Småpirater och krig

Ett spännande förlag, nyligen avknoppat från sin storebror, är ju Lilla Piratförlaget. Deras monter kommer jag definitivt att besöka på mässan, och hinner jag så lyssnar jag på Janne Teller som pratar om sin bok Om det var krig i Norden.

Tanken med boken är naturligtvis ett sätt att vända perspektiven och låta nordiska ungdomar sätta sig in i flyktingsituationen. Men den får mig också att tänka på hur barn uppfattar krigshot. När jag var liten var visserligen Kalla kriget närmare i minne, muren ännu upprätt, men något verkligt hot för mig som barn i Sverige på 80-talet fanns det knappast. Ändå var tanken så verklig. ”Krigslarmet” en ångestfylld påminnelse och nyheter om ubåtar i sommarhusets blekingska vatten en källa till skräck. Den allra första gången jag publicerade mig var faktiskt på temat ”krigslarm”. Publikationen var Kamrat-Posten, vars insändarsida det året hette ”Du -89”, och texten som författades tillsammans med bästisen Kristina handlade om en dag då ”Hesa Fredrik” tjöt en tisdag före lunch. Vi hade studiedag och var på ett var våra första äventyrliga stadsbesök när larmet gick. Även idag skulle jag bli fundersam om tutan tjöt någon annan gång än måndag klockan 15, så min oförståelse för vuxenvärlden runt oss har jag kvar (insändaren uppmanade vuxna att ”skärpa sig” och börja ta larmet på allvar). Den akuta tanken ”nu är det krig” som slog oss skulle jag däremot inte få idag. Det beror så klart på ålder och kunskap, men kanske också på att vi idag lever ännu längre från det direkta krigshotet och därmed har ännu svårare – och ett större behov av – att förstå dem som lever under helt andra villkor.

Janne Teller var förresten en av författarna som kom upp i Skånskans serie om nordiska favoriter härom dagen. Läs den här.

Eva Emmelin
Eva Emmelin skriver regelbundet om barnlitteratur på tidningens kultursida. Hon är tjänstledig från jobbet som webbchef på Skånska Dagbladet AB och jobbar för närvarande som pressekreterare på Individuell Människohjälp.

Den som snabbt vill få tips på bra böcker kan hitta alla inlägg i kategorin "Lilla bokhyllan rekommenderar" här.

Här hittar du listan över barnböcker med etnisk mångfald.

Ålder: 36 år
Bor: Malmö
Familj: Make samt två barn, födda 2009 och 2011.
Favorit i barnbokshyllan just nu: Serien Solgatan 1 av Helena Bross.
×