Vd Fredrik Nilsson synar ett exemplar av påskgodisutgåvan.Foto: Jörgen Johansson
Stora tankar med choklad som ska bli överdrag på lakritsen. Foto: Jörgen Johansson
En stram och elegant logga finns på alla förpackningar.Foto: Jörgen Johansson
Passionsfrukt och vit choklad är en oslagbar kombo.Foto: Jörgen Johansson
Lagret är fullt med kartonger. Man exporterar till många länder jorden över.Foto: Jörgen Johansson
Drageringsmaskinerna snurrar och bygger upp kulorna.Foto: Jörgen Johansson
Drageringsmaskinerna snurrar och bygger upp kulorna.Foto: Jörgen Johansson
Färdiga kulor på väg ut till butiker i hela Norden.Foto: Jörgen Johansson
Spräckliga kulor fulla av saltlakrits.Foto: Jörgen Johansson
Chokladdragerade med lakritspulver på, kan det bli godare?Foto: Jörgen Johansson
I smaklabbet står prover på presumtiva smaker, färger och former.Foto: Jörgen Johansson
En ny smak med svartvinbär och sötlakrits ska ut till alla hjärtans dag.Foto: Jörgen Johansson
Spräckliga kulor fulla av saltlakrits.Foto: Jörgen Johansson
Vd Fredrik Nilsson går igenom produktionen. Foto: Jörgen Johansson
varm långkokt lakritsmassa smakar som knäcklakrits.Foto: Jörgen Johansson
Den varma lakritsen knådas innan den sätts in i maskiner som drar den till stänger som sedan klipps i bitar.Foto: Jörgen Johansson
Drageringsmaskinerna snurrar och bygger upp kulorna.Foto: Jörgen Johansson
En nyhet passionsfrukt och lakrits, en superkombo.Foto: Jörgen Johansson
En stram och elegant logga finns på alla förpackningar. Man vill skapa en designikon.Foto: Jörgen Johansson
Till och med entrén är designad i stil med lakritsförpackningarna.

Vill erövra världen

GODIS För drygt tio år sedan började Johan Bülow koka lakrits i en vanlig kastrull hemma i köket på Bornholm. Men målet och visionen stod inte i proportion till kokkärlet. Hans tanke var redan från början att erövra världen med världens bästa lakrits.

Startade i ett kök på Bornholm

  • Johan Bülow startade sitt företag 2007 i ett kök på Bornholm.
  • Man har nu 250 anställda, 22 egna butiker (Danmark, Sverige, Norge, Tyskland, Finland och Förenade Arabemiraten)och säljer till konsumenter i 50 länder genom den egna webbshoppen.
  • Skåningen Fredrik Nilsson kom in som vd i augusti förra året.
  • Majortietsägare är svenska Valedo som även äger Joe & the Juice och Oscar Jacobson. Resterande andelar ägs av Johan Bülow och en större andel anställda.
  • Lakritsen görs av bland annat rismjöl och druvkärneolja som är neutrala i smaken. Det gör också lakritsen glutenfri.

Det måste erkännas, jag är lakritsgalen. Det är därför som att släppa ett barn i en godisbutik när jag får lov att gå runt i fabriken i Köpenhamn. Den skånske vd:n Fredrik Nilsson tar emot i kontorslokalerna som liksom logga och lakritsförpackningar uttrycker en stram och återhållen elegans, ett mycket medvetet val enligt Fredrik.
– Ja, vi jobbar på att skapa en design-ikon och där är Johan den som står för mycket av idéerna.
Johan sålde för ett år sedan en del av företaget, just för att kunna ägna sig mer åt den kreativa biten och åt produktutveckling. Vi fångar honom i flykten för att få reda på varför han började koka lakrits?

– Jag kommer från en entreprenörsfamilj och ville skapa något där inget skapats. Då kom jag på att många gillade lakrits men att där fanns utvecklingspotential. Jag ville ta den till högre höjder och göra världens bästa lakrits.
Så han började experimentera hemma i köket på Bornholm. I fem månader kokade och kokade han. Men det ville sig inte riktigt. Då ringde en dag Tage Kusk som jobbat på lakritsföretaget GaJol. Han hade fått nys om att Johan försökte göra lakrits och nu ville han hjälpa till. Resten är som man säger historia och Tage är fortfarande med på lakritsbåten, nu som produktionsdirektör.
Smakerna experimenteras fram, och i labbet står massor av burkar med kommentarer på, som ”lagringsförsök” och ”för synen inte för munnen”. Johan berättar att tidigare slängde de bara i olika ingredienser och lekte fram smakerna. Det kunde gå hur som helst. Den konstigaste var nog gorgonzola och lakrits.
– Nu har vi mer struktur, men det är fortfarande viktigt att leka, säger Johan leende och hastar iväg till ett möte.

Och vi ska äntligen dit där magin sker. Vi följer doftspåret till lokalen där man packar, kokar och dragerar. Drageringen sker i något som ser ut som cementblandare. Där tumlas lakritsen tillsammans med choklad och andra godsaker. Efter hand byggs lagren upp likt en snöboll.
I stora lådor ligger färdiga kulor i alla smaker och färger. Det är med stor självövervinnelse jag lyckas hålla fingrarna i styr. Fredrik låter mig dock generöst smaka på några nya varianter. Bland annat en som tagits fram till alla hjärtans dag. De är rödspräckliga som fågelägg och innehåller tranbär. En annan kula är i skimrande brons. Den är tänkt för marknaden i Mellanöstern och smakar helt gudomligt.
– Vi tar fram speciella smaker för den marknaden och de här innehåller dulce de leche och vit choklad, förklarar Fredrik leende när allt jag kan säga är mmmmm.
Även kvalitetsmässigt vill man vara på topp.
– Vi strävar efter att ha bra råvaror och så mycket närproducerat och ekologiskt som möjligt.

Och nu håller de alltså på att erövra världen. Men alla gillar inte lakrits, speciellt inte vår salta variant.
– Nej, det är en väldigt skandinavisk smak, skrattar Fredrik. I norra Tyskland fungerar den också bra. Andra länder föredrar den söta.
Men vem vet, kanske äter man saltlakrits i Kina om några år. Det ingår nog i Johan Bülows vision. Snacka om utvecklingspotential.

Startade i ett kök på Bornholm

  • Johan Bülow startade sitt företag 2007 i ett kök på Bornholm.
  • Man har nu 250 anställda, 22 egna butiker (Danmark, Sverige, Norge, Tyskland, Finland och Förenade Arabemiraten)och säljer till konsumenter i 50 länder genom den egna webbshoppen.
  • Skåningen Fredrik Nilsson kom in som vd i augusti förra året.
  • Majortietsägare är svenska Valedo som även äger Joe & the Juice och Oscar Jacobson. Resterande andelar ägs av Johan Bülow och en större andel anställda.
  • Lakritsen görs av bland annat rismjöl och druvkärneolja som är neutrala i smaken. Det gör också lakritsen glutenfri.
×