IFK Ystad-tränaren Kenneth Andersson hoppas få fira ligaavancemanget redan på lördagen. ARKIVBILD

Andersson förlänger

HANDBOLL Han är inne på sitt femte tränarår i IFK Ystad.
Redan nu står det klart att det blir minst två säsonger till.
– Beslutet att förlänga var inte helt självklart och inte lätt att fatta. Men nu är det gjort och det känns helt rätt, meddelar Kenneth Andersson.

Kenneth Andersson
Ålder: 40 år.
Bor: Skurup.
Familj: Fru och två barn.
Yrke: Handbollstränare.
Klubb: IFK Ystad.
Tränarkarriär: Är inne på sin femte säsong i IFK Ystad, med vilka han förlängt kontraktet i två år till. Kom till IFK Ystad efter ett år i Hallby i Jönköping. Tränade IFK Kristianstad 2007 till 2012 och drog upp laget från allsvenskan till elitserien. Sparkades i februari 2012 (ersattes av Ola Lindgren i ett läge där laget låg sexa i tabellen) efter fyra och ett halvt år som huvudtränare. I Skurups HB var han innan dess i två år, hans första uppdrag som herrtränare efter att dessförinnan tränat damlag i ett par olika klubbar.

Han kom till IFK Ystad inför seriestarten 2013, detta efter en säsong i allsvenska IF Hallby i Jönköping och dessförinnan fyra och ett halvt år i IFK Kristianstad.
Inför 2016 förlängde han sitt kontrakt IFK Ystad-kontrakt med ytterligare två år och gick i samma veva från en anställning på 50 till 75 procent.

Sedan ungefär ett år tillbaka är han heltidsanställd i klubben.
– Huvudsakligen för att träna A-laget, men jag hjälper också till lite i vår ungdomssatsning och hjälper även till på kansliet, upplyser Kenneth.

I veckan förlängde han sitt tränarkontrakt med ytterligare två säsonger.
– Det var inte helt självklart att göra, det är ändå rätt många år jag varit här. Det kan vara så att man inte längre är önskad av alla, men också så att man själv behöver en ny utmaning. Det fanns att fundera över, men nu när valet är gjort, när jag bestämt mig, så känns det helt rätt. Skönt att kunna ha fullt fokus på IFK Ystad och inget annat.
Med Kenneth Andersson kvar i klubben har kontinuitet skapats på tränarsidan.
– Nu är målet och nästa utmaning att vi ska få kontinuitet även på spelarsidan. Det är inget vi kan skryta med att vi haft. Vi är bra på att hitta talanger och utveckla och förädla dem, men får sedan se dem lämna oss. För tidigt, det är tråkigt. Nu jobbar vi för att få livspusslet för spelarna att gå bättre ihop. Vi måste kunna ge spelarna de rätta möjligheterna att fortsätta satsa i IFK Ystad. Inte på så sätt att vi höjer betalningen, men kanske med att hitta rätt jobb och sånt.

Med sitt nysignerade kontrakt på fickan leder Kenneth på lördagseftermiddagen sitt IFK Ystad i en toppmatch mot Önnered.
IFK Ystad ligger tvåa i den allsvenska tabellen. Önnered ligger fyra, tre poäng bakom.
– Vi har mött två av de tippade topplagen, Varberg och Alstermo, och vunnit en av dem och förlorat en, konstaterar Andersson.
– Nu har vi närmast att möta trean, fyran och femman, förutom Önnered också Hallby och Kungälv. Det känns som att de sex lagen i toppen är tajta. Dagsform och lite flyt kan avgöra. Det är upp till bevis, närmast mot ett Önnered som har bra kontringsspel och starkt skytte.

Med sitt eget IFK är han så här långt mest nöjd med försvars- och målvaktsspelet.
– Här har vi tagit kliv.
Mot Önnered talar det mesta för att han ska kunna mönstra starkast möjliga lag.
– En liten reservation för Herman Bossons medverkan, men jag tror han ska kunna spela efter skada.

Kenneth Andersson
Ålder: 40 år.
Bor: Skurup.
Familj: Fru och två barn.
Yrke: Handbollstränare.
Klubb: IFK Ystad.
Tränarkarriär: Är inne på sin femte säsong i IFK Ystad, med vilka han förlängt kontraktet i två år till. Kom till IFK Ystad efter ett år i Hallby i Jönköping. Tränade IFK Kristianstad 2007 till 2012 och drog upp laget från allsvenskan till elitserien. Sparkades i februari 2012 (ersattes av Ola Lindgren i ett läge där laget låg sexa i tabellen) efter fyra och ett halvt år som huvudtränare. I Skurups HB var han innan dess i två år, hans första uppdrag som herrtränare efter att dessförinnan tränat damlag i ett par olika klubbar.

×