Bella ville bli kock redan som fjortonåring.
Bella i vardagsrummet som kanske ska bli en liten restaurang. Foto: Jörgen Johansson
Risgrynsgröt och sill är måsten på Bellas julbord. Foto: Jörgen Johansson
Massor av grädde, smör och kärlek gör gröten himmelsk. Foto: Jörgen Johansson
Kanel och socker är obligatoriska tillbehör till julgröten. Foto: Jörgen Johansson
Att duka fint är en del av julupplevelsen. Foto: Jörgen Johansson
Färsk dill är ett måste i sillinläggningarna. Foto: Jörgen Johansson
Senap och olja slås ihop till senapssillen. Foto: Jörgen Johansson
Sill är det Bella själv äter mest på ett julbord. Foto: Jörgen Johansson
Sill är det Bella själv äter mest på ett julbord. Foto: Jörgen Johansson
Krämig senapssill och frisk Brantevikssill är två favoriter på Bella julbord. Foto: Jörgen Johansson
Krämig senapssill och frisk Brantevikssill är två favoriter på Bella julbord. Foto: Jörgen Johansson

Lyckat julbord

JULMAT Vad ska man egentligen ha på julbordet? Vi har besökt stjärnkocken och Kockarnas kamp-deltagaren Bella Morrone, i hennes hem på Österlen. Allt för att få ett tips eller två.

Bella Morrone
Har jobbat som kock i tolv år och som köksmästare i åtta.
Var med i förra säsongen av tv-programmet Kockarnas kamp.
Flyttade, tillsammans med sin man Andreas, från Stockholm till Österlen för en månad sedan.
Hon tänker snart öppna en egen restaurang i vardagsrummet, Bella på Österlen.
Hennes mat är Italieninspirerad.

Recept:
Risgrynsgröt
8 dl grötris
10 dl vatten
1 nypa salt
15 dl mjölk
10 dl grädde
500 gram smör
Strösocker
Skållad mandel
4 kanelstänger
Gör så här:
Koka ihop ris, salt och vatten.
Tillsätt mjölk, grädde, kanel, och smör och koka med lock på svag värme 1-2 timmar eller tills den börjar bli tjock.
Tillsätt 1 dl socker och 1 dl skållad mandel.
Smaka av om det behövs mer socker eller om den behöver spädas.
Servera med kall mjölk, kanel och socker.

Senapssill
2 förpackningar färdiginlagd sill.
1 dl sötstark Johnnys senap
1 msk dijonsenap
1 msk vanlig senap
2 msk grovkornig fransk senap
1 msk socker
Salt och peppar
3 msk rödvinsvinäger
2 dl matolja
Gör så här:
Skölj av sillen och låt torka i ett durkslag.
Vispa ihop vinäger, senap, kryddor och socker.
Vispa ner oljan i en tunn stråle under vispning i senapsblandningen.
Skär ner sillen i bitar och blanda med senapsblandningen. Låt stå 1-2 dygn i kylskåp. Servera med nykokt potatis och gärna lite skuren dill.

Branteviksill
2 förpackningar färdiginlagd sill
1,5 msk vitpeppar
1,5 msk kryddpeppar
5 lagerblad
1 gul lök
1 röd lök
1,5 dl hackad färsk dill
1 dl hackad gräslök
1,5 dl strösocker
1 msk salt
Gör så här:
Skölj av sillen och låt torka/hängas av i ett durkslag.
Finhacka löken.
Hacka ner dill och gräslök.
Mortla peppar och blanda sedan med den hackade löken, hackade örterna, lagerblad, socker och salt i en bunke.
Skär sillen i bitar och varva sillen med lök- och kryddblandningen i en glasburk.
Låt stå i kyl i 1-2 dygn.
Servera med nykokt potatis, hackad rödlök gräddfil och gräslök.

Bella tar emot i sitt hem utanför Löderup. Ute viner vinden snålt kring knutarna men inne är det varmt och mysigt med en tänd brasa i det kombinerade köket/vardagsrummet. Hon och hennes man Andreas har nyligen flyttat hit från Stockholms innerstad.
– Jag trivs jättebra här. Till skillnad från i Stockholm får man vara ifred. Jag var köksmästare i åtta år. Då är man social hela tiden och behöver lite tid för sig själv när man är ledig.

Tanken med flytten var att hon skulle öppna en liten restaurang här i vardagsrummet.
– Ja, köket är jättebra. Det blir plats för ett tiotal gäster så det blir litet och hemtrevligt.

Kock ville hon bli redan som fjortonåring och sedan arton års ålder har hon jobbat i kök. Det har också blivit några turer utomlands. Bland annat arbetade hon på en trestjärnig restaurang i Spanien och en tvåstjärnig i Paris. Men hennes egen mathåg drar mer åt det italienska hållet.
– Min pappa kommer från Italien så jag är väldigt influerad av det.

Men nu ska vi prata om något riktigt svenskt – det heliga julbordet. Hur tänker hon kring det?
– Jag tycker att man ska satsa på sina absoluta favoriter. Folk slänger väldigt mycket mat efter jul och det är ett enormt slöseri med resurser.
– Själv vill jag gärna ha sill. Det är det jag äter mest av, och så risgrynsgröt förstås.

På spisen står just en gryta gröt och puttrar. Bella avslöjar ett knep för att få den riktigt krämig och god.
– Jag har i femton deciliter fet mjölk, tio deciliter grädde och femhundra gram smör.

Jag baxnar lite av tanken på allt detta fett och mina artärer drar skrämda ihop sig. Men Bella försäkrar att det blir gott. Hon häller upp en portion att smaka av, och det är alldeles kolossalt gott, värt varenda kalori. En överraskning till har hon i, inte bara en mandel utan en hel påse.
– Jag älskar mandel och tycker att alla ska få var sin, skrattar hon.
Så till den obligatoriska sillen. Bella gör två sorter för vår skull, en senapssill och en Brantevikssill. Senap och olja rörs ihop med socker och dill. Lite ättika för syrans skull ska också i. Brantevikssillen är härligt lökstinn med kryddpeppar och massor av dill.
– Jag tycker att det räcker med tre sorters sill, och så gillar jag klassiska smaker och inte alls new style med wasabi och sådant. Sedan vill jag ha hackad rödlök, dill och gräddfil till.

Men hur är det med skinkan då?
– Jag har valt att avstå från den eftersom jag tycker synd om grisarna. Jag är väldigt noga med råvarorna och tänker både på djuren och på klimatpåverkan. Jag kollar alltid ursprung och väljer bort producenter där  kycklingarna där går i burar.
Så summa summarum för ett gott och miljömässigt hållbart julbord. Välj bara riktiga favoriter. Välj råvaror med tanke på djuren och miljön. Använd mycket smör, grädde och kärlek så blir det en riktigt god jul för både folk och fä.

Bella Morrone
Har jobbat som kock i tolv år och som köksmästare i åtta.
Var med i förra säsongen av tv-programmet Kockarnas kamp.
Flyttade, tillsammans med sin man Andreas, från Stockholm till Österlen för en månad sedan.
Hon tänker snart öppna en egen restaurang i vardagsrummet, Bella på Österlen.
Hennes mat är Italieninspirerad.

Recept:
Risgrynsgröt
8 dl grötris
10 dl vatten
1 nypa salt
15 dl mjölk
10 dl grädde
500 gram smör
Strösocker
Skållad mandel
4 kanelstänger
Gör så här:
Koka ihop ris, salt och vatten.
Tillsätt mjölk, grädde, kanel, och smör och koka med lock på svag värme 1-2 timmar eller tills den börjar bli tjock.
Tillsätt 1 dl socker och 1 dl skållad mandel.
Smaka av om det behövs mer socker eller om den behöver spädas.
Servera med kall mjölk, kanel och socker.

Senapssill
2 förpackningar färdiginlagd sill.
1 dl sötstark Johnnys senap
1 msk dijonsenap
1 msk vanlig senap
2 msk grovkornig fransk senap
1 msk socker
Salt och peppar
3 msk rödvinsvinäger
2 dl matolja
Gör så här:
Skölj av sillen och låt torka i ett durkslag.
Vispa ihop vinäger, senap, kryddor och socker.
Vispa ner oljan i en tunn stråle under vispning i senapsblandningen.
Skär ner sillen i bitar och blanda med senapsblandningen. Låt stå 1-2 dygn i kylskåp. Servera med nykokt potatis och gärna lite skuren dill.

Branteviksill
2 förpackningar färdiginlagd sill
1,5 msk vitpeppar
1,5 msk kryddpeppar
5 lagerblad
1 gul lök
1 röd lök
1,5 dl hackad färsk dill
1 dl hackad gräslök
1,5 dl strösocker
1 msk salt
Gör så här:
Skölj av sillen och låt torka/hängas av i ett durkslag.
Finhacka löken.
Hacka ner dill och gräslök.
Mortla peppar och blanda sedan med den hackade löken, hackade örterna, lagerblad, socker och salt i en bunke.
Skär sillen i bitar och varva sillen med lök- och kryddblandningen i en glasburk.
Låt stå i kyl i 1-2 dygn.
Servera med nykokt potatis, hackad rödlök gräddfil och gräslök.

×