Foto: TT

Australien säger ja till samkönade äktenskap

Världen Över 61,6 procent av de tillfrågade i en nationell folkomröstning svarade ja på frågan om huruvida Australien ska ändra lagen om samkönade äktenskap.

Ett högt deltagande och en klar majoritet för förslaget präglade Australiens folkomröstning om att tillåta samkönade äktenskap i veckan.

Omkring 7,8 miljoner människor röstade för förslaget och runt 4,9 miljoner mot. Valdeltagandet utgjorde 79,5 procent av landets röstberättigade, vilket anses som en mycket hög siffra, skriver The Guardian.

Resultatet presenterades under onsdagen, och landets premiärminister Malcolm Turnbull ska ha lovat att en ändring av lagen ska vara på plats innan jul. Resultatet i omröstningen är endast rådgivande, inte bindande.

Enligt många är det en historisk folkomröstning, och premiärministern sparade inte på lovorden.

– De röstade ja till rättvisa, ja till tillgivenhet, ja till kärlek. Nu är det upp till oss i parlamentet att ta tag i detta, att sätta igång med det arbete som det australiensiska folket har bett oss att göra, sa Malcolm Turnbull, enligt The Guardian.

Även oppositionsledaren Bill Shorten visade sitt fulla stöd för en möjlig lagändring.

– Vilken fantastisk dag att vara australienare – för i den här folkomröstningen har folket med råge visat att landet är redo för allas lika rätt att gifta sig. Jag vill lova en sak: Att idag firar vi, och imorgon lagstiftar vi, sa han.

Nyhetsbrev

×