Foto: AP/TT

Punktligare flyg på Sturup än Kastrup

Resor Malmö Airport hamnar en bra bit ned på listan över de svenska flygplatserna när det gäller att hålla tidtabellen. Men jämfört med den stora grannflygplatsen i väst är punktligheten bättre.
Och generellt är altt större del av avgångarna från svenska flygplatser försenade.

Sveriges mest punktliga flygplatser 2017:

Flygplats

 

Förseningar
(%)

1. Gällivare

0

2. Trollhättan

8

3. Kristianstad

8,2

4. Västerås

9,5

5. Växjö

10

6. Jönköping

10,4

7. Skavsta

11,1

8. Kalmar

11,9

9. Sveg

12,1

10. Örebro

12,2

Förra året lyfte 87,1 procent av flygningarna från Malmö Airport på utsatt tid. Det placerar flygplatsen alldeles utanför topp tio-listan över de mest punktliga svenska flygplatserna förra året. Det visar en sammanställning som Airhelp har gjort utifrån flygplatsernas officiella siffror. Malmö Airport var inte ens punktligast i Skåne – den äran tillfaller Kristianstad som med 8,2 procent försenade avgångar hamnade på tredjeplats efter Gällivare, som inte hade en enda försenad avgång, och Trollhättan med åtta procent försenade avgångar.

Noterbart är att alla flygplatserna som tar sig in på tio i topplistan, med undantag för Skavsta, är betydligt mindre än Malmö. Det innebär att flygen från Malmö har bättre punktlighet än både Arlanda och Landvetter. Även den stora grannen i väst, Copenhagen Airport, har sämre punktlighet och har så haft de senaste tre åren. Förra året var nästan en av fem flyg som lyfte därifrån försenade.

–  Statistiken talar till Malmös fördel, helt klart. Exakt vad det beror på är svårt att säga. En möjlighet kan vara att det är färre avgångar från Malmö än från Kastrup och en försening drabbar ofta efterföljande flyg, säger Airhelps Sverigechef Andreas Hermansson i ett pressmeddelande.

Enligt Airhelp – som är ett företag som hjälper flygpassagerare att få ut ersättningar för förseningar – var 7 300 resenärer som flög från Malmö Airport mellan 1 januari och 10 december berättigade till sammanlagt 16,7 miljoner kronor i ersättning. Motsvarande siffror för samtliga svenska flygplatser var 190 000 passagerare och drygt 570 miljoner kronor. Det är något mindre än samma siffror för Copenhagen Airport där 210 000 passagerare var berättigade till ersättning.

Airhelp uppger att trenden är tydlig – förseningarna blir allt fler. För Malmös del har det gått från en punktlighet på 91,6 procent 2015 till 87,1 procent förra året, vilket i och för sig var en liten förbättring jämför med förra året när 84,3 procent av flygningarna var i tid.

Sveriges mest punktliga flygplatser 2017:

Flygplats

 

Förseningar
(%)

1. Gällivare

0

2. Trollhättan

8

3. Kristianstad

8,2

4. Västerås

9,5

5. Växjö

10

6. Jönköping

10,4

7. Skavsta

11,1

8. Kalmar

11,9

9. Sveg

12,1

10. Örebro

12,2

Dagens fråga

Klagar du på kaffet på jobbet?

  • Nej (70%, 408 Röster)
  • Ja (30%, 175 Röster)

Antal röster: 583

Loading ... Loading ...
×