Justitie och inrikesminister Morgan Johansson visades runt på Söderslättsgymnasiet av Louise Fredriksson, karaktärslärare på barn- och fritidsprogrammet, tillsammans med Caroline Jönsson som är sistaårselev.
Filippa Suhonens på barn- och fritidsprogrammet berättade om sina erfarenheter av otryggheten i Trelleborg på fritidsgården Gasverket där hon gjort praktik.
Morgan Johansson pratade om trygghet och det utifrån allt från att satsa pengar på att utbilda fler poliser till skärpt vapenlagstiftning som redan nu gett effekt i form av färre skjutningar.
Adea Kastranis berättade om stök på Backafalls fritidsgård och hur det påverkar alla ungdomar som vistas där.
Ludvig Larsson siktar efter mönstring på att bli en av landets nya poliser, för att han tycker det är viktigt och för att det inte finns tillräckligt många, vilket han diskuterade med justitieminister Morgan Johansson vid ett besök på Söderslättsgymnasiet.
– Det är viktigt att de lär sig från början vad som gäller, konstaterade Johan Kronvall som berättade om nolltoleransen i TFF: S pojkar 14-lag som han är engagerad i. Allt från fula ord till rasism och våld på planen får aldrig förekomma.
Kommunstyrelsens ordförande i Trelleborg Torbjörn Karlsson.
- Vi måste bli fler, vi är fortfarande illa åtgågna resursmässigt, sa Trelleborgs kommunpolis Mats Rindborn Grahl när han mötte justitieminister Morgan Johansson.FOTO: PERNILLA NEGRÉN

Justitieministern pratade om frivillig sex och fler poliser

TRELLEBORG Det handlade om medgivande till sex och om behovet av fler poliser när Söderslättsgymnasiets elever på måndagen tog emot justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) för att prata trygghetsfrågor.

Med en inbjudan av Trelleborgs kommunalråd och tillika partikamraten Torbjörn Karlsson mötte justitie- och inrikesminister Morgan Johansson på måndagen barn och fritidsprogrammets elever och personal. Ministern inledde med att berätta om sitt politiska ansvar för hela rättsväsendet liksom att han varit på Söderslättsgymnasiet tidigare, för 25-30 år sedan under sin ungdoms SSU-tid.
Filippa Suhonen och Adea Kastrati var två av eleverna som efter praktik på Gasverket respektive Backafalls fritidsgård delade med sig av det stök och oroligheter som drabbat Trelleborg.

Tillsammans med kommunalrådet berättade de om hur de upplevt bråk, stängda verksamheter kvällstid, inhyrda väktare i frånvaro av poliser och överåriga ungdomar som hänger vid fritidsgårdarna och på så sätt skapar otrygghet.
– De äldre som håller på med en massa skit påverkar ju yngre, konstaterade Filippa Suhonen medan Torbjörn Karlsson sa:
– När staten i form av polisen inte finns på plats måste kommunen träda in och hyra in vakter och det är en olycklig utveckling.

Morgan Johansson höll med och utlovade 10 000 fler polisanställda fram till år 2024, två tredjedelar poliser.
– Det här görs inte i en handvändning och man beräknar att det kostar 12 miljarder kronor. Men vår ambition är att klara av det, sa Morgan Johansson.
Ministern pratade framför allt om sina tre prioriterade område. Att från alla fronter bekämpa brottsligheten och då framför allt den gängrelaterade brottsligheten, mäns våld mot kvinnor samt att få stopp på de internationella stöldligorna.
Han berättade om den direkta kopplingen mellan den gängrelaterade brottsligheten, narkotikaförsäljning och dödsskjutningar. Liksom han pratade om ökad kameraövervakning, vikten av förebyggande arbete så att inte fler ungdomar hamnar i kriminalitet, en bra socialtjänst liksom fritidssysselsättning.
– Har ni läst Zlatans bok? Om inte, borde ni göra det. För vad hade han gjort om inte han hade spelat fotboll?

Ministern lyfte även effekten av skärpningen av vapenlagen, som infördes den 1 januari i år. Ett års fängelse för vapeninnehav har nu blivit två år.
– Den här lagändringen är enormt viktigt för att få ner de gängrelaterade skjutningarna som var runt 300 förra året, sa Morgon Johansson.
Han hänvisade till att det redan nu sitter 260 fler häktade misstänkta för vapenbrott jämfört med samma period 2017.

Mäns våld mot kvinnor är också en högt prioriterad fråga för justitieministern som menar att alla pojkar måste veta och förstå vad som gäller.
– Om mäns våld mot kvinnor ska upphöra då måste männen förändras, sa justitieministern och berättade för eleverna om förändringarna i sexuallagstiftningen som träder i kraft den 1 juli.
– Sexualitet bygger på frivillighet och det handlar om samtycke. Därför genomförs en samtyckesreglering, sa Morgan Johansson som räknar med att den nya lagen kommer bidra till att fler kan dömas för sexualbrott.

Den omfattande vardagsbrottsligheten som drabbar många skåningar i form av bostadsinbrott, stulna bildelar eller lantbruksmaskiner är det sista området som står högt på agendan.
– Polisen räknar i dag med att hälften av alla inbrott begås av internationella ligor från Litauen, Polisen, Rumänien och Georgien, berättade Morgan Johansson.
Ett ökat internationellt samarbete liksom att dömda gärningsmän ska avtjäna fängelsestraffen i sina i hemländer menade ministern att stopp på de internationella stöldligornas framfart.
Efter mötet som också kom att handla om TFF:s nolltolerans mot rasism och våld på planen visades Morgan Johansson runt på skolan innan han avslutade med att byta några ord med den lokala polisen samt besöka Gasverket och på vägen dit även passerade Övre, som väntar på en omfattande ombyggnad.
Pernilla Nielsen Negrén

Dagens fråga

Tänker du rösta i riksdagsvalet?

  • Ja,det är klart jag ska. (91%, 1 125 Röster)
  • Har inte bestämt mig än. (5%, 58 Röster)
  • Nej. (5%, 57 Röster)

Antal röster: 1 240

Loading ... Loading ...
×