Belinda Olsson på plats i Staffanstorp laddar inför kvällens direktsändning från församlingsgården klockan 22.00.
I två dagar har redaktionen från Opinion live varit i Staffanstorp och pratat med kommuninvånare. Belinda Olsson fick en pratstund med Madeleine Englund under nagelfixandet.

Redo för debatt om nyanländas boende

STAFFANSTORP I torsdags kväll sändes Opinion live direkt från Staffanstorp.
Redan i onsdags var programledare Belinda Olsson på plats för att se sig omkring och prata med kommuninvånare.

– Alla har varit supervälkomnande.
– Här finns många åsikter, både för och emot. Annars påminner Staffanstorp om Göteborg tycker jag. Efter klockan 17 är det dött.

Opinion live ska under valåret 2018 göra nedslag runtom i Sverige för att fånga upp lokala röster.
– Det blir ungefär vart tredje program som kommer att sändas från någon ort i landet. Jag tycker det är jätteroligt att komma ut och träffa folk och inte bara sända från studion hemma.
– Här får vi också en större publik och jag älskar publik.

Först ut – om man inte räknar testsändningen från Örebro – blev alltså Staffanstorp.
Det är den omtalade ”husvagnslösningen” när det gäller boendesituationen för nyanlända som fört Opinion live hit.
– Det måste vara en fråga som har genomslag och som alla i Sverige kan relatera till. Vi kan inte åka ut till en kommun och diskutera om de ska bygga en simhall där eller inte, säger Belinda Olsson.
Inför torsdagens sändning hade redaktionen för Opinion live trummat ihop flera lokala röster som medverkade. Man hade också besökt husvagnarna och de som bor där och ett par av de nyanlända mederkade också i sändningen.

Där deltog också Staffanstorps kommunalråd Christian Sonesson (M), författaren och Moderatpolitikern Ann Heberlein som förordar Staffanstorps husvagnslösning, riksdagsledamot Hillevi Larsson (S), Fredrik Bengtsson, kommunikationsansvarig på Migrationsverket, diakon Elisabeth Östberg från svenska kyrkan, med flera.
De båda senare var kritiska till hur kommunen tar emot nyanlända.
– Det har hävdats att det skulle vara en tillfällig lösning men nu har många bott där i flera månader, sade Elisabeth Östberg.
Fredrik Bengtsson från Migrationsverket sa att Staffanstorps kommun fått alla möjligheter att presentera en plan för hur de ska lösa boendefrågan framöver, men inte gjort detta.
Det finns en lag och det handlar också om solidaritet med andra kommuner som också kämpar med detta, menade Fredrik Bengtsson.
Belinda Olsson betonar att Opinion live inte vill vara en cirkus som bara gör ett nedslag och sen lämnar.
– Vi vill lyfta viktiga frågor och låta lokala röster höras. Vi valde mellan flera kommuner och valet föll på Staffanstorp denna gång för att frågan om nyanländas boende är jätteaktuell överallt.
– Och vi hittade också många bra röster här, som vill medverka i kvällens program.

Läs mer:

Dagens fråga

Tycker du att årets Malmöfestival har varit bästa hitills?

Loading ... Loading ...
×