdande, liksom. Inte sitta som en trött pensionär i en myssoffa och titta på ATG Live.

Fast ta det nu inte som ett gnäll på Johnny Takters beslut. Har han inte suget längre ska han förstås självklart göra något annat.

Men det är lite så det känns för oss som står vid sidan. Snopet, liksom.

Det där med rockstjärna, ja. Johnny var tveklöst svensk travsports första riktiga superstar när han slog igenom i mitten av det underbara åttiotalet. Inte den första världsstjärnan eller kanske ens den bästa kusken någonsin, det är inte det jag menar – utan den största artisten. Men sin personlighet, sin utstrålning, sitt punkiga sätt att aldrig svara rakt och direkt på frågor utan snarare närmast filosofiskt eller rent av obegripligt. Och sin moderna körstil, som blev stilbildande i Sverige.

När han vann Hugo Åbergs Memorial med speedkula Matiné var det hela åttiotalets stora höjdpunkt på Malmöbanan, till och med större än när Johnnys legendariske pappa Bo William vann Svenskt Travderby med förvandlingsnumret Micko Fripé .

Jag var där. Jag glömmer det aldrig.

På senare tid fick ”JT” även vinna Elitloppet med Stefan Melander-tränade Iceland. Det var han värd, inte minst efter att ha varit med i fem finaler (utan att vinna) med egentränade Nealy Lobell.

Johnny Takter var en naturbegåvning och i det närmaste en kreatör i sulkyn. Inte kusken som höll koll på alla sakliga fakta och råpluggade programmen och statistiken, utan mer killen som kände in hästen och fick ut dess inneboende kapacitet till fullo, vilket alltid ger bättre resultat i längden.

Han var en idol för många travfans. Ett affischnamn för Jägersrotravet.

Erik Adielsson följde i hans spår och blev en ny publikfavorit. En ny, yngre, version som aldrig gjorde någon hemlighet av att Johnny varit hans stora förebild. Självklart blev Erik, precis som Johnny, en travkusk som fick fansen att gå bananas och till och med stå i publikhavet iklädda kopior av hans kördress. Utan Johnny hade vi nog aldrig fått uppleva Adielsson-eran på banan.

Men Erik Adielsson lämnade Jägersro för Solvalla och växte väl dessutom lite ifrån den där rockstar-imagen.

Johnny växte nog aldrig riktigt ur den. På gott och ont.

Nu när han lägger av innebär det att Jägersro minst två av sina största tvåbenta stjärnor. Den tredje, Lutfi Kolgjini, har trappat ner allt mer de senaste åren och återväxten ser inte alltför upphetsande ut. Om nu inte en viss Adrian Kolgjini kan växa i kostymen efter sin farsa när han kommer tillbaka från sin långa avstängning.

Inget ont om Jocke Lövgren, Christoffer Eriksson, Conni Lugauer och de andra, de är skickliga och framgångsrika yrkesmän och gör oss skånska travfans stolta titt som tätt – men de har inte den karisma, den ”star quality” som Johnny Takter ägt i alla år.

”JT” är nog helt enkelt oersättlig.

Jag hoppas verkligen att Jägersroledningen passar på att göra något riktigt stort av avtackningen när Johnny kör sitt allra sista lopp i samband med Gentlemannadagen på torsdag.

Sedan förväntar vi oss en staty på innerplan när den nya anläggningen byggs på Husiefältet om några år.

Med rockstjärnefrissa och solglasögonen på. Och pisken sådär nonchalant under armen.

Zlatan har redan erövrat USA

Han behövde inte mer än dryga 20 minuter för att erövra USA.

För att visa att han är den starkast lysande stjärnan i Galaxen.

För att täppa till käften på alla tvivlare och avundsjuka gnällspikar.

För att övertrumfa de allra vassaste regissörerna i självaste Hollywood.

Lejonet skrev sin egen saga. Med ett lyckligt slut.

Han behövde bara en visa upp en bråkdel av sin magiska repertoar. Ett one-touch-avslut med lite skruv från 40 meter skämtar man banne mig inte bort i någon endaste liga i hela världen. Inte ens på VM-nivå.

Det fantastiska målet som betydde 3-3 mellan LA Galaxy och LA FC var så väldigt typiskt zlatanskt. Ett överraskande världsklassavslut i matchens slutskede.

Han har gjort det förr och han gjorde det igen. Ställde alla – precis alla – schack matt med sin fantastiska fotbollsmagi.

Dessutom gjorde han, förstås, även ett segermål. 4-3. Självklart när klockan precis passerat 90 minuter. Som så många gånger förr.

Men det var inte bara Zlatans mål som gjorde sagan fulländad, det var också det faktum att hans LA Galaxy låg under med 0-3. Ja just det: 0-3. Och vann med 4-3.

Med lite bakgrundsscener, mellansnack och efterhandsshow kan de säkert göra en blockbusterfilm av det här Los Angeles-derbyt, som lite fånigt döpts till ”El traffico”, på en eftermiddag och sälja ut alla biosalonger i USA.

Mannen som skulle vara slut, för gammal, passé, landade på LAX i går, tränade lite trots tung jetlag och fick bara spela 20 minuter.

Men det räckte ju med råge.

Zlatan kommer självklart att fortsätta att erövra den amerikanska kontinenten. Särskilt om alla lag håller den nivå vi fick en skymt av i detta Los Angeles-derby. Det var kort sagt inte särskilt upphetsande rent fotbollsmässigt. Särskilt inte när det gäller försvarsspelet. I den första halvleken läckte ett darrigt och nervöst Galaxy som ett gammalt durkslag. I den andra halvleken, när LA FC bara skulle säkra hem sina 3-0 var de inte ens nära att hålla motståndarna borta från målchanser. Till och med Snogeröds IF skulle ha presterat bättre genom att parkera ”bussen” i straffområdet.

Jag är inte någon expert på MLS, har bara sett några få matcher inklusive de som Malmö FF spelat på sina försäsongsläger. Men försvarsmässigt tycks ligan ha väldigt lång väg kvar att vandra.

Det borde passa Zlatan alldeles utmärkt. Som att släppa in ett vilt lejon helt obevakat i Skånes djurpark, typ.

Det förtar dock inte hans prestation. Det där målet från 40 meter hade både FC Barcelona och Bayern München haft svårt att försvara sig mot. Precis som sluggernicken som gav LA Galaxy segern.

Och då spelade han alltså sin första match på vad som känns som evigheter med en USA-resa i kroppen.

Zlatan kommer att bli störst i MLS. Han kommer att erövra USA, precis som han sagt.

Och om han bara vill själv så kommer han att spela VM för Sverige.

Det är inte lönt att säga emot.

Så är det bara.

Och ja, jag är avundsjuk på kollega Bruno Pokas, Skånskans man i Los Angeles, som fick bevittna när historia skrevs på plats och skriva storyn om när Zlatan blev z – LA – tan.

Bästa vinterspelen någonsin

Det är klart att det kommer att kännas lite tomt några dagar nu när OS är över.

Men samtidigt blir det lite bättre nattsömn, vilket kan behövas. Man får ta det onda med det goda.

Hur som helst är det ett fantastiskt mästerskap att summera, faktiskt de bästa vinterspelen någonsin för svenskt vidkommande.

Inte när man räknar det totala antalet medaljer, men om vi räknar ihop de ädlaste valörerna, guld och silver, är det inget snack om saken. I helgen som gick förpassades nämligen Turin 2002 till andraplatsen i historieböckerna.

Det tackar vi framför allt lag Anna Hasselborg för, som förvaltade det svenska curlingarvet på damsidan på allra bästa sätt i OS-finalen.

Samtidigt som vi lider av att se legendariska curlingskippern Anette Norberg floppa i gren efter gren i Kanal 5-satsningen Superstars (ett ganska dumt beslut att låta sig förnedras där bland de betydligt mer atletiska motståndarna i en rätt usel programsatsning) har Anna Hasselborg tagit över drottningtronen. En lite märklig känsla, men fantastiskt för curlingsporten och mycket glädjande för alla oss som följer de olympiska spelen.

En extra fjäder i hatten också till damlaget som inte är lika etablerat som herrgänget i Lag Edin men som tog guldet, medan Niklas Edin tyvärr inte höll distansen ut i finalen. Kanske var det nerverna som satte krokben.

Eller så var det svårt att fokusera. Jag vet att jag hade haft rätt stora problem att hålla koncentrationen uppe om jag haft Super Mario som motståndare. . .(se den numera berömda twitterbilden intill). USA-lagets skipper har nästan gjort mer succé som Mariokopia än för sitt curlingspelande.

Men hur som helst var silvret minsann inte så illa det heller, eftersom det är den största OS-framgången på herrsidan. Det får vi – och Edinlaget – vara nöjda med.

Tremilen avslutade spelen som äventyret började, med en svensk medalj. En ganska vacker inramning får man ju säga. Men den här gången blev det inte guld, utan brons. och inte Charlotte Kalla utan överraskande nog Stina Nilsson.

Visserligen hade man ju unnat Kalla att få rama in OS i Pyoengchang själv, men det är ganska kul med en överraskning också. Jag ska villigt erkänna att jag inte trodde ett dugg på Stina Nilsson i en tremil. Dels för att hon i huvudsak är sprintspecialist, dels för att hon faktiskt inte imponerat i distansloppen den här säsongen. Vi har inte riktigt sett den utvecklingen i hennes repertoar. Förrän just den här morgonen. Riktigt kul!

Självklart blev det också en extra krydda att hon inte förstod att hon körde för bronset och inte fick kläm på det förrän hon var i mål. Men att hon inte riktigt trodde på rapporterna i spåret köper vi, eftersom ledarna ju försökte lura Calle Halfvarsson tidigare under mästerskapet. Kanske trodde Stina att de försökte sig på samma trick den här gången. Det gjorde de alltså inte. Det var en konkurrent som hade kört fel. . .

Marit Björgen som vinnare var på sätt och vis en stark upplevelse det också. damskidåkningens superstar som nu (med största säkerhet) fick sätta punkt för sin olympiska karriär med ett tremilsguld. Det var hon värd.

Kalla? Hon var uppenbarligen inte nöjd med sina skidor och är det något man kan kritisera när det gäller längdskidorna i OS så är det väl vallateamets ojämna insats. Och lite undrar man ju hur det kunde komma sig att skidskyttarna alltid hade superbra skidor, medan längdåkarna hade problem vissa dagar. Pratar inte vallateamen med varandra?

Charlotte Kalla lämnar ändå Pyeongchang som spelens största svenska stjärna. Inte ohotad på toppen längre, men ändå.

Annars då?

Trots de otroliga framgångarna på damsidan för längdlandslaget har jag ändå haft störst behållning av skidskyttelandslagets OS-succé. På topplistan över mest underhållande insatser placerar jag tveklöst Hanna Öbergs chockguld, herrlagets stafettguld och damernas silver med Hanna Öbergs magiska slutsträcka. Och Sebastian Samuelssons silverskräll förstås.

Sedan kommer självklart Charlotte Kallas guldryck i den inledande skiathlonen och Stina Nilssons sprintguld.

Slalomgulden ska heller inte underskattas, de var definitivt häftiga de också. Hansdotter och Myhrer som fick kröna långa karriärer med att kliva överst på pallen.

Men skidskyttet är det jag kommer att minnas mest. Det är alltid extra kul med överraskningar.

På minuslistan? Calle Halfvarssons genomusla OS förstås och Anna Haags dito på damsidan, trots att hon fick lämna med en stafettmedalj.

De bedrövliga insatserna av båda hockeylandslagen. Trots att det var en skräpturnering.

Men inte ens hockeyn, Calle och Anna kommer i närheten av det trista magplasket i extremgrenarna. Slopestyle, big air och allt vad de heter. Vi hade som vanligt hoppats på ett genombrott eftersom det ofta pratas om starka svenska insatser i X Games. Men icke. De var inte ens i närheten. Och värst av allt – ingen av de aktiva verkade bry sig särskilt mycket heller.

Jag kan inte säga att jag blev särskilt taggad på att följa dem om fyra år efter detta.

Men skidskytttet kommer jag att sitta klistrad vid under resten av säsongen. Den saken är klar.

 

Skyttar med kulor av guld

Svenska skyttar med kulor av guld, motståndare som sköt blanka skott.

Lite så kändes det i det helt osannolika drama vi fick bevittna – och särskilt när Fredrik Lindström knäckte Emil Hegle Svendsen totalt i det sista stående skyttet, det som fixade ett historiskt svenskt OS-guld i herrstafetten i Pyeong-Pang.

Kungen var där förstås. Nu när det berömda slottsspöket är bortjagat tycks det ju bli medalj överallt där han är på plats.

Han var tydligen eld och lågor också. Bildligt talat, lyckligtvis.

Speakern på skidskyttearenan lär ha vrålat ”The king is on fire”. Första gången på bra länge vi haft en svensk kunglighet mitt i ett skottdrama och dessutom med lycklig utgång. Typ.

Vilket otroligt gäng vi har i skidskyttelandslaget. Silver för damerna i går, guld för herrarna nu. Medaljregn i värsta monsunklass.

Man kunde ana redan på första sträckan att något stort var på gång, när det på papperet svagaste kortet i laget, Peppe Femling, skötte sig hur stabilt som helst.

Sedan hade vi en viss Nelin, som inte ville åka hem från OS med mindre att han hade en likadan medalj som flickvännen Hanna Öberg med sig, en Samuelsson som fått sitt stora genombrott redan med det individuella silvret och vars självförtroende vuxit sig så stort att han utmanade självaste Johannes Tingnes Bö hela vägen till växlingen – och till sist rutinerade räven Lindström som självklart längtade efter att sätta kronan på verket på en lång karriär.

Det höll hela vägen. Det var rent av utklassning till slut.

Någonstans i utkanten av det svenska guldfokuset hann vi också notera att en viss Martin Fourcade sköt bort sig. Det är ingen lätt sport, det här.

Årets lag? Kanske, vi är trots allt bara inne i februari månad. Men att peta bort en viss Wolfgang Pichler från titeln årets ledare/tränare lär bli omöjligt.

Misstänker starkt att en viss elektronikkedja redan kontaktat honom som affischnamn.

Och vilket svenskt mikrobryggeri blir först med ölsorten ”Pichler”?

Den där statyn, den måste förstås också bli av. Om Sverige får ett vinter-OS någon gång vill jag se den på skidskyttearenan.

Guld igen, alltså. Och festen bara fortsätter. Under fredagen blev curlingdamerna, precis som herrarna, klara för OS-final. Lag Anna Hasselborg och lag Niklas Edin har redan sopat hem ytterligare två svenska medaljer och åtminstone Edin-gänget borde vara guldfavoriter i sin final.

Sydkoreaspelen är redan ett av de bästa någonsin för svenskt vidkommande. Det är bara ett guld kvar för att gå förbi Turin (sju guld, två silver) i kraft av fler silvermedaljer.

Det sätter saker och ting i perspektiv. Det är något helt extraordinärt vi får uppleva just nu.

Tack vare skidskyttegänget blev det också lättare att smälta Sandra Näslunds tunga medaljmiss i skicrossen natten till fredagen. Det var ju en sån där medalj vi nästan tagit ut på förhand. Näslund har ju varit så dominerande i världscupen under vintern och var förstås guldfavorit, men skicross är en gren med extremt små marginaler. Det ville sig helt enkelt inte i finalåket den här gången. Men Sandra får väl ta lärdom av Frida Hansdotter och André Myhrer och komma igen om fyra år. Hon är ju bara i början av sin karriär.

Hockeyturneringen fortsätter att bjuda på överraskningar. Tyska segern över Kanada är om möjligt en ännu större skräll än segern över Tre Kronor. Men liksom det blågula laget så har i kanadickerna sina bästa spelare i NHL. Något som knappast tyskarna lider lika mycket av. Trots det känns finalen OAR (Ryssland)-Tyskland som en närmast surrealistisk historia.

Nästan lika osannolik som ett svenskt stafettguld i skidskytte.

Kungen, Myhrer och drottning Hanna

Vilken fantastisk svensk OS-dag. Igen.

Trots kungen, alltså.

Det var ett fasligt tjat före torsdagens tävlingar om att kungens närvaro var en jinx för de svenska aktiva. Att det brukar gå dåligt när han är på plats, vilket han aviserade att vara både under slalomen och skidskyttet.

Så då kan vi släppa den saken nu. Spöket är bortjagat. Kungen kan andas ut.

Tacka André Myhrer för det.

När vi ändå tackar honom för – och gratulerar till – OS-guldet.

Ännu en av många underbara sannsagor under dessa spel i Pyeongchang. Myhrer, som i sitt fjärde och kanske (förmodligen) sista OS äntligen fik sätta pricken över i:et och ställa sig överst på pallen.

Det är när sådant händer som man verkligen förstår hur magisk idrotten kan vara, med sina hjärtevärmande sannsagor som för alltid kommer att finnas kvar i minnet.

Självklart väckte Myhrers framgång också gamla minnen. Minnen från en tid då det stod en tjock-teve i varje klassrum, en teve som man i vanliga fall bara irriterade sig på, eftersom den användes till att visa ruskigt sega och tröttsamma program i utbildningssyfte. Men då och då när den sattes på innebar det att vi slapp en stor del av lektionen, kanske rentav hela.

Det var när en viss Ingemar Stenmark åkte och hela nationen stod stilla.

Senast en manlig svensk alpinist vann ett OS-guld var jag 13 år och stod förmodligen i ett klassrum i Lund och kollade. Det var, förstås Ingemar Stenmark.

Nu har vi ett nytt guld, i slalom. Det tog sin tid. Kanske tar det lika lång tid innan det händer igen, Myhrer lär i varje fall knappast upprepa den bedriften då han mest troligt inte är aktiv en hel olympiad till.

Så det gäller minsann att njuta.

Det här mästerskapet har varit fullt av sagolik idrottslig rättvisa för oss svenskar. Eviga tvåan Frida Hansdotter fick äntligen vinna. Stina Nilsson fick sin stora revansch för favoritfallet (i dubbel bemärkelse) i den där VM-semifinalen. Och nu alltså Myhrers triumf.

Men det har också bjudit på fantastiska genombrott och oväntade idrottsbragder.

Räkna till exempel med att en viss Hanna Öberg kommer att bli en av årets kanske mest populära idrottstjejer i Sverige.

Först det där helt osannolika OS-guldet.

Sedan fortsatt jämna och starka prestationer strax utanför pallen.

Och nu då. En fullständigt mirakulös upphämtning till OS-silver för det svenska stafettlaget på damsidan.

Jag ska villigt erkänna att jag var på väg ut på hundpromenad flera gånger under tävlingen. Men så sköt ju Anna Magnusson plötsligt en riktigt bra serie och det fanns ett litet mikroskopiskt hopp kvar, samtidigt som jag ville se om sympatiske och legendariske norrbaggen Ole Einar Björndalens (som inte blev uttagen i den norska OS-truppen) nya flickvän Darja Domracheva skulle ta hem guldet.

Det gjorde hon ju.

Men ännu bättre: Hanna Öberg svarade för en helt galen upphämtning. Sköt tio snabba träff, åkte fort i spåren och körde hem OS-silvret till sina hårt kämpande lagkamrater, som hade det så svårt där ute på skjutvallarna men som aldrig gav upp och på något mirakulöst sätt undvek straffrundor.

Hanna Öberg. Vilken OS-hjälte.

Det är något med skidskyttetjejer som gör att de går hem i de svenska stugorna, att de går rakt igenom teve-rutan. Minns Magdalena Forsbergs många Jerringpris. Nu har vi fått en ny ”Magda”. Jag skulle inte bli ett skvatt förvånad om Hanna Öberg tar hem Jerringspriset 2018.

Och skulle hon ta hem bragdguldet också så kommer jag inte att protestera.

Om inte för guldet, så för sin nästan omöjliga silversträcka i stafetten. En minut efter när hon gick ut. alltså. Nästan obegripligt.

Sverige har förresten ytterligare en medalj säkrad, efter Lag Edins uppvisning i curlingsemifinalen.

Det kan mycket väl bli ännu ett guld.

Det är inte över ännu i Pyeongchang.

En stor idrottslig förebild

Det var ett guld vi kunde bjussa USA på.

Kikkan Randall och Jessica Diggins, två enormt stora profiler som verkligen både breddat och lyft skidsporten, att de fick kröna sin karriär med ett OS-guld, det tycker jag faktiskt att vi kan leva med och vara generösa nog att gratulera till.

Huvudsaken var ju att Charlotte Kalla och Stina Nilsson vann prestigeduellen mot Norge. Den på förhand absolut viktigaste fajten i teamsprinten.

Och så fixade de en ny svensk medalj, efter några dagars torka i Pyeongchang. Precis som vi hoppats på och sett fram emot.

Vackert så. Båda har ju sedan tidigare tagit hem guldmedaljer till Sverige.

Det var dessutom stort att se den extrema vinnarskallen Charlotte Kalla rusa ut, lyfta upp Stina Nilsson och visa med hela sitt kroppsspråk hur glad hon var över OS-silvret. Trots att det någonstans innerst inne ändå måste ha gjort lite ont över att guldet missades. Vilken lagkänsla. Kalla upphör aldrig att imponera. En stor idrottslig förebild.

Däremot börjar man ju bli trött på Maiken Caspersen Fallas ständiga gnällande. Det var ju inte precis första gången hon gnällde på just Stina Nilsson.

Sluta lipa, liksom.

Visst, det var väl lite närkontakt mellan Nilsson och Falla i sista backen, men det var nog mer till nackdel för Stina Nilsson (som bara var någon tiondel ifrån guldet) än för Falla.

Och Stina var ändå en bra bit före norskan i mål, så gnället känns bara som ett sätt att komma undan kritik för att hon inte lyckades ta det guld som antagligen hela Norge kvitterat ut på förhand.

Men det måste förstås plåga henne att svenskan var klart bättre i både den individuella sprinten och i lagsprinten.

Hellan och Halfvan bjöd på en spännande teamsprint även på herrsidan, men lyckades till slut inte nå ända fram till medalj. Synd, det hade betytt väldigt mycket för herrlaget – och för dem själva förstås. Men jag tror faktiskt att kapten Grip placerat dem i fel startordning. Det hade nog varit bättre om rutinerade och stabile Marcus Hellner fått köra sista sträckan. Calle Halfvarsson har ju varit långt under isen vad gäller självförtroende under hela OS och det märktes också när han tog fel beslut tre gånger i rad i sista utförsåkningen in mot mål.

Han lyckades välja fel väg varje gång och där rök medaljen. Inte på grund av brist på kapacitet, fart eller glid utan på grund av dåliga beslut och bristande självförtroende.

Att döma av eftersnacket kan det dessutom bli en ganska avslagen femmil för svenskt vidkommande, riktigt synd med tanke på att just femmilen av tradition är en svensk framgångsgren.

Hellner åker hem och Halfvarsson var inne på samma tankegång direkt efter teamsprinten. Då återstår egentligen bara Daniel Rickardsson som svenskhopp. Men det kan ju räcka en bit, förstås.

Annars har ordet ”fiasko” varit flitigt använt under dagen. De svenska skicrossherrarna floppade totalt, trots att de snackats upp kopiöst mycket inför tävlingen. Banan skulle passa perfekt, formen var bra och så vidare. Det såg vi inget av.

Bara att hoppas att det inte är ett dåligt omen för Sandra Näslund i damtävlingen.

Tre Kronor? Tja, jag varnade ju för det här i gårdagens spalt. Jag är inte särskilt förvånad över att Tyskland vann, även om det självklart i ett historiskt perspektiv är en gigantisk skräll. OS-upplagan av vårt hockeylandslag måste vara en av de blekaste någonsin. Och tyskarna hade förstås stärkt sitt hopp om att kunna välta den blågula favoriten efter sin snöpliga förlust med 0-1 i gruppspelet, trots ett chansmässigt klart övertag.

Kanske måste någon avgå nu. Det borde möjligen rulla en del huvuden på hockeyförbundet som skickat två ovanligt usla landslag till Sydkorea. Vi får väl se.

Men själv blir jag inte så väldigt upphetsad av just detta, då hockeyturneringen i Pyeongchang redan från början kändes ungefär lika spännande som den där gamla fotbollsturneringen Royal League, om nu någon minns det misslyckade nordiska försäsongsprojektet.

Synd på en missad medalj, visst, men skönt att eländet är över.

Artur G Bliding
Blidings Blandning Online
Snabba och längre analyser och kommentarer om alla former av sport

Skånskans sportchef Artur Bliding bloggar om aktuella sporthändelser med fokus på skånsk idrott

Ålder: 50
Yrke: Journalist
Bor: Bonderup
Lyssnar på: Det mesta från 1980-talet. Diane Schuur, Norah Jones, Bruce Springsteen, Dire Straits, The Who, Pink, Status Quo, Kent, U2, Bowie, Vaya Con Dios, Lucky 7, med mera i en salig, ologisk, blandning.
Läser: Mycket och blandat högt och lågt. Gärna SF. Dmitrij Gluchovskij, Pierce Brown, Hugh Howey, Kami Garcia m fl. Deckare/action: Lee Child, Michael Connelly, Jo Nesbö. Läser nu: Törst av Jo Nesbö.
Tittar på: Väldigt lite tablå-TV om det inte sänds någon sport. Senast (halvhjärtat) följda serier: Suits, The Mentalist, Big Bang Theory, Sherlock med Bendecit Cumberbatch.
Egen sportbakgrund: Brokig. Fotboll i Lunds BK och Torns IF. Handboll i H43. Pingis i IFK Lund. Volleyboll i Lundakorpen. Jujitsu. Har tränat egna galopphästar. Numera är det greyhound racing som gäller.
Favoritsport: Alla former av kapplöpning (människor, bilar, hästar eller hundar). Hästhoppning. Golf.
Håller på: Lunds BK, Veberöds AIF, H43, Brighton & Hove Albions, Wisla Kraków, Pawel Cibicki, Henrik Stenson, Erik Adielsson.
×