Magnus Frisk och Miriam Klerstrand gifte sig på Sweden Rock, med Crazy Lixx som bakgrundsmusik. Foto: Jörgen Johansson
Malin Fredriksson från Vinslöv gör sin sjunde festival och jobbar med den officiella merchandisen. – Det här vill man inte missa, säger hon om Sweden Rock.
De hårfagra tvillingbröderna Pär och Berndt Friberg hade lämnat sin jobbkonferens på ett spa i Sölvesborg för att kolla på Crazy Lixx. – Kollegorna får tångmassage nu, säger de.
Solen gassade och dammet virvlade på området, men humören på hårdrockspubliken var det inget fel på när Sweden Rock drog igång på allvar under torsdagen.
Simon Klasson från Säter passade på att svalka sig (!) i sitt tält på campingen innan de stora banden klev på. – Iron Maiden och Judas Priest ser jag mest fram emot, men allt är bra, säger han.
Antti Vuorenniemi är artist driver och hämtar och lämnar band och deras crew på flygplatser och hotell. – Det här är en oas i livet, säger han om Sweden Rock.

I nöd och lust på Sweden Rock

Under fyra dagar invaderas lilla Norje i Blekinge av hårdrocksfans, i år har det sålts hela 35 000 biljetter per dag, 2 000 fler än man brukar ta in på området, och massor av människor återkommer år från år för att skapa sig fantastiska musikminnen.
Men här skapas också andra storartade minnen. Under en blomsterprydd portal, med en av de stora scenerna som fond och till tonerna av Malmöbandet Crazy Lixx upplever Magnus Frisk och Miriam Klerstrand från Partille ett av sina livs största ögonblick. De är nämligen ett av alla de par som passar på att gifta sig på festivalen.
– Han friade här för ett år sedan, berättar Miriam Klerstrand efter att paret sagt ja till varandra inför Sölvesborgs kommuns borgerliga vigselförrättare.
– Jag gick ner på knä och allting, fyller brudgummen Magnus Frisk i.

Att gifta sig här passade dem perfekt.
– Det har krävt minimal planering och vi är omgivna av glada människor och fantastisk musik. Det känns fritt och avslappnat, säger brudparet, som konstaterar att det finns ytterligare en fördel.
– Och vi kommer aldrig att glömma bort att fira bröllopsdag, för då är vi här på Sweden Rock.
Totalt vigdes tretton par under torsdagen och genom Sölvesborgs kommuns försorg har ett 40-tal par vigts på festivalen de senaste åren.
– Än så länge är det bara heterosexuella par, men alla är välkomna, säger Anna Lindh, kommunikatör på Sölvesborgs kommun.

Att festivalen är större i år hade under torsdagen inte väckt några reaktioner som kommit till Martin Forsströms, bandbokare och vice vd på Sweden Rock, kännedom. Och man har rustat väl för ökningen.
– Festivalområdet är lika stort i kvadratmeter som tidigare men vi har utökat en massa funktioner – vi har fler toaletter, större entréer och fler ordningsvakter, säger han.
Och även om publikintresset är fortsatt stort, i år sålde biljetterna slut på en vecka, tror han att publiktaket är nått.
– Området i sig skulle kunna ta fler, men problemet är boende och parkering.

Blir årets festival den bästa hittills?
– Det får vi utvärdera efteråt, men det ser bra ut just nu, säger han.

Förutom alla tusentals besökare finns massor av människor som jobbar på festivalen, både volontärer och anställda. En av dem är Malin Fredriksson från Vinslöv som jobbar med försäljning av Sweden Rocks officiella merchandise. Hon gör sin sjunde festival.

Varför?
– För att det bara bryter av livet helt. Det är bara glädje och gemenskap. Det här måste vara Sveriges vänligaste festival och här finns något för alla att lyssna på. Jag är själv inte så hårdrocksfrälst, men när Queen var här för några år sedan, var stod jag? Jo, längst fram och bölade. Och Iron Maiden i kväll kommer att bli helt fantastiskt, säger hon.

Bland volontärerna finns Antti Vuorenniemi, välkänd musiker i både sin förra hemstad Hässleholm och nuvarande Malmö. Som ”artist driver” ägnar han några dagar om året åt att hämta och lämna rockband och deras crew på flygplatser och hotell. En viktig funktion, inte bara för att stjärnorna ska komma dit de ska i tid.
– Vi är de första och sista artisterna träffar, så för deras upplevelse av festivalen är det viktigt att vi tar hand om dem på bästa sätt, säger han.
Men att få honom att avslöja några hemligheter om de han skjutsar går inte. Diskretion är en hederssak för alla som arbetar nära artisterna.
I dag fortsätter rockfesten med bland annat Ozzy Osbourne och återförenade Heavy Load på scenen.

×