1912 invigdes den, Kockums administrationsbyggnad. Nu ska den förvandlas till hotell med 95 rum. Foto: Lennart Larsson

Kockumskontor blir hotell

VÄSTRA HAMNEN Det är nu klart vem som ska driva hotell i Kockums gamla administrationsbyggnad. Hotellkedjan Stay At öppnar sitt andra lägenhetshotell i Skåne våren 2019.

SkD kunde i somras berätta om att Varvsstaden AB sökte bygglov för att inreda hotellrum för ”långtidsboende” i Kockums gamla administrationsbyggnad, byggd 1912.
Då var det inte klart vem som skulle driva hotellet. Det är det nu. Det blir hotellkedjan Stay At som våren 2019 öppnar sitt andra lägenhetshotell i Skåne – det första finns i Lund – med 95 rum.

Vem ska bo i dem?
– Vi driver lägenhetshotell med fokus på lite längre vistelser, upp emot sex månader, men har även traditionella gäster. Det är både de som vill bo en-två nätter och de som kanske ska jobba i Malmö i två-tre månader på konsultuppdrag, säger Stay Ats vd Daniel Stendahl.

Stay At blir den första hyresgästen i den nya stadsdelen Varvsstaden som utvecklas av Peab och Balder.
– Vi har jobbat en längre tid med Stay At eftersom vi tycker att deras koncept med gäster som stannar lite längre passar det gamla huset, säger Varvsstadens vd Pia Andersson.

Huset uppfördes som sagt 1912 och har därefter byggts om några gånger innan kontorsfolket 1958 flyttade rakt över gatan till det nya huvudkontoret, ”Gängtappen.” I detaljplanen har den gamla kontorsbyggnaden pekats ut som kulturellt värdefull och den får inte rivas eller förvanskas och delar av insidan måste bevaras.
I början av augusti anlades en brand i byggnaden intill.
– Men administrationsbyggnaden berördes inte alls, säger Pia Andersson.

Har ni andra hyresgäster på gång?
– Ja vi sitter och pratar med några. Men det är inga vi kan offentliggöra än.

Kontorsbyggnaden ritades av Malmöarkitekten Axel Stenberg, som också fick uppdraget att rita flera av byggnaderna på Kockumsområdet.
Samma år som kontorsbyggnaden stod klar kunde han också inviga en biograf som han ritat och ägde, biografen Victoria på Södra Förstadsgatan.

Nyhetsbrev

×