På Åbuen finns främst Simmentaldjur men även ett tjugotal kor av rasen Röd Angus. Foto: Jakob Hydén
Sönerna Pelle och Johan tar en morgonfika tillsammans med pappa Christer. Foto: Jakob Hydén
- För vår del känns det viktigt att ha flera olika verksamheter att förlita sig på, säger Christer Svensson. Foto: Jakob Hydén
Åbuen har runt 120 renrasiga Simmentalkor och ett antal tjurar av samma ras. Foto: Jakob Hydén
Johan Holmén har huvudansvar för åkeriet. Foto: Jakob Hydén
Snart är det dags för boskapen att gå på vårbete. Foto: Jakob Hydén
- Inget av det här hade funnits om inte mamma och pappa jobbat så hårt som de gjort, säger Pelle Holmén. Foto: Jakob Hydén
Tjuren Trall ställer nådigt upp inför kameran. Foto: Jakob Hydén
Familjens verksamhet inbegriper bland annat djuruppfödning, avel, torvbrytning och transporter. Foto: Jakob Hydén

Satsning på flera ben gav framgång i Åbuen

På landet I de steniga skogsmarkerna norr om Hästveda är det en utmaning att bedriva lantbruk. Det gäller att stå på flera ben för att överleva, förklarar Christer Svensson på Åbuens lantbruk AB oh Maskintjänst i Åbuen AB. Han och hans sambo Marianne Holmén började en gång med fyra kor. I dag skapar verksamheterna sysselsättning åt tio personer.

Christer Svensson, Marianne Holmén och de båda sönerna Pelle och Johan Holmén driver ett företag som utöver transporter, köttproduktion och avel även bryter torv under säsong.

Ja, på gården gör man det mesta för att dra in pengar. Det gäller att kunna parera trender och skiftningar i konjunkturerna.
– Det är viktigt att klara svängningarna. Även vi styrs av världsmarknadspriser, säger Pelle Holmén.
– Det är känsligt att vara allt för specialiserad. För vår del känns det viktigt att ha flera olika verksamheter att förlita sig på. Man får göra idag lite mer så som man gjorde förr i tiden. För vår del var det lantbruket som gick bra förra året och maskinstationen som gick sämre, säger Christer Svensson.

På gården finns 150 dikor varav drygt 120 är renrasiga simmental. Christer Svensson är själv ordförande i svenska simmentalföreningen.
– Vi är stolta över vår produktion. Vi har öppna dörrar för vem som helst att komma hit och titta. Djuren har det bra här. Det är miljön som till stor del bestämmer om djuren är friska. Det ger få behandlingar, säger Christer Svensson.
Mottot på gården är att det djuren äter ska man själva försöka att producera. Det görs huvudsakligen på marker som man arrenderar.

Diversifieringen gör att det finns pengar för investeringar. Bland annat byggdes ett nytt stort stall förra året där djuren finns under den kalla delen av året. På gården har man delat upp ansvaret för de olika grenarna mellan sig.
Pelle sköter om arbetet på torvmossen. Det sysselsätter en till två personer under vintern och fem personer under säsong. Johan driver åkeriet som innefattar fyra lastbilar.
Till stor del bärs verksamheten upp av stora kunder som exempelvis Skanska och Svevia.
– Men vi har ett kundregister på nästan 400 kunder och det är guld värt! Vi kan inte bara förlita oss på de stora, utan våra mindre kunder är också viktiga. De håller oss igång när det är lågsäsong, säger Johan Holmén.

Christer Svensson säger att detta aldrig hade kunnat fungerat om man inte kom överens. Generationsväxling på lantbruk är ofta svåra och Christer och Marianne började tidigt att diskutera hur det skulle bli i framtiden.
– Jag ville veta hur intresserade Pelle och Johan var av att gå in i det här. Man måste ha ett stort intresse för att klara det. Halv tio på julaftonskvällen ska man ut och ta hand om en kalvning. Då kan man inte säga att ”jag slutade klockan 4”. Men när jag började prata med dem om generationsskifte så blev de nästan förvånade och trodde att jag tänkte pensionera mig, berättar Christer Svensson och fortsätter:

– Men så här i efterhand tycker jag att det är det klokaste vi gjort. Hade inte de varit intresserade hade vi inte investerat så som vi gjort. Nu ligger lantbruket i ett driftbolag som alla äger till lika stor del. Jag köper inte något utan att Johan, Pelle och Marianne tycker att det är rätt.
Att utveckla verksamheten i Åbuen har inte alltid varit någon lätt resa. Det har varit många sömnlösa nätter med funderingar på hur det ska gå, berättar Christer.
– Inget av det här hade funnits om inte mamma och pappa jobbat så hårt som de gjort, säger Pelle Holmén. Tittar man i boksluten så ser det kanske inte så mycket ut. Men förra året fick tio personer på ett helår, sin lön härifrån. Det är tio familjer som i alla fall delvis lever på det vi gör här i den här lilla byn.
Vad kan andra lära sig av er?
– Många säger ”det går inte”. Men räkna själva. Kan man själv förstå att det kan bli en god affär så ska man satsa. Då löser det sig ofta med tiden, säger Christer Svensson.

Dagens fråga

Tänker du rösta i riksdagsvalet?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
×