Får kommuner själv bestämma om ett lokalt förbud mot tiggeri? Det är frågan som Högsta förvaltningsdomstolen nu ska ta ställning till. Foto: Stian Lysberg Solum/Scanpix
- Det känns som en halv seger bara att man väljer att ta upp ärendet, säger Vellinges kommunstyrelseordförande Carina Wutzler (M).

Vellinges tiggeriförbud prövas i högsta instans

VELLINGE Vellinge beslut att införa ett lokalt tiggeriförbud har beviljats prövningstillstånd i Högsta förvaltningsdomstolen.

Det handlar åter igen om Vellinge kommuns vida omdebatterade beslut att förbjuda tiggeri, eller passiv pengainsamling, i sina lokala ordningsföreskrifter.
I instans efter instans har beslutet fått avslag efter överklagande av Vellinges kommunledning. Nu har dock Högsta Förvaltningsdomstolen i Stockholm beviljat överklagan prövningstillstånd.

– Det känns som en halv seger bara att man väljer att ta upp ärendet eftersom många hävdat att det inte kommer att hända. Men nu avgörs frågan i högsta instans och det var målsättningen, säger Vellinges kommunstyrelseordförande Carina Wutzler (M).
Hon pekar även på det positiva i att Högsta förvaltningsdomstolen till skillnad från tidigare instanser nu meddelar att man ska pröva det hon menar är sakfrågan, om det är möjligt för kommuner att införa ett förbud mot passiv pengainsamling i den lokala ordningsstadgan.

– Tidigare instanser har inte tagit ställning till detta utan i stället gömt sig bakom argument om att vi inte kan påvisa att tiggeriet stör ordningen.
– Jag vet att många anda kommuner följer detta med stort intresse eftersom det här är en fråga som inte skulle tagits upp i högsta instans om den inte var principiellt viktig, säger Carina Wutzler.

Högsta förvaltningsdomstolen väljer att pröva frågor som inte tidigare prövats, berör fler än direkt berörda i ett visst ärende eller omfattar rättslig osäkert. Ärendet blir då vägledande, ett prejudikat, i framtida mål.
När ett avgörande kan komma är inte klart.

– Förmodligen först under hösten eftersom det snart är sommar, säger föredragande justitiesekreterare Sara Asplund vid Högsta förvaltningsdomstolen.
Länsstyrelsen, som är motpart i ärendet, bereds tillsammans med Sveriges kommuner och landsting tillfälle att lämna ett yttrande senast den 13 augusti.

Dagens fråga

Tänker du rösta i riksdagsvalet?

  • Ja,det är klart jag ska. (91%, 1 125 Röster)
  • Har inte bestämt mig än. (5%, 58 Röster)
  • Nej. (5%, 57 Röster)

Antal röster: 1 240

Loading ... Loading ...
×