– Vi som gör mässan är själva lantbrukare i grunden och vi vet vad besökarna vill ha, säger Andreas Mårtensson, mässansvarig på HIR Skåne. Foto: Jakob Hydén
Många besökare på Borgeby fältdagar är särskilt intresserade av att titta på de många maskiner som förevisas. Arkivbild

Jubilerande mässa – med rekord i sikte

På landet Med mer exakt kunskap om jord, gröda och gödning finns det mycket pengar att spara för lantbrukaren och samtidigt hjälpa miljön. Borgeby fältdagar har i år fokus på precisionsodling.

– Vi sticker upp fingret i luften och känner vilka vindar som blåser. I år tyckte vi att precisionsodling låg i pipelinen och det känner vi träffat helt rätt med. Det snackas om gödsling och beståndsetablering. Och bevattning är ju särskilt aktuellt nu i år. Det gäller att hushålla med resurserna och göra det bästa av det man har. Då kan precisionsodling och sensorteknik vara en bra språngbräda ut i det, säger Andreas Mårtensson, mässansvarig på HIR Skåne.

Till onsdag och torsdag den 27-28 juni väntas över 20 000 besökare. 445 utställare ska vara med, vilket är rekord.
– Vi har satt stopp nu. Vi tar inte in fler. Det är inget självändamål att vi ska växa. Vi vill göra den bästa mässan som finns, säger Andreas Mårtensson.

Utmärkande för Borgeby fältdagar är de många maskindemonstrationerna. I år kör man ett trettiotal vallmaskiner med allt från slåtterkrossar, självgående hackar till rundbalspressar. Nytt för i år är att man även kör gödseltunnor. Efter att vallskörden är avslutad kommer man att demonstrera sex gödseltunnor från de flesta märken som är etablerade i Sverige. Sen förevisas även jordbearbetningsmaskiner med plogar till direktsådd och kultivatorer. Dessutom blir det hinderbana med växtskyddssprutor.

I år har man även ett helt utställningsområde för precisionsodling med drygt 15 utställare. På ett odlingsområde kommer man också visa hur man använder sig av drönare och den senaste sensortekniken.
– Maskindemonstrationerna är coola. Det finns inte många andra ställen där man kan se så mycket maskiner i rörelse samtidigt i den miljö de ska vara. Men missa inte heller odlingsparcellerna som är själva hjärtat för Borgeby fältdagar. Vi har 600 odlingsparceller som två killar sköter hela året. Där finns mycket ny kunskap att ta hem till gården, säger Andreas Mårtensson.

I år firar Borgeby fältdagar 20 år. Mässan började med att växtodlingsrådgivare från Hushållningssällskapet arrangerade en fältvandring för att visa de idéer och tankar de hade in för kommande säsong. Man satte upp fältförsök vid Borgeby gård och bjöd in växtodlingskunder. Då rörde det sig om 150 besökare och inga utställare alls.
Sen dess har ju mässan vuxit rejält och är i dag en viktig mötesplats för branschen.
Vad är det som gör Borgeby fältdagar speciella?
– Vi gör en arena för landets lantbrukare precis som de vill ha det. De vill ha praktiska maskindemonstrationer, de vill se det som växer i fälten och vad som är på väg in i växtodlingen. Vi som gör mässan är själva lantbrukare i grunden och vi vet vad besökarna vill ha, konstaterar Andreas Mårtensson.

Tidigare i år presenterades ett samarbete med danska Agromek i Herning. Agromek är en mässa som hålls sent på året med fokus på maskin och teknik.
– Vi har intresse av att få över fler danska besökare till Borgeby, de har inget likvärdigt i Danmark. Och på vintern kan vi ta över besökare till Herning. Det är bara 20 mil dit. Vi har ett starkt varumärke i Danmark, men det kan bli ännu starkare.

×