Efter dramatisk omröstning – Orebackens camping stängs inte vid årssskiftet.
Cathrine Alm tänkte fira efter beskedet.

Campingen ska inte stängas

SJÖBO Orebackens camping kommer inte att stängas vid årsskiftet utan fortsätta vara öppen som nu - fast i kommunal regi från och med den 1 januari 2019.
Efter en förvirrad omröstningsomgång fick en ohelig allians mellan S, V, MP, KD och SD sista ordet i frågan på onsdagskvällens fullmäktige.

Det handlar om två saker, inledde kommunalrådet Magnus Weberg (M) när det var dags för punkt nio – Orebackens camping – på fullmäktiges dagordning.
– Upphandlingen går ut efter nyår. Och oavsett hur campingen ska drivas måste vi veta vilket geografiskt område den ska drivas på. Sen måste vi se hur campingen ska drivas, vilken typ av verksamhet vi vill ha där. Därför vill vi ha en grupp som ska titta på frågan.
Han fick mothugg från både V och S som la egna motförslag.
Det gjorde även Lars Lundberg (KD).
– Vi är väl rätt så överens om att campingen ska utvecklas. Men att stänga den vid årsskiftet – då sätter vi människor i en mycket svår situation. Föreslår rösta om campingen fortsatt öppen eller ej. När det gjort kan vi rösta på de övriga förslagen.

Efter kort paus menade fullmäktiges ordförande Thomas Quist (M) att det inte var möjligt att göra som Lars Lundberg föreslog .
– Kommunstyrelsen har lagt ett förslag. Jag kan inte slå undan det.
Efter samtal över partigränserna blev det till sist omröstning mellan Socialdemokraternas förslag mot kommunstyrelsens förslag, en omröstning som slutade 26-19 för att campingen inte ska tömmas vid årsskiftet. Cathrine Andersson (SJP) avstod.

Cathrine Alm, som bor på campingen, är lättad över beskedet.
– Underbart! Vi har kämpat mycket för detta. Nu blir det till att korka champagneflaskan.
Innan dess tog fullmäktige nästa års budget utan liknande dramatik. Alliansens förslag gick igenom efter votering.

Debatt blev det dock, framför allt om hur stor andel av Sjöbos grundskoleelever som går ut mot godkända betyg för vidare studier – och om polisstationen är nerlagd eller ej.
Magnus Weberg rättade oppositionsrådet Cecilia Olsson-Carlsson S) uppgifter om andelen elever som är behöriga för gymnasiet.
– Men är ni nöjda med att 86 eller om det var 81,5 procent som blir behöriga? Vad gör ni för att vi ska bli bästa skolkommun? Vi vill göra någonting åt det, invände Cecilia Olsson-Carlsson.

Bengt Ohlsson pekade bland annat på tryggheten i SD:s budgetförslag och tyckte att det är väldigt olyckligt att polisstationen i Sjöbo lagts ner.
– Det får vara slut med sådana här falska rykten. Vi kan gå till stationen, Bengt. Den är inte nerlagd, jag lovar, invände Magnus Weberg.
De rödgröna hade heller ingen framgång i avsnitt om nya taxor och avgifter vid kultur- och fritidsanläggningar. Lucas Lennartsson (V) misslyckades med att få med allianspartierna på helt ta bort inträdet på friluftsbaden
– Frågan är bara om vi ska subventionera med 96 eller 98 procent. Det är så små pengar i det stora hela men kan betyda så jäkla mycket för barnen som inte har råd att gå in och bada.

Läs mer:

Dagens fråga

Har du sparat någon semester till hösten?

Loading ... Loading ...
×