Erika Grahm gör ett av Sveriges mål i segermatchen mot Korea. Foto: Harry How/AP

Damkronorna blev inte sist

Damkronorna har som sämst blivit femma i OS. Fram till i år.
Inatt klarade man sig undan sistaplatsen genom att köra över Korea med hela 6-1.

Det har varit Leif Boorks sista turnering som coach för Damkronorna. Inte alla kommer att sörja att hans tid är över. Kanal 5:s expert sa till exempel att han inte gjort något bra jobb och att Sverige kommer att må väldigt bra av ett nytt styre.

Mot Korea – det sammanslagna landslaget för Nord- och Sydkorea – blev det dock en övertygande seger för Sverige för andra gången i mästerskapet. I gruppspelet vann Sverige mot Korea med 8-0. Nu blev siffrorna 6-1 och därmed slipper Sverige bli sist i hela turneringen. Istället slutar man på en sjunde plats.

Det hindrar inte Hayley Wickenheimer, alla tiders bästa kvinnliga hockeyspelare, från att vara kritisk:

– Det är en otrolig besvikelse. Det är inte alls bra för damhockeyn. Sverige är en stark hockeynation så fostrat så många bra spelare och att slåss om bottenplaceringar är oacceptabelt. Jag hade väntat mig mer, men vi har sett en nedgång i det svenska programmet i de två senaste spelen. Det har väldigt uppenbart för alla spelarna, säger kanadensiskan till Eurosport.

– De var ett lag att räkna med, men nu är de lätta att slå. Jag är orolig. Förbundet måste satsat mer på bygga upp programmet. Man måste stärka laget, låta dem spela fler matcher och professionalisera träningsprogrammet, som man har gjort i Kanada och USA. Det finns inget skäl till att inte göra det, säger hon.

Även den svenska spelaren Pernilla Winberg pratar i Eurosports sändning om att förutsättningarna är sämre i Sverige. Hon menar också att det blivit sämre sedan man tog OS-silver i Turin 2006. Tidigare var det, som hon säger, fler och bättre läger och man hade ersättning medan man var borta. Nu tvingas spelarna jobba heltid vid sidan om hockeyn.

 

×