Moderaterna blickar framåt och hoppas kunna återta platsen som Hörbys största parti. Här är några av kandidaterna i kommunvalet: Göran Håkansson, Rosmarie Lejonseraf, Fredrik Rosenlind, Mattias Jeppsson, Ingvar Magnusson, Eva Lindholm, Lars Göran Ritmer, Anette Persson, Anders Malmgren och Sven Ingvar Sigvardsson. Foto: Privat

Valfrihet och trygghet i fokus för Moderaterna

HÖRBY Moderaterna siktar på att återta ledartröjan och bli det största partiet i kommunen. Eva Lindholm toppar listan med Lars-Göran Ritmer på andra plats.
– Vi vill driva en tydlig moderat politik, med fokus på valfrihet och trygghet och där varje skattekrona används så effektivt som möjligt, säger Eva Lindholm.

Moderaterna i Hörby gjorde ett katastrofval 2014 – efter åratal med interna konflikter – och tappade mer än hälften av väljarstödet jämfört med 2010. Partiet backade från 15 till sju platser i kommunfullmäktige, och hamnade utanför den koalition som bildades med S, MP, C, KD och L.

Denna mandatperioden har Moderaterna verkat i opposition. Nu är man redo att flytta fram positionerna igen.
Målsättningen på kort sikt är att öka antalet röster, och på lång sikt att åter bli det största partiet i kommunen.
– En röst på Moderaterna är en röst för stabilitet, långsiktighet och dialog, säger Eva Lindholm
Listan till kommunvalet består av 17 namn.
– Här finns mycket nytt, men även mycket erfarenhet och kompetens.

Flera tunga företrädare för M har det senaste året hoppat av från lokalavdelningen, och gått över till andra partier. De har bland annat sagt att de tycker att Moderaterna i Hörby är för toppstyrt.
Eva Lindholm vill inte kommentera avhoppen, utan blickar hellre framåt.
– Vi har varit noggranna i urvalet av kandidater till valet. Ska man företräda Moderaterna måste man vara beredd att i praktiken driva moderat politik och sätta laget före jaget.

Hon toppar listan inför höstens val, precis som inför valet 2014, och även om hon av hälsoskäl behöver ta en paus från politiken de närmaste veckorna räknar hon med att snart vara tillbaka i hetluften igen.
– I dagsläget sysslar jag med politik på deltid, men kommer tillfälligt att vara borta. Jag blev opererad för en godartad hjärntumör förra sommaren, och är planerad för en ny operation inom kort. Jag beräknas vara tillbaka efter sommaruppehållet, berättar hon.

Tvåa på listan är Lars-Göran Ritmer, pensionerad polis som har arbetat många år vid ekobrottsmyndigheten och som för tillfället är inne och jobbar som överförmyndare i Hörby kommun.
I politiska sammanhang är han redan en veteran. Han har varit politiskt aktiv i Hörby kommun i 27 år.
– Jag kandiderade inte förra valet. Tiden räckte inte till på grund av mitt yrke. Men nu är jag tillbaka på listan. Jag fyller 65 år i sommar och känner att jag har tid att arbeta politiskt på allvar igen, säger Lars-Göran Ritmer.

Att kommunen har sunda finanser och sparar för framtida behov, är frågor som Moderaterna lovar att jobba för i sitt lokala handlingsprogram.
Införandet av integrationsplikt, att få fart på byggnationen och att minska den kommunala administrationen är andra nyckelfrågor för partiet, liksom att Hörby får fler synliga poliser och satsar på trygghetsvärdar och övervakningskameror på vissa offentliga platser.

– Bland det viktigaste för oss är att rättigheter, skyldigheter och möjligheter ska vara lika för alla, säger Lars-Göran Ritmer.
– Vi anser också att demokratiskt fattade beslut ska respekteras. Så har det inte varit den gångna mandatperioden i kommunen, inflikar Eva Lindholm.

Partiet betonar också att hela kommunen ska leva, och att landsbygden inte får glömmas bort, och att kommunen ska vara en trygg plats att bo, leva och verka i.

Vilka partier kan ni tänka er att samarbeta med efter valet?
– Väljarna får säga sitt först. Vi ägnar oss inte åt spekulationer.
– Men man ska inte glömma bort att det går att styra i minoritet också. Det kan ibland vara vettigare än att ha en koloss på lerfötter, säger Eva Lindholm.
Här är Moderaternas kandidater: 1) Eva Lindholm, 2) Lars Göran Ritmer, 3) Anette Persson, 4) Anders Malmgren, 5) Sven Ingvar Sigvardsson, 6) Mattias Jeppsson, 7) Ulf Nilsson, 8) Lars Lindwall, 9) Ingvar Magnusson, 10) Mary Larsson, 11) Göran Håkansson, 12) Per Eisele, 13) Rosmarie Lejonseraf, 14) Snöfrid Salomonsson, 15) Ingela Svegland, 16) Fredrik Rosenlind, 17) Bo Lilja.

Dagens fråga

Tänker du rösta i riksdagsvalet?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
×