Delägare Johan Lister drar en historia för Jörgen Stålhammar och gästerna Helena Karlberg och Jens Jernle.
Här skulle vår suterrängbyggnad med vinkällare kunna ligga, tycker Jannike Briesenland-Lister.
Sydkustyns Bed and Breakfast på gården Pillehill mellan 101:an och Kustvägen.

Oas mitt i ingenstans

Pillehill En vinbar på vischan? Kan det funka?
Det vet paret Johan och Jannike Lister som tänker göra Pillehill till en av Skånes stora vindestinationer.

På en kulle där grusvägen kröker sig ligger den vitkalkade kåken med vasstak, mitt i ”ingenstans” mellan 101:an och Kustvägen. Skånelängan innehåller ”Sydkustens at Pillehill”, en restaurang och vinbar med logi som drivs av paret Johan Lister och Jannike Briesenland-Lister.
Denna novemberdag skiner solen som aldrig förr och sockerbetor och höstvete färgar fälten i olika gröna kulörer. Det är fullt med folk som har övernattat på detta bed and breakfast fast det är långt från högsäsong.
I frukostsalen sitter fem vänner och äter frukost. Fem vänner som firade Phillippe Scherrers födelsedag kvällen innan.
– Det är själ i allt de gör, säger Phillippe som är mer än nöjd med vistelsen och maten.
– Bara vinlistan är värd ett besök till, tycker han.

I det lilla brasseriet sitter ett Helsingborgspar och smuttar på kaffe innan de ska starta motorcykeln igen.
Små ställen med personliga möten letar de alltid efter, och på Pillehill hittade de just det.
– Det var en arbetskamrat som skulle hit och då kände vi att det ville vi också, berättar Helena Karlberg.
Det är mun mot mun metod och facebook i kombination som sprider vetskapen om det lilla övernattningsstället som blivit något mycket mer.
Nyårsaftonen mot 2015 bestämde sig paret Lister för att de skulle förändra sina liv. De skulle lämna Malmö, sina jobb och öppna ett bed & breakfast på landet. I dag, snart tre år senare, har de byggt upp ett bed & breakfast, men där betoningen ligger på restaurangen och vinbaren, med möjlighet att övernatta.
– Det blev bättre än vad vi trodde, tycker de båda.
Mat och viner är deras stora intresse så att det har fått mer utrymme i verksamheten är välkommet. Men det hade de inte vågat hoppas på från början.
Nu inser de att det går att vara företagare på landet och nu har de börjat drömma större. De vill bygga om en lägenhet i ett annex till två dubbelrum och garaget skulle de gärna vilja bygga om till ett rum på bottenplan, för alla som skyr trappor.
Om de hade vetat om hur mycket jobb det kan bli under tiden man startar eget hade de nog aldrig vågat inser de i efterhand. Men nu har de kommit över den känsliga perioden och har anställt folk som kan hjälpa dem så de inte behöver jobba dygnet runt, och brandskydd och andra krav är åtgärdade och uppfyllda.

Nu är de stärkta av den respons de får av gästerna och vill bygga ut.
– Det ska aldrig bli mer än 8-10 rum men en mycket större vinkällare, säger Jannike och ler brett.
Hon är sommelier och det räcker inte för henne med de 200 viner de redan har i vinkällaren. Hon vill ha mer, fler viner alltså.
Inom ett par års sikt kan det bli verklighet med en nybyggd suterrängbyggnad med konferensdel och en ny vinkällare.
– Vi måste bara tjäna ihop pengarna först, säger Jannike.
– Men vi ska aldrig bli så stora att ”hemma hos känslan” försvinner, betonar Johan. Jannike lämnar tillbaka ett paket näsdukar till undertecknad. Hon har hittat husets ”hobbypsykolog”, med nosen i en handväska igen. Dalmatinerna Quintus underhåller med sina upptåg och samspel med gästerna.
Det är fritt fram att ta med sig sin hund på detta boende. Som mest har det varit 13 hundar på besök samtidigt.
– Varje påsk är det ett gäng som tävlar i agility som kommer tillbaka, förklarar Jannike.

Johan avrundar just en historia om sista avrättningen i Wemmenhög. Han fungerar både som officiell och inofficiell historieguide åt gästerna.
– Om man går upp på gravhögarna kan man fortfarande höra ekot från det fasansfulla skriet, bedyrar han skämtsamt.

Dagens fråga

Trelleborgs FF tillbaka. Är det bra med många Skånelag i Allsvenskan?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×