Det var trångt i fullmäktigesalen under mötet och det var knappt att alla besökarna fick plats. Lokalen hade delats av för att det skulle finnas plats för mingel och visning av de nya affischerna på centrumombyggnaden efter informationsmötet. Foto: Jonas Karlsson
Susanne Meijer (S) och Magnus Lennartson (C) hälsade besökarna välkomna, och visade enad front trots att majoritetsstyret har spruckit.
Företagarna och köpmännen fick igenom ändringar i ritningarna i sista stund. Stefan Espersson, ordförande i köpmannaföreningen samtalar med Johan Löfquist, ordförande i Företagarna, Gert Nilsson och handlaren Rauno Astikainen.
Gunilla Almqvist undrade hur det ska bli plats för alla bussarna vid torget. – Det står ofta tre bussar på rad som det är idag, sade hon.

Uppgörelse klar om p-platserna på torget

HÖRBY Kommunen backar om Gamla torg, och är redo att släppa fram fler p-platser på torget än vad det var tänkt från början. Dessutom får infarten från Storgatan vara kvar.
Det avslöjades på onsdagens informationsmöte om ombyggnaden i centrum - ett projekt som går under namnet ”Hörby Stationssamhälle 2.0”.

Det var kö in till kommunhuset när dörrarna slogs upp på onsdagskvällen, och uppemot 150 personer bänkade sig i fullmäktigesalen för att höra vad politikerna och tjänstemännen hade att säga.
– Härligt att se vilket engagemang det finns bland våra Hörbybor! Jättehäftigt att så många har kommit hit i kväll, sade kommunalrådet Susanne Meijer (S) som hälsade besökarna välkomna tillsammans med Magnus Lennartson (C), förste vice ordförande i kommunstyrelsen.

Planerna på att bygga om i centrum för nästan 40 miljoner kronor, för att anpassa Hörby för superbusskonceptet, möttes av en storm av protester när kommunfullmäktige hade sagt ja till ombyggnaden i augusti.
Framförallt var det ombyggnaden av Gamla torg och Storgatan som rörde upp känslorna. Nästan 1 800 personer skrev på uppropet ”Rädda handeln” och handlarna vädjade till kommunen att tänka om och behålla fler parkeringsplatser på och runt torget.

– Efter kommunfullmäktigebeslutet fick vi mycket synpunkter, och vi förstod att alla inte hade varit delaktiga i medborgardialogerna, sa Susanne Meijer.
Företagarna och köpmannaföreningen har tryckt på för att få fram fler parkeringsplatser runt Gamla torg.
Och nu ändrar kommunen sig. På informationsmötet presenterades helt nya skisser över torget. I stället för tolv p-platser har kommunen nu ritat in 24 snedställda parkeringsplatser där. Dessutom har man låtit infarten till Gamla torg från Storgatan vara kvar, men bara för bilister som kommer från nordost på väg mot centrum. Utfarten stängs däremot.
Johan Löfquist, ordförande i Företagarna, berättade att förhandlingarna med kommunen pågick in i det sista och han var nöjd med resultatet.
– I morse löste det sig till slut. Då fick vi ändrat i ritningarna. Det är viktigt att ha ett levande centrum som tillför ny handel och nya företag, sade Johan Löfquist.
Stefan Espersson, ordförande i Hörby Köpmannaförening, var också glad över att kompromissen är i hamn.

– Det är bra att vi får ha kvar infarten förbi Boijertz för flödets skull. Och sen får vi försöka visa bilisterna att det finns fler infarter till centrum, sade Stefan Espersson.
Det ställdes en del frågor om tillgängligheten i centrum och flödet av bussar runt torget, men de kritiska inläggen från åhörarna var få under mötet.

– Vi vill skapa ett attraktivt och bra centrum för alla, med fokus på kollektivtrafiken och tillgängligheten – ett område där vi har problem idag. Det känns positivt att det kom så många medborgare hit i kväll, och det var en bra och trevlig ton, tyckte Susanne Meijer efter mötet.
– Förändringar gör lite ont i bland, men vi får tro att det här blir en bra förändring i byn. Det ska vara samma antal p-platser i centrum efter ombyggnaden som det är nu, sade Magnus Lennartson.

Nyhetsbrev

×